PINJAMAN KERAJAAN VS PINJAMAN BANK

 5 perkara yang perlu dipertimbangkan bagi 
pembiayaan rumah

artikel

PEMBIAYAAN adalah satu aspek yang tidak dapat dielakkan daripada proses pembelian harta anda.  Sama ada anda membeli rumah pertama anda atau menaik taraf ke rumah yang lebih besar, terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan seperti wang pendahuluan, jumlah pinjaman, kadar pinjaman, tempoh pinjaman dan ansuran bulanan.  Meneroka setiap pilihan untuk mencari penyelesaian kewangan yang terbaik untuk memenuhi matlamat individu sebelum anda sendiri ingin pakej pembiayaan untuk jangka masa panjang.

Berikut merupakan faktor yang perlu dipertimbangkan:-

1. Wang Pendahuluan:

Wang pendahuluan ataupun dikenali sebagai down payment ini dipecahkan kepada dua bahagian, 3% dan kemudian 7%.  3% adalah untuk tempahan, dimana dalam tempoh masa yang ditetapkan, perkara paling penting adalah dengan melangsaikan yang 7% dahulu.  Nilai 3% kos daripada harga rumah yang merangkumi perjanjian jual beli (S&P) dan duti setem. Kos ini perlu dibayar sendiri kecuali beli rumah dalam pembinaan ataupun bergantung kepada pihak penjual.

Kepada anda yang memohon pinjaman loan bank kos perjanjian pinjaman dan duti setem boleh dimasukkan ke dalam loan lebih kurang 2.5%.  Manakala untuk loan kerajaan sepenuhnya boleh dimasukkan ke dalam loan tersebut.  Melainkan anda mempunyai kekuatan kewangan untuk membeli harta dengan pendahuluan tunai, pinjaman rumah adalah pilihan terbaik anda yang seterusnya untuk membiayai pembelian anda. Pelbagai pakej pinjaman disediakan untuk memenuhi keperluan individu pembeli, jadi pastikan bahawa anda membandingkan kadar, ciri-ciri, yuran dan caj tambahan kepada jenis dan kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh setiap institusi kewangan.

Jika anda berpendapat untuk membuat pinjaman loan bank, wang KWSP adalah antara pilihan yang terbaik dalam mempertimbangkan untuk membantu anda membiayai rumah.  Jika anda telah bekerja selama lebih daripada beberapa tahun, anda akan terkumpul sejumlah kecil dana dalam KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) yang anda boleh menarik sedikit dana daripada Simpanan Akaun 2 untuk membiayai pembelian sebuah rumah.  Pengeluaran dibuat boleh digunakan untuk membeli rumah atau untuk mengurangkan atau menebus pinjaman perumahan.

2. Margin Kewangan:

Di Malaysia, untuk pinjaman loan bank hanya menawarkan margin kewangan sehingga 90% dari harga hartanah bagi dua hartanah pertama untuk kediaman. Jika anda layak mendapat margin pembiayaan sebanyak 90%, anda masih perlu membayar baki 10% daripada harga hartanah.  Jumlah ini dibayar terlebih dahulu oleh pembeli, biasanya dengan simpanan mereka.  Yuran guaman, duti setem dan kos penilaian (jika ada) perlu dijelaskan melalui peguam.  Jika pinjaman melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) margin kewangan adalah 100% atau yang terendah daripada nilaian semasa harta atau kelayakan semasa.

Satu inisiatif oleh Kerajaan Malaysia untuk membantu golongan muda untuk memiliki rumah pertama mereka, Skim Rumah PertamaKu membolehkan pembeli berpendapatan RM5,000 sebulan dan ke bawah untuk mendapatkan pembiayaan 100% daripada institusi kewangan, membolehkan mereka memiliki rumah pertama mereka tanpa perlu membayar wang pendahuluan 10%.

3. Kadar Pinjaman

Antara kadar faedah pinjaman perumahan kerajaan adalah tetap 4% dan bank dengan kadar faedah antara 4%-7% bergantung kepada jumlah pinjaman.  Kadar faedah bagi pinjaman perumahan setiap bank adalah berbeza.

Sememangnya kami akui bahawa membuat Pinjaman Perumahan Kerajaan itu lebih mudah berbanding pinjaman perumahan dengan Institusi Kewangan lain. Dengan memilih membuat pinjaman bersama kerajaan ia merupakan jalan yang bijak dan tiada cacat celanya.  Istilah menarik untuk pinjaman perumahan adalah sangat subjektif dan secara keseluruhannya bergantung kepada objektif dan kemampuan bakal pembeli hartanah terbabit.  Sebenarnya, tiada satu pun pakej pinjaman perumahan yang boleh memenuhi semua kehendak pelabur. Setiap pakej mempunyai keistimewaan dan kekurangan masing-masing (plus & minus point) bergantung kepada objektif bakal pelabur.

Jika saudara adalah kakitangan kerajaan, adalah amat berbaloi menggunakan kemudahan pinjaman kerajaan.  Ini kerana faedah pinjaman berkadar tetap pada kadar 4% amatlah baik dan tidak ditawarkan oleh mana-mana institusi kewangan yang lain.

Pada masa yang sama kaedah pengiraan faedahnya pula berdasarkan ‘baki pinjaman tertunggak pada kadar baki yang berkurangan’ dan ini amatlah menguntungkan kakitangan kerajaan yang menggunakan kemudahan ini. Sekiranya berpeluang menggunakan kemudahan pinjaman perumahan kerajaan, dapatkannya kerana ianya amat berbaloi.

Jika ingin memilih pinjaman perumahan dari institusi kewangan, pastikan ianya menggunakan kadar harian atau ‘daily rest’ yang mana pengiraan faedahnya dikira ke atas ”reducing balance”. Biasanya kadar faedahnya dikira berdasarkan BR semasa yang pasti turun dan naik mengikut ekonomi semasa yang pastinya kadar faedahnya lebih tinggi berbanding pinjaman perumahan kerajaan yang dikenakan pada kadar tetap 4% sepanjang tempoh pinjaman.

Kadar BR untuk setiap bank patut disemak terlebih dahulu dan seterusnya menilai pakej pinjaman yang ditawarkan. Semakin rendah kadar faedah, maka jumlah faedah yang perlu dibayar sepanjang tempoh pinjaman akan menjadi lebih sedikit.

Bagi pakej pinjaman Islamik, kadar faedah akan ditetapkan pada 10% maksimum walaupun BR bank terbabit meningkat sehingga 13%. Kebanyakan bank utama seperti CIMB dan Public Bank menawarkan pakej Islamik seperti ini.

4. Tempoh Pinjaman

Institusi kewangan biasanya memberikan tempoh pinjaman dengan kadar maksimum sehingga 30 tahun pembiayaan.  Perkara ini juga bergantung kepada komitmen peminjam tersebut. Selain itu untuk pengetahuan anda, bagi pinjaman kerajaan biasanya pinjaman pertama akan diberikan tempoh selama 30 tahun. Manakala untuk pinjaman kedua akan diberikan tempoh selama 25 tahun sahaja. Hal ini kerana tempoh pinjaman bergantung kepada usia pelabur terbabit, LPPSA menawarkan pakej pinjaman perumahan sehingga usia peminjam mencapai 90 tahun, manakala pinjaman bank hanyalah sehingga usia mencapai 75 tahun.

Sebagai contoh, Affin Bank menawarkan pakej pinjaman yang mempunyai tempoh maksimum 45 tahun atau umur peminjam mencapai 75 tahun. Sekiranya, pelabur terbabit berusia 25 tahun, beliau boleh memohon pinjaman maksimum 45 tahun.  Sebaliknya, jika pelabur tersebut berumur 50 tahun dan ingin membuat pinjaman daripada Affin Bank, tempoh maksimum yang diberikan hanyalah 25 tahun sahaja (bukan 45 tahun) kerana dalam tempoh itu, umur beliau telah mencapai 75 tahun.  Tambahan pula, jika tempoh bayaran adalah kadar minimum, insurans akan meningkat dan bayaran bulanan juga akan lebih tinggi berbanding tempoh pinjaman yang maksimum.  Walaubagaimanapun, tempoh pinjaman ini adalah bergantung pada objektif dan komitmen peminjam.

5. Ansuran

Ansuran adalah nilai bayaran bulanan pinjaman yang perlu dibayar oleh peminjam mengikut pengiraan yang telah dilaksanakan oleh pihak bank mahupun pengurus kewangan.  Antara maklumat yang terlibat dalam pengiraan tersebut adalah nilai penuh hartanah, pinjaman dipohon, jantina, tarikh lahir, tempoh pinjaman, jenis bangunan dan status bangunan. Hasil daripada pengiraan tersebut, itulah nilai yang perlu dibayar.

Sekiranya amaun bayaran bersamaan atau lebih daripada ansuran untuk enam (6) bulan, bayaran akan dianggap sebagai penyelesaian sebahagian jika tiada tunggakan.  Faedahnya adalah peminjam akan jimat faedah ke hadapan yang perlu dibayar.  Ini kerana LPPSA mengamalkan faedah atas baki pinjaman mengikut kaedah baki berkurangan bagi setiap bulan.  Ini bermakna setiap kali pembayaran lebih diterima, faedah bagi bulan seterusnya akan berkurangan disebabkan bayaran lebihan tadi telah mengurangkan baki pinjaman bagi bulan pembayaran.  Sekiranya amaun “Potongan Gaji/Potongan Pencen” dikekalkan pinjaman akan selesai lebih awal dan seterusnya ada penjimatan dari segi insuran MRTA. Lebihan insuran akan dibayar apabila hutang pinjaman selesai dalam bentuk “Cash Surrender Value”. Peminjam boleh memohon untuk mengurangkan amaun ansuran bayaran balik bulanan dengan mengekalkan tempoh sedia ada.


Pernahkah anda tertanya antara pinjaman perumahan kerajaan dengan pinjaman bank yang MANA PILIHAN TERBAIK?

Daripada pengetahuan admin sendiri, kadar faedah pinjaman perumahan kerajaan adalah tetap 4% dan bank dengan kadar faedah antara 5%-8% bergantung kepada jumlah pinjaman.  Kadar faedah bagi pinjaman perumahan setiap bank adalah tidak sama.

Sememangnya kami akui bahawa membuat Pinjaman Perumahan Kerajaan itu lebih mudah berbanding pinjaman perumahan dengan Institusi Kewangan lain. Dengan memilih membuat pinjaman bersama kerajaan ia merupakan jalan yang bijak dan tiada cacat celanya.  Istilah menarik untuk pinjaman perumahan adalah sangat subjektif dan secara keseluruhannya bergantung kepada objektif dan kemampuan bakal pembeli hartanah terbabit. Sebenarnya, tiada satu pun pakej pinjaman perumahan yang boleh memenuhi semua kehendak pelabur. Setiap pakej mempunyai keistimewaan dan kekurangan masing-masing (plus & minus point) bergantung kepada objektif bakal pelabur.

Eleman-eleman utama yang perlu diutamakan dalam memilih pakej pinjaman perumahan ialah :

Kadar Faedah..

kerajaan

Jika saudara adalah kakitangan kerajaan, adalah amat berbaloi menggunakan kemudahan pinjaman kerajaan.  Ini kerana faedah pinjaman berkadar tetap pada kadar 4% amatlah baik dan tidak ditawarkan oleh mana-mana institusi kewangan yang lain.

Pada masa yang sama kaedah pengiraan faedahnya pula berdasarkan ‘baki pinjaman tertunggak pada kadar baki yang berkurangan’ dan ini amatlah menguntungkan kakitangan kerajaan yang menggunakan kemudahan ini.  Sekiranya berpeluang menggunakan kemudahan pinjaman perumahan kerajaan, dapatkannya kerana ianya amat berbaloi…

 

 

Jika ingin memilih pinjaman perumahan dari institusi kewangan, pastikan ianya menggunakan kadar harian atau ‘daily rest’ yang mana pengiraan faedahnya dikira ke atas ”reducing balance”. Biasanya kadar faedahnya dikira berdasarkan BR semasa yang pasti turun dan naik mengikut ekonomi semasa yang pastinya kadar faedahnya lebih tinggi berbanding pinjaman perumahan kerajaan yang dikenakan pada kadar tetap 4% sepanjang tempoh pinjaman.

Kadar BR untuk setiap bank patut disemak terlebih dahulu dan seterusnya menilai pakej pinjaman yang ditawarkan. Semakin rendah kadar faedah, maka jumlah faedah yang perlu dibayar sepanjang tempoh pinjaman akan menjadi lebih sedikit.

Bagi pakej pinjaman Islamik, kadar faedah akan ditetapkan pada 10% maksimum walaupun BR bank terbabit meningkat sehingga 13%. Kebanyakan bank-bank utama seperti CIMB dan Public Bank menawarkan pakej Islamik seperti ini.

Di sini juga, kami ingin mencadangan aplikasi yang anda boleh gunakan untuk mengira berapa pinjaman yang anda boleh buat.

Untuk Android Anda boleh gunakan aplikasi Housing Loan Calculator. Aplikasi ini boleh kira instalment bulanan berdasarkan harga hartanah, berapa jumlah  bayaran  muka (down payment), kadar faedah dan tempoh pinjaman. Kemudian dan jumlah faedah yang dikenakan, berdasarkan jumlah pinjaman kita.

    Android 

  

Manakala untu iOS anda boleh muat turun aplikasi Malaysia Home Loan Calculator.  Aplikasi ini,merupakan aplikasi iOS yang lengkap dan bermanfaat. 3 fungsi utamanya adalahKalkulator pinjaman rumah, Kalkulator yuran guaman, dan Kalkulator pengeluaran KWSP.

Aplikasi iOS

    


Pelan Perlindungan Etiqa Takaful

khairat kematian

Untuk Pinjaman bersama Institusi Kewangan lain (BANK) tidak akan menerima mana-mana peminjam yang berusia.  Pinjaman bersama Institusi Kewangan lain akan menolak pinjaman jika pembeli menghadapi penyakit kritikal seperti Strok, Kanser dan lain-lain.  Tetapi…

Kalau kita lihat perbezaan dari segi Pinjaman Kerajaan amatlah berbeza kerana kerajaan akan memberi perlindungan kepada peminjam, sebagai contoh untuk kes bunuh diri dan gila.  Kerajaan juga akan melindungi pasangan jika berlakunya kematian pada pihak pasangan atau anak.

(Free underwriting bermaksud untuk penyakit kritikal akan terus  diberi perlindungan tanpa perlu membuat pemeriksaan kesihatan secara terperinci)

(CTOS- Credit Tip Off Service, agensi yang mengumpul maklumat jika terdapat bankrupsi dan saman terhadap individu atau syarikat dan maklumat tersebut akan didaftarkan ke dalam pangkalan elektronik mereka)

Hari ini ada lebih mudah hanya dengan muat turun aplikasi CTOS ini. Aplikasi CTOS ini boleh digunakan untuk periksa skor kredit anda.

                                                              

Aplikasi Android

Aplikasi iOS

 

(CCRIS-Central Credit Reference Information System, sistem pangkalan data berkomputer yang menyimpan maklumat yang telah dilaporkan oleh setiap institusi kewangan)

Bermula daripada 2 Januari 2015, selari dengan Panduan Kadar Rujukan yang telah diperkenalkan oleh Bank Negara Malaysia, bank-bank di Malaysia telah mengimplementasi kadar rujukan baru yang dikenali sebagai Base Rate (BR) untuk menggantikan Base Lending Rate (BLR).

BLR AND BR

Berikut disenaraikan BR dan Effective Lending Rate (ELR) untuk bank-bank di Malaysia.

Local bank

islamic bankNota: Effective Lending Rate (ELR) refers to the indicative annual effective lending rate for a standard 30-year housing loan / home financing product with financing amount of RM350k and has no lock-in period.

 Sumber: Bank Negara Malaysia

Formula

1) Jumlah bayaran balik

= (jumlah pinjaman x kadar faedah x tempoh pinjaman ) + jumlah  pinjaman
                                      tempoh pinjaman (dalam bulan)

2) Pendahuluan (deposit ) = 10%  x harga rumah/pinjaman.

Pelan Perlindungan Etiqa Takaful

10468_280659275378801_2073755017_n_副本_副本

Panduan :

 • Kadar Faedah Pinjaman Perumahan kerajaan – 4.00%
 • Pengiraan ini hanyalah cadangan semata-mata ia mungkin berbeza sedikit dari jumlah bayaran bank sebenar anda.
 • Jumlah bayaran bulanan adalah tidak termasuk dengan jumlah bayaran perlindungan takaful.

 

Soalan berulang

Ramai orang yang bertanya tentang pertukaran pinjaman dari pinjaman bank ke pinjaman kerajaan. Mengapa hal ini berlaku?? Kenapa orang bersusah payah mengambil pinjaman bank kemudian bertukar kepada pinjaman kerajaan??? Antara faktor-faktor yang menyebabkan peminjam menukar dari pinjaman bank ke pinjaman kerajaan kerana:

 • Peminjam belum disahkan jawatan. Peminjam yang masih baru dalam pekerjaan dan belum disahkan jawatan tidak boleh memohon pinjaman dari LPPSA.
 • Mengambil kesempatan dengan harga rumah yang masih rendah.
 • Lokasi rumah yang dibeli berdekatan dengan tempat kerja.
 • Peminjam jatuh cinta dengan rumah yang dibeli.

Setelah disahkan jawatan dan kerap kali kakitangan kerajaan akan memohon pinjaman kerajaan kerana pinjaman kerajaan mempunyai:

 • kadar faedah yang rendah.
 • manfaat keuntungan yang menarik.

Isu potongan gaji melebihi 60%, jenis soalan yang biasa dikemukakan adalah :

1. a) “Gaji saya dalam slip gaji RM3500 dan tiada pemotongan tetapi saya ada hutang rumah dan kereta RM2500 yang tidak masuk dalam slip. Layak tak saya buat pinjaman perumahan kerajaan?”.

    b) “Gaji saya kalau dicampur elaun-elaun adalah RM3500 tetapi gaji bersih RM1400.  Layak tak saya buat pinjaman perumahan sebab saya ada site income perniagaan?”.

Jawapan :

Berdasarkan rujukan, seperti mana saudara sedia maklum, kerajaan ada menyediakan 3 jenis kemudahan pinjaman kepada kakitangan awam, iaitu :

√Kemudahan pinjaman perumahan;
√Kemudahan pinjaman kenderaan;
√Kemudahan pinjaman komputer.

Bagi pinjaman kenderaan dan komputer, kerajaan telah memberi syarat seperti berikut :

“Jumlah semua potongan gaji hendaklah tidak melebihi 60% dari jumlah gaji pokok serta elaun-elaun”

Ini bermakna, jika saudara ingin meminjam kenderaan atau komputer, jumlah potongan gaji dicampur dengan potongan sedia ada tidak boleh melebihi 60% daripada jumlah gaji pokok dicampur elaun-elaun yang tertera di dalam slip gaji.

Walau bagaimanapun, syarat tersebut TIDAK terdapat di dalam peraturan kemudahan pinjaman perumahan kerajaan. Ini bermakna, saudara layak memohon pinjaman perumahan kerajaan walaupun potongan gaji saudara melebihi 60%….bahasa mudahnya… jika gaji saudara tinggal RM200 pun di dalam slip gaji, saudara masih layak untuk membuat pinjaman perumahan kerajaan.

Namun begitu, masalah keberhutangan yang berat adalah menjadi isu utama bagi kakitangan awam.  Masalah keberhutangan berat dikesan akan mengakibatkan kakitangan awam bermasalah, kurang berdisplin, malas bekerja dan sebagainya.  Justeru itu, kebanyakan jabatan kerajaan (tidak semua) telah mengamalkan syarat yang diguna pakai di dalam peraturan pinjaman kenderaan dan komputer tersebut bagi memastikan kakitangannya tidak terjebak dengan masalah keberhutangan yang berat.  Adalah menjadi keutamaan untuk saudara memastikan terlebih dahulu kedudukan gaji saudara sebelum membuat komitment membeli rumah dan menjadi keutamaan juga untuk menyemak dengan ketua jabatan sama ada mereka ada menggunakan peraturan potongan gaji tidak melebihi 60% dalam memperakukan permohonan pinjaman perumahan.  Seperti yang telah saya perkatakan sebelum ini, “Lain ladang, lain belalang”.  Maka saudara perlu mematuhi peraturan yang telah ditetapkan oleh ketua jabatan saudara selagi berkhidmat di tempat tersebut.

Walau bagaimanapun, terdapat isu perkiraan potongan 60% yang berbeza-beza bagi setiap jabatan.

2.  Apakah perbezaan pinjaman SPPSA dan SPPSAi?

Jawapan :

Hampir tiada bezanya.  Jika saudara seorang Muslim dan kos guaman adalah sama..pilihlah SPPI.  Moga ianya lebih baik.  Biasanya kos guaman untuk SPPI lebih mahal (RM200 hingga RM500) kerana urusan dokumentasi gadaian yang lebih banyak.

3.  Saya telah mengambil pinjaman SPPSA, bolehkah saya menukar kepada SPPSAi?

Jawapan :

a) Boleh, jika surat setuju terima pinjaman (lampiran e) belum dihantar dan diterima oleh LPPSA.
b)  Tidak boleh, jika lampiran e telah diterima LPPSA.

4.  Berapa kadar faedah pinjaman kerajaan?

Jawapan :

a) 4% atas baki berkurangan (berbeza dengan perkiraan bank).  Jika dibandingkan dengan perkiraan faedah bank adalah lebih kurang bersamaan 2% bank.
b)  Memang berbaloi-baloi, sebab itu ianya dinamakan “kemudahan”.   Jika layak dan cukup syaratnya pasti dapat sehingga 100% loan…dijamin.

5.  Kelayakan pinjaman?

Jawapan :

a) Kelayakan pinjaman adalah berdasarkan gaji pokok/gaji hakiki/gaji basic (rujuk jadual kelayakan) dengan syarat ada baki gaji di dalam slip gaji untuk potongan bayaran balik pinjaman.
b) Potongan gaji di dalam slip gaji dan di luar slip gaji tidak diambil kira untuk menentukan kelayakan.
c)  Citos/blacklist dan sebagainya juga layak pinjaman mengikut kelayakan.
d)  Maknanya selagi ada baki gaji di dalam slip gaji, saudara layak pinjaman.
e) Terdapat sesetengah ketua jabatan tidak menyokong permohonan bagi kes potongan gaji yang banyak atas dasar peraturan pentadbiran dalaman. Sehubungan itu, pastikan dahulu perkara ini dengan jabatan saudara kerana ketua jabatan ada kuasa untuk menyokong atau tidak menyokong permohonan pinjaman.
f)  Isu potongan gaji melebihi 60% rujuk di sini.

6.  Berapa lama tempoh kelulusan pinjaman?

Jawapan :

a)  Kebiasannya, jika permohonan lengkap kelulusan boleh diperolehi seminggu.
b) Untuk makluman, bukan kelulusan sahaja yang perlu diperolehi segera tetapi keseluruhan proses sehingga penjual menerima wangnya perlu diuruskan tepat waktunya kerana kelewatan bermakna penalti/denda. ramai peminjam lepas tangan mengenai perkara ini dengan mengutamakan urusan kelulusan sahaja dan mengabaikan urusan selanjutnya.
c) Tempoh keseluruhan proses pinjaman amat subjektif untuk diramal dan sangat bergantung kepada jenis pinjaman, kedudukan harta, permohonan yang lengkap dsb. kelewatan berlaku kerana banyak sebab rujuk di sini.

7.  Bolehkah tanah pertanian dibuat pinjaman beli tanah?

Jawapan :

a) Tanah yang boleh dibuat pinjaman adalah tanah tersebut boleh dibina bangunan (termasuk tanah pertanian yang cukup keluasannya) dan kesemua pemilik di dalam hakmilik/geran bersetuju menjual.
b)  Sehubungan itu, tanah pertanian yang cukup syarat (keluasan) untuk dibina bangunan boleh dibuat pinjaman. Rujuk pejabat tanah daerah jika kurang yakin mengenai tanah pertanian yang boleh dibina bangunan.

8.  Tanah yang boleh dibuat pinjaman bina rumah?

Jawapan :

a)  Tanah yang boleh dibuat pinjaman bina rumah adalah tanah boleh dibina bangunan (termasuk tanah pertanian) dan tanah dimiliki oleh peminjam atau bersama suami/isteri.
b)  Sehubungan itu, jika tanah pertanian yang cukup syarat (keluasan) untuk dibina bangunan boleh dibuat pinjaman. Rujuk pejabat tanah daerah jika kurang yakin mengenai tanah pertanian yang boleh dibina bangunan.
c)  Perlu ada pelan rumah yang telah diluluskan jika tanah di dalam kawasan majlis daerah. jika di luar kawasan majlis, dapatkan pengesahan tanah di luar kawasan majlis daripada majlis daerah.

Sebelum mengakhiri bacaan anda, di sini kami ingin berkongsi lagi 3 Aplikasi yang boleh anda gunakan dalam urusan Hartanah.

 1. BNM MyLINKAplikasi ini adalah tujuan bagi pelabur untuk membuat aduan secara rasmi.Kadang-kadang kita ada benda yang tak puas hati dengan pihak bank. Boleh jadi kita apply untuk pembiayaan Islam, tapi bila dah sign & lulus; tengok-tengok pinjaman konvensional pula.Aplikasi Androi    Aplikasi iOS

       

 2. Mudah.myMudah merupakan laman web no 1 di Malaysia bagi pengiklanan online.Dalam banyak-banyak kategori tu, kategori Property di antara yang paling banyak orang senaraikan.Boleh filter mengikut harga rumah, jenis hartanah, landed atau tidak, lokasi, freehold atau leasehold dan banyak lagi.Untuk buat kira-kira cash flow pun boleh. Boleh guna Formula 200 untuk kira harga rumah dan instalment bulanan, lepas tu tengok pula berapa sewa untuk rumah tersebut.Aplikasi Android         Aplikasi iOS

 

 1.  iProperty MalaysiaiProperty pula merupakan laman web no 1 hartanah di Malaysia. Memang sangat sesuai untuk pelabur hartanah.Dengan mengunakan aplikasi ini,Nak cari hartanah pun mudah, boleh buat shortlist guna app lagi. Kalau ada penyenaraian terbaru di kawasan yang anda minat, anda akan terima notifikasi.

  Aplikasi Android       Aplikasi iOS

     


Kesimpulannya:

 • Kadar keuntungan yang diambil oleh Kerajaan sebanyak 4% adalah berdasarkan baki berkurangan setiap bulan. Kalau nak banding dengan loan bank konvesional adalah 2%..
 • Ketika membuat bayaran balik, hutang kita akan berkurang setiap bulan dan 4% kadar faedah tersebut dikira atas baki hutang yang berkurang tersebut dan bayaran bulanan akan tetap sama setiap bulan, kerana kadar faedah tersebut telah diambil kira untuk sepanjang tempoh pinjaman.
 • Oleh itu, ramai orang telah convert dari pinjaman bank ke pinjaman kerajaan.
 • Kepada kakitangan kerajaan, setelah dibaca dan diteliti dengan kajian yang telah dibuat, kamu semua tahukan menilai yang mana satu yang lebih baik dan berbaloi untuk kakitangan kerajaan….jadi renungkan dan fikirlah apa yang terbaik…

NotaBPPP (Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan) kini dikenali sebagai LPPSA (Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam)

PAUTAN

LPPSA

LPPSA

Takaful ikhlas

Takaful ikhlas

JPPH

JPPH

Takaful malaysia

Takaful malaysia

Etiqa Takaful

Etiqa TakafulAntara Senarai Soal Jawab:

PINJAMAN KERAJAAN VS PINJAMAN BANK >>
(klik link di atas) 


*PENAFIAN:

MOHD ELAM & PARTNER MANAGEMENT SERVICES tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan/kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.  Artikel ini adalah sekadar panduan kasar yang berdasarkan senarai rujukan dibawah.  Jika ada percanggahan, rujukan maklumat adalah mengikut agensi yang berkaitan.  Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke masa.


 Rujukan  :

Disediakan oleh: Norfarahind Md Nasir/Politeknik Port Dickson/N.Sembilan/Mac2012

Dikemaskini oleh:

 • Siti Zawiyah Binti Shuib/UiTM Melaka/Melaka/Mac2013
 • Shahrul Iskandar Bin Mohd Ali / UniSZA / Terengganu / Mac2014
 • Muhammad Fazrul Faiz Bin Razak / Multimedia College / Melaka / Disember2014
 • Muhammad Ibras Khan Bin Mohd Raja / Unifield International College / Melaka / Januari 2016

Disemak oleh: Mohd Elam Bin Mohamed

Kami mengalu-alukan kunjungan anda, sila klik link-link panduan di bawah :

Link-link yang berkaitan dan mungkin dapat membantu anda menyelesaikan persoalan -persoalan yang bermain di minda anda  dan mungkin memberi lebih maklumat kepada anda.

618 Responses to PINJAMAN KERAJAAN VS PINJAMAN BANK

 1. Wendy says:

  Selamat sejahtera..disini saya ada dua soalan
  1) jika saya ingib memohon utk pinjaman kerajaan untuk rumah secondhand, berapa lama prosedur tersebut dan bilakan duit akan dibagi kepada penjual ?

  Dan

  2) adakah boleh jika saya mengambil bank loan dan kemudiannya saya nak tukar ke loan kerajaan ?

  • admin says:

   1. Tempoh pinjaman diluluskan dalam masa 7-14 hari. Pengeluaran pembayaran drpd LPPSA dalam tempoh 3-4 bulan selepas pemohon hantar surat setuju terima. Pihak peguam perlu selalu follow up dan cepat sediakan dokumentasi.

 2. Khairul Azmi Habidin says:

  Saya membeli rumah dengan loan bank. Saya ingin menukar kepada lppsa. Mohon tuan memaklumkan proses terperinci serta kos yg perlu disediakan.

  • admin says:

   1. Maklumkan dengan pihak bank terlebih dahulu dan minta pihak bank sediakan penyata baki hutang pinjaman 6 bulan kehadapan untuk LPPSA, putrajaya.
   2. Sediakan kos dalam 2-3% drpd jumlah baki pinjaman tersebut untuk bayaran lawyer dan setem duti.
   3. Hubungi admin utk bantuan dapatkan peguam yang berpengalaman dlm LPPSA. 0109214661 Fisa

 3. RUHAIDA SAHABI says:

  Hai Admin
  saya ingin bertanya jika saya membeli rumah terpakai berharga dalam RM310,000 ribu boleh ke saya menggunak duit kwsp untuk membayar deposit perumahan

  • admin says:

   Boleh. Tapi perlu dahulukan duit anda terlebih dahulu sebab perlu kemukakan surat kelulusan pinjaman dan salinan perjanjian jual beli SPA

 4. SUSILA A/P PONNUSAMY says:

  saya seorang penjawat awam dan telah membeli rumah. saya telah membuat pembiayaan perumahan di BSN. Sekarang saya ingin menukar pembiayaan rumah saya ke pinjaman perumahan kerajaan. apakah yang patut saya buat.

  • admin says:

   Dapatkan penyata baki hutang 6 bulan kehadapan drpd BSN untuk LPPSA. Lantik peguam yg berpengalaman dlm pinjaman LPPSA utk urusan permohonan,

 5. Adilah Binti Che Mat Daon says:

  Assalamualaikum, saya Adilah buat pinjaman dgn LPPSA sebanyak RM 249,815 perjanjian pd 14/1/2008 selama 25 tahun. Baru2 ni saya buat refinance dgn bank&penyata baki hutang yang dikeluarkan oleh LPPSA masih berbaki RM 192,323.32, potongan adalah sebanyak RM 1,334.79 setiap bulan.

  Soalan saya:
  Adakah penyata baki hutang LPPSA boleh dipertikaikan kerana mengikut pengiraan saya, baki tertunggak lagi rendah dr apa yg telah LPPSA keluarkan. Mohon bantu
  Terim kasih

 6. azlina says:

  salam admin..saya ada satu soalan..saya berhasrat untuk membeli rumah pertama sebagai investment (untuk tujuan sewaan) dan kemungkinan akan menjualnya dalam tempoh 5 tahun..saya nak minta nasihat admin..samada saya perlu ambil pinjaman perumahan kerajaan ataupun bank?

  • admin says:

   Wassalam. Sebaiknya rumah pertama gunakan loan bank dahulu. Sebab jika guna loan govt dahulu, margin kelayakan untuk loan seterusnya akan berkurang. jika guna loan bank dahulu, masih boleh dapat kelayakan 100% jika guna loan govt untuk harta seterusnya

 7. hambaSutera says:

  salam tuan. ingin bertanya

  saya telah membuat loan perumahan kerajaan join bersama isteri saya. Kini saya bercadang utk melangsaikan loan perumahan isteri mnggunakan loan bank? Apakah kesan atau ada bbrpa perkara yg perlu dipertimbangkan?

  • admin says:

   Wslm. Kenapa perlu tambah hutang lain yg lebih tinggi faedah utk selesaikan loan. Bayaran bulanan akan lebih bertambah.

 8. Kenny says:

  Salam.sy telah membeli rmh yg sdh siap dari penjual mengunakan loan bank 90% .skg sy sebagai second owner. bolehkah sy menukar loan bank tersebut ke loan kerajaan. apakah yg perlu dibuat? mohon pencerahan..terima kasih

  • admin says:

   Wslm. Boleh jika loan bank tersebut tiada lock in period. Minta penyata baki hutang 6 bulan kehadapan drpd bank utk LPPSA. Lantik peguam utk jadi wakil pemegang amanah urusan pinjaman anda.

 9. janagi says:

  hai salam sejahtera saya ada soalan yng sama
  saya membuat pinjamn perumahan kerajaan dan sekrmg ingin buat refinance …boleh buat melalui loan kerajaan atau boleh saya apply pinjaman kedua tak

 10. Yong wen chuann says:

  Selamat petang terima kasih sebab sharing info kamu dengan kami. Saya seorang penjawat kerajaan yg sudsh berkhidmat 3 tahun, saya ingin beli rumah pertama saya yang second hand yang berharga rm280000, bolehkah saya dapat full loan if saya apply guna government loan? Tq. Gaji saya termasuk elaun ialah rm5300. Sekian terima kasih.

 11. lin says:

  assalamualaikum…
  saya dah cuba kira mengikut formula yang admin tulis…lepas itu saya cuba untuk compare kan jadual yg ada di dalam pekeliling perbendaharaan malaysia yang saya download dari google…kenapa tak sama ? keliru sikit..adakah kiraan tersebut betul?
  sbb saya nk buat pinjaman kenderaan…

 12. naj says:

  Salam tuan. Saya nak tumpang tanya. Gaji bersih saya RM1743.43. Komitmen bayaran bulanan kereta RM658. Kelayakan pinjaman perumahan kerajaan RM200,000. Saya bercadang untuk membeli rumah berharga RM150,000. Soalan saya : Adakah saya layak untuk menggunakan/mendapatkan pinjaman perumahan kerajaan walaupun saya ada hutang bayaran kereta bulanan? Bulanan bayaran bulanan kereta tidak tersenarai dalam slip gaji. Sekian soalan saya, terima kasih.

  • admin says:

   Wassalam tuan. Admin perlukan detail slip gaji utk memudahkan urusan pengiraan kelayakan. Whtsapp admin 0109214661 (Fiesa)

 13. Naziah Md Jasin says:

  As salam..mohon pencerahan..
  Adik sy membeli rumah menggunakan loan bank menggunakan 2 nama (namanya dan arwah suami) dan nama bagi insurans MRTA ialah di atas nama arwah suaminya. Apakah adik sy perlu membayar ansuran rumah apabila suaminya sudah meninggal dunia? Terima kasih.

  • admin says:

   Wassalam. Jika loan individu atas nama suami tapi dalam geran ada 2 penama, MRTA akan cover penuh baki hutang tanpa pasangan perlu sambung bayar. Tapi jika join loan, MRTA cover hutang bahagian si mati sahaja dan pasangan perlu sambung bayar ansuran rumah bahagian beliau seperti biasa.

   • Afzanizam says:

    Slm tuan. Bagi kian lepas, adakah waris peminjam terbuka kepada risiko underinsured mrtt/mrta? Saya baca setakat pemahaman saya, seolah tiada. Kalau ada, bagaimana mak kira jumlah underinsured tersebut? Terima kasih atas pencerahan.

   • admin says:

    Wassalam. Boleh rujuk syarikat insurans yg telah dilantik oleh peminjam. Bawa surat kematian dan polisi insurans peminjam (jika ada)

   • Afzanizam says:

    Maaf. Typo banyak. Bagi loan lppsa* (bukan kian lepas)

 14. Khaidir says:

  Assalamualaikum WBT,
  Mohon bantuan admin atas sedikit pencerahan berkenaan pinjaman jenis 5.

  Saya baru sahaja disahkan jawatan dan mempunyai rumah dengan personal loan bank. Jumlah pinjaman asal ialah RM300K. Saya sedang membayar pada tahun kedua dengan bayaran RM1944/bulan selama 20 tahun. Apa yang saya kurang faham, baki akhir dalam penyata pinajaman ialah RM740K++. Adakah baki ini yang perlu dilangsaikan dahulu oleh kerajaan (sekiranya saya bertukar pada loan kerajaan) dan bermaksud saya berhutang pada kerajaan dengan nilai baki akhir bank tersebut?. Ataupun hanya perlu bayar baki sebenar jumlah pinjaman asal yang dibuat?.

  Pencerahan pihak admin sangat saya hargai.

 15. Siti says:

  Salam.. Saya adalah kakitangan kerajaan dan mempunyai bisnes sendiri. Saya dlm proses untuk membeli rumah yg pertama dan dlm ms yg sama dlm perancangan mahu meletakkan jawatan dlm tempoh 6 bulan akan dtg untk fokus pd bisnes. Persoalannya, pinjaman manakah yg terbaik saya buat untk pembelian rumah ni, samaada pinjaman kerajaan atau bank.. Dan jika pinjaman bank, berapa kadar interest yang di kenakan

  • admin says:

   Wslm. Jika puan sudah berhasrat utk berhenti kerja dlm masa terdekat, sebaiknya guna sahaja pinjaman bank dgn kadar interest 4.5%-5%. Lantik lawyer utk urusan jual beli rumah anda.

 16. Siti Zurinaz says:

  Assalamulaikum tuan,
  Suami sy mengambil loan perumahan bwh lppsa pd tahun 2006. Pembayaran ketika itu melalui potongan gaji setiap bulan. Namun padantahun 2012 suami saya meletak jawatan. Dan pembayaran terus dilakukan melalui online secara bulanan. Namun lppsa meminta suami membuat bayaran penuh atas pinjaman dengan interest 7% yakni pinjaman penuh sbyk RM 276k. Kami sedang mncari institusi kewangan bank utk membuat refinancing. Pertanyaan saya. Selama suami sy berkhidmat dan slps meletak jawatan jumlah baki yang tertinggal anggaran RM 236k. Kenapa pihak lppsa melalui pigak peguam menuntut bayaran penuh RM 276k sedangn ketika perhidmatan potongan telah dibuat. Tidakkah ianya patut diambil kira dengan baki terakhir bayaran ketika pekhidmatan 7% selepas itu dibuat?

  • admin says:

   Wassalam. Suami boleh mengemukakan surat rasmi mohon penyata rasmi baki hutang drpd LPPSA putrajaya untuk keterangan.

 17. Lisa0911 says:

  Salam. Saya bekerja di sektor kerajaan dan telah membeli rumah menggunakan pinjaman perumahan kerajaan. Serahan kunci adalah pada tahun hadapan. Tetapi saya ingin menjual rumah tersebut sebaik shj serahan kunci. Saya ada beberapa soalan;
  1) Berapa % penalty akan dikenakan?
  2) Adakah kelayakan pinjaman perumahan kerajaan saya akan terjejas di masa hadapan?
  3) Berapa kah anggaran tempoh masa bagi jual beli sekiranya sudah ada pembeli?
  4) Selain penalty lock in period, adakah terdapat caj penalty lain??

  • admin says:

   Wslm.
   1. Tiada lock period utk menjual rumah yg dibeli dgn loan kerajaan. Boleh dijual bila2 masa selepas lulus tanpa dikenakan penalti.
   2. Jika anda ingin mohon pinjaman kedua dengan loan kerajaan, kelayakan anda akan berkurang bdsarkan kiraan 50%
   3. Jika tiada masalah dokumentasi dan peguam melaksanakan tugas dgn efisien, anda sebagai penjual boleh dapat bayaran drpd LPPSA dalam tempoh masa 4 bulan paling cepat selepas pembeli tanda tangan surat setuju terima pinjaman.
   4. Tiada caj penalti lain

 18. yan says:

  Asalam tuan..saya ingin membuat econd loan utk beli Tanah. Dah cek kelayakan masih berbaki. Dengan loan kedua tersebut saya ingin bina rumah atas tanah sendiri dengan kontaraktor berdaftar. Soalnnya brpkah duit diperlukan utk beli kos bahan mentah jika rumah dianggarkan 300k (rumah 1 stgh tingkat)

  • admin says:

   Wassalam kami tak dapat estimate kos bahan mentah untuk anda beli. Anda boleh refer dalam 2 3 kontraktor utk perbandingan sebutharga bagi memilih kos binaan terendah tapi berbaloi.

 19. @m says:

  Assalamualaikum,maaf sy ingin bertanya pd admin
  gaji pokok saya skrg rm2072.21 + elaun ttp rm915..so gaji sy secara
  kasarnya rm2987.21.umur saya skrg 29tahun.sy serv.govermnt. sy mmpunyai komitmen personal loan sbyk rm1029(potongn pd slip gj) + rm169 loan kereta yg akan habis pd pertengahan 2019..total komitmen sy skrg=rm1198.so jd gj bersih yg tinggal pd pin slip gaji rm1958.21…berapakah harga rumah semaksimum yg saya boleh apply
  bg pinjaman rumah kerajaan?…

  sebetulnya perancangan saya adalah pada tahun
  2019 setelah habis bayar pinjaman kereta..and pada masa 2019 agak2 berapa harga rumah mampu saya miliki..dengan kenaikan ITKA sy sbyk rm100 setahun admin n mengahadap satu hutang shj.iaitu rm1029..pada thun 2019 pgiraan gji bersih sy adalah rm2158.21 setelah ditolak hutang pinjaman personal loan.bolehkah sy mengikat pinjaman selama 30thn dgn lppsa..sedangkan pada tahun itu umur sy sudah
  mencecah 31tahun..sbb sy sain pencen umur 60thn..
  berapa had umur bg pgwai kerajaan memohon kelayakn rumah admin
  sekian..

  • admin says:

   Wassalam. Maaf ada beberapa perkara lagi maklumat yg kami perlukan utk kira kelayakan. Boleh pm admin utk bantuan lanjut. 0109214661 (Cik Fisa)

 20. KH says:

  Salam sejahtera.

  Saya dan isteri saya adalah kakitangan kerajaan. Kami telah membeli sebuah rumah dengan pinjaman kerajaan secara berasingan.

  Saya akan meletak jawatan pada Januari 2018. Apakah cara terbaik untuk refinance dan apa prosedurenya? Boleh ke pinjaman kerajaan saya ditukar atas nama isteri yang masih berkhidmat dengan kerajaan.

  Terima kasih.

  • admin says:

   Salam. Ada 2 cara dan pastikan anda lakukan segera sebelum anda letak jawatan.
   1. Buat permohonanan pertukaran nama melalui surat rasmi secepat mungkin ke LPPSA supaya dapat memudahkan urusan potongan gaji dsb.
   2. Convert pinjaman kepada pinjaman institusi swasta/bank.

 21. Rose says:

  Salam.. Saya nak tanya, suami ada ambil loan rumah kerajaan. Sekarang suami dibuang kerja kerana tindakan tatatertib.. Sedia maklum interest rate akan berubah kepada 7%. Soalan saya boleh tak suami saya jual rumah tu kepada saya (isteri-sy kerja swasta) untuk melangsaikan hutang di LPPSA. Bagaimana caranya dan ada pendapat lain memandangkan saya kerja swasta.

  • admin says:

   Wslm. Jika rumah tersebut ada nama puan, suami boleh convert loan LPPSA tersebut kepada loan bank atas nama puan sebagai peminjam baru. Jika tiada nama puan, puan boleh juga beli rumah tersebut guna loan bank.

 22. Mimi says:

  Salam admin. Saya adalah kakitangan kerajaan yg sudah berkhidmat hmpir 3 tahun. Dan telah mendatangani prjnjian pmbelian rumah yg masih dibina dlm tempoh 2 tahun akn dtg (dh byr booking) mnggunakn housing loan bnk n dpt pmbiayaan sbyk 100% full loan. Soalan sy berapa amount yg ptut sy sediakn utk prsediaan sblm rumah siap? Adakah dikenakan lgi yuran @ deposit wpun dijnjikn full loan?

  • admin says:

   Wassalam. Jika anda sudah selesaikan bayaran booking dan yuran guaman, jadi sepatutnya tiada apa bayaran lagi. Hanya tunggu bank release payment pada penjual. Selepas itu baru potongan gaji.

 23. Farhana says:

  Assalamualaikum..
  Saya Pn Ana dari Johor. Saya seorang kakitangan kerajaan sedang bercuti tanpa gaji menjaga anak dan akan berkhidmat semula Januari 2018.
  Saya berminat hendak membuat booking untuk rumah yang sedang dalam pembinaan. Soalan saya= bolehkah saya apply pinjaman LPPSA sekarang ketika masih dalam CTG atau saya perlu tunggu sehingga Januari? Terima kasih

  • admin says:

   Wassalam. Kelulusan pinjaman bergantung pada kelayakan pemohon dan kelengkapan dokumen permohonan. Jika tidak memenuhi kedua2 syarat tersebut, pinjaman tidak akan diluluskan.
   Bagi kes puan, ketiadaan slip gaji terkini bagi melengkapkan dokumen akan membuatkan pinjaman tidak diluluskan. Jadi puan boleh cuba mohon selepas berkhidmat semula pada Januari 2018
   iaitu selepas dapat slip gaji terkini.

 24. Yana says:

  As salam tn,
  Mohon bantuan utk sy yg keliru & was2.. sedikit kronologi & soalan..
  Sy & isteri br membeli rmh teres pd harga staf & dijangka serahan kunci pd februari 2018 yg berharga rm440,000. Pinjaman penuh dibuat menggunakan pinjaman kerajaan atas kelayakan isteri shj. Namun selepas dikira perbelanjaan & hutang personal loan yg ada akan membebankan kami kelak.
  Persoalannya
  1. Adakah patut utk sy refinance semula rmh tersebut menggunakan bank loan utk tutup personal loan & pinjaman kereta & meringankan beban bulanan.
  2. Boleh ke apply refinance sblm dpt kunci
  3. Boleh ke refinance sekiranya jumlah pinjaman suami isteri semasa melebihi 70% jumlah pendapatan bersama?
  4. Tindakan drastik Jual shj rumah itu sbb ada ejen call ready buyer utk rmh itu sekitar rm 800k utk selesaikan hutang2 yg ada & kemudian cari rumah lain gunakan semula loan kerajaan.
  4. Berapa lama tempoh selepas selesai pembyran loan kerajaan pertama utk digunakan bg apply loan kerajaan kali kedua
  5. Adakah loan kerajaan yg kali kedua kelayakkan masih sama utk apply maximum kelayakan sepertimana yg pertama?

  • admin says:

   Wsalam, puan boleh rujuk puan azizah – 017 234 0069

   • janagi says:

    hai slam sejahtera saya ada soalan yng sama
    saya membuat pinjamn perumahan kerajaan dan sekrmg ingin buat refinance …boleh buat melalui loan kerajaan atau boleh saya apply pinjaman kedua tak

 25. Khairudin abdul aziz says:

  slm tuan… sya ada membeli sebuah rumah dengan pembiayaan peribadi kuwait finance, boleh kah saya menukarkan pembiayaan peribadi membeli rumah tadi ditukarkan kepada pembiayaan perumahan kerajaan, jika boleh bagaiman caranya…terima kasih

 26. Cikgu says:

  Salam saya ingin membeli rumah pertama..setelah menghantar pemohonan pinjaman ke bank rakyat didapati saya layak meminjam 100% pinjaman..saya juga ada menyimpan 10% wang pendhuluaan untuk rumah pertama saya..
  boleh bagi pendapat sama ada saya perlu teruskan pinjaman 100% ATAU HANYA 90%ini kerana perbezaan faedah berbeza…mohon pandangan…

  • admin says:

   Wsalam, interest untuk LPPSA ialah 4% flat & tidak akan berubah – ubah. Pada pandangan saya, puan mohon 100% pinjaman & 10% yang puan simpan boleh buat untuk pembayaran kos lain seperti kos guaman.

 27. amalina says:

  assalamualaikum

  saya mempunyai beberapa soalan

  keadaan : saya berhajat ingin membeli sebidang tanah lot di kampung, tetapi saya telah membuat pinjaman pertama melalui lppsa.

  soalan 1 : adakah perlu saya membuat pinjaman melalui bank dan bank yang disarankan.

  soalan 2 : adakah perlu saya meminta suami saya membuat pinjaman lppsa kerana suami saya masih belum menggunakan pinjaman lppsa. akan tetapi kami sayang untuk menggunakan pinjaman pertama tersebut kerana dikhuatiri kami berhajat untuk membeli rumah di sekitar kami bekerja sekarang.

  • admin says:

   Wsalam,

   1) Saya sarankan puan membuat pinjaman bank & rujuk peguam berkenaan pilihan bank.

   2) Saya sarankan pinjman LPPSA hanya untuk rumah idaman & bukan rumah pelaburan kerana faedah LPPSA 4% mendatar, tidak berubah-ubah.

 28. ASRAFF says:

  Assalam..
  Saya hendak tanya,insuran mana lebih baik di antara senarai yg terdapat di LPPSA. Saya tengok ada beza antara takaful gadaijanji..ada tinggi dan rendah..

 29. Salwa says:

  Assalamualaikum..

  Admin saya ada beberapa persoalan.

  1) Saya telah membayar booking fees sebanyak RM5K kepada pemaju. Segala maklumat untuk dihantar ke LPPSA diisi oleh pemaju. Walau bagaimanapun, semasa dokumen dihantar untuk pengesahan ketua jabatan, saya baru perasan jenis milikan adalah leasehold. Ini adalah rumah pertama.

  2) Oleh itu, pembiayaan bank atau LPPSA yang terbaik untuk saya?

  3) Jika saya menarik balik permohonan, duit booking hangus kerana menurut peguam yang disediakan oleh pemaju, saya telah menandatangani perjanjian jual beli.

  • admin says:

   Wsalam, pada pendapat saya. Puan patut teruskan dengan pinjaman melalui bank kerana Puan telah tandatangani perjanjian. Pinjaman LPPSA masih lagi dikira sebagai pinjaman pertama walaupun puan telah buat pinjaman dengan bank.

 30. Saiful says:

  Assalamualaikum…

  Admin.. saya ada dapat Tawaran PPA1M projek di tmn dato senu KL. Rm300k..

  Gaji saya + alaun rm1990.. tapi tolak loan bank dan kwsp bersih tinggal rm840

  Kalau saya nak buat loan kerajaan memang tak lepas la ye.?

  Boleh ke saya nak buat loan rumah PPA1M ni loan bank.. dan boleh buat loan bersama 3 penama tak.? Saya..wife dan adik ipar.??

  Boleh dapatkan no.tel admin..

  • admin says:

   Wassalam. Mengikut perkiraan admin, agak susah utk encik guna pinjaman individu bagi membeli rumah 300k. Boleh join dengan wife utk loan govt. Adik ipar tidak boleh.
   Loan bank boleh join loan dengan selain wife.

 31. NURUL JAMILAH NOR AZHARR says:

  tuan,

  saya telah membeli rumah berharga 150k dengan gaji saya pada ketika itu 2200 menggunakan gov loan. adakah saya boleh membuat gov loan pada masa akan datang sekali lg utk membeli tanah pula.

  • admin says:

   Sebelum beli rumah, pastikan loan pertama rumah tersebut telah selesai dgn govt samada jual rumah tersebut ataupun convert loan rumah tersebut kepada loan bank.
   Boleh mohon 2nd loan beli tanah jika masih ada baki pinjaman.

   • didi says:

    1)Admin, berapakah duit pinjaman gov untuk seumur hidup? contohnya rumah pertama saya rm350000 guna gov loan dan telah habis bayar, maka saya ingin beli rumah kedua guna gov loan, berapaka pinjaman gov yang boleh saya dapat?
    2) Saya kakitangan kerajaan, abang kandung saya pekerja swasta. Saya ingin beli rumah guna pinjaman lppsa. Bolehkah rumah tersebut letak nama saya dan abang kandung saya?

    3)Biasanya loan kerajaan diurus oleh pihak pemaju ataupun pembeli rumah? Berapakah duit yang perlu saya sediakan untuk duit guaman dan stem untuk beli rumah 350000?

    4)Adakah rumah separuh kekal=leasehold?
    Harap admin nampak soalan saya dan dapat reply saya. Terima kasih admin.

   • admin says:

    1. Kelayakan pinjaman kedua bdasarkan 50% drpd gaji pokok+elaun tetap. Boleh whtsapp admin slip gaji utk semakan kelayakan anda. 0137474041 (Sue)
    2. Harta dibawah gadaian LPPSA hanya boleh dikongsi penama dgn pasangan shj.
    3. Bergantung kpd pemaju samada ingin menguruskan atau menyerahkan kepada pembeli. Jika pemaju tidak offer yuran guaman percuma, emcik perlu melantik sendiri lawyer di luar dgn yuran guaman dalam kadar 2-3% drpd jumlah pinjaman.
    4. ye separuh kekal = leasehold.

    Sama2.

 32. nazrul says:

  Salam tuan.
  Saya ada pertanyaan berkenaan kelayakan loan kerajaan.
  Jika sebelu ni, kelayakan loan saya adalah RM400k, dan sy telah beli rumah pertama berharga RM300k.
  Kalau saya dah jual semula rumah pertama, adakah kelayakan loan saya akan kembali kepada RM400k? atau hanya boleh pinjam sebanyak RM100k?

  Mohon maklumbalas tuan.
  Terima kasih.

  • admin says:

   Wassalam. Pinjaman kedua berdasarkan kelayakan semasa. Boleh rujuk jadual kelayakan terbaru 2017. Tolakkan dengan pinjaman pertama anda.
   Apa2pun kelayakan pinjaman bergantung kepada kebenaran jabatan kewangan anda juga.

 33. YM says:

  Bolehkah saya membuat loan kerajaan sebanyak RM180,000 jika harga rumah ialah RM160,000?

  • admin says:

   Kelulusan jumlah pinjaman bergantung kepada market value Jabatan Penilaian Harta (JPPH) dan kelayakan gaji pemohon. Rujuk JPPH terdekat untuk market value.

 34. Rashid says:

  Hi. Saya tekah beli rumah guna pinjaman LPPSA pada 2015 tetapi tidak duduk dirumah tersebut kerana jauh dari tpt kerja. Bolehkah saya jual rumah itu walau ‘baharu’ sahaja beli?

 35. alan says:

  apa prosedur nak convert bank loan kepada gov loan? tq min

 36. Mohd suhaiman ashaari says:

  Salam tuan admin.Tukar loan bank kpd loan kerajaan, jumlah pinjaman dikira berdasarkan kpd harga belian rumah mengikut perjanjian atau baki pinjaman di bank..perlu pencerahan dr tuan admin.

 37. Tuan waji says:

  Assalamualaikum, nak tanya, saya dah beli rumah menggunakan loan bank islam. Saya nak tukarkan ke loan kerajaan. boleh bantu saya. berapa kos guaman? terima kasih.

  • admin says:

   Wassalam.
   1. Dapatkan penyata baki hutang (redemption statement) 6 bulan ke hadapan daripada bank islam tsebut.
   2. Lantik lawyer untuk uruskan pinjaman anda iaitu jenis pinjaman 5: MENYELESAIKAN HUTANG PINJAMAN BANK/INSTITUSI KEWANGAN.
   Kos guaman lebih kurang 2-3% daripada jumlah pinjaman yang dipohon.
   3. Untuk makluman, govt loan hanya membenarkan pinjaman setakat mana baki hutang pinjaman anda sahaja (selagi mana sesuai kelayakan)

 38. anita jones says:

  Hello,
  Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Anita Jones, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (anitajones154@gmail.com)

 39. Syuhada says:

  Sye nak tnye..mmg blh ke buat bank loan tgen tukar kpd gov loan? Sbb sye bru kerja..belum dpt sah jawatan..so plan nak buat bank loan..then tukar kpd gov loan..tp pemaju kata klu dah buat bank loan..xblh tukar dh kepada gov loan..mohon pencerahan

  • admin says:

   Boleh tukar. Tapi kebiasaanya ada bank yang akan caj penalti jika tempoh pinjaman dgn bank tersebut tak lebih 2 tahun.

 40. ana zainal says:

  Assalamualaikum. Saya bercadang nk beli rumah pertama flat d puchong permai utk disewakan dan menggunakan loan bank..bolehkah bagi pendapat bank mana terbaik untuk jadi pilihan sekarang ni..gaji bersih sy setelah campur loan dan tiada potongan rm2226.50

  • admin says:

   Wassalam anda boleh rujuk mana2 bank terdekat dan buat perbandingan mengenai pakej2 yang ditawarkan oleh setiap bank.

 41. bunnyranny says:

  salam..saya ingin bertanya kepada admin.. sekiranya rumah pertama sy sudah pun membuat pinjaman dengan lppsa.. adakah bagi rumah kedua masih boleh lagi saya membuat pinjaman dengan lppsa juga?adakah saya perlu menyelesaikan hutang rumah pertama barulah saya boleh membuat permohonan rumah yang kedua? pada admin adakah rugi membuat pinjaman lppsa untuk membeli rumah pertama?

 42. Fathi says:

  nak tanya. apa maksud ayat “Kadar keuntungan yang diambil oleh Kerajaaan sebanyak 4% adalah berdasarkan baki berkurangan setiap bulan. Kalau nak banding dengan loan bank konvesional adalah 2%..” Tak faham. Boleh bagi contoh?

  • admin says:

   Salam, berkenaan soalan itu, kadar keuntungan/faedah kerajaan yang diambil adalah sebanyak 4% dan ianya adalah flat/tetap & ini dikira berdasarkan baki berkurangan setiap bulan.

   Berkenaan dengan loan/pinjaman dari bank, keuntungan/faedah boleh menjadi tinggi berdasarkan BR/KADAR ASAS untuk bank-bank di Malaysia.

 43. Fadli says:

  As salam. Saya masih kurang faham berkaitan dengan …
  Pembayaran lebih yg dibuat tidak akan mngurangkn baki pinjaman.. # faedah atas baki pinjaman… bagaimana utk tahu di dalam pinjaman kita? Terima kasih

 44. mohd azri yaacob says:

  As salam. Saya ingin mencari guaman untuk membuat pinjaman kontra. Dr bank ke pinjaman kerajaan. Boleh rekomen wakil guaman utk urusan saya. Tq.

 45. wan azizi says:

  as-salam saya hendak beli rumah…potongan dlm gaji saya hanya rm 158 sahaja…gaji bersih rm2238….pinjaman kereta sy sudah selesai bayar…kad keredit tiada…personal loan pun tiada…ptptn pun tiada…saya hendak memohon pinjaman perumahan lppsa rumah pertama dlm pembinaan…adakah sy layak utk dptkan 100% pinjaman kerajaan???ini adalah kerana pemaju sudah minta baki 10% iaitu rm18000…bagaimana sy hendak buat sekarang ya…

  • admin says:

   Wasalam, boleh mohon sekiranya melepasi kelayakan. Untuk semakan kelayakan dan bantuan selanjutnya sila berhubung dengan admin di 0176872668 (ieta)

 46. Arthur says:

  Salam, sekiranya saya belum disah jawatan, apakah keburukkan (disadvantage) sekiranya saya membeli rumah dahulu dengan pinjaman pihak bank swasta, dan bertukar kepada pinjaman kerajaan selepas pengesahan jawatan? Adakah saya perlu membayar lebih atau “fine” sekiranya saya dapat membuat pertukaran tersebut?

  • admin says:

   Salam, dan selamat sejahtera
   Ya boleh convert mengikut amaun baki hutang di institusi perbankan.

   • Arthur Hoo says:

    Thank you very much admin for the rapid reply!

    Saya difahamkan bahawa mungkin terdapat “denda” daripada pihak bank untuk convert tersebut?

   • admin says:

    berkaitan denda, bergantung pada pihak bank dimana tertakhluk kepada syarat/ perjanjian.

  • raja says:

   ini dipanggil lock in period.. biasa nyer dlm 25tahun bergantung kepada bank.. ada tertulis dlm agreement… jika ingin convert akan kena fine dlm 2-5 percent jumlah pinjaman.. tunggu habis lock in baru ler untung pindah ke loan gov..

 47. Ana says:

  Salam
  Sy staf kerajaan tapi memilih kwsp dan ingin membeli rumah subsale. Boleh ke saya membuat pinjaman perumahaan kerajaan full loan dan mengeluarkan kwsp akaun 2?

 48. Norasyikin says:

  Assalamualaikum, kiranya kalau saya ambil loan kerajaan 30 tahun, tetapi saya dapat selesaikan hutang saya cepat, contoh 25 tahun, kiranya faedah yang dikira hanya sehingga tahun ke 25 sahaja la ye? tqvm

 49. Noor azman says:

  Salam… boleh berikan info bagaimana nak tukar pinjaman perumahan dr bank kepada gov loan?

 50. Steven Heng says:

  Hallo MOHD ELAM & PARTNER MANAGEMENT SERVICES,

  Pelan Perlindungan Etiqa Takaful – Ini adalah di bayar oleh Kerajaan atau peminjam, Kalau ialah peminjam, ini ialah bayaran sekali atau tahunan ?

 51. Ahmad Basir Mohamed says:

  salam..
  sy ingin membeli tanah & membina rumah di atas tanah tersebut. di sini sy ingin bertanya jika membuat pinjaman dgn kerajaan,adakah peminjam akan di kenakan 6% GST berdasarkan nilaian tanah+rumah? dan cukai tersebut perlu di tanggung oleh peminjam? dan jika menggunakan pinjaman bank, cukai GST tersebut di kecualikan.
  mohon pencerahan…

  • admin says:

   Wasalam, GST hanya dikena kepada pihak yang terlibat seperti peguam/pemaju/kontraktor dan secara langsung akn di caj kepada pembeli dan kerajaan tidak mengenakan bayaran kepada pemohon. Bantuan lanjut berhubung dengan admin di 0176872668 (ieta)

 52. Marlina says:

  Salam.saya ingin bertanya mengenai refinance loan rumah.loan kerajaan.cara nak refinance.tq

 53. Nourral Loushbhy Ideris Shah says:

  Salam Sejahtera,

  Saya telah menjual rumah yang dibeli melalui pinjaman Kerajaan. Saya telah update status dengan LPPSA dan dimaklumkan telah menerima bayaran penyelesaian pinjaman dari BANK (Pihak pembeli). Bilakah saya akan memperolehi bayaran hasil penjualan rumah tersebut setelah ditolak hutang dengan LPPSA.

 54. Masrul Hairiah hassan says:

  Saya seorang Kakitangan kerajaan, 3 tahun lepas saya beli tanah berstatus leasehold, sampai ke hari ini saya asyik menangguh niat saya untuk mendirikan rumah disebabkan status tersebut. Saya takut rugi bila buat rumah pada tanah tersebut. Saya mohon pendapat pihak tuan, mungkin dpt menghilangkan kekusutan saya ni.

 55. Prem says:

  Hi I’m mr Prem here I want ask about government loan how to apply and kelayakan

 56. buntu says:

  saya kakitangan tetap kerajaan

  saya ingin membeli tanah lot & bina baru satu kediaman sesebuah di atas tanah milik abang ipar, yg beliau perolehi hasil anugerah kerajaan. tempoh sekatan transaksi adalah 10 tahun bermula 2013. abang ipar tidak lagi memerlukan tanah tersebut kerana telah membeli kediaman tetap pada 2015.

  soalan saya, boleh kah sy buat pinjaman kerajaan? adakah sy perlu berunding dahulu dengan pihak Pentadbir Tanah & apa langkah2 perlu sy ambil utk realisasikan? tk

  * satu paparan maklumat yang lengkap & berinfo dari tuan. kudos

  • admin says:

   Salam, ya en boleh buat pembelian tanah tersebut dan langkah pertama adalah perlu melantik peguam yang berdekatan dengan harta.

 57. farra says:

  maklumat yang sangat berguna.. terima kasih…

 58. Hazwan Ghani says:

  Salam, tuan. Saya adalah kakitgn kerajaan manakala kakak sy seorg cikgu di sebuah sekolah awam. Bolehkah kami membuat join loan ataupun pnjaman bersama di lppsa utk membeli sebuah rumah? Betulkah interest rate pnjaman bersama lebih tinggi berbanding dgn pnjaman berseorangan?

 59. Shamsul says:

  Salam tuan..sy nk bertanya..adik saya dapat memohon sebuah rumah yg berharga rm250k..sekarang die dlm proses memohon loan KERAJAAN.die adalah anggota polis..die ade memaklumkn sekiranya loanny itu tidak lps,die memohon sokongan slip gji dr sy..sy kurg jelas maksud sokongan itu..adakah sebagai gurantor??apakah kesan kpd sy??sy berasa sedikit berat hati mengenai perkara ini..sy bbkerja di sektor swasta..terima kasih di ats jwpn tuan..

  • admin says:

   Wasalam, pihak LPPSA hanya membenarkan pasangan (suami/isteri) sahaja sebagai pihak yang boleh terlibat dalam pembiayaan individu tersebut seperti join loan.

 60. che wan mohd razali says:

  saya ada buat loan goverment 3 thn lps..sy diberitahu bahawa lawyer boleh claim dgn kerajaan yang mana ada peruntukan lain di sebalik goverment loan yg sy buat..boleh tuan bgth duit ape yg sy boleh claim tu?

  • admin says:

   Salam, maaf kami tidak pasti berkaitan tuntutan tersebut kerana kami hanya berpengalaman dalam urusan permohonan baru pembiayaan LPPSA sahaja.

 61. nadia says:

  Assalamualaikum,

  Saya nak tanya macam mana nak convert loan bank ke loan kerajaan?dan berapa lama tempoh kita boleh convert ke kerajaan tu?

  Harap boleh jawab soalan saya. Terima kasih.

  • admin says:

   Wasalam, hanya perlu lantik lawyer utk urusan permohonan dan dokumentasi, tempoh convert iaitu tempoh pinjaman sekitar 30 tahun. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 62. Anas says:

  Assalam…

  Saya kurang arif dengan pinjaman bersama (joint loan)

  Saya bekerja swasta dan isteri bekerja kerajaan..

  Soalan:
  1. Adakah possibility untuk membeli hartanah under construction secara bersama (joint loan) tetapi saya mohon dengan bank (50% dr S&P price) dan isteri mohon dengan kerajaan (lagi 50%) secara berasingan?
  2. Jika saya dan isteri memohon joint loan dari bank, bolehkah isteri saya convert pinjaman bank isteri saya tu ke pinjaman kerajaan dan saya pula maintain dengan pinjaman bank?
  3. Jika isteri saya seorang saja yg membuat pinjaman kerajaan, adakah progressive interest dikenakan sepanjang pembinaan berjalan?

  • admin says:

   Wasalam,

   1. hanya boleh guna 1 institusi kewangan dalam 1 masa sahaja utk join loan
   2. ya boleh convert
   3. ya boleh sekiranya telah melebihi tempoh S&P

   Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668.

 63. Aneem says:

  Salam. Bagaimana caranya jika saya nak refinance rumah (sekarang menggunakan loan bank) menggunakan loan kerajaan. Apa yang saya faham, pinjaman jenis v adalah untuk menyelesaikan hutang bank, tapi saya berhajat untuk refinance rumah menggunakan loan kerajaan (convert dari loan bank ke loan kerajaan tetapi dgn cara refinance).

  • admin says:

   Wasalam, refinance tidak tersenarai dalam jenis pinjaman LPPSA, jadi hanya boleh convert loan bank kepada loan kerajaan sahaja.

 64. Farizi says:

  Assalamualaikum..

  Adakah stamp duty di kenakan juga kalau kita buat pinjaman perumahan kerajaan?
  Kalau 1st house buyer..adakah dapat 50% diskaun utk stamp duty?

  Terima kasih

 65. HARLEENA says:

  Assalamualaikum..
  Boleh sy tahu..gov loan boleh convert ke loan bank ke?

 66. syah says:

  jadi kalau saya buat pinjaman loan kerajaan untuk rumah RM 274,005.00… Jadi pengiraannya (RM 274,005.00 x 4% x 30) + 274,005.00 = 602,811.00 bahagi 360 = RM 1,674.475 sebulan saya kena bayar? kena bayar double la kan jumlah pinjaman tu.

 67. Unaizah says:

  Sy berhajat nak settlekan pinjaman rumah lebih cepat. Selain potongan gaji, di mana saya boleh membuat bayaran extra?

 68. ieda says:

  Salam, saya ingin penjelasan berkaitan syarat kelulusan pinjaman LPPSA.Saya ingin membuat rumah diatas tanah milik sendiri. Tetapi jumlah potongan dalam slip gaji semasa hampir 60% gaji bersih. Sekiranya dimasukkan jumlah bayaran bulanan untuk pinjaman perumahan jumlah potongan akan melebihi 60% gaji. Adakah permohonan saya layak dipertimbangkan.

 69. Nor Azlina Zainal Abidin says:

  Saya telah melaksanakan pertukaran pinjaman perumahan dari cimb bank kepada LPPSA (pinjaman jenis V). Permohonan telah diluluskan dan baki pinjam telah dilangsaikan oleh LPPSA kepada CIMB Bank. Soalannya, bagaimana membatalkan insurans lama dengan bank dan adakah terdapat pulangan bayaran yang telah dibayar sebelum ini?

 70. Halijah Daud says:

  Salam, saya ingin membeli rumah second hand yang baru siap dibina dan memohon pembiayaan LPPSA. “Individual Title” telah dikeluarkan tetapi belum dipindahkan kepada penjual.
  Adakah saya masih boleh memohon pembiayaan LPPSA, sekiranya “Individual Title” itu dibuat direct transfer ke atas nama saya?
  Jawapan dari pihak Tuan amat dihargai, terima kasih.

 71. Khairul Anwaar says:

  Admin. Kalau rumah subsale, boleh ke buat pinjaman kerajaan?

 72. LOKE BELLE says:

  Saya nak beli rumah second hand. Tapi rekod pembayaran credit card saya tak baik kerana banyak kali saya lambat bayar. Permohonan saya terhadap pinjaman loan kerajaan Akan ditolak?

  • admin says:

   Salam, pembiayaan LPPSa tidak ambil kira komitmen luar dari penyata gaji. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 73. Nami says:

  Sy ada rumah Hendak dijual.. Tp sy risau kerana agent mengatakan bakal pembeli itu ingin membuat pinjaman kerajaan instead of dari bank.. Dan sy dimaklumkn duit tu sy terima lambat lebih kurang dalam setahun.. Mohon penjelasan Betul ke? Dan ape pekara yg perlu sy bersiap sedia utk elak ditipu sebagainya

  • admin says:

   Ya, pembayaran dari LPPSA makan masa dalam 3-6 bulan dari tarik lulus pinjaman. Bantuan lanjut hubungi careline kami di 0196692728.

 74. Rafiz says:

  Kalau beli rumah second hand boleh x apply pinjaman kerajaan

 75. Tiy says:

  Salam sejahtera….
  Saya nak tanya, adakah komitmen di luar payslip diambil kira jika apply loan kerajaan utk perumahan? Contoh kereta. Dan, Adakah kalau apply loan combine lebih mudah approve?

  • admin says:

   Selamat sejahtera, hanya komitmen di dalam penyata gaji sahaja yang diambil kira oleh LPPSA. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 76. Niaz says:

  Assalamualaikum. Saya nak tanya, saya ni penjawat awam berjawatan tetap, kalau lah saya berhajat berhenti kerja sebelum pencen, jika saya telah membuat loan kerajaan adakah saya perlu membayar semua baki dahulu? Jika ya dan saya perlu membuat loan bank pula untuk melangsaikan baki tersebut, adakah interest lebih tinggi dan saya lebih rugi berbanding jika awal awal lagi saya membuat loan bank? Apakah nasihat tuan?

  • admin says:

   Wasalam, ya perlu langsaikan baki hutang jika tidak lagi berkhidmat sebagai penjawat awam atau tukar kepada bank loan sebelum bersara/berhenti.

 77. Maspaun says:

  Assallamualaikum wbt tuan. Persoalan saya ialah..saya dah loan rumah dgn bank ocbc selama 6 tahun. Bolehkah saya menukar pinjaman dari ocbc ke pinjaman perumahan kerajaan?

 78. Patricia Sumbin says:

  Saya telah buat housing loan mlli cimb sbb saya adalah secind buyer pada rumah tersebut. Saya adalah kaki tgn kerajaan dan blm gunakan kelayakan gov loan..bolehkah saya gunakan kelayakan tersebut utk renovation rumah? Bolehkah saya guna gov loan itu utk menutup pinjaman perumahan di banj? Sekian terima kasih.

  • admin says:

   Salam, syarat untuk renovation adalah telah melepasi tempoh 5 tahun dari tarikh lulus pinjaman pertama. Bantuan lanjut hubungi careline kami di 0196692728.

 79. Adawiyah says:

  Banyak lengkap tentang langkah-langkah untuk memohon pinjaman perumahan kerajaan. Ramai orang akan bermanfaat dengan panduan ni.

  • admin says:

   Terima kasih atas maklum balas yang positif, jika perlukan bantuan lanjut, hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 80. NORMASINI says:

  salam…bolehkan pinjaman kerajaan kita buat refinance…

 81. Yan says:

  As’salam
  Boleh ke kerja swasta buat pinjaman kerajaan..
  Mohon pencerahan..

 82. Mohd Rizal says:

  Tuan bagaimana pula keadaannya apabila saya telah membuat pinjaman perumahan kerajaan dan saya berhasrat untuk refinace semula pinjaman saya.. terima kasih

 83. izzuan says:

  salam,

  saya telah menggunakan loan kerajaan untuk beli rumah pada 2012. then saya telah refinance loan tersebut menggunakan loan bank 2016. adakah insurance semasa loan kerajaan dahulu dapat refund semula kepada saya.

  tq

  • admin says:

   Wasalam, ya boleh buat tuntutan sekiranya ada lebihan. Rujuk pihak perlindungan yang En/Pn telah lantik semasa pinjaman aktif.

 84. andy says:

  sekiranya pemimjam meninggal xkira smada guna loan kerajaa. atau bank apa akan jadi dgn loan tadi? lupus atau org lain kena tanggung?

  • admin says:

   Selamat sejatera, bagi pinjaman kerajaan, jika peminjam meninggal dunia, maka pihak takaful akan jadi sebagai pelindung dimana pewaris tidak perlu menanggung pinjaman simati.

 85. afdzal says:

  salam..macamna proses nk tukar loan bank kepada loan kerajaan.. terima kasih..

  • admin says:

   Wasalam, perlu lantik lawyer yang berpengalaman dalam urusan perumahan kerajaan. Bantuan lanjut ubungi admin di 0176872668 (ieta)

 86. Zunika says:

  Assalamualaikum admin,

  Nak tanya sikit pasal pinjaman perumahan. Saya telah membeli rumah dengan pembiayaan perumahan kerajaan, tetapi setelah menunggu hampir 5 tahun rumah tersebut masih juga belum siap. Pada tahun ini (Mac 2016), setelah menunggu begitu lama untuk rumah disiapkan, saya dan suami bercadang untuk membeli rumah lain melalui pinjaman bank. Soalan saya adalah:
  a) bolehkah saya menukar pinjaman bank untuk rumah ke-2 kepada pinjaman perumahan kerajaan (pinjaman ke-2) sekiranya rumah pertama telah siap dan berjaya dijual?
  b) sekiranya boleh, berapakah jumlah maksimum pinjaman yang boleh saya pinjam? Had maksimum pinjaman LPPSA saya adalah 350k (rumah pertama: rm170k pinjaman LPPSA dan rumah ke-2: rm275k pinjaman bank.

  Diharap admin dapat membantu dalam hal ini.

  Terima kasih

  • admin says:

   Wasalam, jika rumah pertama telah lulus permohonan, maka peminjamn hanya dibenarkan untuk pinjaman kedua apabila pinjaman pertama telah selesai sahaja kecuali renovation dimana ianya boleh dimohon setelah melepasi tempoh 5 tahun dari tarik lulus pinjaman pertama. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 87. Mahizan Jeir says:

  1.)sy mohon pncerahan berkenaan pinjaman perumahan kerajaan telah bertukar ke badan berkanun yg diambil alih oleh cimb..betul ke?
  2.)sy brcadang utk convert loan bank ke gov loan…mcmne skrg ni prosedur?

  • admin says:

   Salam, jika betul sudah semestinya telah keluar di media namun ianya telah di lembagakan sahaja. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 88. Kuan says:

  Terima Kasih. Informasi ini amat berkualiti dan berguna!

 89. kifli says:

  berapa lama pihak BPP akan keluarkan bayaran penuh utk penjual?

  • admin says:

   Salam, bergantung kepada pengurusan pihak pemaju dalan tuntutan bayaran dan kebiasaan bayaran dibuat secara berperingkat berdasarkan peratusan kesiapan rumah tersebut.

 90. Norfaeza bt Moh says:

  macamana cara hendak transfer loan dari bank swasta ke loan kerajaan. dokumen apa yang diperlukan.mengambil tempoh berapa lama yer.

 91. Riza ahmad says:

  Assalamualaikum encik,
  Saya berumur 45 tahun. Saya telah membuat pinjaman loan perumahan kerajaan kali pertama sebanyak rm450k selama 30 tahun. Sekiranya saya hendak berpencen pada umur 55 tahun dan hendak buat full settlement, bagaimana ya?
  Bolehkah loan ini saya settle sedikit demi sedikit.. Apa syaratnya
  Terimakasih

  • admin says:

   Wasalam, pembayaran penhu boleh dibuat dengan cara memohon penyata baki hutang dan melangsaikannya dengan tatacara/pilihan yang akan diberikan. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 92. shekin says:

  Salam admin..
  Saya bercadang nak beli tanah menggunakan gov loan. Saya di putrajaya manakala tanah yang hendak dibeli adalah di perak. Saya masih dalam proses mencari lawyer…Perlukah saya mencari lawyer di perak atau yang berdekatan dengan saya..Masih keliru pasal pelantikan lawyer…Mohon bantu saya..

  Terima kasih

 93. farah says:

  salam…puan…jika potongan kwsp sy akan dimansuhkan pada bln 3 tp skrg sy nak mohon loan gvmnt….adakah pihak tersebut akan pertimbangkan?? sbb wat msa ni..slip gaji sy dh nk 60%…lau dah xde kwsp….mugkin x sampai 60%…. sy lau lambat dapat loan…msti rumah tu akan dibeli oleh org lain…mohon penjelasan puan… mekasih

  • admin says:

   Wasalam, sila buat semakan kelayakan pada admin di 0137474041 (sue). Berkaitan pemansuhan KWSP kepada PENCEN tiada masalah, pihak peminjam boleh menghantar surat kemaskini penukaran KWSP kepada PENCEN.

 94. Muhamad Haris says:

  Salam admin..
  Bagaimana cara untuk beli tanah serta bina rumah dengan loan kerajaan. Tanah adalah Geran individual saiz 55×80. Minta tunjuk ajar..
  Terima kasih

  • admin says:

   Wasalam, bantuan lanjut sila tinggalkan no fon atau hubungi admin di 0176872668 (ieta)

   • Ann says:

    Tuan/puan

    Saya cuma ingin bertnya sekiranya seseorg pemohon itu gagal menjelaskan bayaran pinjaman peribadi kpd bank adakah pihak bank boleh membuat penyitaan terhadap rumah yang masih lagi di dalam biayaan pinjaman perumahan kerajaan.

    Terima kasih.

   • admin says:

    Salam, apa yang kami ketahui, pihak bank akan merujuk pihak penjamin atau sesuatu yang dijadikan jaminan semasa membuat pinjaman bank tersebut.

 95. aqaasha says:

  Salam…

  Saya dah ada membuat loan perumahan kerajaan pd rumah pertama,persoalan adakah saya dpt membeli rumah kedua dgn menggunakan loan kerajaan memandangkan rumah pertama saya baru dbeli pd sthn yg lalu,kalau perlu di selesaikan dahulu berapa nilai yg perlu diselesaikan utk layak membeli rumah kedua?

  • admin says:

   Wasalam,
   Pembelian rumah kali kedua menggunakan pinjaman kerajaan boleh dipohon sekiranya pinjaman pertama telah selesai.

 96. Mohd Shahir says:

  Salam… mohon penerangan,
  1. Sy seorang guru, sy berminat untuk membeli rumah second hand yg berharga RM278 k, jd apa prosedur seterusnya yg perlu sy bt..adakah sy perlu menilai hrga rumah tersebut dahulu kemudian baru membayar deposit n melantik peguam?

  2.Apakah kelebihan membeli rumah dalam pembinaan dengan pembelian rumah second hand….mana yg lebih mudah prosedurnya? (Sekiranya tiada duit yg ckup untuk mmbayar wang guaman dll kos)

  • admin says:

   Wasalam,
   En perlu melantik lawyer terlebih dahulu untuk urusan dokumentasi dll, setelah S&P ditandatangani, en perlu mohon penilaian rumah. Kedua-dua sama sahaja prosedur dan proses pinjaman, yang berubah adalah dari segi dokumentasi sahaja. Bantuan lanjut hubungi admin di 0172340069 (azizah)

 97. Zach says:

  Salam…tuan admin mohon pencerahan ttg persoalan berikut:

  1. Sy & isteri telah beli rumah di ampang pada tahun 2007. Waktu itu gaji sbgi kerani cimb bank (isteri) hanya melayakkannya membuat staff loan hanya rm89k (3.5%), manakala sy rm99k (% coustmer loan). Beli satu rumah dgn combined loan. Seterusnya pada tahun 2008 baru sy bkhidmat dlm pkhdmtn awam hingga kini…
  Manakala Update terkini pd bln 12/2015 baki loan wife sy rm72k Dan sy rm83k

  1. Boleh x sy convert jadikan sbgi government loan?
  2. Mengikut harga pasaran rumah semasa, anggaran rm350k-400k, jika sy convert kpd government loan adakah sy layak utk nilai loan rm250k-300k..klu berdasarkan gaji semasa sy, sy layak…….@ pihak perbendaharaan hanya memberi loan mengikut jumlah baki pinjaman Bank?
  3. Mana lagi baik….convert loan jadi goverment loan @ sy hanya apply jenis pinjaman ke 7 (b), iaitu pinjaman pengubahsuuaian Rumah & bgaimacaranya…..terima kasih

  • admin says:

   Wasalam,

   Jawapan:
   1. ya boleh jika pemohon merupakan kakitangan kerajaan dan berjawatan tetap.
   2. Pihak perbendaharaan akan meluluskan mengikut baki hutang semasa.
   3. Buat pengatahuan en, syarat renovation adalah telah melepasi tempoh 5 tahun dari pinjaman belian rumah melalui perbendaharaan. Oleh itu, en perlu convert dahulu loan bank kepada loan kerajaan dan selepas 5 tahun en boleh mohon untuk renovation.

   Semoga dapat membantu. Bantuan lanjut hubungi admin di 0137474041 (sue) semoga dapat membantu 🙂

 98. Jila says:

  Borg dh d hntr ke bpp..baru semak status pmohonan d query..jikalau loan tidak lulus, adakah sy perlu mmbayar pihak developer kerana s&p telah ditandatangan? Terima kasih tuan

 99. Jila says:

  Assalamualaikum wbt..sy ingin btanya… sy staff kerajaan dn permohonan pinjman kerajaan sdg dlm proses.. bagaimana jikalau pinjaman tidak diluluskan, tapi s&p dah sign kerana antara dokumen yg diperlukan utk prmohanan pnjmn kjaan adlh S&P..adakah sy perlu mbayar 10% drpd hrga rumah kpd developer?

  • admin says:

   Wasalam, sudah hantar dokumen ke BPP ke ? jika belum, masih ada peluang untuk menyemak dokumen sama ada lengkap atau tidak. Bantuan segera sila hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 100. ida says:

  salam

  bole x sy buat pinjaman di bpp melebihi harga rumah?contohnya hrga rumah 120,000 tapi sy nk buat pinjaman sbanyak 160,000 untuk tujuan renovation

  TQ

  • ida says:

   dan contoh nya rumah yg ingin dibeli dijual dengan hrga melebili nilaian bole x dpat full loan.contoh hrga rumah 120,000 namun penilaian yg dibuat hanya 100,000. dan jika penilaian menilai rumah lebih tinggi dpd harga yg dijual, bolekn membuat pnjaman mengikut harga nilaian.

   TQ

  • admin says:

   Wasalam, maaf tidak boleh kerana BPP akan meluluskan amaun pinjaman berdasarkan harga penilaian yang telah di nilai oleh jabatan penilaian harta.

 101. Winter says:

  saya nak tanya adakah perlu sign snp dulu sebelum mendapat kelulusan permohonan pinjaman kelulusan kerajaan

 102. saif says:

  sy potongan gj telab melebihi 60 tetapi sy ingin mmbuat loan rumah mnggunakan pnjmn kerajaan..harga rumah yg sy lihat d mudah 95 ribu boleh kah sy membuat pinjaman tersebut

 103. azhan says:

  Salam tuan/puan.

  Saya masih dlm proses pengesahan jawatan. Sehingga kini hampir tiga tahun namun masih belum selesai. Sy berhajat membeli rumah menggunakan loan kerajaan. Soalan saya, jika saya hanya mempunyai Surat Pengesahan Pelantikan, adakah sy sudah layak memohon pinjaman perumahan kerajaan?

  Terima kasih.

  • admin says:

   Wasalam ya boleh tetapi bergantung pada jabatan anda bekerja, boleh kami tahu anda bekerja di jabatan apa ? Bantuan lanjut, hubungi admin di 0176862668 (ieta)

 104. Zai says:

  Salam admin

  Sy buat loan bank 5 tahun. Now nak convert pada loan kerajsan. Saya nak tau berapakah anggaran kos untuk proses refinance Rumah ni. Ada yg berpendapat rugi utk buat refinance ke government loan kerana melibatkan kos lawyer, etc. Boleh saya tau kos apa lagi yg perlu dibayar utk proses refinance. Boleh kah kos2 ni dimasukkan sekali dlm loan govermnt?

  • admin says:

   Wasalam, kos lawyer adalah sekitar 3-5% dari jumlah loan dan tidak boleh dimasukkan sekali di dalam loan kerana BPP meluluskan pinjaman berdasarkan market value rumah tersebut. Bantuan lanjut hubungi admin di 0137474041 (sue)

 105. raina says:

  salam admin..saya ade satu pertanyaan…saya staff gov…sudah membeli rumah menggunakan gov loan selama lbih kurang 3 tahun. tetapi baru2 ini saya ade mendapat offer ke luar negara, dan saya bersetuju…saya perlu resign….soalanye bagaimana dengan pinjaman perumahan berkenaan?apa prosedur yg perlu saya lakukan?bgmana cara utk convert dari loan krajaan ke bank…?

 106. Eny says:

  Ok trima kasih admin,,info y sgt membantu,,

 107. Eny says:

  Salam admin…sy ada 1 pertanyaan,,
  Sy bkerja goverment skg tetapi blum disahkan jawatan lagi,,dan sy ingin membuat pinjaman dgn bank utk beli tanah sebanyak rm100000, jika sy dh disahkan jwatan dan ingin membuat loan kerajaan utk membuat rumah dan skaligus membyar personal loan sy menggunakan loan kerajaan tadi,,adakah is dibolehkan atau tidak yer?

  • admin says:

   Wasalam ya boleh, tetapi untuk convert loan pada masa akn datang, pn di nasihatkan menggunakan housing loan bank bukannya personal loan dan pastikan penama bagi harta yang di beli adalah pn atau bersama pasangan sahaja.

 108. nurul aniza says:

  assalamualaikum
  saya merupakan kakitangan kerajaan dan berhasrat membeli rumah dalam pembinaan berharga rm220000.yuran guaman saya sebanyak rm7000.bolehkah saya membuat pinjaman penuh rm227000 atau perlukah saya mengeluarkan duit sendiri bagi membayar yuran guaman saya.
  terima kasih

  • admin says:

   Wasalam, ya boleh in sekali dalam loan jika guaman yang di lantik dari pemaju. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 109. Wan naimah says:

  Assalamualaikum
  Saya ada membeli rumah menggunakan loan kerajaan pada tahun ini. Rumah tersebut belum siap dan dijangka siap sepenuhnya tahun 2016.
  Soalan saya, apabila mendapat kunci nanti, boleh kah saya menjual rumah itu dalam masa terdekat.
  Terima kasih

 110. mariatulhamidah binti hassan says:

  Assalamualaikum

  Saya merupakan kakitangan kerajaan..saya telah membeli rumah menggunakan pinjaman bank .semasa saya bekerja dan status kontrak…dan kini saya telah memegang jawatan tetap ingin menggunakan pinjaman kerajaan ..bagaimanakah caranya..

  terima kasih

  • admin says:

   Wasalam, untuk convert pinjaman kepada gov, pn perlu melantik lawyer yang berpengalaman di dalam urusan pinjaman perumahan atau hubungi admin 0176872668 (ieta)

 111. emil says:

  Salam,
  Saya ingin tahu bolehkah saya membuat pinjaman kerajaan untuk membeli tanah lot yang telah dipecahkan dan mempunyai geran individual? Bolehkah pinjaman dibuat untuk membeli 2 lot tanah?

  Terima kasih.

 112. azlan says:

  salam. adakah loan housing gov boleh digunakan utk used house? adakah used house akan dikenakan GST juga? terima kasih

 113. suraiyah harun says:

  Assalamualaikum, saya ada beli rumah nilai yang berbaki RM275k jika buat full settlement bagi pinjaman yang dibuat sehingga 30 tahun (islamic loan bank). Saya ingin tukar kepada pinjaman kerajaan dan bayaran baliknya saya ingin pendekkan selama 10 tahun sahaja iaitu sehingga usia pencen. Apa pandangan tuan ttg cadangan ini. Kalau buat pinjamn kerajaan ada orang yang mengatakan walaupun buat full settlement, tiada rebate seperti bank kerana pinjaman kerajaan telah ada jadual bayaran tetap dan bila dikira bayaran baliknya lebih tinggi dari pinjaman bank. Mohon penjelasan. Terima kasih.

  • admin says:

   Wasalam, ya lebih baik buat pertukaran kepada pinjaman perumahan kerajaan. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 114. Iffah says:

  Saya baru bekerja selama 4 bulan dan belum disahkan dalam jawatan.. saya tidak pernah membuat sebarang pinjaman..saya nak beli rumah atas tangan menggunakan loan peribadi tetapi masih keliru dengan prosedur pembelian rumah..boleh admin terangkan langkah yang perlu saya lakukan untuk membeli rumah tersebut.
  Sekian, terima kasih

  • admin says:

   Salam, jika pn ingin memohon gov loan, pn perlu dapatkan pengesahan jawatan terlebih dahulu. Cadangan admin pn boleh mohon untuk bank loan terlebih dahulu, selepas mendapat pengesahan jawatan, pn boleh convert loan kepada gov loan tetapi syarat untuk convert adalah pembelian rumah tersebut mestilah menggunkan housing laon dari bank, bukannya personal loan. Harap pn jelas tentang ini atau hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 115. azrul says:

  tuan,

  saya ingin bertanya, bilakah potongan gaji untuk bayaran balik pinjaman perumahan kerajaan akan dilakukan? adakah setelah mendapat kunci rumah atau semasa rumah dalam pembinaan telah 90-95% siap? terima kasih

 116. UMI says:

  Boleh ke saya nak tukar loan perbendaharaan tu dari konvensional ke SPPI ?

  • admin says:

   Jika loan telah aktif, sebarang penukaran maklumat pinjaman adalah tidak dibenarkan kecuali maklumat peminjam sahaja.

 117. UMI says:

  Saya nak bertanya, saya telah membuat pinjaman jenis v..loan dari Maybank ke pinjaman perbendaharaan pada tahun 2010. Pada masa itu saya diberitahu tidak boleh memilih pinjaman SPPI (loan perbendaharaan) kerana pinjaman dengan Maybank telah secara konvensional. Betulkah ?..

 118. rose says:

  Slm. Admin. Sy nk blli rumahgune govt loan tp mmg xde duit lgsung utk dpn lawyer’s fee. Ade x cara lain?

  • admin says:

   Wasalam, saya nasihatkan agar pn membeli rumah dari pihak pemaju kerana kebiasaannya kos guaman akan dimasukkan sekali dalam loan dimana pemohon akan menggunakan panel guaman yang akan disediakan oleh pihak pemaju.

 119. SHAPILIN DOLMAT says:

  Assalamualaikum tuan, saya ingin bertanya,
  Saya ingin membuat pinjaman kerajaan membina Rumah di atas tanah sendiri.
  1. nilai pinjaman Rm200K layak.
  2. berapakah kos keseluruhan pengurusan wajib mengikut kadar semasa 2015 yang perlu saya sediakan “Cash In Hand” .
  3. benarkah saya perlu sediakan sebahagian wang Rm50K untuk memulakan pendahuluan membeli bahan mentah bangunan.
  4. apakah cadangan terbaik pihak tuan.

  • admin says:

   Wasalam, segala kos akan dimasukkan di dalam loan, tetapi pembayarn deposit bergantung pada pihak kontraktor sama ada di minta atau tidak. Bantuan lanjut sila hubungi admin di 0137474041 (sue)

 120. Mohd Sukri says:

  Slm tuan,

  Isteri saya baru bekerja dalam sektor govt 4 bulan. Belum dapat pengesahan lg. Dijangka 1 tahun perkhidmatan baru dapat. Bagi mengelakkkan kelewatan beli rumah disamping harga yang semakin meningkat saban tahun sy nekad beli dahulu menggunakn loan bank. Persoalan saya:
  1) boleh convert ke loan bank ke pada loan govt?
  2) apa prosedurnya?
  3) berapa kos pengurusan yang wajib sy tanggung?
  4) tahun ke berapa yg sy boleh buat?
  5) adakah kne tukar lawyer atau boleh guna lawyer yg sama?

  • admin says:

   Wasalam, ya boleh untuk convert dan syaratnya adalah sekurang-kurangnya setahun selepas menggunakan bank loan atau rujuk bank tersebut. Berkaitan kos pegurusan hanyalah kos guaman untuk gov loan dan seeloknya lantik lawyer yang mahir di dalam urusan pinjaman perumahan kerajaan.

 121. bjiann says:

  Berapa lama process untuk gov loan dari memohon sehinga la dapat pembayaran?

 122. azlin says:

  Salam tuan

  mohon sedikit pencerahan

  1. Saya bekerja di syrkt Swasta dan ingin membuat rumah di atas tanah ayah. akan tetapi di dalam geran masih nama ayah dan tiada nama saya. syarat ayah letak pd kami adik beradik siapa ada duit buat rumah baru boleh letak nama pd geran dan tanpa cagar kan geran ke mana2 bank.. dengan keadaan ekonomi saya skrg, sy ingin membuat pinjaman kewangan di mana2 bank dengan biayaian sepenuhnya oleh pihak Bank. adakah itu personal loan atau housing loan dan perlu cagaran geran tanah atau bagaimana langkah terbaik untuk saya inginkan pinjaman perumahan tersebut dan sedangkan
  1. tanah masih milikan ayah; dan
  2. adakah perlu untuk ada nama saya di atas geran tanah tersebut terlebih dahulu dan baru boleh untuk buat pinjaman bank tanpa cagaran geran di bank.

  Jika membuat personal loan RM150K sekalipun di zaman2 skrg ni agak mustahil utk diluluskan oleh pihak bank..apakah langkah terbaik untuk sy bagi memudahkan proses membuat rumah atas tanah sendiri terlaksana tanpa ada sebarang permasaalahan yg timbul.

  mohon bantuan tuan.

  • admin says:

   Wasalam, harap maaf .Pihak kami hanya berpengalaman di dalam pengurusan pinjaman perumahan kerajaan sahaja.

 123. mohd nor shahrin b. shamsuddin says:

  Salamun alaik. Saya ingin bertanya.. 1. Saya berminat untuk membeli 3 buah rumah diatas sebidang tanah ( secondhand houses). Bolehkan saya buat pinjaman perumahan kerajaan untuk membeli rumah tersebut. Untuk pengetahuan tuan admin, ketiga-tiga rumah tersebut dijual dengan 1 sebut harga beserta dengan tanah.maksud lainnya, semuanya dalam 1 harga. 2. Kalau boleh, bagaimana prosedur nya? Terima kasih.

 124. nurul says:

  Salam.. Nak bertanya..kalau baru disahkan dalam jawatan baru baru ini. Adakah layak memohon pinjaman perumahan kerajaan walaupun ade rekod ccris/ ctos?

 125. Mohd Hafis says:

  As salam. Saya ingin bertanya bertanyaTentang mark up loan lah. Harga rumah RM 185,980.00. Boleh kah saya membuat mark up loan dengan harga RM 195,890.00 bagi bagitujuan untuk menampung kos lawyer dan sebagainya? Terima kasih.

  • admin says:

   Wasalam, maaf tidak boleh mark up kerana BPP hanya akan meluluskan pinjaman melalui harga penilaian dari jabatan penilaian harta sahaja.

 126. Jamal Muhammad says:

  Assalammualaikum Tuan.

  saya nak bertanya, baru2 ini saya ada membuat pinjaman perumahan untuk pembelian pertama. harga rumah Rm129 000 dan selepas perkiraan kasar bernilai RM135 000. saya tidak berapa faham kenapa harga rumah iaitu Amaun Pembiayaan iaitu harga jualan menjadi RM323 000? xfaham la tuan cara pengiraan bahagian pinjaman perumahan kerajaan ni.

 127. Fairus says:

  Salam…saya igin membeli rumah terpakai bernilai 110 ribu..sy ingin membuat pinjaman kerajaan..bagaimanakah cara utk proses tsb..bolehkah sy membuat pinjaman melebihi dr harga jualan rumah tersebut utk persiapan pembaikan rumah ..

  Gaji pokok saya 2440.00

  • admin says:

   Wasalam, maaf BPP hanya meluluskan amaun pinjaman berdasarkan nilaian semasa harta yang telah di nilai oleh Jabatan Penilaian Harta sahaja. Bantuan lanjut mengenai urusan Pinjaman Perumahan sila hubungi admin di 017687268 (ieta)

 128. bhau says:

  Salam…
  saya bercadang nak beli rumah lelong menggunakan loan bank kerajaan…boleh ke tidak?kerana saya takut proses nye lambat

 129. aliza says:

  Assalam…
  Minta pandangan pihak tuan…
  Saya dan suami telah membeli rumah dgn loan bank pd tahun 2005 dan telah siap diduduki pd thn 2007…penama pertama adalah suami dan saya sebagai penama kedua…boleh kah saya tukar dr loan bank kepada loan kerajaan ke atas nama saya seorang kerana suami bekerja dlm sektor swasta…bagaimana ye cara nya…pandangan tuan di dahulukan dgn ucapan terima kasih

  • admin says:

   Wsalam. tiada masalah masalah untuk meneruskan pinjaman kerajaan atas nama puan. Minta penyata baki hutang dengan bank dan hubungi careline kami 0178817430

 130. Syaliza says:

  Salam…
  sy dah beli rumah dgn loan bank… harga rumah RM357,888 dan sy telah byr downpayment RM35,700. Sy masih belum byr ansuran lg kerana pemaju akn mintak bayarn apabila dah serah kunci.
  Skarang sy telah di sahkn jawatan pd bln Mei… boleh x sy tukar kn Loan Bank ke Gov Loan? kalau ikut syarat sy layak untuk Loan Gov RM400k. jika sy tukar dan mohon loan penuh… adakah bank akn pulangkn semula downpayment sy? trima kasih

  • admin says:

   Wasalam, ya tiada masalah untuk convert kepada Gov loan jika memenuhi syarat asas pinjaman serta keyalakan. Sila hubungi admin di 0176872668 (IETA)

 131. Mohd says:

  tambahan di atas prsoalan di atas td, utk makluman Tuan admin, saya ada pkerja krjaan sbg pndidik tlh bkhidmat slma 13 thn.terima kasih.

 132. Mohd says:

  Salam sejahtera Tuan admin..

  saya membeli rmh teres pd tahun 2007 brhrga RM165K dgn mggunakan ‘bank loan’ Public Bnk dgn tempoh ptongan (rm840 kemudian dinaikkn mnjd rm860) selama 30 thn.Mmbyr deposit RM9K dan pinjamn sbnr saya adalah RM156K..kesemua kos adalah dibayar oleh saya sndri..namun pd waktu itu, saya meletakkan nama isteri sbg penama kedua, namun byr bulanan tp saya seorg yg byrkn shgga sekrg..thun 2009 kami telah brcerai dan ketika ini saya inginkn rumah trsebut didaftar mggunakan nama saya seorg sahaja..

  1)Bagaimana dgn permasalahn yg saya hdpi sekrg ini?adakah saya berhak menggunakan nama saya seorg shj?
  2) Bagaimana prosedur atau kebarangkalian peluang jika saya ingin memohon convert ke govt loan brdasarkn status saya ini?

  segala pndangan, respons drp Tuan admin saya dahului dgn ribuan terima kasih.

 133. Fazil Hamid says:

  Tuan,sy nk beli tanah pertanian kebun getah 2.3ekar,blehkah sy buat pinjaman kerajaan.t.q.

 134. Nasrul Helmei says:

  Assalamualaikum tuan. Terima kasih atas pandangan sebelum ini. Saya ada sedikit kekeliruan mengenai isu potongan 60% bagi pinjaman kerajaan. Adakah yang dimaksudkan tidak melebihi 60% itu ialah

  1) jumlah bayaran balik bulanan pinjaman perumahan tidak boleh melebihi 60% daripada gaji hakiki/gaji pokok? Misalnya gaji pokok tidak termasuk elaun ialah RM1000, adakah bermakna bayaran bulanan pinjaman tersebut mestilah tidak melebihi RM600?

  atau

  2) jumlah bayaran balik bulanan pinjaman perumahan + potongan lain pada slip gaji tidak boleh melebihi 60% daripada jumlah pendapatan bulanan? Misalnya jumlah gaji pokok berserta elaun ialah RM2000, adakah bayaran balik pinjaman perumahan + potongan sedia ada pada slip gaji tidak boleh melebihi RM1200)?

  Terima kasih.

 135. Nasrul Helmei says:

  Assalamualaikum wbt. Saya seorang kakitangan kerajaan ingin memohon pandangan daripada pihak tuan
  1) Jika pinjaman perumahan menggunakan pinjaman bank, adakah peminjam akan mendapat perlindungan insuran sepenuhnya sebagaimana pinjaman perumahan kerajaan? Misalnya jika berlaku kematian atau hilang upaya kekal bagi pinjaman kerajaan, maka piahak insuran akan melangsaikan baki keseluruhan yang tinggal. Adakah pinjaman bank pun sama atau cuma meliputi perlindungan tertentu sahaja?
  2) Apakah risiko/kekurangan pinjaman bank berbanding kerajaan?
  3) Berdasarkan gaji hakiki saya, kelayakan maksimum pinjaman perumahan kerajaan ialah RM475,000. Namun disebabkan potongan pada slip gaji dan berasaskan potongan gaji tidak melebihi 60% daripada jumlah pendapatan, jumlah maksimum yang layak untuk saya ialah RM411,000. Adakah saya boleh membuat pinjaman sebanyak RM411,000 atau saya cuma boleh meminjam setakat RM400,000 sahaja (berdasarkan skala kelayakan maksimum selepas 400,000 ialah 475,000)?
  Terima kasih.

 136. Siti Fatimah Mohamed Kassim says:

  Asslamualaikum Tuan,

  Tahun lepas saya ada membuat pinjaman dengan bank ( Gadaian Tanah ) bg tujuan membina rumah. Boleh ke saya pindahkan pinjaman berkenaan kepada pinjaman kerajaan? Rumah telah pun siap dibina pada pertengahan bulan Mac ini.

  • admin says:

   Wasalam, boleh sekiranya pinjaman bank tersebut pn menggunakan Housing loan. Pertanyaan lanjut, hubungi admin di 0176872668. Admin –> ieta

 137. zaki says:

  Assalamualaikum tuan/puan..

  Saya ada soalan ingin bertanya kepada yang pakar.

  Saya telah membina rumah atas tanah sendiri dengan menggunakan personal loan(20 tahun). Saya bercadang untuk refienance personal loan kepada loan kerajaan@ loan bank. terdapat sedikit masalah bila rumah yang dibina tidak dapat sijil layak menduduki(cf) Untuk converte kepada loan kerajaan. Tujuan saya ingin mendapatkan tunai dan ingin membuat pelaburan bagi menjana income, seterusnya pada masa hadapan akan menggunakan loan kerajaan untuk rumah kedua. Boleh tuan yang budiman memberi pandangan/komen bagi merungkaikan masalah saya ini.

  Saya ucapkan Jutaan terima kasih kerana sudi mendengar dan berkongsi pandangan, semoga tuhan memudahkan segala urusan tuan. Amin

  • admin says:

   Wasalam, berdasarkan persoalan en zaki, en zaki tidak melepasi syarat untuk CONVERT kepada pinjaman kerajaan oleh kerajaan pinjaman sebelumnya en menggunakan pinjaman peribadi, bukan Housing Loan.

 138. sue says:

  salam,

  Saya ade beberapa soalan ingin bertanye….
  1)client sy seorng kakitangan kerajaan. dia nak buat gov loan untuk membeli rumah kedua. rumah pertama sudah dijual dan loan sudah habis bayar. sy nk tye limit loan adakah same atau berkurangan? adakah ade calculation yg khusus?
  2) Sekiranya rumah tersebut dijual dengan harga RM 200,000, market value RM 210,000. bolehkah client sy buat loan RM 210,000 atau kene ikut harga jual?
  3) insurance mane yg better tuk client sy pilih?
  4) process loan berapa lama?

  sekian,
  terima kasih

  • admin says:

   waslam,

   jawapan:
   1. potongan tidak boleh lebih 60% dari gaji pokok
   2. perlu mengikut harga jualan
   3. insuran yang terbaik buat masa ini adalah Takaful Malaysia
   4. proses loan bergantung pada proses penyiapan dokumen fizikal, sekiranya dokumen lengkap maka proses kelulusan hanya 7-14 hari sahaja.

 139. hasrul says:

  Assalam, sy br nk beli rmh tp xpasti nk guna loan ape. Nk guna loan gov,rasa rugi sbb bercdg nk ado rmh yg lbh selesa.ape cdgn atau nasht dr tn.

  • admin says:

   wasalam, cadangan admin adalah lebih baik untuk en memilih gov loan di mana manfaatnya adalah baik untuk jangka masa panjang berbanding bank loan. hal ini menjelaskan bahawa kadar interest yang dikenakan bank adalah tidak tetap, manakala kadar interest yang dikenakan kerajaan adalah tetap iaitu 4%, oleh itu risikonya daat di lihat jika di banding kedua-duanya.

 140. suhaila says:

  assalamualaikum,
  sy seorang kakitangan kerajaan. telah membeli Tanah atas nama saya yang mungkin akan dibina rumah di atas Tanah tersebut. Baru-baru ni permohonan untuk memiliki rumah mampu milik telah berjaya diluluskan. Nilai rumah tersebut rm 121,000. Kelayakan pinjaman perumahan kerajaan bagi saya adalah sebanyak rm 360,000. Pada pendapat encik, yang manakah lebih berbaloi untuk sy? pinjaman perumahan kerajaan atau bank untuk rumah mampu milik ini?terima kasih

  • admin says:

   wasalam, sebaiknya pn suhaila membuat pinjaman perumahan kerajaan di mana pn sudah pun mempunyai tanah sendiri, jadi pn boleh membina rumah dengan lebih selesa (besar) untuk keluarga dan akan datang. jika di lihat untuk memohon rumah mampu milik, kriteria adalah terhad serta saiz dan keluasan rumah juga terhad untuk di duduki, terdapat pelbagai kelebihan di berikan kepada kakitangan kerajaan. pertanyaan dan perbincangan lanjut, sila hubungi admin di 0176872668.

   Admin –> ieta

 141. miezee says:

  Asalam,
  Tuan/puan,
  Saya ada ingin bertanya,saya telah membeli rumah berharga 110,080.00. mengunakan loan bank secara islamic sebanyak rm99,000.00.setelah 4 tahun lebih sy membayarnya baki loan sy masih ada rm92,000.00.baru2 ini sy dikenaikan kenaikan BLR.byran bulanan sy telah meningkat.sy ingin membuat pnukaran pinjaman kpd kerajaan.adalah sy boleh meminjam lebih baki di bank.atau sy layak pinjam ikut baki di bank sahaja.adakah cara bgmana sy untuk loan lebih dr baki dibank?

  • admin says:

   wasalam,

   untuk jawapan dari persoalan en/pn, untuk pinjaman convertion, BPP hanya akan meluluskan amaun pinjaman dari nilai semasa baki hutang yang telah di nilai oleh jabatan penilaian harta sahaja.

 142. baha says:

  Salam tuan/puan,

  Saya ada pertnyaan. Thn 2011 sy beli rumah pertama guna loan bank.. kemudian thn 2014 isteri sy beli rumah tapi loan nya tak lepas jd terpaksa letak dua penama dan saya sebagai penama kedua rumah tersebut. Soalan saya boleh ke saya guna gov loan utk rumah yang baru sbb saya takut xdpt 100% loan sbb dah 2 rumah ada nama saya..

  Macamana ye? Terima kasih membantu ye..

  • admin says:

   Wasalam,

   boleh en jika mampu, tiada syarat tertentu atau halangan untuk en membeli rumah menggunakan gov loan meskipun en sudah mempunyai rumah lain dengan menggunakan bank loan.

   hubungi admin untuk pertanyaan lanjut di 0176872668 ieta

 143. priscilla says:

  Salam sejahtera. Sy ada persoalan ttg loan. sy baru shja disahkn dlm jwtn jd gaji pn agak kecil 3k termasuk elaun. loan yg sy telah buat ialah loan kereta bulanan rm700. Kak sy ingin join loan dgn sy utk buat pinjaman rumah dlm jumlah 240k. sy mahu bantu kak sy tp sy masih ragu2 sbb sy jg akn buat loan rmh utk dri sy sdri. Kak sy bukan penjawat awam. jika kak sy buat join loan, adakah blh buat loan kerajaan? adakah sy berpeluang utk buat loan perumahan kerajaan wlpn join loan msi berjln?

 144. nor says:

  Salam….
  Saya kakitangan kerajaan yg telah disahkan dlm perkhidmatan tetapi belum mendapat surat pengesahan taraf berpencen. Saya ingin membeli rumah mgunakan loan kerajaan. Tetapi pemaju memaklumkn saya akan bermasalah kerana skim kwsp n pencen saya akan clash…mohon pencerahan….

  • admin says:

   wasalam,

   mengikut pengalaman kami, tidak mengapa jika tiada surat pengesahan taraf berpencen asalkan sudah di sahkan jawatan, tetapi sebaiknya pn membuat surat sokongan taraf berpencen sebagai lampiran tambahan. semoga dapat membantu. untuk pertanyaan dan bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668.

   Admin –> ieta

 145. Mohd Azlan says:

  Salam En Elam..
  Boleh Encik terangkan maksud ‘Free SPA legal fees & Free MOT’???
  Adakah ia bermaksud saya tidak perlu membayar yuran guaman?..
  Kalau betul, adakah bayaran2 lain yang perlu saya jelaskan?
  Terima kasih..

  • admin says:

   wasalam,
   jawapannya ya apabila penjual maklum pada pembeli begitu, tetapi kebiasaan fee tersebut sudah di masukkan di dalam jumlah loan. semoga dapat membantu.

 146. ran says:

  hi Tuan Elam,
  sy ada beberapa soalan nak tanya.
  1) sy staff Petronas, adakah sy layak untuk memohon pinjaman perumahan kerajaan?
  2) gaji pokok sy rm1500. gaji bersih lepas campur OT & allowance n slepas potong EPF boleh smpai rm7k – rm8k. So, berapa maksimum harga rumah sy boleh dapat?
  3) sy ada 1 sahaja komitmen iaitu perkongsian nama dgn ayah sy untuk membeli sebuah rumah pd thun 2009 (hrga rumah rm278888 utk 25tahun kat rhb bank). Jadi, adakah sy masih layak untuk memohon?
  4) bolehkah jikalau sy hendak menukar pinjaman rumah melalui ban(sedia ada) ke pinjaman perumahan kerajaan ini?

  maklum balas tuan amat sy hargai. terima kasih 🙂

 147. Mohd Hafizi says:

  Salam,

  Saya telah membeli sebuah rumah menggunakan loan gov. Saya dah 5 tahun tinggal di rumah tu. Sekarang saya bercadang untuk membeli rumah kedua dan bercadang menggunakan pinjaman kerajaan kerana kelayakan sekarang lebih tinggi. Jadi saya bercadang untuk menukarkan loan gov sekarang ke loan bank.

  Soalan saya :

  1) Bolehkah saya tukar loan gov ke loan bank?

  2) Kalau boleh tukar, ada saya layak buat semula pinjaman baru dengan gov?

  • Elam says:

   wasalam,

   En. mohd hafizi, tiada masalah untuk convert kepada loan bank, sila rujuk institusi perbankan berdekatan, dan syarat pinjaman kedua adalah tidak boleh lebih 60% dari potongan gaji.

 148. Balqis says:

  Apakah prosedur jika saya nak tukar pinjaman bank kepada kerajaan? Masalahnya rumah yg saya beli tu dah 6 tahun tapi dua penama bersama suami sedangkan suami bekerja swasta. Mohon pencerahan dari En. Elam.Tq

  • Elam says:

   salam pn Balqis. tiada masalah untuk membuat convertion dengan dua penama, hal ini akan menjadikan pn sebagai kakitangan kerajaan yang akan melangsaikan baki hutang harta iaitu peminjam BPP adalah pn.

 149. Amy says:

  Assalam. Saya beli rumah 6 tahun lepas dengan pinjaman bank CIMB sebelum saya disahkan jawatan kerajaan. Sekarang saya dah disahkan jawatan jd saya nak tukar daripada pinjaman bank kepada pinjaman perumahan kerajaan. Rumah yang saya beli tu ada dua penama iaitu saya dan suami. Macam mana kalau saya nak tukar kepada pinjaman kerajaan dan letak satu penama saja itu saya memandangkan suami saya kerja swasta. Mohon pencerahan. Terima kasih.

  • Elam says:

   wasalam pn amy, tiada masalah untuk convertion. langkahnya adalah hanya perlu melantik lawyer sahaja. hubungi kami untuk maklumat lanjut di 0162072728.

 150. che rohani che kub says:

  Assalamualaikum..macamana saya saya nak tukar pinjaman perumahan bank kepada pinjaman kerajaan. Pada tahun 2009 saya buat pinjaman bank sebab pada masa tu saya tak bekerja tetap lgi. Sekarang saya sudah bekerja tetap kakitangan awam.

 151. aida says:

  Assalamualaikum. Boleh bagi option bgmna nak selesaikan pinjaman perumahan pertama dgn kerajaan? Pinjaman pertama rm165,000(baru beli rumah11/2 tahun),eligible loan pd ketika itu rm320,000. Eligible sekarang,rm2600 setiap bulan (50% drpd basic gaji). Tq

 152. grace says:

  Salam, nak tanya satu soalan. Kalau kita guna pinjaman perumahan kerajaan, adakah kita perlu membayar downpayment sebyk 10% dpd harga rumah sepertimana kalau kita hendak pinjaman dari bank? Keliru

 153. latipah says:

  Salam.
  suami saya ada membeli rumah menggunakan skim pinjaman perumahan pada thn 2007..beliau seorang trntera dan baru berpencen pada 2014.beliau telah mengubahsuai rumah dan kewangan tidak mencukupi dan terbengkalai pengubahsuaian rumah tetsrbut.soalan saya ,boleh kah ia membuat permohonan pinjaman semula bagi tujuan pengubahsuaian tersebut.adakah melalui pinjaman kerajaan atau pinjaman bank.beliau benar2 buntu

  • Elam says:

   Wasalam, pinjaman perumahan kerajaan adalah layak bagi kakitangan yang masih berkhidmat sahaja, mungkin suami boleh membuat pinjaman perbankan.

 154. firdauz says:

  Salam en elam, bolehkan saya memohon pinjaman perumahan Perbendaharaan bagi pembelian harta kedua sekrianya rumah pertama yg dibeli dengan pinjaman perbendaharaan telah dijual dan loan dah settle. n adakah tempoh bayaran ansuran masih sama 30 tahun bagi pinjaman ke2 tersebut?

 155. Mimie says:

  Assalamualaikum tuan,
  Kalau rumah blm ade single title bleh guna govt. loan x?
  Tq

 156. firdauz says:

  salam elam, nk tny if amik bank loan, let say yg xda lock in period untuk projek perumaahan baru. katakan harga beli 500k, usually total hutang campur faedah boleh cecah 1juta. then after setahun, just bayar interest then nak convert ke gov loan. adakah masih untung? N jumlah pinjaman yg akan mohon ke gov adakah dari harga sebenar rumah atau kena tambah faedah? means 500k or 1 juta?

  • Elam says:

   Wasalam en firaun, syarat Convertion adalah BPP akan meluluskan jumlah dari harga semasa harta sahaja. Harap dapat membantu,

 157. Rabiatul Adawiyah says:

  Salam en Elam. Sy merupakan kakitangan kerajaan dan berumur 37 tahun. Berapa tempoh maksimum sy boleh membuat pinjaman perumahan kerajaan?

 158. Mr.rai says:

  salam. saya br berkhidmat dgn kerajaan 2 tahun

  saya ingin membeli rumah nilai RM190k
  gaji kasar sy rm 3000
  selepas potangan kwsp rm325
  pinjaman peribadi rm749
  bersih saya dlm rm1924

  layak ke saya loan sebanyak rm190k?

 159. nora says:

  Salam, saya dan suami berhasrat membeli rumah pertama.
  Saya merupakan kakitangan syarikat GLC manakala suami kakitangan swasta.
  Pada pendapat tuan, yang mana lebih baik? Loan syarikat sy (4%) menggunakan nama saya (penama: saya & suami) atau loan bank biasa untuk pembelian rumah pertama kami? Terima kasih…

  • Elam says:

   wasalam, maaf pn nora ..hanya kakitanagn kerajaan penuh sahaja yang boleh memohon pinjaman perumahan kerajaan. semoga dapat membantu.

 160. Suhana Fansuri Zaman Huri says:

  Slm, suami dan saya masing2 mempunyai rumah sendiri, saya guna loan ke’jaan dan telah membyr selama 8 thn. Suami pula menggunakan loan bank dan br membyr dlm 6 thn. Jadi memandangkan kadar blr semakin naik, suami bercdg utk membeli rumah saya dan convert loan bank beliau ke loan kerajaan. Boleh ke ia dilakukan?

  • Elam says:

   paun suhana, bpp tidak membenarkan urusniaga diantara pasangan (suami&isteri). kami mencadangkan suami convert sahaja pinjaman perumahan bank kepada pinjaman perumahan kerajaan. jika ingin maklumat lebih lanjut, puan boleh hubungi kami di 0162072728

   Admin–> ieta

 161. hairrul says:

  Salam en elam,nama sy blacklist bank,jd sy nk buat pinjaman perumahan kerajaan,lepas ke tidak?

 162. izan says:

  Saya Ada buat pinjaman perumahan kerajaan pada 2011…suami saya kakitangan berkanun…adakah boleh saya memindahkan pinjaman rumah tersebut kepada pinjaman suami…
  Jika tidak boleh,adakah boleh saya menjual rumah tersebut kepada suami sedgkn baru 3 thn sy buat pijaman

 163. izzah says:

  Bolehkan kita buat refinance Loan kerajaan kepada Loan Telekom Malaysia?

 164. seven says:

  Saya ingin bertanya…loan perumahan kerajaan sy dah lulus..tp sy ada bt loan peribadi seblm ini..skrg sy ada call bank boleh bt loan peribadi lg tak..dia ckp boleh selagi slip gaji blm bt ptongan rumah..jika saya bt loan peribadi…apa kesan pada loan rumah itu

  • Elam says:

   kesannya bergantung pada pihak ketua jabatan, ia akan di nilai semula jika hal ini d ketahui pihak jabatan, semoga dapat membantu.

 165. iefa says:

  salam nak tumpang Tanya….sya de nk beli rumah tetapi sy de tny perunding rumah….perunding rumah tu ckp rumah yg sy nk beli ni tn rumah beli dgn kerajaan….tn rumah ni nk jual 95k tp lot rumah tengah…perunding ni ckp rumah tu blh jual dlm hrga 55k….so klu nk wat pinjaman kerajaan adakah pinjaman kerajaan akan nilai lagi rendah dri harga tn rumah?

 166. Siti says:

  Saya berhajat memohon pinjaman kerajaan untuk membeli tanah dan membina rumah di tanah tersebut. Bolehkah saya cuma buat pinjaman untuk beli tanah sahaja sekaligus bina rumah di atas tanah tersebut. Berapakah had jumlah untuk pinjaman pembelian tanah?
  mohon penjelasan..

  • Elam says:

   tidak boleh, seeloknya beli tanah dahulu, selepas potongan gaji telah dibuat pada pembelian tanah, boleh terus memohon untuk membina rumah. potongan akan di gabungkan sekali selepas itu dan dikira sebagai pinjaman pertama lagi.

 167. maria says:

  Boleh tak nk buat loan perumahan kerajaan jika balance bersih gaji tggal rm1200 after deduction?.and thn perkhidmatan tggal 15 years..

 168. haniff says:

  salam.. sy nak tahu macam mana penggiraan jumlah bayaran hutang loan rumah sekiranya sy ingin menjual rumah tersebut. contohnya potongan pinjaman perumahan saya bulanan sebanyak rm1300.00 dan tempoh pinjaman ada 20tahun lagi. rm1300X20=rm260000. Adakah Rm260000 jumlah yang perlu saya lunaskan seandainya saya ingin menjual rumah tersebut? harap tuan bagi respon segera… terima kasih

  • Elam says:

   pinjaman perumahan bank atau kerajaan ye en ? jika kerajaan, en perlu lunaskan baki yang ada sepenuhnya. jika bank, hubungi terus pihak bank terus untuk maklumat.

 169. NOR FAZILAH says:

  Saya telah membuat pinjaman kerajaan untuk pembelian rumah pertama dan akan tamat potongan pada 2020 nanti. Bolehkah saya memohon baki pinjaman yang saya layak untuk membina rumah di tanah sendiri walaupun baki pinjaman rumah pertama belum habis dibayar?

 170. wan says:

  Salam.saya nk btanya,jika saya nk wat full settlement loan umah kerajaan,bagaimanakah prosedurnya ye

  • Elam says:

   Salam Wan. Sebelum tu apa tujuan encik buat full settlement? Jika nak beli/jual harta, perlu lantik peguam, peguam akan uruskan settlement dan urusan jual beli harta tersebut. Jika full settlement daripada duit Pencen/KWSP, hantar surat pemberitahuan ke BPP dan BPP akan maklumkan jumlah dan prosedur pembayaran.

 171. bard says:

  Assalam..

  Saya ada situasi:
  Loan Bank Mxxxxxxt
  Harga Rumah = 260000
  Mv = 265000
  Loan = 221000
  Monthly = 1160 x 35 tahun
  lock in = 5 tahun
  baru bayar 2 tahun

  1) Betul ke kalau saya nk convert ke gov. loan, dia akan bagi amaun yg paling rendah iaitu baki hutang rumah berbanding Mv @ had kelayakan pinjaman..?

  2) Apakah kos lain yg perlu saya tanggung apabila refinance rumah..?

  3) Oleh kerana baki hutang yg rendah.. boleh ke saya refinance semula bagi mendapatkan nilai hutang yg lebih tinggi sebelum bertukar kpd gov. loan pada tahun2 berikutnya.. (Bercadang ingin mendapatkan cash out utk renovate)..

  Mohon pencerahan admin..
  Terima kasih..

 172. mimie says:

  Salam…gaji sy rm3195 + elaun rm590..
  Balance gaji sy rm1890
  Sy layak x buat pinjaman kerajaan
  Adakh pnjmn krajaan ni..ambil kira komitmen luar slip gaji dan ccris?

  • Elam says:

   Salam Mimie. Pinjaman kerajaan tidak mengambil kira komitmen luar slip gaji ataupun CCRIS/CTOS. Layak jika berstatus penjawat awam yg dah sah jawatan. Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut.

 173. yusri says:

  Saya hendak menukarkan pinjaman bank kepada pinjaman perbendaharaan.dalam borang online ada meminta amaun yang hendak dipohon untuk membuat pinjaman.bolehkah saya memohon amaun harga asal rumah dan adakah pihak bank akan membayar balik kepada peminjam sekiranya terdapat lebihan bayaran?

 174. Pn. Anim says:

  Assalammualaikum,
  Saya ingin bertanya, bolehkah sekiranya saya ingin menyambung pembayaran rumah ayah saya menggunakan loan kerajaan? rumah itu sekarang adalah dibawah pinjaman bank. Disebabkan ayah saya telah pun berpencen, beliau meminta saya menyambung bayaran perumahan itu. Suami saya bekerja di sektor swasta, bolehkah jika kami bergabung nama untuk memohon pinjaman kerajaan tersebut? Jika boleh bagaimanakah prosedurnya?

  Terima Kasih.

  • Elam says:

   Waalaikummussalam Pn. Anim.
   1. Tiada masalah untuk Pn. Anim sebagai penjawat awam utk memohon beli rumah bapa jika tiada tunggakan bayaran utk rumah tersebut.
   2. Utk makluman, permohonan pinjaman bersama hanya dibenarkan bagi pasangan yg berstatus penjawat awam shj.
   3. Hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan peguam mahir yg terdekat bg urusan selanjutnya.

 175. mohd akmal says:

  salam sejahtera tuan…

  suami (swasta)
  isteri (kerajaan)

  sekiranya saya nak beli rumah pertama, saya guna nama suami untuk buat pinjaman. tidak melibatkan nama isteri. dan selepas itu nak beli rumah kedua gunakan nama isteri. soalan saya, adakah isteri saya boleh buat pinjaman perumahan kerajaan untuk rumah pertama?

  sekian,

  • Elam says:

   Salam sejahtera Encik Akmal.

   1. Isteri boleh buat pinjaman kerajaan selagi beliau berstatus penjawat awam yg dah sah jawatan.
   2. Kakitangan swasta tidak dibenarkan memohon pinjaman perumahan kerajaan, tetapi hanya dibenarkan menjadi penama bersama pasangan penjawat awam di dalam S&P sahaja.

   Harap penjelasan ini bermanfaat. Boleh hubungi careline kami 0196692728 utk maklumat segera. TK.

 176. Shana says:

  Salam sejahtera,

  Saya ingin membeli rumah dari suami saya dengan menggunakan pinjaman perumahan kerajaan. Saya merupakan kakitangan kerajaan yang telah disahkan dalam jawatan dan telah pun berkhidmat selama 9 tahun. Suami saya telah mengambil loan bank dan mengalami masalah semasa perniagaanya bermasalah, jadi terdapat problem dengan bank. Saya merupakan penjamin sahaja dan nama saya tidak tertera dalam hakmilik. Suami saya telah mendapat khidmat AKPK dan sekarang sedang membayar pinjaman bank melalui arahan AKPK dan bank. Saya ingin khidmat nasihat bagaimana saya boleh mengatasi masalah saya, Khidmat nasihat amat diperlukan! Terima kasih.

  • Elam says:

   Salam sejahtera shana,

   Saya simpati atas masalah puan dan suami. Apa yang sy boleh cadangkan ialah puan boleh cuba mohon pinjaman perumahan kerajaan selagi tiada masalah bankrup/muflis. Namun, pastikan potongan pembayaran balik loan bank tersebut tidak dinyatakan dalam slip gaji bagi mengelakkan permohonan dikuiri kerana masalah kelayakan pinjaman. Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut.

   • Abdul Ayub says:

    Untuk makluman, saya telah mengikuti program AKPK sejak 3 tahun lalu, disebabkan penstrukturan semula syarikat tempat saya bekerja dan diberikan pampasan VSS. Kini, alhamdulillah, saya telah ditawarkan pekerjaan tetap dalam sektor kerajaan dan telah disahkan jawatan selepas setahun berkhidmat. Di sini, bolehkah saya memohon pinjaman perumahan kerajaan walaupun saya masih mengikuti program AKPK serta nama masih disenaraihitam oleh pihak bank/CTOS? Mohon bantuan serta pencerahan, terima kasih.

   • admin says:

    Salam, untuk pengetahuan en, CTOS/CRIS tidak di ambil kira di dalam pinjaman perumahan kerajaan. Pihak BPP hanya mengambil kira komitmen yang tertera di dalam slip gaji. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

 177. melly says:

  Hi..kami suami isteri hendak membeli rumah bernilai rm380k.bolehkah suami mggunakan pinjaman bank dan saya menggunakan pinjaman perumahan kerajaan untuk tujuan ini?bagaimanakah prosedurnya?

  • Elam says:

   Hi Melly, tiada masalah utk menggunakan kaedah tersebut. Puan Melly boleh mohon loan kerajaan atas nama individu puan melly dan suami boleh mohon loan peribadi dgn pihak bank bagi menampung amaun pinjaman bayaran balik perumahan kerajaan puan. Perlu lantik peguam mahir utk urusan selanjutnya. Puan boleh hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan keseluruhan proses pinjaman. Tq

 178. evana says:

  saya baru sahaja bekerja selama 3 bln sebagai cikgu dan blm sah jawatan.sy bercadang utk buat loan perumahan dlm masa terdekat ini sb nak buat rumah utk family di tanah sendiri.so saya nak minta nasihat encik tentang perancangan saya ini adakah sesuai atau x buat msa ini dan bank yang sesuai utk saya mohon pinjaman.
  terima kasih

  • Elam says:

   Salam sejahtera Evana. Setakat ini anda masih belum layak utk mohon pinjaman tetapi apa yg sy boleh katakan biarlah perancangan dibuat sesuai dgn kemampuan kewangan. Tiada masalah untuk membuat pinjaman bank sekiranya sudah layak memohon. Pastikan anda melantik peguam dan kontraktor yg sah dan berpengalaman. Perhalusi setiap perkara memandangkan pembinaan rumah memerlukan perancangan yg teliti kerana agak rumit.
   Moga dimudahkan urusan hendaknya.

 179. Eriy says:

  Assalamualaikum wbt.. En elam sy nk tanya.. Sy telah membeli rmh teres bernilai rm124k guna loan kerajaan.. Sedangkan Sy layak 320k, bolehkah sy
  1. buat loan bersama suami utk pinjaman kedua. (Suami sy pn kktgn awam dan x pernah buat loan rmh..) Mohon penjelasan drpd pihak encik sb kami nk bina rmh idaman d atas tnh nama bersama..

  • Elam says:

   Waalaikummussalam Pn Eriy.
   Puan boleh meneruskan pinjaman kedua utk join loan membeli rumah kedua tapi perlu selesaikan pinjaman pertama dahulu dgn 2 cara..
   i) Menggadaikan rumah tersebut di bawah pinjaman bank.
   ii) Menjual rumah tersebut kepada pihak lain.
   Kedua2 urusan tersebut memerlukan peguam mahir. Hubungi kami utk cadangan peguam dan urusan join loan membeli rumah kedua tersebut.

 180. Nasrul says:

  Assalamualaikum wbt. Terima kasih tuan di atas jawapan yang diberikan tempoh hari. Sememangnya benar-benar membantu :). Saya ada satu lagi soalan, misal kata saya ingin memohon pinjaman perbendaharaan kerajaan untuk membeli tanah lot berharga RM130k dengan tempoh pinjaman selama 30 tahun. Setahun kemudian saya sekali lagi ingin memohon pinjaman kerajaan untuk membina rumah di atas tanah tadi dengan jumlah pinjaman RM250k (kelayakan semasa saya RM380k). Bolehkah pinjaman untuk membina rumah tadi dibuat selama 30 tahun juga? Adakah pinjaman membina rumah itu dikira sebagai pinjaman kedua? Terima kasih.

 181. Nasrul says:

  Assalamualaikum wbt. Terima kasih tuan di atas jawapan yang diberikan tempoh hari. Sememangnya benar-benar membantu :). Saya ada satu lagi soalan, misal kata saya ingin memohon pinjaman perbendaharaan kerajaan untuk membeli tanah lot berharga RM130k dengan tempoh pinjaman selama 30 tahun. Setahun kemudian saya sekali lagi ingin memohon pinjaman kerajaan untuk membina rumah di atas tanah tadi dgn jumlah pinjaman RM250k (kelayakan semasa saya RM380k). Bolehkah pinjaman untuk membina rumah boleh dibuat selama 30 tahun juga? Adakah pinjaman membina rumah itu dikira sebagai pinjaman kedua? Terima kasih.

 182. shah says:

  Assalam tuan..dari pemahaman saya, sekiranya saya memilih SPPI, ia akan melibatkan lebih banyak dokumen dan kos guaman akan menjadi lebih tinggi.
  Soalan saya : Adakah dokumen yang banyak itu memang telah standard yang disediakan oleh BPP ataupun pihak peguam yang perlu menyediakannya? Dan sekiranya pihak peguam yang perlu menyediakannya, apakan senarai dokumen yang terlibat sekiranya memilih SPPI?
  tqvm

  • Elam says:

   Waalaikummussalam En. Shah.
   SPPI dan SPPP merupakan konsep skim perlindungan yg lebih kurang sama sahaja cuma SPPI melibatkan akad jualbeli dan lain2 perjanjian yg lebih islamik.
   Disebabkan itu, peguam memerlukan lebih banyak penyediaan dokumen dan caj guaman mungkin agak tinggi berbanding SPPP yang lebih konvensional dimana hanya memerlukan penyediaan dokumen asas sahaja. Walaubagaimanapun, caj guaman tetap bergantung kepada budi bicara peguam yg tertakluk dlm caj lingkungan 3-5% drpd amaun kelayakan.

   Boleh rujuk link ini utk penerangan lanjut mengenai SPPP dan SPPI
   http://www.mohdelam.com/mortgage/panduan/pemilihan-skim-pinjaman/

 183. intan says:

  suami saya kerja sendiri gaji tidak masuk ke akaun bank..tapi pendapatan dia sebulan RM2000

 184. intan says:

  salam..saya kakitangn gov bercadang untuk membuat pinjaman sebanyak RM350k hendak membeli tanah bernilai 150k dan membina rumah dengan mengurus sendiri lebih kurang kos pembinaan 200k.. gaji pokok sy 1,236.50 plus elaun 550=1786.50 dan pendapatan tetap ot serta klim millage sy setiap bln lbh kurang RM1500. Boleh k saya membuat loan sebanyak tu.

  • Elam says:

   Waalaikummussalam Pn. Intan.

   Utk makluman, amaun kelayakan pinjaman yg akan diberi ialah berdasarkan gaji pokok pemohon. Permohonan puan utk amaun sebanyak itu mungkin tidak mencukupi kerana jika mengikut gaji pokok puan hanya layak 168k. Puan mungkin boleh layak lebih jika join loan bersama pasangan yg juga penjawat awam. Sekadar pandangan.

 185. Anif says:

  Assalamualaikum Tuan,

  Saya ingin bertanya perihal perihal pinjaman kerajaan yang dibuat oleh isteri saya. Pinjaman ini melibatkan pembelian tanah dan membuat rumah di atas tanah tersebut. Disebabkan masalah kesihatan, isteri saya ingin meletakkan jawatan dalam masa terdekat. Untuk makluman tuan, saya juga adalah penjawat awam.
  Soalan saya,
  i) perlukah saya langsaikan semua pinjaman tersebut sekaligus sebelum isteri meletak jawatan?
  ii) Jika saya menggunakan kelayakan pinjaman saya untuk membeli rumah tersebut, perlukah saya mengulang proses yang sama sebelum ini, e.g. penilaian, S&P agreement dengan peguam, bayaran kos untuk peguam dan sebagainya. Saya sebolehnya ingin mengelakkan tambahan kos yang besar dalam proses ini.

  Mungkin Tuan ada cadangan yang lebih baik. Terima kasih kerana membantu.

  • Elam says:

   Waalaikummussalam encik Anif.

   Cadangan sy:
   1. lantik peguam utk convert loan kerajaan kepada loan bank bagi mengelakkan penalti 7% drpd pihak BPP.
   2. Lakukan sebelum permohonan letak jawatan diserahkan.

 186. mohd shariff hamid says:

  sy ingin mnta nasihat utk mmbeli tanah. sy staff kerajaan,umur 39tahun gaji sy rm 2054.92 kasar tolak pinjaman brsih rm 1076.43. sy ingin mmbeli tanah brharga rm90000 mlalui loan kerajaan. adakah boleh lg sy memohon loan tersebut?

  • Elam says:

   Assalamualaikum En.Shariff. Selagi anda berstatus penjawat awam yg dah setahun sah jawatan dan memenuhi kelayakan2 asas pinjaman, anda layak memohon.
   Kelayakan maximum yg booleh ditawarkan kepada anda mengikut gaji pokok yg dinyatakan ialah 255k.

   Hubungi careline kami, 0196692728 utk cadangan peguam dan bantuan mempercepatkan proses pinjaman. Tq

 187. MUHAMMAD AZRAE says:

  saya ingin membeli rumah 2nd. harga rm310000. agak2 sebulan bayaran berapa ye kalau buat 30 tahun dengan loan kerajaan

  • Elam says:

   Salam Azrae. Kami perlu dapatkan butiran gaji pokok dan umur anda utk jumlah bayaran balik tersebut. Boleh hubungi/SMS/whatsapp careline kami, 019-6692728 utk bantuan lanjut. TK

 188. zaidah idris says:

  Aslm …En Elam….saya nk jual rumah teres yg dibeli pd tahun 2009…..bagaimanakah prosedurnya?

  • Elam says:

   Waalaikummussalam Pn Zaidah.

   Bagi jualan rumah, puan perlu dapatkan pembeli yg berminat dahulu. Jika puan menggunakan loan kerajaan utk rumah tersebut, dan pembeli juga memohon loan kerajaan utk gadaian, puan boleh hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan peguam. Harap maklum.

 189. noradlir says:

  nak tanya..adakah loan kerajaan akan menyemak ctos dan ccris..dan adakah berlaku adakah ia akan mempengaruhi keputusan pinjaman

 190. noradlir says:

  Nak Tanya..adakah loan kerajaan akan menyemak ctos atau ccris?dan mempengaruhi pinjaman

 191. maisurah says:

  salam..saya ada kemusykilan..sekiranya seseorang itu namanya telah dimasukkan ke dalam sistem CTOS atau CCRIS kerana menjadi penjamin dan sekiranya beliau berhasrat untuk membuat pinjaman perumahan dengan kerajaan malaysia akan ada masalah? ini memandangkan hampir semua bank tidak meluluskan pinjaman beliau kerana CTOS tersebut. adakah perbendaharaan malaysia akan membuat semakan untuk nama di CTOS atau CCRIS sebagaimana bank?

  • Elam says:

   Waalaikummussalam. Pemohon yg termasuk dalam CTOS/CCRIS tiada masalah utk meneruskan pinjaman perumahan kerajaan jika berminat.

   Hubungi careline kami 019-6692728 utk bantuan lanjut.

 192. sufia says:

  Slm..sy dan suami baru mmbeli rumah berhrga 250k joint loan mengunkan loan bank..suami sy bekrja swasta & sy bekerja kerajaan dan sy masih belum disahkan dlm prkhidmatan..soaln sy, bolehkah sy convert loan bank tersebut kpd gvrment loan bila sy sudh disahkan dlm perkhdmatan nnti..dan adakah berbaloi sy convrt kpda gvrment loan??

  • Elam says:

   Salam Sufia.. Tiada masalah utk convert kpd loan kerajaan setelah sah jawatan. Secara amnya, anda akan dicaj oleh bank mengikut kadar semasa jika tempoh pinjaman bank tidak lebih 2tahun dan jumlah kelayakan loan kerajaan anda juga akan berkurang iaitu mengikut baki semasa loan bank anda.

   Hubungi careline kami 0196692728 utk penerangan lanjut dan khidmat nasihat secara Percuma.

 193. nasrul says:

  Assalamualaikum wbt. Tuan, saya merupakan kakitangan awam dan merancang untuk membeli rumah. Saya merancang membeli rumah pertama dalam masa terdekat ini menggunakan pinjaman bank (harga rumah 280k). Kemudian, saya ingin membeli rumah idaman atau rumah kedua yang berharga sekitar 390k menggunakan pinjaman kerajaan. Saya terpaksa membeli rumah pertama dahulu kerana projeknya telah dilancarkan dan dijangka siap dalam tempoh terdekat (dan harga masih murah). Sedangkan projek bagi rumah kedua masih belum dilancarkan kerana pemaju mahu menetapkan harga setelah GST dilaksanakan. Perancangan saya, jika harga rumah kedua melambung tinggi, saya akan batalkan sahaja rancangan membeli rumah kedua dan kekal dengan rumah pertama. Namun, jika harga rumah kedua masih mampu dibeli, saya ingin menjual rumah pertama tadi dan membeli rumah kedua menggunakan pinjaman kerajaan. Untuk makluman, bayaran balik pinjaman bank tidak tertera pada slip gaji dan tiada lock in period. Apa pandangan tuan mengenai rancangan saya ini? Adakah BPPP akan meluluskan pinjaman rumah kedua saya walaupun rumah pertama masih belum terjual atau saya kena selesaikan dulu jualan rumah pertama kemudian baru boleh mohon pinjaman BPPP? Terima kasih.

  • Elam says:

   Waalaikummussalam En.Nasrul. Maaf atas kelewatan menjawab persoalan sdra.
   Boleh dikatakan perancangan yg agak baik drpd encik. Makna kata encik sudah bersedia drpd segi kewangan bagi menanggung pinjaman yg agak banyak daripada dua gadaian. Utk makluman, bahagian perbendaharaan tiada masalah bagi memenuhi permohonan encik utk membeli rumah kedua tersebut menggunakan loan kerajaan.
   Lebih memudahkan urusan lagi apabila ansuran loan bank tidak akan tertera dalam slip gaji seperti yg dimaklumkan encik.
   Cuma encik perlu pastikan bahawa encik boleh membuat pinjaman balik bulanan dalam tempoh yg ditetapkan nanti supaya tiada kesulitan akan berlaku.
   Sekadar pandangan peribadi.

   Boleh PM fb rasmi kami ATAU hubungi careline 019-6692728 utk bantuan lanjut.

   https://www.facebook.com/pages/Pinjaman-Perumahan-Dan-Takaful-2/391398394222502?ref=hl

   Kami sedia membantu memberi khidmat nasihat untuk semua KAKITANGAN KERAJAAN seluruh Malaysia seperti berikut :

   1- Bantuan permohonan Online/SPPB ( Sistem Pinjaman Perumahan Bersepadu ) 2- Inginkan pemeriksaan dokumen sebelum hantar ke BPPP (Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan ) melalui video call 3- Penghantaran dokument ke BPPP Putrajaya
   4- Memberi cadangan untuk membina rumah diatas tanah sendiri
   5- Khidmat nasihat pembelian tanah dan rumah terpakai
   6- Khidmat nasihat pengubahsuian rumah (renovation)
   7- Khidmat nasihat dan tuntutan polisi takaful (kematian, banjir atau kebakaran)

   Semua perkhidmatan yang kami tawarkan adalah PERCUMA!! Malahan kami beri wang proses Rm100 PERCUMA !

 194. zaidah says:

  Sy keliru.sy nk beli rumah terpakai dgn harga 370 k.kelayakan loan kerajaan sy dg 41 adalah 320k.adakah rugi sy bt loan bank.atau sy boleh convert ke loan kerajaan dlm tempoh terdekat sekiranya sy bt loan bank dahulu

  • Elam says:

   Puan zaidah.. mengapa mesti mohon loan bank sedangkan anda mungkin layak untuk memohon loan kerajaan yg jauh lebih rendah faedahnya berbanding loan bank. Kerugian boleh berlaku jika berniat utk convert kepada loan kerajaan setelah memilih loan bank kerana anda akan dicaj oleh bank mengikut kadar semasa jika tempoh pinjaman tidak lebih 2tahun dan jumlah kelayakan loan kerajaan anda juga akan berkurang iaitu mengikut baki semasa loan bank anda.

   Hubungi careline kami 0196692728 utk penerangan lanjut dan khidmat nasihat secara Percuma.

 195. Azlan al-Jauhari says:

  Assalamualaikum..
  Saya Azlan, seorang guru.. Saya ingin membeli rumah pertama saya.. Kelayakan pinjaman saya adalah RM280K.. Saya ingin membeli rumah berharga RM190K.. Baki gaji saya selepas potongan adalah lebih kurang RM2500 tetapi tidak tolak lagi loan kereta sebanyak RM915 dan insurans dan medical card RM500.. Saya juga ada rekod CTOS sebanyak RM3000++.. Soalan saya.. Adakah saya layak memohon pinjaman perumahan kerajaan?.. Maklumlah pertama kali ingin membeli rumah, banyak perkara yang saya tidak faham..

  • Elam says:

   Waalaikummussalam encik Azlan. Kebisaannya tiada sebarang kesulitan besar bagi pemohon pertama pinjaman utk mendapatkan kelulusan permohonan. Tiada masalah utk memohon selagi encik boleh membuat bayaran bulanan.
   1. Lantik peguam utk urusan perjanjian dan gadaian.
   2. Seterusnya, pihak kami akan membantu pemeriksaan dokumen2 tersebut sebelum dihantar ke Bahagian Pinjaman bagi mengelakkan sebarang kuiri yg boleh melambatkan proses permohonan.

   Boleh hubungi careline kami utk bantuan lanjut 019-6692728

 196. eqwan says:

  assalamualikum,, sy ingin m’buat loan kete 2nd nh, ada sapa2 leh tlong x? sy ni org b’niaga, niaga kt kelantan.. mohon penjelasan

 197. aida says:

  salam…sy baru beli rumah 165k guna gov loan,tak sampai setahun. Sekarang bercadang untuk beli rumah kedua join loan bersama suami. Kalau ikut kelayakan sy 400k.. Apa langkah terbaik yg perlu sy buat? Sy tersalah langkah beli rumah pertama tu guna gov loan. Adakah berbaloi jika sy pindah rumah pertama tu pd bank loan? Sgt2 buntu……huhuhu

  • Elam says:

   Wslm Pn. Aida.
   1. Utk makluman, permohonan loan kedua bg tujuan membeli rumah hanya diluluskan setelah gadaian bagi loan pertama kerajaan diselesaikan. Samada puan menjual rumah tersebut atau langsaikan bagi memohon loan kedua beli rumah.
   2. Agak menelan kos yg tinggi utk menukar loan kerajaan kepada loan bank jika dinilai dari segi faedah dan kadar caj yg dikenakan. Tetapi masih berbaloi bagi situasi puan dan jika berkemampuan utk membayar kos peguam dan faedah loan bank.

   Hubungi careline kami 0196692728 utk pertanyaan lanjut.

 198. siti says:

  salam en.elam
  kalau harga rumah tersebut 145k..dan kelayakam pinjaman adalah 168k, adakah perlu untuk membuat pembayaran 10% deposit

  • Elam says:

   Waalaikummussalam Puan Siti. Jika pembayaran deposit diperlukan oleh penjual/pemaju hartanah tersebut, puan perlu dahulukan walaupun kelayakan pinjaman melebihi harga jualan. Hubungi saya di talian 019-6692728 untuk bantuan lanjut.

   Kami sedia membantu memberi khidmat nasihat untuk semua KAKITANGAN KERAJAAN seluruh Malaysia seperti berikut :

   1- Bantuan permohonan Online/SPPB ( Sistem Pinjaman Perumahan Bersepadu )
   2- Inginkan pemeriksaan dokumen sebelum hantar ke BPPP (Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan ) melalui video call
   3- Penghantaran dokument ke BPPP Putrajaya
   4- Memberi cadangan untuk membina rumah diatas tanah sendiri
   5- Khidmat nasihat pembelian tanah dan rumah terpakai
   6- Khidmat nasihat pengubahsuian rumah (renovation)
   7- Khidmat nasihat dan tuntutan polisi takaful (kematian, banjir atau kebakaran)

   Semua perkhidmatan yang kami tawarkan adalah PERCUMA…. malahan kami beri wang proses Rm100 PERCUMA !

   E-mail: takaful2all@yahoo.com.my

   Facebook: Urusan Pinjaman Perumahan (Kerajaan)
   https://www.facebook.com/pinjamanperumahankerajaan.takaful?fref=ts

   Facebook Page: Pinjaman Perumahan dan Takaful 2
   https://www.facebook.com/pages/Pinjaman-Perumahan-Dan-Takaful-2/391398394222502

   Website: http://www.mohdelam.com/mortgage

   Alamat: Etiqa Takaful Berhad
   Mohd Elam & Partner
   Aras 2, 2M11-A, Komplek Kementerian Kewangan,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62692 Putrajaya.
   ( lokasi bersebelahan BPPP )

   ‘Kepercayaan anda, Tanggungjawab kami’

 199. Marzuki B. Buldahim says:

  Salam En. Elam,
  saya ada loan perumahan gov. sudah hampir 5 tahun setengah,
  Adakah saya layak memohon loan ke dua dan
  Bagaimana hendak buat loan kedua drp gov.?

  • Elam says:

   Waalaikummussalam encik Marzuki.
   Boleh tahu loan perumahan utk tujuan apa ye? Lain pinjaman lain prosedur dan syarat permohonannya.

 200. azida says:

  Sorry lagi satu. Bolehkah saya memohon loan melangsaikan hutang BPP lebih dari jumlah baki hutang yg tinggal?

  T.kasih.

 201. azida says:

  Salam En. Elam.
  terima kasih atas maklumbalas tempohari. Saya ada satu lagi kemunsykilan. Sekiranya saya mengambil loan BPP jenis 5 untuk melangsaikan hutang rumah yg sedia ada, adakah geran rumah dipegang oleh kerajaan? Adakah ini akan menghalang saya daripada membuat refinancing ke atas rumah tersebut dgn loan bank? Tujuan saya membuat refinancing adalah utk renovate rumah kedua saya dan juga melangsaikan hutang bank.
  Terima kasih sekali lagi.

  • Elam says:

   Waalaikummussalam Pn.Azida. Terima kasih atas pertanyaan tersebut sekurang2nya dapat memberi peluang kpd kami utk membantu pemohon2 pinjaman BPP.
   1. Apabila pemohon telah memutuskan utk memohon pinjaman perumahan bagi jenis 5; melangsaikan hutang pinjaman bank kepada pinjaman kerajaan, secara automatik hartanah puan tersebut telah digadaikan di bawah pihak kerajaan
   2. Refinancing tidak ditawarkan oleh pihak kerajaan namun baki pinjaman drpd bank/institusi kewangan tersebut akan dipertanggungjawab oleh pihak BPP.

   Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut. TQ.

 202. bit says:

  salam sejahtera.
  saya ingin beli apartment dlm pembinaan. Dengar agent pemaju kata biasanya gov loan akan lambat bayar kpd pemaju dari stage to stage. Jika pemaju lewat terima bayaran, saya kena tanggung faedah kelewatan bayaran.
  ini menjadikan saya risau……. boleh minta pandangan?

  • Elam says:

   Salam sejahtera Sdr. Bit..
   Pemohon semakin ramai membuatkan proses pembayaran lambat. Tetapi jika ada inisiatif lain drpd pemohon2 seperti menggunakan bantuan servis sebegini drpd pihak kami, kami jamin proses pinjaman pemohon akan menjadi lebih mudah berbanding menggunakan individu/pihak yg tidak mahir menguruskan permohonan pinjaman ini.

   Hubungi careline kami utk bantuan lanjut. TQ.

 203. Azida says:

  Salam,

  Saya nak tanya pendapat En. Elam.

  Saya beli rumah 10 tahun dulu dengan loan bank. Baki hutang tinggal RM 150k. Saya ingat nak buat refinancing menggunakan loan govt sebanyak RM 450k. Adakah berbaloi menggunakan loan govt berbanding refinancing menggunakan bank?

  Saya ada confuse sedikit. Bila saya tanya Pejabat bendahari tempat saya kerja, katanya borang untuk permohonan refinancing semua dengan lawyer. Saya kena lantik lawyer. Tapi bila saya tanya lawyer, katanya ada yg saya kena dapatkan dari office saya atau download dari website BPP….saya tak pasti yg mana satu..

  Mohon Encik Elam berikan penjelasan.

  • Elam says:

   Wslm pn.azida. Terima kasih sudi mengunjungi laman web kami.
   1. Utk makluman, refinancing tidak disediakan oleh loan Bpp. Sy cadangkan puan mohon loan Bpp jenis 5 bagi tujuan Menyelesaikan baki hutang pinjaman bank.
   2. Borang pendaftaran permohonan SPPB boleh dapatkan dalam website kami atau portal BPP. Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut proses permohonan

 204. Hariahti says:

  Saya nak tanya saya ada buat loan rumah dgn kerajaan dan baru lulus sebanyak 80k. Bolehkah saya buat pinjaman renovation kerajaan sebanyak 40k. Saya punya kelayakan 168k. Kalau boleh mcm mana cara nak mohon

  • Elam says:

   Terima kasih Pn.Hariahti utk pertanyaan tersebut.
   1. Kelayakan loan kedua ialah berdasarkan 1/4 drpd gaji pokok pemohon.
   2. Lantik peguam dan kontraktor utk urusan selanjutnya.

   Hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan peguam dan kontraktor berpengalaman.

 205. Ms HR says:

  Sekiranya rumah yang ingin dibeli melebihi kelayakan pinjaman perumahan kerajaan, boleh ke kita ambil pinjaman kerajaan dan bakinya dengan pinjaman bank?

  • Elam says:

   Ms HR.. Tampungan wang beza drpd sumber kewangan lain terutamanya bank tidak mendatangkan masalah selagi mendapat kelulusan drpd pihak bank. Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut. TK.

 206. camp says:

  Sdr elam..adakah perlu berurusan terus dgn peguam utk convert bank loan ke gvmnt loan?ataupun majikan?? Ataupun pihak bank??
  Utk makluman elam :
  Harga umah 207k
  Bank loan 187k _tiada lock period..
  Byrn blnn 950 — bru 8 bln byr.
  Adakah saye layak??

  • Elam says:

   Saudara Camp.. encik perlu berurusan dgn semua pihak yg dinyatakan itu sepanjang proses permohonan. Apa2pun lantik peguam dahulu utk urusan dokumentasi.
   Boleh mohon selagi penuhi kelayakan asas pinjaman.

 207. Fahmi Yahya says:

  Salam..
  Saya ingin tanya.. Saya ada beli rumah Berharga RM338,000, dah masih membayarnya menggunakan loan bank biasa.. Loan & rumah atas nama saya seorang sahaja..

  Isteri saya bekerja sebagai cikgu sekolah, gaji pokok 2600.. Kelayakan isteri untuk beli rumah 280k sahaja kn? Jadi saya perlu tambah lagi RM58,000 jika mahu menggunakan nama isteri saya kn? Betul x kiraan saya ini?

  Jika nak guna nama isteri untuk convert loan saya ke loan kerajaan isteri saya mcm mana? Perlu masukknan nama isteri dalam loan bank atau masukkan nama isteri dalam S&P?

  • Elam says:

   Waalaikummussalam en.Fahmi.

   1. Kebiasaannya tiada masalah utk convert loan daripada nama suami kepada loan kerajaan isteri. Syaratnya; i) Perlu masukkan nama isteri dalam S&P, ii) Perlu persetujuan/budibicara pihak bank.
   2. Mohon pinjaman jenis 5.

   Utk mudahkan urusan permohonan, hubungi kami segera…0196692728. TK

 208. wan says:

  Salam,saya bakal pembeli rumah pertama loan kerajaan..adakah dengan menggunakan loan ini boleh membeli rumah 2nd atas nama bank?

  • Elam says:

   Waalaikummussalam Wan. Tiada masalah untuk membuat gadaijanji utk beli harta dibawah nama bank selagi berstatus kakitangan kerajaan. Hanya perlu melantik peguam bagi urusan dokumentasi. Hubungi careline kami 0196692728 untuk bantuan konsultansi dan cadangan peguam. TK.

 209. Zainuddin says:

  Assalammualaikum. Bagi makluman tuan saya belum lagi berurusan dgn BPPP. Masih lagi dlm proses pmbelian tanah melalui bank dgn melantik peguam. Rumah yg diduduki sekarang ini mempunyai nilai sekali ganda(Politeknik Kota Bharu) tapi masih dlm loan kerajaan. Jika saya menjual semula, bagaimana prosedur? Saya ingin menggunakan utk myelesaikan pinjaman perumahan dgn kerajaan dan ingin membuat pinjaman semula bg membina rumah ditapak tanah yg dibeli dgn mbayar balik pinjaman bank.

  • Elam says:

   Waalaikummussalam En.Zainuddin.
   1. Hanya perlu cari pembeli yg berminat jika mahu menjual rumah tersebut.
   2. Mohon pinjaman baru utk hartanah baru bagi tujuan beli tanah dan bina rumah atas tanah tersebut (termasuk dalam satu pinjaman).

   Hubungi careline kami utk bantuan lanjut.. 0196692728

 210. Farhan says:

  salam,

  saya kakitangan kerajaan dan wife pula kakitangan badan berkanun. kami dah bina rumah atas tanah sendiri menggunakan pinjaman peribadi dari bank. soalan saya adalah boleh ke saya convert pinjaman peribadi ke pinjaman perumahan kerajaan?

  mohon pencerahan dan penjelasan pihak tuan.

  • Elam says:

   Wslm en. Farhan. Untuk makluman, hanya pinjaman perumahan drpd bank sahaja yang dibenarkan convert kpd pinjaman perumahan kerajaan (pinjaman peribadi tidak melibatkan perumahan). Cadangan saya, sdra buat permohonan pinjaman kerajaan utk menampung pembiayaan bina rumah tersebut.

   Hubungi careline kami utk bantuan lanjut.. 0196692728

 211. ily says:

  Saya ingin membeli rumah tp dlm dilema samada hendak guna loan gov atau loan bank. Rumah yg ingin dibeli harga158k kelayakan gov 320k. insyaallah jika sy jumpa tanah yg sesuai sy akn bina rumah baru. Mnta pndpt loan mn yg lebih sesuai?

 212. Zainuddin says:

  Saya kakitangan kerajaan yg tlh membeli rumah kos sederhana menggunakan pinjaman kerajaan. Nilai baki pinjaman sebanyak 85K. Sekarang saya berhajat utk membeli sekeping tanah mgunakan loan bank dengan harga 45K tapi peguam tlh markup nilai pinjaman 75k(kemungkinan bank akan meluluskan hanya 70%). Soalannya bolehkah saya membuat pinjaman kerajaan utk pembinaan rumah di atas tanah yg dibeli melalui bank tetapi saya berkira-kira utk menjual rumah kos sederhana dahulu bagi melunaskan pinjaman perumahan 1. Kemudian melangsaikan pembelian tanah dgn bank. Barulah diikuti dgn pinjaman perumahan ke 2(baki pinjaman dgn kerajaan 220k). Harap mendapat pandangan ke dua dari pihak tuan.

  • Elam says:

   Salam sejahtera En.Zainuddin.
   1. Syarat utk mohon pinjaman kedua bagi membeli harta baru ialah pemohon samada perlu menyelesaikan pinjaman pertama dahulu/ menggadai janji harta pertama tersebut dengan pihak bank/kerajaan.
   2. Setelah melakukan salah satu perkara tersebut, baru boleh mula mohon utk pinjaman kedua bagi pembinaan rumah atas tanah yg dibeli atas nama individu(pemohon)tersebut.

   Terima kasih atas pertanyaan saudara ini. Harap pembaca jelas dengan perkongsian tentang situasi yg jarang berlaku sebegini.

 213. Farhan says:

  salam,

  saya kakitangan kerajaan dan wife pula kakitangan badan berkanun. kami dah bina rumah atas tanah sendiri menggunakan pinjaman peribadi dari bank. soalan saya adalah boleh ke saya convert pinjaman peribadi ke pinjaman perumahan kerajaan?

 214. IRWAN says:

  Terima kasih byk2 atas feedback yg diberi. Nilai hartanah sy RM 340k tlh dinilai dan sy layak untuk mendapatkannya. Cuma saya betul2 keliru apabila pihak peguam saya bertegas akan retain duit 15% drpd 20k= 3k, untuk dibayar income tax kepada penjual rumah tersebut.Saya takut sy bermungkinan akan ditipu. Ini no telefon saya. 012-3883413

 215. IRWAN says:

  Salam, saya ada membuat pinjaman perumahan kerajaan sebanyak RM 340K, harga rumah sebenar adalah 320K. Saya telah “makap” @ naikkan nilai pinjaman sebanyak 20K untuk kegunaan kelengkapan rumah. Kemudian pihak peguam meminta saya untuk membayar income tax atas nilai 20K tersebut sebanyak 15% drpd 20K, iaitu 3K kpd penjual rumah tersebut. Adakah perlu saya berbuat demikian? dan kadar income tax memang tlh ditetapkan 15%?
  Mohon penjelasan pihak tuan. Terima Kasih.

  • Elam says:

   Wslm en.Irwan.

   1. ‘Markup’ loan hanya dibenarkan jika hartanah yg dinilai oleh penilai JPPH melebihi harga jualan hartanah pemohon. Encik dibenarkan buat pinjaman max. rm340k jika nilai harta encik melebihi drpd harga jualan rm320k.
   2. Balance rm20k tersebut perlu dituntut drpd pihak peguam yg dilantik. Tidak perlu bayar income tax pada peguam.
   3. Mohon sertakan no.tel encik irwan di sini atau hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut drpd kami. TK.

 216. Mohd suzaimi irwan says:

  Salam, sy dlm proses membuat pinjaman perumahan kerajaan sbyk RM 340k, harga rumah RM 320k, jd sy up sikit. Soalan saya, pihak peguam sy tlh memberitahu bhw sy perlu membyr income tax utk amout 20k yg sy up kan td sbyk 15% drpd 20k=RM 3k, dan duit itu pihak peguam akan retain. Saya betul2 keliru, bantu sy tuan.

  • Elam says:

   Wslm en.Irwan.

   1. ‘Markup’ loan hanya dibenarkan jika hartanah yg dinilai oleh penilai JPPH melebihi harga jualan hartanah pemohon. Encik dibenarkan buat pinjaman max. rm340k jika nilai harta encik melebihi drpd harga jualan rm320k.
   2. Balance rm20k tersebut perlu dituntut drpd pihak peguam yg dilantik. Tidak perlu bayar income tax pada peguam.
   3. Mohon sertakan no.tel encik irwan di sini atau hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut drpd kami. TK.

 217. raziin says:

  As salam.

  Sy ingin bertanya mengenai penukaran dari pinjaman bank kepada pinjaman kerajaan. Utk makluman tuan, sy membeli rumah (lbh kurg RM270k) pada awal tahun 2010 melalui pinjaman bank disebabkan beberapa perkara dan mula pembayaran pd 2011. (Sy tk ingat bila perjanjian dibuat). Namun kini, sy ingin menukar kepada pinjaman kerajaan. Apakah syarat yg perlu dipenuhi sebelum menukar kepada pinjaman kerajaan? dan baru2 ni sy dapat tahu, harga rumah disekitar tpt perumahan sy pd hrga lebih kurang RM350k-RM400k. Justeru, adakah boleh ditukarkan kpd pinjaman kerajaan dan perlukah sy membayar tambahan apa2?

  Terima kasih bnyk2.

  • Elam says:

   Wslm En.raziin.

   1. Kami amat faham mengenai situasi pinjaman bank. Utk tahu kelayakan, pastikan dulu baki hutang loan bank tersebut tak kurang 50% drpd kelayakan pinjaman anda utk mohon loan kerajaan BPPP. (Cth: Permohonan BPPP tak dapat pertimbangkan JIKA, Kelayakan loan BPPP– 205k, Baki hutang bank – 70k)
   2. Pinjaman hanya diluluskan berdasarkan BAKI HUTANG SEMASA SAHAJA.
   3. Sy cadangkan encik buat perancangan kos yang akan dilaburkan terlebih dahulu sebelum mohon loan BPP.

   Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut. TK.

 218. izzad says:

  Salam..saya berminat utk membeli rumah lelong dan adakah berbaloi menggunakan loan kerajaan kerana mungkin akan menjual balik rumah tersebut.
  1.Adakah loan kerajaan ada lock in period?
  2. Jika buat settlement awal, adakah akan diberi diskaun?
  3. Harga rumah bawah 100k
  Tq

  • Elam says:

   Wslm en.Izzad..

   1.Tiada tempoh tertentu yg ditetapkan utk jual semula rumah loan kerajaan.
   2.Tiada penawaran harga/diskaun ditawarkan drpd pihak Bp uk penyelesaian awal loan.
   3. Rumah lelong drpd BPPP sahaja yg boleh dimohon loan.

   Sertakan no.tel encik atau hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut.

 219. Rosmawi Hasan says:

  Saya ingin membuat pinjaman perumahan kerajaan buat kali pertama dan telah di sahkan dalam jawatan. persoalannya bolehkan saya membuat pinjaman melebihi harga rumah. sebagai contoh harga rumah RM180Ribu dan ingin membuat pinjaman sebanyak RM200Ribu. mengikut kelayakan gaji pinjaman maksimum sebanyak RM280Ribu. lebihan pinjaman ingin digunakan untuk memasang kelengkapan rumah seperti memasang kekisi, lampu dan lain-lain yang turut memakan belanja yang banyak kerana rumah yang ingin dibeli merupakan rumah dalam pembinaan.

  • Elam says:

   PN. ROSMAWI..
   1. Pinjaman melebihi harga rumah tidak dibenarkan oleh BPPP melainkan sememangnya harga pasaran rumah tersebut menepati jumlah pinjaman yg dimohon puan.
   2. Puan boleh lantik mana2 agen hartanah atau valuer yg sah utk menilai harga rumah tersebut sebelum meletakkan jumlah permohonan loan. Sekadar pandangan.

   **Utk makluman, kepakaran kami ialah memberi khidmat nasihat secara PERCUMA untuk semua kakitangan kerajaan seluruh Malaysia yang ingin memiliki TANAH, RUMAH atau buat RENOVATION. Kami juga boleh mencadangkan PEGUAM dan KONTRAKTOR yang biasa menguruskan perihal pinjaman perumahan BPPP disamping membantu anda mengelakkan berlaku sebarang kuiri/kesilapan sepanjang proses permohonan terutamanya dalam MENGISI BORANG PERMOHONAN dan PENYEDIAAN DOKUMEN2 penting sebelum dihantar ke Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan (BPPP) di Putrajaya.

   Boleh rujuk laman web rasmi kami http://www.mohdelam.com/mortgage/ (klik mortgage utk panduan lanjut)
   ATAU hubungi sahaja 0196692728 utk maklumat segera

   **Sertakan maklumat anda seperti NAMA, NO.TEL, DAERAH, GAJI POKOK & TUJUAN PINJAMAN jika berminat utk mendapatkan bantuan lanjut.

   ‘Kepercayaan anda, Tanggungjawab kami’

 220. khalid says:

  assalamualaikum…
  tuan, sy ingin buat loan BPPP jenis 2 (bina rumah atas tanah sendiri). namun sy dapati banyak kos yg terlibat spt kos arkitek, engenieers, majlis daerah dll. jumlah kos hampir 10k..sy tidak mempunyai modal sebanyak itu..adakah sy perlu buat personal loan pula utk tanggung kos tersebut. atau mungkin pilihan terbaik buat loan dr institusi kewangan..mohon khidmat nasihat tuan…terima kasih.

  • Elam says:

   waalaikummussalam en. khalid.
   1. Bagi kktgn kerajaan sebaiknya mohon loan kerajaan yg mempunyai banyak kebaikan utk kktgn kerajaan dgn tawaran faedah lebih rendah berbanding ins.kewangan.
   2. Cadangan sy utk menjimatkan kos, encik boleh rujuk dahulu beberapa kontraktor dan bandingkan sebut harga mana yg terendah.
   3. Lantik peguam utk urusan selanjutnya.

   Sertakan no. hp, dan lokasi harta utk cadangan peguam dan kontraktor mahir.

 221. suzie says:

  salam
  saya bercadang menjual rumah semi-d di masjid tanah melaka pada harga 300k.rumah tersebut dibeli pada 2009 pd harga 240k.soalan:
  1.adakah nilai jualan tersebut berbaloi kerana menurut agen hartanah yg saya hubungi jualan rumah secondhand agak slow di melaka.
  2.bolehke klu saya nak uruskan sendiri jualan rumah saya tanpa melalui agen?apa prosedur yg perlu saya buat?
  3.baki pinjaman setakat bulan disember RM229,000.jika saya buat penyelesaian awal,adakah jumlahnya sama atau kurang?

  terima kasih

 222. bie says:

  salam.. sy nak tanya.. saya ada buat loan peribadi bank untuk membeli tanah..selepas tu sy ingin membina rumah di situ menggunakan loan kerajaan..boleh tak kalau sy nak buat loan kerajaan untuk menbayar tanah tersebut.. terima kasih

  • Elam says:

   Wslm BIE.

   Wksm bie, Pandangan saya idea tsbt tidak berapa relevan. Alasan : 1- Intrest bank lebih tinggi dari pinjaman kerajaan, WALAUPUN jika bank menawarkan kadar keuntungan/intrest 4%. 2- Biasanya pinjaman bank mengenakan potongan melalui biro angkasa, dan jika potongan melebihi 60% dalam slip gaji saudari ….jabatan anda akan kuiri untuk potongan selanjutnya (potongna bina rumah) Cadangan saya :
   a) Buat pinjaman beli tanah dan kemudian bina rumah dengan pinjaman kerajaan.
   b) Jika masih tidak mencukupi, buat joint loan dengan pasangan, boleh juga guna KWSP pasangan.
   c) Boleh guna idea saudara …. iatu jika rm tidak mencukupi, buat personal loan utk top up.
   Perincian lanjut boleh rujuk pasukkan kerja kami.

   Semoga membantu.

 223. sakura says:

  Salam..sy nak tanya, saya ingin membeli rumah atas orang dengan harga 70k..bolehkah saya membuat pinjaman perumahan kerajaan melebihi harga rumah dengan tujuan renovate rumah..apakah yang perlu saya lakukan..terima kasih..

  • Elam says:

   Wslm.. pinjaman yg diberi BPPP hanya setakat harga pasaran rumah yg dinilai valuer JPPH dan tidak boleh melebihi kelayakan pemohon.

 224. wan says:

  Baki hutang saya dengan bank rm175k.kelayakan pinjaman saya dengan kerajaan ialah rm320k.bolehkah saya memohon untuk meminjam rm270k iaitu lebihan rm95k dari baki hutang bank bagi menyelesaikan pinjaman peribadi yang diguna untuk renovate rumah sebelum ini.

  • Elam says:

   Utk makluman en.WAN, pinjaman perumahan BPPP tidak boleh menanggung pinjaman peribadi walaupun ada lebihan atas pinjaman tersebut.

 225. NORHANIZAH BINTI TAJUDDIN says:

  macam mana nak keluarkan nama pemilik dalam S&P agreement?..cthnya, rumah nama bersama, saya yang bayar loan gov dan suami nama kedua. Nak gugurkan nama suami sebab dia bukan pembayar. Rumah belum habis bayar lagi.

 226. Azar says:

  Salam…

  Nak tanya…boleh kah Isteri yang berkerja kerajaan (nak apply loan kerajaan) membeli rumah suami yang guna bank loan…Minta pandangan….
  Terima kasih…

  • Elam says:

   Wslm AZHAR. Perlu rujuk pihak bank ttg kebenaran pembelian rumah loan bank ke loan kerajaan. Berdasarkan pemahaman saya BPPP tidak membenarkan membeli harta pasangan. Syarat Pinjaman jenis 5 – Menyelesaikan hutang pinjaman instituasi kewangan ialah a)S&P (geran) mesti ada nama en dan isteri sahaja b)Pinjaman hanya diluluskan berdasarkan BAKI HUTANG SEMASA SAHAJA. Pandangan saya :
   1. Tidak sesuai buat conversion (pinjaman jenis 5) jika baki hutang bawah 50% dari kelayakkan.
   2. Buat refinance berdasarkan nilaian semasa dengan bank dan PASTIKAN masukkan 2 nama (suami & isteri sahaja) dalam S&P atau geran.
   3. BOLEH buat pinjaman jenis 5 bersama BPPP, jika nama en dan isteri ada di geran & S&P.
   Boleh hubungi careline jika masih tidak jelas.
   Semuga dapat membantu.

 227. Ayu sabah says:

  assalamualaikum…sya nak tnya…smoga dpt pencerahan…

  1) saya dah beli rumah under kerajaan thn 2010… stat byr bulan OKTOBER 2010
  dalam perancangan sya…nak jual rumah tersebut… proses jual rumah under kerajaan ada ke tempoh yer…mksudnya..kena tggu 5 tahun bru boleh jual rumah? atau 3thn dah boleh jual rumah tue…

 228. ahmadjai says:

  salam..saje nak komen…
  entri menarik..dan sangat berguna..

 229. Shasya says:

  Hai, Saya dalam proses nak membeli rumah di kawasan permatang pauh,p.pinang. boleh cadangkan saya jika saya nk buat pinjaman perumahan kerajaan macam mana prosesnya?boleh buat dengan bank mana?masa berapa lama untuk proses loan? trma kasih 🙂

  • Elam says:

   Hai SHASYA. Prosedur utama utk melakukan loan perumahan samada dgn bank/kerajaan, kedua2nya memerlukan khidmat peguam mahir yg biasa menguruskan loan. Jika banding loan bank & BPPP:
   a. byrn bulanan di bank x termasuk insurans/perlindungan TETAPI loan BPPP dah t’masuk perlindungan insurans mortgage & kebakaran.
   b. Kadar faedah: Bank – 6%, loan kerajaan BPPP – hanya 4%

   Harap dapat membantu. Hubungi careline 0196692728 utk bantuan lanjut.

 230. Morlina says:

  Saya telah menggunakan pinjaman bank (OCBC) untuk pembelian perumahan pada tahun awal bulan januari 2011 shingga sekarang . Sekiranya saya ingin menukar pinjaman ke pinjaman kerajaan apakah prosedur yang perlu saya ikuti? mohon nasihat pihak yang berpengalaman mengenai perkara ini? Seterusnya pertanyaan mengenai penama terhadap pinjaman. Saya dan penama peminjam bekerja di sektor awam yang berbeza iaitu state government dan penama kedua adalah federal agencies..Adakah sekiranya saya ingin menukar penama kepada 1 penama sahaja dibenarkan? Mohon nasihat daripada pihak tuan.Terima kasih.

  • Elam says:

   Hai MORLINA.
   1. Lantik peguam untuk uruskan pertukaran loan (conversion)
   2. Selesaikan wang beza jika pinjaman bank anda melebihi kelayakan pinjaman kerajaan. Sy cadangkan anda kira kos yang akan dilaburkan terlebih dahulu sebelum meneruskan urusan conversion.
   3. Boleh gugurkan penama jika tak buat join loan atau penama lain itu bukan pasangan anda. Tapi sy cadangkan kalau penama lain tersebut ialah pasangan anda, lebih baik jgn gugur supaya dapat jadi backup nanti. Sekadar pandangan peribadi.

 231. pak abu says:

  assalamualaikum,
  saya nk tny , baru2 ni sy ada booking rumah harga dlm 262k, jd lpas ni apa yg sy kena buat, sbb sy ni keja kt swk, rumah beli kt semenanjung , adakah kena isi dlu bppp tu lpas tu bru setel dgn agen rumah? kedua jika sy dh guna govt loan epw sy kna potg kan,adakah sy layak trima itp sbgai ganti xda epw? ketiga psal lantikan peguam tu mcm mana nk buat,adakah agen akan uruskan bab tu? sy masih keliru dlm bab beli rumah ni.

  • Elam says:

   Wslm PAK ABU
   1. Lantik peguam dulu untuk uruskan perjanjian jual beli. Tuan boleh lantik agen pinjaman perumahan atau tuan sendiri yg uruskan supaya dapat bekerjasama baik dgn peguam.
   2. Bila pihak peguam dah siapkan perjanjian jualbeli(S&P), boleh teruskan dgn pendaftaran utk mohon loan secara online.

   Untuk bantuan lanjut mengenai cadangan peguam dan pendaftaran online, boleh sertakan NO.TEL tuan disini atau hubungi careline 0196692728 utk maklumat segera. TQ.

 232. jahlela says:

  saya berkhidmat sebagai guru hampir 6 tahun. saya telah membeli rumah kos rendah pada okt 2009 loan cimb bank. jika sekarang saya ingin menukar kepada loan kerajaan adakah saya akan dikenakan penalti? berapakah jumalah penalti yang akan dikenakan?

  • Elam says:

   Terima kasih JAHLELA atas pertanyaan.
   1. Tiada penalti dikenakan utk pertukaran loan
   2. Pastikan baki loan bank tidak kurang 50% drpd kelayakan anda.
   3. Lantik peguam utk urusan pertukaran. Maklumkan pada kami utk cadangan peguam mahir.

 233. rose says:

  as -salam..suami telah membeli rumah dengan loan TNB..nak tanya bolehkah saya menggunakan loan kerajaan utk renovation rumah.(saya seorang kakitangan kerajaan).kalau boleh bagaimana caranya..apakah borang2 yang digunakan..mohon pencerahan segera..terima kasih…

  • Elam says:

   Wslm ROSE.
   1. Selesaikan gadaian rumah utk loan TNB jika masih ada.
   2. Masukkan nama pemohon dalam S&P guaman bersama dgn nama pasangan. Rujuk pejabat tanah utk urusan tsebut.
   3. Selepas selesai kedua2 urusan terbabit, sebaiknya hubungi kami semula utk bantuan pendaftaran online kali pertama.. 0196692728. TQ 🙂

 234. Hayati says:

  Salam tuan, saya nak buat pertanyaan, saya telah memohon pinjaman perumahan kerajaan secara online dan telah diberikan kelulusan secara bersyarat tetapi saya belum menghantar lagi borang yang telah dicetak termasuk dokumen sokongan yang diperlukan.Soalan saya, 1)memandangkan borang dan dokumen sokongan belum saya hantar ke bppp, bolehkah saya membatalkan permohonan online tersebut? kerana saya tidak berpuas hati dengan pemaju yang lambat menyiapkan dokumen yang saya perlukan dan saya merasa tidak yakin lagi dengan mereka, 2)Bolehkan saya membuat permohonan yang baru bagi membeli rumah di tempat yang lain?

 235. waty says:

  terima kasih atas penerangan…

  nak tya pendapat… SEKIRANYA
  -bayaran bulanan Bank dlm 700++ sebulan (30THN)
  -bayaran bulanan BPPP pulak sekitar 600 sebulan (30THN) dalam masa yang sama epw 500 saya tak layak dapt…

  adakah berbaloi saya memilih BPPP??? bukankah sy akan tetap byr lebih???
  *maaf sy kurang jelas cara pengiraan potongan bulanan*

 236. RINA says:

  Assalamualaikum,

  saya nk tanya…saya 2010 buat loan rumah dgn swasta, skrg (2013) dah sah jawatan dlm kerajaan, saya berhasrat nak tukar ke loan govt…blh bantu saya dan advice saya?

  • Elam says:

   Wslm RINA.. boleh.. nak beli/bina rumah? Kalau ada masa, boleh hubungi talian careline 24jam kami utk maklumat segera. InsyaAllah kami cuba bantu seboleh mungkin 🙂

 237. waty says:

  Salam…

  Saya telh disahkan dlm jawatan. Berasal dr sabah dan kini bekerja d putrajaya. Sy bercadang nak buat loan perumahan dalm 150k. Soalan saya

  1. Pinjaman mana yg terbaik untuk sy… Kerajaan @ bank?? Jika sy guna pinjama bank… bayaran bulanan sekitar 700++… barapakah anggaran bayaran bulanan jika sy memilih pinjaman kerajaan???
  2. Berapa lamakah tempoh proses pinjaman kerajaan diluluskan.
  3. Adakah benar sy tidak akan menerima epw jika mohon pinjaman kerajaan???
  4. Bolehkah membuat pinjaman kerajaan kali kedua???

  Mohon bantuan tq

  • Elam says:

   Salam WATY..
   1. Jika nk banding, loan BPPP jauh lebih berbaloi bbanding loan bank drpd segi kadar faedah 4% shj berbanding 6% utk loan bank. Panel insurans BPPP turut mnyediakan skim perlindungan insurans mortgage & kebakaran. Byrn bulanan ialah bdsrkan Gaji pokok anda dgn tempoh ikat max 30 thn.
   2. Status kelulusan boleh dpt tahu dlm seminggu. Kemudian tuntutan penuh drpd BPPP boleh dpt dlm masa sebulan selepas kelulusan jika tiada sebarang kuiri/kesilapan dlm permohonan.
   3. Ya kalau dh buat loan mmg x dpt epw.
   4. Ya pinjaman hanya boleh dibenarkan buat 2 KALI pembelian harta berbeza sahaja

 238. camp says:

  Salam…bagaimana dgn prosuder nk tukar bank loan ke gvmnt loan? Ape perincian yg perlu di ambil kira dlm proses tersebut?tqvm krn byk membantu..

  • Elam says:

   Salam CAMP. terima kasih utk ptanyaan.. proses loan conversion perlukan peguam. Tp sebelum tukar, pastikan baki hutang bank ialah lebih 50% drpd kelayakan loan anda. Sy amat faham mengenai situasi pinjaman bank. Sy cadangkan kira kos yang telah dilaburkan terlebih dahulu kemudian baru buat keputusan. Sekadar pandangan peribadi.

 239. Lan says:

  assalamualaikum..en.elam.sy telah membuat pnjaman perumahan bersama(bank).utk pengetahuan saudara sy bekerja di sektor swasta manakala isteri sy kjaan.sy merancang selepas tempoh lock-in sy ingin convert ke loan kjaan menggunakan nama isteri sy.adakah sy akan dapat bayaran semula untuk insuran atas nama sy dan isteri?bagaimanakah mekanisme yg digunakan untuk proses converting ini dan prosedur serta siapa yg perlu sy hbungi.jazakallah..tq

  • Elam says:

   Boleh dapatkan purata baki insurans asalkan maklumkan kpd syarikat insurans tersebut. Utk convert boleh terus hubungi saya utk bantuan lanjut.

 240. leen says:

  asslmkm.. en.elam,bolehkah penjual menaikkan harga rumah sedangkan proses jual beli selama 3 tahun masih dalam proses?.dan bolehkah tuan rumah menarik balik jualan rumah tersebut? rumah ini adalah rumah subsale.
  consent pun siap hampir 2 thun..
  10prcnt dah byr..
  loan dah approved
  title pn dah tkr..

  • Elam says:

   Wksm Leen : Walaupun penjual berkuasa penuh utk menetapkan deposit, tempoh penyelesaian maupun harga…… adalah lebih elok dibawa berbincang antara kedua-dua belah pihak. Kes saudara adalah kes terpanjang yang saya dengar, sepanjang hidup saya. Tk.

 241. syikin says:

  assalamualaikum. saya baru 2 bulan bekerja sebagai kakitangan kerajaan.Saya ingin membeli sebuah rumah yang berharga 250k. Memandangkan saya tidak layak untuk pinjaman kerajaan jadi saya dan suami (kakitangan kerajaan) bercadang ingin membuat pinjaman bersama. Persoalannya,bolehkah selepas saya sah dalam perkhidmatan saya ingin menukar kepada pinjaman kerajaan. FYI gaji saya, pokok + elaun <rm3000, gaji bersih rm 1800.

  • Elam says:

   Wksm Syikin : Berikut beberapa perkara/cadangan utk diambil perhatian :
   1.Buat pinjaman melalui bank dahulu, dan pastikan buat S&P letak nama puan dan suami.
   2.Syarat loan kerajaan : disahkan jawatan.

 242. nisa khairuddin says:

  Salam..
  Sy bercadang ingin mbeli rumah menggunakn loan kerajaan..
  Tp sy dberitahu oleh agent perumahan bhw sy perlu mbayar 10% walaupun mggunakan loan kerajaan..
  Bukan kah kte akn dpt 100% pinjaman perumahan..
  Xperlu byar deposit..
  Kelayakan sy meminjam sehingga 280k..
  Hrga rumah tersebut juga 280k..
  Mohon pencerahan..
  Terima kasih..
  =)

  • Elam says:

   Wksm… Bagus soalan ini…Betul kerajaan memberi pinjaman 100% bergantung kelayakkan dan untuk kes saudari, penjual minta pendahuluan adalah kuasa penjual. Bergantung penjual hendak minta pendahuluan berapa %. Penjual boleh mencari pembeli lain jika saudari tidak dapat memenuhi syarat ditetapkan. Jalan terbaik Nisa berbincang terus ke pemilik rumah tsbt. Semuga saya dapat membantu di pagi jumaat yang mulia ini.

 243. yan adam says:

  assalamualaikum..
  saya bekerja sbg guru..hujung tahun 2007 saya beli rumah gunakan loan bank sebab belom confirm..
  so, nk tanye ape proses n cara-cara saya nk tukar kepada loan goverment? sape or mana yg patut jumpe or pergi?

  • Elam says:

   Wksm… Yan Adam : Satu langkah yang baik…tetapi beberapa perkara perlu diperhatikan sebelum membuat pinjaman MENYELESAIKAN HUTANG PINJAMAN PERUMAHAN DARIPADA BANK : 1. Check berapa jumlah hutang dengan bank.. BPPP hanya memberi loan berdasarkan baki terkini di bank. Jika baki bawah RM 40000 dan kelayakkan BESAR …. elok fikir semula. 2. Jika baki hutang dengan bank lebih dari nilai semasa rumah tsbt, biasanya BPPP tidak akan luluskan jumlah yang dipohon. TQ

 244. ct says:

  as salam. saya dan suami telah membeli rumah dgn loan bank konvesional. harga belian ialah rm 167 k dan kami bercadang untuk re finance bagi tujuan mendapatkan cash in hand.harga semasa rumah kami ialah rm 300-350k. saya juga adalah pekerja kerajaan.pada masa yang sama, kami juga terfikir untuk convert loan rumah ke loan government. soalan: apakah langkah terbaik kami buat masa ini – refinance rumah dgn bank konvensional dahulu atau terus convert loan rumah ke govt loan.

  • Elam says:

   Wksm Ct : Memandangkan Ct memerlukan RM segera…cadangan saya adalah baik jika buat refinance dengan bank sedia ada atau dgn BSN @ Maybank dll. Kemudian selepas setahun elok kiranya convert ke loan government. Jika sekarang conversion ke loan government tidak sesuai kerana bppp hanya beri loan berdasarkan hutang semasa dengan bank…. sedangkan Ct perlukan wang segera. Semuga saya dapat membantu.

 245. quee says:

  salam…saya keja govment..ingt nk beli rumah dlm harga 68k wlaupon layak bt loan krjaan lbih lg..dlm 10thn akn dtg sy ingt mahu beli rumah lg melalui loan bank plak disebabkn oleh loan krjaan interest lebih tinggi utk pinjaman kedua.adakah cara sy nie betol @ ada cara yg lebih baik..tq

  • Elam says:

   Wksm Quee : Untuk maklumat semua jenis pinjaman kerajaan kadar keuntungan/intrest adalah sama iaitu 4%, walaupun pinjaman kedua. Jika ingin beli harta kedua… BPPP mensyaratkan selesaikan (full sattelment) pinjaman pertama dahulu. Jika pinjaman kerajaan masih banyak…. boleh jika hendak buat pinjaman melalui bank. Sekian.

 246. ling says:

  salam…

  saya telah membeli rumah melalui pinjaman bank dalam 5 tahun yang lepas tetapi sekarang saya mahu menukar pinjaman bank kepada pinjaman kerajaan.

  soalan:
  1) apakah prosedur @ proses yang perlu saya lakukan?
  2) kepada siapa saya harus jumpa? maksud saya,kepada lawyer yang menguruskan proses pinjaman dahulu / kepada bank /kepada pihak admin tempat saya bertugas?

  tq…

  • Elam says:

   Wksm Ling : Satu tindakan yang menguntungkan dengan membuat conversion dari bank ke pinjaman kerajaan. Hubungi hp saya untuk saya mencadangkan peguam berpengelaman. Semuga membantu.

 247. cliff says:

  salam,
  saya ada perancangan nak beli rumah yg kos dia dlm 300k lbh,saya nak buat pinjaman perumahan.tetapi saya pernah membuat personal loan drp bank.
  1,adakah saya masih dapat membuat pinjaman drp kerajaan?
  2,kalau dapat,berapa yg boleh saya pinjam?
  3,adakah personal loan saya yg terdahulu akan digabungkan sekali dgn pinjaman kjaan?
  tq.

  • Elam says:

   Wksm Cliff : 1.Boleh.. 2.Data tidak cukup untuk kira kelayakkan pinjaman. 3.Tidak boleh digabungkan. Hubungi hp saya untuk perincian lanjut. TK

 248. Shahrul says:

  Salam puan..
  Sy dan wife bercadang utk membeli rumah 2nd hand.setahu sy penjawat awam boleh membuat pinjaman perumahan sehingga 100% dr harga rumah.
  1) adakah sy masih perlu membayar 10% utk tandatangan jual beli?
  2) kos bayaran lawyer ada kah termasuk dgn pinjaman kerajaan?
  3) adakah sy perlu melnatik lawyer utk jual beli rumah

  Tq if dpt membantu

  • Elam says:

   Wksm Shahrul : Kakitangan kerajaan beruntung…. 1)Tertakluk kepada penjual/pemaju, kebiasaan 10%… ada RM1k sahaja.
   2) Tidak… tetapi ada berlaku dimasukkan sekali dalam pinjaman. Terutama kes subsale.
   3) Wajip lantik peguam. Bantuan peguam…boleh hubungi saya…
   Rujuk link ini…. mohdelam.com/mortgage/panduan/pemilihan-peguam/
   TQ

 249. Anie says:

  As salam…
  1. Adakah seorang isteri (kerajaan) perlu melangsaikan hutang rumah kepada suami (sendiri) sekiranya tidak mampu membayar hutang balik kepada bank. Hakmilik rumah first suami, 2nd isteri.

  TQ.

  • Elam says:

   Wksm Anie : Tolong menolong …. semuga mendapat keberkatan dunia dan akhirat. Jika puan berkeras, rumah tsbt akan dilelong bank…… TQ

 250. sura says:

  salam…
  1) saya nak tanya, kalau buat pinjaman perbendaharaan dan buat rumah di atas tanah sendiri,wajibkah untuk mendiami rumah tersebut kalau ada rumah lain.

 251. Imran Ariff says:

  As’salam;

  Pada tahun 2005, saya telah membeli rumah dgn mengguna pakai loan islamik bank kerana pada masa itu belum di sah kan jawatan. Loan amount RM298000.

  Kini, saya telah di sah kan jawatan & boleh mengambil loan kerajaan. Pihak bank mengatakan bahawa ‘redemption’ amount saya ialah sebanyak RM279000. Max loan rumah kerjaan saya ialah RM300000.

  Soalan:-
  1) Ada kah saya layak bagi mengambil loan kerajaan bagi menjelas kan kesemua 279000?
  2) Saya ada ter-baca some-where bahawa loan kerajaan hanya akan cover max 50% daripada redemption amount? Adakah ini benar?

  • Elam says:

   Mualaikum salam Imran Ariff : 1)Layak 2)Maklumat salah. Perincian jawapan telah saya jelaskan melalui hp semalam. Terima kasih kerana menghubungi saya.

 252. hanani says:

  Saya kakitangan kerajaan (badan berkanun). Cadang nak beli rumah terpakai +/-$200K. Cuma masih belum disahkan jawatan. Apa patut saya buat, beli rumah sekarang guna loan bank atau tunggu pengesahan jawatan dalam setahun/2 dan beli rumah lain guna loan kerajaan? Kalau lambat beli, harga rumah akan naik lagi tahun yang akan datang. Agak2 mana lebih bagus/untung – beli sekarang (loan bank) atau beli setahun 2 lagi guna loan kerajaan? Harap boleh bagi pendapat. TQ

  • Elam says:

   Cik Hanani : Pandangan saya…elok benoolah BELI RUMAH yang awak dah berkenan dihati melalui pinjaman bank dan TUKAR ke loan kerajaan jika telah terima surat pengesahan jawatan. Alasannya adalah sama seperti yg saudari nyatakan….Kalau nak tunggu hingga dapat surat sah jawatan baru mohon….1.Rumah yang berkenan dan lokasi sesuai telah habis. 2.Peningkatan harga rumah dll… Semuga dapat pencerahan.

 253. TCHR says:

  salam…sy mengajar d kedah dan berasal dr sabah.bru mengajar d kedah tahun ni…saya layak dpt epw tapi once dah beli umah guna pinjaman kerajaan,x layak dah dpt epw..bru2 ni sy dah aply utk beli umah n guna loan kerajaan..sy bru dpt info ni..so boleh ke nak tukar balik drpd pinjaman kerajaan ke pinjaman bank..4 info,sy dah sain surat setuju?…boleh x tukar balik tu?…

  • Elam says:

   Mksm TCHR : Pendapat saya teruskan sahaja buat pinjaman kerajaan …. tak perlu tukar ke bank, hanya semata-mata nak dapatkan epw. Alasan : 1. Banyak borang kena isi utk pertukaran kerajaan ke bank. 2.Jika dibandingkan intrest bank lebih tinggi berbanding dengan pinjaman kerajaan. dll…. Sekadar pendapat saya sahaja.

 254. mimi says:

  slm en..
  saya ingin bertanye klu pinjaman perumahan dgn kerajaan..loan boleh 100% atau 90%? sbb klu dgn bank hanya boleh buat 90% sahaja.. dan bagaimana saya mahu periksa klu gaji saya dgn suami berapa amaun harga rumah saya dan suami boleh memohon.?

  • Elam says:

   Mksm Mimi : Disebabkan soalan tidak lengkap….. Boleh hubungi hp saya bila-bila masa untuk jawapan lanjut. Maaf ya…Puan.

 255. farizibma says:

  salam
  saya ada perancangan beli tanah then buat rumah di atas tanah tersebut

  jadi persoalan saya,
  1) adakah boleh saya buat gov loan utk beli tanah+buat rumah sekali?adakah loan yg diberi utk tanah+rumah?atau tanah sahaja?
  2)boleh terangkan secara ringkas proses utk loan di atas?terima kasih

  • Elam says:

   Mksm.. Farizibma : 1) Perancangan baik, tetapi BPPP telah tetapkan agar selesaikan pembelian tanah dahulu (Pinjaman jenis 4) setelah gaji dipotong barulah boleh submit membina ruman (Pinjaman jenis 6) Boleh hubungi hp saya jika ada masalah online-SPPB.

   2)Prosesnya mudah sahaja…. Dapatkan peguam berpengalaman untuk pembelian tanah dan dapatkan kontraktor berpengalaman untuk membina rumah….. Perincian lanjut hubungi hp saya ya.. TQ

 256. fauziah hashim says:

  saya berumur 55 tahun , akan bersara wajib pada umur 58 tahun…Rumah pertama berharga RM70 ribu.telah selesai dan ingin membeli rumah kedua berharga Rm190 ribu guna loan kerajaan kali kedua..berapakah kadar faedah yg dikenakan ..adakah 4%.?harap dpt membantu.

  • Elam says:

   Kak Fauziah Hashim : Kadar faedah semua pinjaman dengan kerajaan adalah 4%. Walaupun jika ada bank tawarkan 4%…. pinjaman dengan kerajaan tetap lebih banyak untung….. Kalau nak lebih detail lebih elok hubungi hp saya. Jika borang permohonan telah lengkap bolehlah serah kepada saya untuk saya semak dan submit ke BPPP. Semunya percuma….ada hadiah lagi….

 257. athirrarozie says:

  Salam.

  Saya ingin bertanya,

  1) Berapa lamakah tempoh maksimum pembayaran semula (utk pinjaman perumahan) bg bank? dan kerajaan?

  2) Berapakah jumlah maksimum pinjaman yang diberikan oleh bank? adakah boleh mendapat 100% pinjaman bank jika ingin membeli rumah?

  sekian.terima kasih
  🙂

  • Elam says:

   Mksm Athirrarozie: 1)Bank : Tempoh boleh rujuk bank2 terdekat dengan anda. Kebiasaan sekitar 25 tahun dengan syarat kelulusan LEBIH KETAT berbanding pinjaman kerajaan. Jumlah setiap orang berbeza…. berdasarkan rujukkan kebiasaan…. gaji pokok, swasta @ kerajaan dan sejarah bayaran balik instituasi kewangan.
   Kerajaan : Pinjaman perumahan pertama boleh pilih buat maximum 30 tahun dan kedua 25 tahun. Jumlah kelayakkan bersandarkan GAJI HAKIKI / GAJI POKOK… Walaupun blacklist….asalkan tidak bankrup. Harap dapat pencerahan.

 258. nur hidayah says:

  salam…sy nk tanya,blh x sy nk tukar skim pinjaman BPPP kpd BPPI? sy sudah hantar lampiran E..ada x kesan sampingan akn datang kalau sy x tukar kpd BPPI?

 259. Ahmad says:

  saya dan teman wanita saya (belum kahwin) telah menandatangani s&p bersama-sama. Adakah saya layak mendapat pinjaman perumahan kerajaan atas nama saya seorang sahaja?

  • Elam says:

   Ahmad : Orang bujang…anda telah buat perancangan yang cukup baik. Tetapi BPPP hanya terima nama teman wanita di S&P apabila dia telah menjadi pasangan yang sah. Dengan kata lain ada sijil nikah. Jika tiada sijil nikah tetapi S&P ada 2 nama … biasanya BPPP akan TOLAK PERMOHONAN TSBT. Harap dapat penceraha.

 260. RASHID SAINI says:

  Salam, saya membeli rumah pertama dengan pembiyayaan BPP dan rumah tersebut telah saya jual untuk membina rumah sendiri dan telah siap melalui pinjaman peribadi. Bagaimana caranya untuk saya memohon pinjaman kedua saya untuk membeli rumah sendiri yang telah siap agar potongan bulanan saya lebih kecil. terima kasih.

  • Elam says:

   Mksm Rashid Saini : Anda boleh membuat pinjaman kedua kerana pinjaman pertama telah selesai. Cuma saudara tidak memberi maklumat rm pinjaman pertama,umur dan gaji pokok untuk mengira kelayakkan max pinjaman kedua. Sekian untuk makluman.

 261. emma says:

  As salam tuan…saya dan suami dalam perancangan serius untuk membeli rumah ke-2 kami…rumah pertama kami jenis aprtment dan telah disewakan dan sewaan ada perjanjian sah..harga sewa juga melebihi harga bayaran balik kepada BPP (saya dan suami kakitangan kerajaan)..
  saya dan suami ingin membeli rumah melebihi kelayakan kami (gaji hakiki kerajaan).
  saya pernah menelefon BSN untuk mengetahui syarat2 pinjaman 2 generasi tetapi macam kurang pencerahan.
  kedudukan kewangan kami : gaji hakiki suami (RM3399 -kasar RM1659 -bersih)
  gaji hakiki isteri ( RM 2191.82 – kasar RM 1131.51 – bersih)
  perniagaan bersama ( anggaran RM3000/sebulan)

  boleh mohon pencerahan x..harga rumah yang ingin dibeli RM450,000.00

  • Elam says:

   Mksm Emma : Alhamdulilah rezeki anda bertambah-tambah. Pandangan saya ialah jika anda telah membuat pinjaman melalui BPPP, kena selesaikan dahulu (fullsatelment) pinjaman pertama
   baru boleh buat pinjaman kedua. Jika pinjaman pertama guna nama suami….elok benar kali ini guna nama puan dan top up (wang beza) dari duit simpanan,personel loan@ pinjaman keluarga untuk
   menampung pembelian harta RM450k. Note: Tidak boleh buat loan BPPP sebahagian dan Bank sebahagian yang lain…untuk harta yang sama. Hubungi saya untuk pencerahan lanjut. TK

 262. hafiz says:

  Salam tuan Elam.
  Persoalan saya sekarang saya ingin MENUKAR pinjaman perumahan kerajaan kepada pinjaman perumahan bank. kerajaan 4% (bulanan RM1400) (30 tahun) kepada pinjaman perumahan bank 4.03% ( bulanan RM981) (35 tahun/ BLR 6.6%) tambah ada cashout RM untuk renovation rumah. Tertarik kepada bulanan rendah namun dipanjangkan pinjaman 5 tahun dari tempoh kerajaan, adakah tindakan ini bijak bagi pandangan tuan?
  Nilai rumah dibeli sebelum RM280,000 dan sekarang RM350,000.

  • Elam says:

   Mksm Hafiz, Menarik jugak persoalan yang dikemukakan. Macam ni lah pandangan saya : Pinjaman kerajaan berkonsep Monthly Reducing Ballance yang jika
   dibandingkan menjadi 2% dan bank 4%. Pandangan ke 2 : Insuran KEBAKARAN setiap tahun kena renew jika ambil bersama bank, tetapi pinjaman BPPP telah
   dimasukkan sekali bersama-sama gadaijanji (mortgage) Pandangan ke 3 : Jika Hafiz perlukan renovation, BPPP ada menawarkan selepas 5 tahun pinjaman.
   Cukuplah saya bagi 3 sahaja….karang lebih2 …..takut ada orang marah pulak… Semuga dapat pencerahan.

 263. KSHong says:

  saya ingin membuat pinjaman perumahan kerajaan kali pertama. Tetapi saya dapati terlalu banyak jenis borang dan saya tidak pasti mana satu yang perlu diisi? Bolehkah membantu saya dengan menyenaraikan jenis borang yang perlu diisi untuk butiran berikut:

  Jenis : apartment siap dibina
  pinjaman 100% dan dengan nilai maksimum.
  belum ada penilai harta ( macamana untuk mendapatkan penilai harta)

  terima kasih

  • Elam says:

   KSHong : Sila rujuk website saya…link : http://www.mohdelam.com/mortgage-4/ boleh print checklist yang saya sediakan ….dan step pertama pilih jenis pinjaman :

   Pinjaman jenis 1-Membeli rumah atau petak rumah yang telah siap.
   Pinjaman jenis 2-Membina rumah di atas tanah sendiri.
   Pinjaman jenis 3-Membeli rumah atau petak rumah kediaman dalam pembinaan.
   Pinjaman Jenis 4-Membeli tanah dengan tujuan membina rumah.
   Pinjaman Jenis 5-Menyelesaikan hutang pinjaman perumahan daripada Bank/Institusi kewangan.
   Pinjaman Jenis 6-Membina rumah di atas tanah pemohon yang dibeli melalui pinjaman kerajaan.
   Pinjaman Jenis 7-Membuat kerja ubahsuai rumah.

   boleh click contoh-contoh borang jika masih tidak faham. Boleh hubungi hp saya untuk bantuan lanjut. Semuga boleh membantu.

 264. hezrul says:

  Assalamualaikum…

  Saya mempunyai sebuah pangsapuri di bandar baru bangi. Saya membelinya pada tahun 2009 dengan harga RM71,000. Kemudian membuat loan CIMB sebanyak lebih kurang RM68,000. Berdasarkan market value sekarang harganya tidak kurang daripada RM150,000 dan saya berhasrat untuk refinance rumah tersebut. Rumah berkenaan belum sampai 5 tahun lagi. Adakah saya akan dikenakan penalty dan adakah berbaloi utk saya membuat refinance.

  • Elam says:

   Mksm…. Hezrul : Pandangan saya BOLEH BUAT refinance melalui bank sedia ada / CIMB atau tukar bank lain seperti BSN, Maybank dll. Boleh buat perbandingan mana yang menawarkan pakej menarik. Penalty boleh rujuk CIMB, kebiasaan jika refinance bank yang sama tidak dikenakan. Tetapi jika rumah dijual kepada orang lain berikut jadual panelty atau istilah lain cukai dari jumlah keuntungan dari LHDN: 1 hg 2 thn = 15% 3 hg 5 thn = 10% (maklumat tepat rujuk LHDN) Tetapi jika saudara kakitang kerajaan, TIDAK SESUAI buat pertukaran / conversion dari bank ke pinjaman BPPP. Alasan : Hanya boleh buat mengikut baki hutang semasa, bukan mengikut nilaian semasa rumah RM150,000. Semuga dapat pencerahan.

 265. tamin says:

  pertanyaan i ialah saya sudh loan bank separuh gaji i, tinggal gaji separuh lagi nak beli rumah lain lagi, boleh ke buat pinjaman perumahan kerajaan , sudah kira separuh gaji tu cukup untuk bayar balik pinjaman perumahan kerajaan setiap bulan. tk

 266. siti says:

  Masalah saya ialah saya dlm proses membeli rmh. Letter offer dari bank telah saya terima pd bln July 2012. Pembyran deposit 10% kpd pemilik rmh Dan sebhgian duit lawyer juga telah dibyr setelah menandatangani letter offer dari bank tempatan. Tetapi pd 27/2/2013 tiba2 saya menerima panggilan telefondari pihak bank mengatakan yg loan saya terpaksa dibatalkan at as alasan rekod pemaju yg tidak bag us seperti rumah dibwh pemaju tersebut by rmh le long. Apakah saya berhak mengambil tindakan Keatas bank tersebut dgn membuat aduan kepada tribunal atau kementerian perumahan.

  • Elam says:

   Pn Siti : Bersabarlah ….. Pandangan saya : 1. Boleh dengan mengemukakan bukti yang kukuh, minta surat penolakkan dari bank / 27feb13. 2. Dalam masa sama cuba cari bank2 lain untuk pinjaman tsbt, seperti MB, BI, BSN dll. 3. Maklumkan kepada peguam yang telah dilantik, mungkin ada penyelesaian lain. Semuga dapat diselesaikan masalah Pn Siti.

 267. siti says:

  Salam. Saya telah beli rumah menggunakan pinjaman perumahan kerajaan (SPPI). Boleh tak saya buat refinance semula?

  Terima kasih.

  • Elam says:

   Mksm Siti : Tidak boleh, tetapi jika melanjutkan tempoh bayaran balik atas alasan menyambung pengajian dibolehkan.

 268. Ahmad says:

  Salam, nak tanye..boleh tak kalau suami dan isteri buat loan BPPP yang berasingan. Maknanye untuk aset ke-2.

 269. shida says:

  Salam..saya dh buat loan ngan kerajaan selama 5 tahun..saya nak tanya,boleh tak kalau saya nak buat refinance rumah menggunakan loan kerajaan tu?

  • Elam says:

   Mksm Shida : Tidak menjadi masalah jika nak buat convertion dari bank ke pinjaman BPPP. Cuma ada beberapa pertimbangan sebelum buat convertion…. 1. Chek berapa baki pinjaman dengan bank. Jika kurang RM 50k dan kelayakan shida lebih 150k, saya fikir tidak sesuai elok beli rumah lain sebagai aset. 2. Chek kelayakan sekarang dan rujuk slip gaji, adakah potongan lebih 60% dari gaji pokok? Jika lebih saya fikir tidak sesuai. Penjelasan lanjut boleh hubungi hp saya ya…. semuga membantu.

 270. mona says:

  Aslmkm tuan Elam,
  saya ingin tahu, adakah pinjaman kerajaan sama spt pinjaman perumahan bank yang mana akaun pinjaman dibahagikan kepada dua. bunga dan pokok. apabila pembeli nak buat full settlement, kita hanya perlu settlekan akaun pokok sahaja + sedikit charge? Adakah pinjaman perumahan kerajaan juga sama spt housing loan bank dalam sudut ini? dalam kata lain adakah full settlement juga sama spt full settlement bank? (selesaikan amoun pokok sahaja)

  • Elam says:

   Mksm Mona : Apa yang saya faham untuk full settlement ialah BPPP akan kira semula berapa baki hutang ditolak kadar keuntungan / intrest dan insuran pun akan mengemalikan lebihan. Ini bermakna peminjam akan dapat pengurangan bayaran dari BPPP dan Pengendali insuran/takaful. Semuga boleh membantu.

 271. APA HUKUM DALAM ISLAM SKIM PINJAMAN PERUMAHAN PERBENDAHARAAN? ADAKAH HALAL ATAU HARAM.

  • Elam says:

   Hasan ibrahim : Kadang saya terasa betapa beruntungnya tinggal di bumi allah yang dinamakan Malaysia… jika saya bandingkan tinggal di Spain, Madrid. Apa yang saya boleh jawap berdasarkan ilmu yang dangkal ini…. Pilih pinjaman SPPPI bukan SPPP dan ambil perlindungan dari pengendali yang ada Takaful. Seperti ETIQA TAKAFUL atau TAKAFUL MALAYSIA. Semuga membantu.

 272. ASLKM TUAN RUMAH YANG SAYA HORMATI. MINTA PANDANGAN TUAN TENTANG HUKUM SKIM PINJAMAN PERUMAHAN PERBENDAHARAAN. ADAKAH HALAL ATAU HARAM. HARAP PENJELASAN YANG TUAN BERIKAN AKAN DAPAT MEMBEBASKAN KEMUSYKILAN SAYA. 0195852569

 273. hawa says:

  contoh harga rumah rm250000 boleh x separuh pinjam bank separuh lagi loan kerajaan?

  • Elam says:

   Saudari Hawa : Saya belum pernah dengar ada instituasi meneriam 2 gadaian serentak. Cadangan saya 1> Buat pinjaman keluarga atau pinjaman peribadi 2> Buat pinjaman dengan joint loan suami sama ada dengan BPPP atau KWSP. Insyallah dapat pencerahan.

 274. norul says:

  salam.saye sama seperti cik nisak.blom sah jawatan.boleh explain further mcm mane procedur tukar housing loan bank ke bppp?tq.

  • Elam says:

   Mksm Norul : Ramai orang yang tahu kelebihan pinjaman BPPP akan buat pertukaran. Procedur yang ringkas ialah pergi cari peguam yang mahir atau pernah buat pinjaman di BPPP. Hubungi saya jika inginkan cadangan peguam. Semuga membantu.

  • Elam says:

   Mksm Norul : Hubungi saya bila-bila untuk bantuan seterusnya.

 275. ruzey says:

  Salam,sy ingin membeli rumah tp sy dlm di lema samada nak guna loan gov atau bank.sb utama sy ni perantau dan ingin membuat rumah idaman di kg halaman.loan bank interes tinggi berbanding gov.satu lg selagi tak settle loan pertama kita tak boleh buat loan kedua.mohon cadangan yg terbaik bg yg arif.tq

  • Elam says:

   Mksm ruzey: Pendapat saya jika umur bawah 40 tahun dan kurang bebanan kewangan…elok buat pinjaman bank. Bank pun ada banyak pakej seperti BSN atau MAYBANK, boleh rujuk bank terdekat. Pinjaman kerajaan BPPP boleh buat di kampung halaman cuma kena pastikan….1.Tanah terdebut mestilah nama ruzey atau pasangan SAHAJA. 2. Tiada gadaian dari mana2 bank. 3. Cari kontraktor yang mahir atau pernah buat untuk kakitangan kerajaan. Semuga dapat pencerahan.

 276. hajar says:

  assalam. saya telah membeli rumah 1 menggunakan loan gov. Mengikut prosedur BPP kakitangan gov yang hendak membeli rumah ke-2 haruslah pembayaran rumah pertama , bakinya separuh daripada harga asal. Soalan sekarang, boleh ker saya menggunakan pinjaman bank untuk membeli rumah ke-2 saya dan apabila rumah 1 bakinya tinggal separuh saya convert ker pinjaman BPP.

  • Elam says:

   Mksm Hajar : Jika pinjaman bank…kena rujuk bank begitu jugak pinjaman BPPP. Pinjaman pertama kena selesaikan dahulu sebelum buat pinjaman kedua, ini termasuk convert dari bank ke pinjaman BPPP. Harap dapat membantu hajar yaaa…. tk

 277. nisak says:

  salam,
  saya ingin membeli rumah menggunakan loan bank. tak leh wat loan kerajaan sbb blum sah jawatan lagi… saya merupakan seorang guru… klu saya wat personal loan leh tak untuk beli rumah??bp had maksimum leh pinjam n bp lm?? harga rumah RM168000… hope dpt bantu reply soalan sy..hope dpt emelkn jwpn…

  tq…

  • Elam says:

   Mksm Nisak : Pendapat saya ialah dengan membuat pinjaman membeli rumah dengan pinjaman bank bukan melalui personal loan untuk bayar rumah. Ini kerana 1) Personal loan interest sekitar 8% dan loan beli rumah interest sekitar 4%, oleh itu jalan terbaik rujuk bank2 terdekat seperti yang menarik dipasaran sekarang ialah BSN @ MB. Dan apabila saudari sudah disahkan jawatan boleh convert ke pinjaman BPPP… tertakluk kepada baki hutang. Hubungi saya bila-bila untuk perincian jawapan. Tk.

 278. shida says:

  sy berminat nak membuat pinjmanan perumahan kerajaan bg rumah 2nd hand? adakah blh sy teruskan ,atau yk masalah yg akan tmbul?mohon jwpn dr sesape yg arif

  • Elam says:

   Saudari Shida : Kalau dah tengok rumah ok…jatuh hati…. tidak menjadi masalah untuk membelinya melalui pinjaman bersama BPPP. Banyak kelebihanya. Jawapan selanjutnya boleh hubungi hp saya.

 279. ana says:

  akum,saya ingin membeli rumah yang pertama.tapi saya ingin mengunakan pinjaman perumahan 1 malaysia..macam mana caranya???saya harap boleh bantu masalah saya ini.dan bagi tunjuk ajar macam mana saya menguna pinjaman rumahan 1 malaysia yang disediakan kerajaan untuk golongan seperti saya ini.

  • Elam says:

   Mksm Ana: Adalah lebih baik untuk menjawap soalan saudari boleh inbox hp no atau hubungi hp saya. Saya perlukan maklumat tambahan. Tk.

 280. e_sir says:

  salam..
  saya ingin membeli tanah dengan pinjaman BPP ..kali pertama saya memohon telah ditolak atas alasan pada dokumen S&P tidak boleh ada jadual pembayaran..
  saya berjumpa dengan peguam untuk betulkan S&P tersebut dengan membuat harga lump sum shj.(sebelum ni jadual pembayran termasuk kerja2 infra).
  Soalan saya, boleh x pinjaman saya nak buat sama dengan jumlah harga tanah + infra. sedangkan infra belum lg dilakukan.

  • Elam says:

   Mksm E_sir : Berdasarkan pengalaman saya yang tak seberapa ini, saudara kena submit permohonan beli tanah terlebih dahulu, apabila potongan pertama gaji utk pinjaman beli tanah telah berjaya, barulah saudara boleh submit untuk membina rumah. Jika inginkan peguam & kontraktor yang berpengelaman menyelesaikan masalah saudara boleh hubungi saya bila-bila masa. Semuga membantu.

 281. SSKK says:

  Terima kasih serana respond yg pantas.

  No. i/c 740118125444

  ttg surat tu, sy akan emailkan secepat mungkin.

  TK sekali lagi.

  Regards
  Suziee

 282. SSKK says:

  Hi.
  Saya pernah membuat housing loan pada 2002. Tapi pada saat2 akhir saya telah membatalkan permohonan itu tanpa mengeluarkan sesen pun drpd loan tersebut. MAsa tu, saya telah menandatangani surat setuju terima tawaran dan pada minggu yang sama saya telah menghantar surat kepada BPP utk membatalkan loan itu.
  BPP telah menghantar satu surat utk mendptkan feedback dari saya utk pembatalan itu. Saya juga ada mengirim semula pengesahan setuju batal.
  Namun pada bulan sept 2012, BPP telah mengirim surat utk saya membayar sejumlah wang bagi tujuan cagaran insurans. Jika tidak, gaji saya akan dipotong utk bayaran tersebut. Saya sungguh terkejut kerana hal yang telah saya anggap selesai 10 tahun yang lalu tetiba menuntut bayaran insurans!
  Saya telah berhubung dgn pihak BPP dan Insurans. Telah juga mengirim surat pemberitahuan tentang peristiwa 10 yang lalu. Namun kinitiada balasan dan tiada berita.
  Pada ketika ini, baharulah saya merasa benar2 bersedia utk membuat pinjaman perumahan daripada BPP.
  Soalan:
  1. Adakah saya masih layak membuat permohonan pertama perumahan?
  Sekian dan terima kasih.

  Regards
  SSKK

  • Elam says:

   Saudari Suziee : Saya perlukan maklumat no kad pengenalan untuk mengetahui status terkini, atau boleh e mailkan surat tuntutan bayaran dari BPPP. Saya akan jelaskan selepas meniliti maklumat dari BPPP. Careline 019-6692728, semoga dapat membantu TQ

 283. mff says:

  salam,

  saudara, sy ada beberapa soalan;
  1)macamana kita mau apply SPPI(pinjaman islamic) instead of SPPP(conventional)?
  2)kalau developer hnya sediakan pinjaman SPPP shj, bolehkah kita sndiri yg urus utk apply SPPI?

  terima kasih

  • Elam says:

   Mksm en farizibma : Maklumat lanjut atau perbandingan SPPI dan SPPP ada di website : mohdelam.com/mortgage/panduan/sppp atau sppi. Untuk memohon boleh menggunakan website bahagian pinjaman perumahan dan click SPPB. Panduan penuh boleh hubungi saya bila-bila masa.Saya ada dengar dari peguam dan pemaju tidak menyediakan SPPI kerana ada dokument tambahan berbanding SPPP. Kena bincang dengan pemaju.

 284. Sandy says:

  Saudara Admin,
  saya dan suami telah membuat pinjaman perumahan kerajaan bersama untuk rumah yg berharga rm300k. tetapi rumah itu belum lagi siap mengikut tarikh yang sebenar. dan apabila diselidik didapati bahawa pemaju menghadapi masalah dan mungkin tidak dapat meneruskan projek tersebut dan pemaju telah hiang entah kemana. Sedangkan bayaran balik pinjaman telah pun dipotong. ada kawan menasihatkan agar kami mmbatalkan saja pinjaman tersebut yang mungkin melibatkan jumlah wang yang banyak. saya dan suami memang ingin membatalkan pinjaman tersebut dan tidak mahu menunggu lagi. bolehkan saudara admin bagi sedikit panduan untuk proses pembatalan dan apakah bayaran yang perlu dibuat dan juga anggaran kos kerana kami takut jika ada kos2 yang tersembunyi. terima kasih.

 285. Mohd Hafiz says:

  Assalamualaikum Saudara Admin

  Saya ada pertanyaan, saya dan isteri ada membeli sebuah rumah berharga 300K dengan menggunakan loan kerajaan isteri saya disebabkan saya bekerja swasta (GLC). Semasa membeli rumah tersebut kami masih bertunang, pada mulanya kami bercadang untuk memasukkan nama saya sekali keatas rumah tersebut, tetapi tidak dapat, disebabkan masa tu kami belum berkahwin. Disebabkan saya juga membayar 60% installment rumah ini tiap2 bulan, jadi saya ingin memasukkan nama saya keatas rumah ini. Boleh ke saya membuat demikian semasa refinance nanti?. Lock in period adalah 3 tahun

  Sekian terima kasih

  • Elam says:

   Mksm En Mohd Hafiz : Pendapat saya tidak boleh. Kalau pinjaman bank tidak menjadi masalah untuk refinance. Cadangan saya saya supaya en buat DOKUMENT HIBAH. Maklumat lajut boleh hubungi careline bila-bila masa. TK careline 019-6692728

 286. siti says:

  salam.
  saya nak bertanya pendapat tuan, yang mana lebih baik untuk membeli rumah, sebelum atau selepas sah jawatan?(keinginan untuk membeli masa sekarang sangat tinggi iaitu belum sah jawatan kerana harga rumah yang lebih rendah) Minta pendapat dan nasihat. tq.

  • Elam says:

   Mksm. Pn. Siti : Antara syarat pinjaman kerajaan melalui BPPP mestilah telah disahkan jawatan yang biasanya selepas setahun berkhidmat. Cadangan saya jika pn telah jatuh hati dengan rumah dan masih lama untuk disahkan jawatan, pn boleh buat pinjaman bank dahulu, kemudian selepas beberapa tahun boleh convert ke pinjaman kerajaan. Semuga membantu.

 287. ata says:

  – Personel loan RM80k
  – Rumah buget (RM350k-RM400k)

  • Elam says:

   Mksm En Ata :
   a.Jumlah kelayakan pinjaman yang tepat saya kena tahu gaji pokok/hakiki saudara… jika gaji rm 1500k hingga 1999k pinjamam max layak rm205k.
   b.Tidak
   c.En boleh buat pinjaman bersama bppp untuk memilikki rumah walaupun masih ada pinjaman peribadi. Hubungi saya untuk perincian. TK

 288. ata says:

  salam 1 Malaysia,
  saya juga mengalami masalah yang hampir serupa dengan saudari fiza. Bagaimana penyelesaiannya untuk masalah berkenaan sedangkan umur saya kini mencecah 30 tahun dan membuat pengesahan berpencen 60 tahun. Bolehkah saya memiliki nilai rumah tersebut atau nilai rumah setara dengan jumlah hutang bank?

  a) Had maksimum pinjaman rumah yang bergaji RM1000-RM2000 ?
  b) Bolehkah pinjaman perumahan (loan) menutup hutang bank semasa dan membuat satu hutang bank sahaja?
  c) Atau……memohon bank yang sama untuk membuat pinjaman perumahan dan menambah hutang semasa tanpa menggunakan pinjaman kerajaan??

  Terima kasih.

 289. fiza says:

  saya ingin bertanya.. saya merupakan kakitangan kerajaan… sebelun ini saya ada membuat personl loan dengan public bank RM80k.. jika sekarang saya ingi membuat loan kerajaan untuk membeli rumah dengan menggunakan loan kerajaan.. adakah saya layak?? rumah yang dijangka beli adalah rm360k…

  • Elam says:

   Saudara Fiza : Berdasarkan pengelaman saya… tiada masalah dan layak. Kelayakan pinjaman rm 360k tertakluk kepada beberapa faktor : 1.Gaji pokok saudara 2.Pinjaman pertama atau kedua 3.Potongan yang nampak d penyata gaji (seperti angkasa,insuran, zakat dll) Sebolehnya potongan2 d ubah kepada potongan auto debit atau SI dari bank terima gaji. Inginkan maklumat lanjut tel saya…Terima kasih.

 290. Latifah ahmad says:

  bolehkah beli rumah di kuala lumpur sedangkan kita bertugas di kementerian pengajian tinggi kuala kangsar, perak

 291. hanisah says:

  Salam.
  Saya kakitangan kerajaan yg bercadang untuk membina rumah di tapak rumah ibubapa saya di bukit mertajam pulau pinang menggunakan loan kerajaan.disebabkan rumah asal telah uzur saya ingin meruntuhkan rumah lama dan membina rumah baru. masalahnya, geran tersebut atas nama bapa saya dan dikongsi oleh 2 penama lain. apakah prosedur yg perlu saya buat untuk memecahkan geran kepada nama saya dan kos anggaran yang perlu dibayar? salah seorang penama dalam geran tersebut pula sukar memberikan kerjasama jika saya ingin berbincang tentang hal ini. adakah saya dibenarkan memecahkan geran tanpa kebenaran penama lain? harap dapat membantu saya menyelesaikan masalah ini. terima kasih.

  • Elam says:

   Mksm Pn Hanisah : Bagus usaha puan, tetapi BPPP tidak membenarkan buat loan dengan geran ada nama selain pasangan (suami & isteri) sahaja.
   Oleh itu puan boleh rujuk pejabat tanah berhampiran dengan harta tersebut untuk mengugurkan nama bapa dan 2 penama lain.
   Ini bermakna puan kena beli/bayar semua bahagian dan kesemuanya kena turunkan tandatangan dipejabat tanah. Malklumat lanjut sila hubungi saya. Tk semoga dapat membantu.

 292. fauzi says:

  Assalamualaikum Tuan,

  Saya ingin bertanya, saya merupakan penjawat awam, Saya ada perancangan untuk membeli rumah flat yang berharga Rm70k, namun saya ada kemuskilan untuk membuat loan perbadi bank rakyat@loan bank perumahan. saya tidak mahu membuat loan gov untuk setakat ini disebabkan saya ada perancangan lain untuk membeli rumah di masa akan datang yang mempunyai tempat yg lebih strategik. setahu saya kadar faedah bank rakyar 3.98@4.48 iaitu lebih rendah dari loan bank perumahan. mohon penjelasan sama ada loan personal @ loan bank. saya bercadang untuk membuat tempoh pinjaman selamA 20tahun. minta pencerahan…TQ

 293. fauzi says:

  tambahan: pinjaman peribadi bank rakyat rasa saya kadar faedah 3.98@4.48… adakah sesuai gunakan pinjman peribadi ini utk bli rumah flat yg berhrga RM70k? atau pinjaman bank perumahan utk bli rumah ini. sbb saya dgr pinjaman perumahan bank intress dia lbh tinggi…tq

  • Elam says:

   Mksm En Fauzi. Jawapan dari 2 soalan saudara dapat saya rumuskan seperti berikut. Boleh dan ramai orang buat iaitu dengan buat personal loan atau loan rumah bersama bank. Cuma ada beberapa perkara yang perlu saudara teliti 1.Jangan nampak terlalu banyak potongan di slip gaji, kelak mempengaruhi jumlah loan rumah bersama BPPP. 2.Tinjauan pasaran sekarang banyak benefit jika amek loan rumah atau personal loan bersama Bank Islam, cuba buat perbandingan. Kalau nak sambungan jawapan telefon saya atau inbox saya no en. Careline 0196692728. semoga dapat membantu.

 294. fauzi says:

  salam tuan,

  saya merupakan penjawat awam. saya bercadang utk bli rumah kos rendah RM70k. saya tak nak buat pinjaman kerajaan kerna bercadang utk gunakannya pada masa hadapan utk memilih rumah yg lbh baik. pinjaman peribadi bank rakyat kadar faedah 4.lebih kalu tak silap selama 30thn. adakah sesuai utk buat pinjaman peribadi@buat pinjaman bank selama 20 thn utk mmbli rumah RM70k. tq

 295. mustafa abdullah says:

  Assalamualaikum Tuan,

  Saya ingin bertanya, adakah boleh untuk saya membatalkan pinjaman perumahan kerajaan yang telahpun dibuat pada September tahun 2011. Untuk maklumat Tuan, sehingga hari ini, belum lagi ada Disbursement of Progress Payment dari pihak kerajaan untuk pinjaman tersebut.

  Sebab untuk saya membatalkan pinjaman perumahan tersebut adalah kerana saya ingin memohon pinjaman perumahan kerajaan bagi membeli rumah di lokasi yang lain atas faktor lokasi dan spesifikasi rumah yang lebih baik.

  Sekiranya boleh, apakah langkah-langkah yang perlu saya lakukan untuk membatalkan pinjaman perumahan tersebut dan dalam masa yang sama memohon pinjaman kerajaan untuk membeli rumah di lokasi yang lain pula.

  Kerjasama pihak Tuan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih dan semoga Allah membalasnya.

  Mustafa Abdullah
  musta47@hotmail.com

  • Elam says:

   Mksm En. Mustafa : Apa yang saya faham amatlah sukar jika ingin buat pembatalan atau PERTUKARAN UNIT RUMAH tapi ia dibolehkan. Jika en belum terima DISBURSEMENT OF PROGRESS PAYMENT sila rujuk peguam, kerana ada dokumen yang perlu sebmit ke BPPP oleh peguam. Hubungi saya bila-bila masa jika ingin perincian lanjut. Careline 0196692728 Semuga membantu.

 296. laila says:

  Bole saya tahu apa kelayakan untuk menggunakan bank loan?

  Saya merupakan kakitangan kerajaan, mempunyai pinjaman lain seperti kereta dan pinjaman peribadi. Saya ingin membeli sebuah rumah second hand. Tapi owner tak nak guna gov loan sbb lambat draw money. Jadi penjual cadangkan saya guna bank loan. Tapi saya risau tak lepas sebab ada pinjaman lain seperti kereta dan pinjaman peribadi.

  Soalan saya, kalau nak loan guna bank loan, apa kriteria yang akan mereka kira? apakah mereka akan kira semua hutang yang ada,

  contoh:
  kereta+pinjaman peribadi + nak buat pinjaman perumahan tadi = tak boleh lebih 60% daripada basic gaji+elaun.

  saya xberapa paham soal tak bole lebih 60% ni. harap dapat membantu. terima kasih

  • Elam says:

   Pn Laila : Apa yang saya tahu untuk mendapat kelulusan pijaman bank lebih ketat berbanding pinjaman kerajaan. Antara butiran yang bank akan cek ialah : kometmen/kemampuan bayar balik, track record bayaran balik loan kereta @ personal @ kad kredit dll jika ada. Jika tiada pilihan lain… Pn boleh rujuk bank islam terdekat, buat masa ini banyak promosi menarik. Untuk pinjaman kerajaan jika inginkan maklumat tambahan boleh hubungi saya bila-bila masa. Semuga membantu. careline 0196692728 TQ

 297. rahman says:

  saya ingin mengubahsuai rumah yg telah dibeli mggunakan pinjman kerj. Setelah berbincang dengan pihak BPP di Putrajaya, dicadangkan berbincang dgn pihak JPPH. saya telah berbincang dgn pihak JPPH tempohari, dan mereka mencadangkan mengambil kontraktor yg telah biasa atau pernah mengubahsuai rumah yang menggunakan pinjaman kerj kerana menurut mereka, nanti tidak timbul masalah di kemudian hari memandang kontraktor tersebut telah biasa mgendalikan urusan yang berkaitan.
  jadi saya ingin bertanya jika saudara tahu senarai syarikat atau kontraktor seperti yang dicadangkan oleh JPPH tersebut untuk saya hubungi.

  • Elam says:

   En Rahman : Ada….cuma saya perlukan maklumat lokasi harta untuk renovatation dan boleh inbox hp no untuk kontractor menghubungi saudara. Semuga boleh membantu saudara. Careline : 0196692728 Terima kasih.

 298. wanie says:

  Saya mendapat tahu bahawa bank rakyat memberi kelulusan pinjaman 100%.
  Adakah ini yang terbaik untuk saya kerana saya telahpun membeli rumah lelong yang berharga 170000.
  Saya seorang kakitangan awam yang belum sah jawatan.
  Satu lagi soalan..bolehkah saya apply loan lebih daripada harga rumah untuk tujuan renovation. Tq.

  • Elam says:

   Pn Wanie, Walaupun bank bagi loan 100% dan intrest lebih rendah dari kerajaan sekalipun…..LOAN KERAJAAN tetap lebih baik dan menguntungkan, tetapi puan tiada pilihan lain melainkan mengambil loan bersama bank kerana, belum sah jawatan dan rumah lelong bank tidak boleh buat loan bersama kerajaan. Untuk jawapan jika nak buat loan lebih, Jika loan bank dia rujuk jurunilai dilantik bank dan jika loan kerajaan dia rujuk JPPH (jabatan penilaian) Jawapan lebih tepat… boleh call saya ya 0196692728…..Semuga dapat membantu.tq

 299. heatinorayu md nor says:

  salam..sy dan suami bercadang membeli rumah berharga RM380000 di Tawau,sabah. suami org sabah dan sy org semenanjung.jika kami ingin membuat pembiayaan bersama, apa cadangan encik utk pilihan loan bank@kerajaan memandangkan sy akan kehilangan elaun perumahan RM830 jika membeli rumah(if guna loan kerajaan) dalam lingkungan 25km dr sekolah..hrp dpt membantu..tq

  • Elam says:

   Mualaikumussalam Pn Heatinorayu: Tentulah pinjaman kerajaan banyak manafaatnya , antaranya :
   1-Boleh buat loan 100%.
   2-Tiada halangan walaupun blacklist, asalkan tidak bankrup…perincian jawapan ada di website saya (PINJAMAN KERAJAAN VS PINJAMAN BANK).
   Tidak mengapa hilang elaun perumahan, tetapi pn dapat aset yang besar nilai tambah, orang ada sebut… the more you give the more you get. semoga membantu,tq

 300. earliany says:

  salam..
  saya ada soalan disini berkaitan membuat rumah di tanah sendiri menggunakan loan kerajaan
  1. sy membeli 1/4 daripada 4 ekar tanah dimana geran bersama ini mempunyai 4 nama termasuk sy. bole x sy gunakan geran ini untuk apply loan kerajaan or kene pecah geran dulu?

  2. berapa lame kelulusan permohonan loan kerajaan untuk membina rumah

  • Elam says:

   Mualaikum salam pn Earliany,
   1)Yaa betul, kena buat pecah geran. Pastikan geran hanya ada nama anda dan pasangan sahaja. Nama anggota keluarga atau ibu bapa tidak diterima.
   2)Berdasarkan pemerhatian saya, kelulusan sekitar 5 hari, tetapi jika sehingga release payment, sekitar 2 bulan hingga 6 bulan bergantung kecekapan pihak2 bersangkutan. Jika inginkan maklumat lanjut Hubungi talian careline kami 0196692728. khidmat kami PERCUMA.

 301. aihas says:

  Terima kasih atas jawapan en Elam tempoh hari.

  Saya nk tanya kalau terdpt kes spt en. Roslan di atas iaitu convert loan dari bank ke kerajaan berapakah faedah yg akan dikenakn kerajaan ke atas pinjaman tersebut? adakah sama spt pinjaman perumahan 4%?

  Adakah proses convert loan tersebut melibatkn caj2 tambhn?
  Sy pernah terbaca kaedah tersebut lbh menguntungkn kerana pihak pembeli rumah blh mndptkn semula duit insurans. Apa pendapat en. Elam? betulke mcmtu?

  Jadi yg mana lbh memberi kebaikn, buat pinjaman perumahan kerajaan dari mula atau buat loan bank kemudian convert kp loan kerajaan slps lock in period?

  • Elam says:

   Pn Hasrina_s,
   jawapan :
   intrest sahaja akan berubah2 setiap bank, bergantung promosi bank berikut.
   Asasnya BLR (+ -) interest bank, Proses convert (kos guaman) memang kena tanggung sendiri.
   Pendapat saya memang menguntungkan jika baki loan besar hampir menyamai kelayakan puan, tetapi jika baki loan kecil, sebainya puan beli rumah lain untuk aset akan datang.
   Duit insuran memang boleh dapat berdasarkan purata yang telah digunakan.
   Berdasarkan pemeratian kebanyakkan kakitangan kerajaan mengambil loan rumah bersama bank kemudian convert ke loan gov. adalah kerana :
   Belum disahkan jawatan, tetapi ingin memilikki rumah segera.
   (jika lewat mungkin rumah tersebut dijual kepada orang lain atau harga akan naik atau lokasi sesuai)
   Pendapat saya pula, elok lah ambil pinjaman kerajaan, jika tidak boleh, baru ambil pinjaman bank/instituasi kewangan lain sebagai pilihan ke 2.
   jika ingin maklumat lanjut, hubungi talian careline 0196692728. Semoga dapat membantu.tq

 302. Emy Azemi says:

  Salam sejahtera. saya ada sedikit kemusykilan. Saya dan suami adalah kakitangan kerajaan. Saya ingin membina rumah di atas tanah suami yang menggunakan pinjaman kerajaan untuk membeli tanah dan pinjaman tersebut akan habis pada tahun 2016. Apa yang saya maklum, saya tidak boleh membuat pinjaman melalui kerajaan kerana tanah tersebut atas nama suami dan melalui nasihat rakan2, saya boleh membuat pinjaman melalui bank jika saya nak buat rumah atas tanah suami. namun, saya masih ragu2 untuk membuat pinjaman bank kerana merasa rugi utk tidak membuat pinjaman melalui kerajaan. harap dapat membantu.

  • Elam says:

   wslm, Jika saudara/saudari mohon bina rumah dgn loan tapi tanpa nama isteri di bolehkan. Cadangan penyelesaian:
   saudara/saudari bole rujuk pejabat tanah untuk mohon kebenaran meletakkan nama isteri dengan tujuan join loan. ia juga mungkin tertakhluk pada keputusan pihak pajabat tanah. semoga dapat membantu. tq

 303. Roslan says:

  Terima kasih en. Elam atas penjelasan tersebut…ia sangat membantu…no hp saya 0198321625….sekali lagi terima kasih…;)

 304. Roslan says:

  Assalammualaikum wr.wbt….
  Saya mohon penjelasan

  -saya telah membeli sebuah rumah ketika saya belum disahkan jawatan tetap dlm kerajaan lagi. Pinjaman rumah tersebut dibuat bersama isteri saya. Namun sekarang saya telah disahkan jawatan tetap,saya ingin membuat pinjaman perumahan dan memindahkan loan saya tpi bagaimana caranya? Loan saya di buat d bank RHB dlm tempoh 27 thn ,jumlah pinjaman rm79.000 dan bayaran bulanan rm525.00. saya sudah mbuat pembayaran lebih kurang 5 tahun. Apakah cara yang terbaik? di mana saya perlu berurusan jika ingin mbuat pinjaman perumahan kerajaan?

  • Elam says:

   Mksm En Renny Kadir, Berdasarkan soalan yang saya faham…..en boleh boleh convert loan dari bank ke kerajaan iaitu JENIS PINJAMAH 5-MENYELESAIKAN HUTANG PINJAMAN PERUMAHAN DARIPADA BANK. Harap saudara dapat memberi hp no untuk saya beri butiran lanjut. Semuga dapat membantu.

 305. rizal says:

  salam 1 malaysia.

  maaf saya cuma bertanya. Apa kaitan ‘Make Up Loan’ dengan JPPH. BUkan ke make up loan tu adalah lebihan harga pembelian yang peminjam setuju dengan penjual (pemaju/individu) yang kebiasaannya dibuat untuk menampung kos lawyer or untuk mendapat sejumlah wang untuk tujuan2 lain. Setahu saya Jpph hanya menilai hartanah yang dicadang untuk pembelian supaya dapat mengawal harga jual beli hartanah dalam malaysia.

  • Elam says:

   ok….mungkin betul penjelasan en…. tapi harga jualan mestilah tak boleh lebih dari harga yang ditetapkan oleh JPPH. Jumlah kelulusan BPPP akan merujuk kelulusan JPPH. Semuga dapat membantu saudara.

 306. aihas says:

  * maaf silap ..

  Jika tempoh pinjaman 25 tahun, maka
  bayaran tahunan ialah RM 255 528 / *30 thn = RM10 221.12

  pembetulan
  bayaran tahunan ialah RM 255 528 / *25 thn = RM10 221.12

  • Elam says:

   salam ..puan boleh rujuk di website halaman mortgage (klik Pinjaman Kerajaan vs pinjaman bank) disitu, saya telah update tentang soalan yang puan ajukan ,tq

 307. aihas says:

  Salam, saya mohon penjelasan bagaimana pengiraan pinjaman perumahan kerajaan. Contohnya harga rumah RM273 000 .
  Pembeli membayar deposit 10% (RM27 300).
  Baki harga rumah ialah RM 273 000 – RM 27 300 =RM 245 700.
  Maka pinjaman yang perlu dibuat iaitu RM 245 700 akan dikenakan faedah 4%?
  Jadi jumlah sebenar yang perlu dipinjam ialah RM245 700 x 1.04 = RM 255 528.

  Jika tempoh pinjaman 25 tahun, maka
  bayaran tahunan ialah RM 255 528 / 30 thn = RM10 221.12
  bayaran bulanan ialah RM 10 221.12 / 12 bln = RM851.76

  1. Adakah pengiraan pinjaman perumahan dikira seperti itu?
  2. Apa pula yang dimaksudkan dengan:
  “kaedah pengiraan faedah berdasarkan ‘baki pinjaman tertunggak pada kadar baki yang berkurangan’ “? Adakah faedah 4% dikenakan ke atas baki tertunggak pada tahun seterusnya?
  contohnya baki pada tahun kedua RM 255 528 – RM 10 221.12 = RM 245 306.88
  adakah 4% akan dikenakan ke atas RM 245 306.88 dan seterusnya pada tahun2 mendatang?
  Maaf saya kurang jelas tentang ini.

  Satu lagi saya ingin bertanya apakah maksud mark up loan?

  • Elam says:

   Terima kasih pn aihas kerana beri soalan yang baik. Jawapan lengkap akan saya beri mungkin khamis kerana kami perlu mengira dan selidik dahulu agar jawapan yang akan diberi lengkap dan boleh rujuk website saya mohdelam.com/mortgage/panduan/pinjaman kerajaan vs pinjaman bank.
   Berikut panduan asas….
   1. Pinjaman kerajaan boleh 100% tertakluk kelayakan berdasarkan gaji pokok puan. Contoh gaji pokok/hakiki puan Rm 2500 hingga Rm2999 layak pinjaman tak lebih Rm 280,000.
   2. Semua jenis pinjaman kerajaan kadar keuntungan/intrest 4% dgn tempoh pilihan max 30 tahun.
   3. ‘Make Up Loan’ kebiasaan bpp akan meluluskan pinjaman berdasarkan harga/nilaian semasa yang dibuat oleh JPPH. cohtoh : penjual menjual rumah rm200000 jpph menilaikan rumah tsbt rm180000…oleh itu bpp akan hnya meluluskan rm180000 dan keberbezaan pn dikehendaki menambahkan dgn wang sendiri. Semoga membantu

   maklumat lanjut sila hubungi careline kami 0196692728.

 308. sha says:

  rumah pertama dibeli guna loan kerajaan. tapi tlh dijual. nak beli rumah kedua kelayakan sudah jdi setengah.dptkah combined loan kerjaan yg kedua dan bank ? jika dapat, apakah borang yang perlu diisi..bagaimana prosedur ?

  • Elam says:

   Salam…sha…Jawapan memang boleh jika kelayakan tidak mencukupi, borang tambahan ialah surat pengesahan keupayaan menjelaskan wang beza… tapi lebih mudah jika tuan menghubungi saya untuk maklumat lanjut….0196692728 bila2 masa ..tq

 309. Faiz says:

  Assalamualaikum wbt,

  Pn, soalan saya adalah:

  1) Untuk pinjaman perumahan dengan bank, bolehkah pinjaman secara bersama dibuat antara saya dengan tunang (kami mula2 bercadang nak beli rumah di sekitar Puchong atas nama tunang saya namun gajinya tak cukup maka saya cadangkan buat secara bersama-kami akan bernikah pd awal bln 11). Setahu saya pinjaman bersama dari kerajaan tak boleh kecuali sudah berkahwin.

  Terima kasih.

  • Elam says:

   Mualaikum salam….
   Saya cadangkan tuan ambil loan kerajaan jugak…..walaupun kena tunggu sehingga berkahwin untuk buat joint loan. Benefit pinjaman kerajaan ada di website saya…mohdelam.com (click mortgage)Tetapi jika ada issue lain boleh rujuk bank…seperti BSN atau lain2. Selamat HR

 310. fara says:

  Assalamualaikum,

  saya ada beberapa soalan berkaitan pinjaman perumahan kerajaan:

  1) saya merupakan kakitangan kerajaan berjawatan tetap. telah berkhidmat selama setahun tetapi belum sah dalam jawatan. saya telah lulus semua syarat2 untuk sah dalam jawatan. adakah saya layak dipertimbangkan untuk menerima pinjaman perumahan kerajaan.

  2) bagaimana kelayakan pinjaman perumahan dikira?? adakah kelayakan berdasarkan basic salary atau akan ditolak dengan komitmen sedia ada seperti kereta??

  • admin says:

   Mksm….fara…
   1)Antara syarat utama ialah disahkan jawatan, bermaksud pn fara mesti ada dapat surat yang mengesahkan jawatan dari
   jabatan pn berkerja. Saya cadangkan pn berjumpa ketua jabatan untuk menyelesaikan masalah pn.
   2)Pengiraan berdasarkan gaji pokok pn. Contoh jadual kelayakkan ada di website saya…. mohdelam.com dan click Mortgage.
   Semoga maklumat ini dapat membantu pn. Boleh hubungi saya bila2 masa jika ingin kepastian lanjut….0196692728
   Selamat hari raya…MZB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *