PEMILIHAN PEGUAM

 

Sememangnya bukan mudah untuk membuat pinjaman perumahan bersama kerajaan ini jika diri anda sendiri tidak mengenali selok-belok dalam memilih peguam dan pemaju yang betul-betul mahir dalam urusan permohonan pinjaman perumahan.  Ada peguam yang telah mahir dan sudah biasa dengan kerja-kerja menguruskan borang berkenaan Pembiayaan Perumahan Sektor Awam ini, dan ada juga peguam yang tidak pernah ataupun tidak biasa dengan kerja-kerja pengurusan menyediakan borang atau dokumen berkaitan Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA). Pastikan jika anda merujuk mana-mana peguam yang terhampir dengan anda sememangnya sudah mahir dalam urusan seperti ini, jika tidak anda sendiri yang akan menanggung kesan dan akibat di kemudian hari seperti:

  • Pemohon dan peguam akan mengalami konflik.
  • Pemohonan akan ditolak akibat borang yang tidak lengkap.
  • Peminjam juga akan dikenakan faedah daripada pemaju atau penjual.

Punca urusan pembiayaan perumahan mengalami masalah:

Kurang Mahir

Jika anda sendiri telah memilih berurusan dengan pihak peguam yang kurang mahir dengan urusan Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) anda sendiri akan menanggung akibatnya seperti urusan menjadi serba lambat dan serba kekurangan.  Seperti yang anda tahu,  setiap jenis pinjaman memerlukan dokumen, syarat permohonan dan prosedur yang berbeza.  Oleh yang demikian, pemohon wajib untuk melantik peguam yang berpengalaman dalam urusan Pembiayaan Perumahan Sektor Awam agar mudah mendapat kelulusan daripada pihak LPPSA dengan lancar tanpa kesulitan.

Jika anda tersalah memilih peguam, kemungkinan akan menyebabkan permohonan anda lambat untuk diproses dan memakan masa untuk mendapatkan kelulusan daripada pihak LPPSA serta berkemungkinan permohonan anda akan ditolak.  Hal ini kerana, banyak proses penyediaan dokumen yang perlu dilakukan peguam bagi pihak pemohon dari segi sebelum dan selepas permohonan lulus.

Dokumen Tidak Lengkap

Permohonan akan ditolak  jika peguam tidak tahu bagaimana untuk membimbing pemohon mengisi borang Pembiayaan Perumahan Sektor Awam dengan lengkap.  Kalau Borang Pinjaman pun  salah diisi oleh peminjam, apatah lagi hendak diproses oleh Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).  Seperkara lagi, jika surat sokongan seperti Surat Iringan Ketua Jabatan tidak disertakan atau tidak mengikut spek yang diinginkan  oleh LPPSA, ia akan menyebabkan anda menerima surat kuiri daripada LPPSA.  Hal ini akan menyebabkan permohonan anda menjadi lambat dan mengambil masa untuk diproses.

Ambil tahu peranan guaman hartanah

  • Memberi nasihat perundangan kepada anak guam berkaitan urusan dan proses jual beli hartanah
  • Menyediakan perjanjian jual beli dan dokumen pindah milik
  • Mempastikan terma-terma perjanjian jual beli tersebut melindungi kepentingan anak guam dan selari dengan peruntukan undang-undang yang ditetapkan
  • Mempastikan semua dokumen teratur sebelum menyediakan sesuatu perjanjian jual beli dan sebelum anak guam menandatangani perjanjian jual beli tersebut
  • Menguruskan proses pelepasan gadaian daripada bank penjual
  • Menguruskan urusan permohonan kebenaran pindah milik dan kebenaran gadaian
  • Menguruskan urusan pindah milik hartanah daripada penjual kepada pembeli
  • Berhubung dan follow up dengan pihak berkuasa yang berkaitan dengan urusan jual beli dan pindah milik hartanah
  • Menguruskan dokumentasi pinjaman perumahan anak guam
  • Memberi nasihat perundangan kepada anak guam berkaitan dengan urusan pinjaman perumahan dan gadaian hartanah
  • Menguruskan urusan gadaian hartanah daripada pembeli kepada bank
  • Menguruskan urusan adjudikasi dan bayaran duti setem
  • Mempastikan pembayaran harga jual beli mengikut peruntukan yang ditetapkan di dalam perjanjian jual beli
  • Mempastikan penyerahan milikan kosong dibuat mengikut peruntukan yang ditetapkan di dalam perjanjian jual beli
  • Sebagai stakeholder (pemegang pertaruhan) terhadap bayaran harga jual beli yang dibuat oleh pembeli sebelum boleh dilepaskan kepada penjual
  • Dan lain-lain kerja yang berkaitan dan bersangkutan dengan urusan jual beli sesuatu hartanah

Perlantikan peguam sebagai pemegang pertaruhan pembiayaan LPPSA

Semua pemohon disyaratkan untuk melantik peguam daripada firma guaman yang berdaftar dengan Majlis Peguam Malaysia (untuk Semenanjung Malaysia), Persatuan Undang-Undang Sabah (untuk Sabah) atau Persatuan Peguambela Sarawak (untuk Sarawak) untuk bertindak sebagai Pemegang Pertaruhan.

Peguam hendaklah memberi akujanji mengikut format yang ditetapkan oleh Lembaga. Akujanji baharu hendaklah diberi jika berlaku pertukaran peguam atau nama firma guaman. Kos guaman hendaklah dijelaskan sendiri oleh peminjam.

Kos Guaman

Berkisarkan artikel di atas Kos guaman hendaklah dijelaskan sendiri oleh peminjam, jadi pembeli atau pemohon digalakkan menyediakan sedikit kos tambahan untuk dibayar kepada peguam sebagai kos guaman dan pembeli perlu menyediakan tambahan 4% daripada harga rumah untuk kos-kos berkaitan pembelian rumah dan urusan pinjaman ( kos guaman, duti setem, urusan pinjaman dan sebagainya).

Bagaimana gadaian hartanah di buat?

IMG-20160218-WA0023

  • Peguam perlu mengemukakan dokumen lengkap beserta borang gadaian ke LPPSA dalam tempoh 10 hari dari tarikh surat setuju terima ditanda tangani dan diterima dari pemohon.
  • Dokumen dan borang gadaian akan diproses oleh LPPSA dan diserahkan kepada peguam untuk mendaftarkan ke pejabat tanah.
  • Setelah di daftar dan disahkan , Hakmilik asal ( geran ) dan pendua gadaian akan dikembalikan dalam tempoh 1 bulan kepada LPPSA.

**Tambahan
Sekiranya anda sedang mencari peguam berpengalaman untuk  urusan pembiayaan LPPSA anda, anda boleh dapatkan dari kami. Hanya hubungi Admin di 0176872668 atau hubungi talian CARELINE kami di 0196692728.


Antara Senarai Soal Jawab:

PEMILIHAN PEGUAM 1>>
PEMILIHAN PEGUAM 2>>
SOALAN LAZIM >>
CONTOH KES >>
(klik link di atas)


Nota :

  1. LPPSA (Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam)  dahulu dikenali sebagai BPPP (Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan).
  2. Walaupun artikel ini membincangkan mengenai peguam, bukan bermakna saya seorang peguam.  Tetapi saya berpengalaman luas dalam berurusan dengan peguam.
  3. Bantulah kami dengan menghantar sms/whatsapp maklumbalas anda kepada pihak admin.

bk 1

Kesimpulan:

  • Pemilihan peguam yang tepat adalah perlu supaya tiada masalah atau kesulitan sepanjang tempoh pinjaman.
  • Anda boleh menghubungi kami pada bila-bila masa sahaja jika inginkan panduan tentang pemilihan peguam dengan lebih terperinci.

PAUTAN

Slider not found


 

*PENAFIAN:

MOHD ELAM & PARTNER MANAGEMENT SERVICES tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan / kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.  Artikel ini adalah sekadar panduan kasar yang berdasarkan senarai rujukan dibawah.  Jika ada percanggahan, rujukan maklumat adalah mengikut agensi yang berkaitan.  Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke masa.

Rujukan:

  1. Mohd Mokhtar & co – Cik Zarina bt Azmi
  2. Zainudin Wan Nadzim Chua & Mazlinda – Puan Azlinda bt Mohd
  3. Buku: 40 Soalan yang patut di tanya kepada Peguam anda sebelum membeli rumah di Malaysia  nukilan Khairul Anuar
  4. Pejabat Tanah dan Galian  Melaka , Pejabat Peguam Melaka      
  5. Jabatan Lembaga Hasil Dalam Negeri Melaka   
  6. Buku: Ikon Hartanah : 1 More Round
  7. BLOG: MUNIR PROPERTY

Disediakan oleh: Norfarahind Md Nasir/Politeknik PortDickson/N.Sembilan/Mac2012

Dikemaskini oleh     :

  • Rabitah Binti Osman / Politeknik Nilai / N.Sembilan / Julai2012
  • Siti Zawiyah Binti Shuib / UiTM Melaka / Melaka / Mac2013  
  • Nur Hafisah Binti Abdul Latif / Kolej Yayasan Pelajaran Johor(UTM) / Johor / Disember2014
  • Siti Norain Binti Tarmidi / Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM)/ Melaka / Jan2016 

Disemak oleh: Mohd Elam Bin Mohamed


Kami mengalu-alukan kunjungan anda, sila klik link-link panduan di bawah :

Link-link yang berkaitan dan mungkin dapat membantu anda menyelesaikan persoalan -persoalan yang bermain di minda anda  dan mungkin memberi lebih maklumat kepada anda.

http://mohdelam.com/mortgage/insurans/pilih-et/
http://mohdelam.com/mortgage/insurans/pilih-tm/


Anda boleh klik link youtube di bawah untuk mengetahui tentang perkhidmatan yang kami tawarkan..

Perkhidmatan Kami di LPPSA (Version 2)
Panduan Permohonan Pinjaman Perumahan (SPPB)
Pemilihan Peguam : Pinjaman Perumahan  Perbendaharaan
Pinjaman Perumahan Kedua Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam


375 Responses to PEMILIHAN PEGUAM

  1. Shahnon says:

    Salam Tuan,

    Saya memerlukan sebutharga fee lawyer dan sebagainya untuk pembelian rumah pertama saya di area puchong,boleh contact saya di 0102815729/email shahnon02@gmail.com

  2. Hairulsyam bin Ibrahim says:

    Salam

    Boleh saya dapatkan sebut harga untuk perjanjian pinjaman dengan LPPSA yang mempunyai ciri2 berikut:

    1. Rumah Apartment Belum Siap
    2. Harga RM 300 000
    3. Pembelian Rumah Pertama

    Saya dahulukan Terima Kasih.

  3. Fuazd firdhaus says:

    Assalamualaikum dan salam sejahtera.
    Saya nak buat loan kerajaan untuk beli tanah dan buat rumah area sungai petani kedah..
    1. Bagaimana prosedur step by step untuk proses permohonan pinjaman sehingga rumah siap dibina…

    2. Peguam yg berpengalaman untuk permohonan pinjaman ni.

  4. syahfizul nurlis says:

    salam…

    saya ingin dapatkan lawyer untuk proses tukar nama rumah strata.geran strata sudah disediakan pemaju. rumah di U5 shah alam tapi saya tinggal di rembau.

    boleh cadangkan lawyer yang boleh uruskan proses tersebut. boleh hubungi saya di 012-22643556

  5. alfath says:

    salam.

    saya bercadang untuk mohon pembiayaan jenis 2.
    kelayakan dalam sistem SPPB automatik tunjuk max 420K.
    tanah yang sy beli guna loan Bank nilai 200k.
    sy mahu buat pembiayaan atas tanah ini nilai 220K.
    pay slip gaji sy tiada liabiliti selain zakat dan insuran cuepacs.

    soalan sy:-
    1- adakah pembiayaan ambil kira pinjaman loan bank yang lain tapi tak tolak dalam pay slip?

    2- adakah saya layak mohon pembiayaan max? dan bolehkah sy buat untuk convert nilai loan tanah 200k+bina rumah 220K=420k dgn jadikan terus pinjaman pertama

    3- jika tidak layak utk max pembiayaan. bagaimana nakkira jumlah max yang layak sy pohon jika ambil kira komitmen luar pay slip

    terima kasih tn

    • admin says:

      wsalam,
      1) LPPSA tidak ambil kira loan bank, jika pemotongan puan tidak byk jadi puan layak utk mohon full loan.
      2) Kelayakan puan masih lagi rm420k sebab LPPSA tidak ambil kira loan bank.
      3) Bergantung pada gaji bersih puan, tp max yg blh dipohon adalah rm420k.

  6. Pali says:

    Saya ingin membeli rumah rm570k dengan sebuah developer bumi lot. Isunya sekarang adalah
    1) kena bayar downpayment 10% sedangkan saya hendak Apply 100% loan dgn lppsa
    2) kena bayar deposit rm3000 dimana agent pun tidak mampu beri jawapan konkrit tentang bila saya akan dpt duit rm3000 tersebut jika Loan approved
    3) saya dikehendaki juga menyediakan Wang utk duti stem + guaman pada Kos rm40k. Setahu saya kos guaman adalah terikat dengan akta dan ada calculation. Dan setahu saya duti stem utk LPPSA dikecualikan. Adakah betul?
    4) dah la kena bayar deposit, saya kena Apply lagi dengan SUK perumahan di erumah Johor online. Adakah saya tidak perlu membayar deposit kepada mereka dan cuma perlu Apply ke kerajaan negeri dan tunggu surat tawaran daripada mereka?
    5) total kos rumah + “bayaran tambahan 100k” menjadikan harga rumah bumi menjadikan ianya sama mahal dengan international lot dimana kos guaman, stem duti dan pelbagai lagi insentif diserap dalam kos rumah. Dah lah susah nak jual rumah bumi nantI ditambah dgn harga yang mahal menyukarkan bumiputera untuk membeli rumah.

    • admin says:

      1. Kebiasaannya downpayment mmg perlu dibayar pada penjual bergantung berapa percent yang dikehendakSi penjual.
      Tapi encik masih boleh cuba mohon 100% loan. Boleh maklumkan pada pihak peguam yg dilantik.
      2. Deposit akan dapat semula selepas habis pembayaran LPPSA kepada penjual. Tetapi hanya jika pinjaman dapat 100%.
      3. Duti setem dikecualikan untuk peminjam rumah pertama yang membeli rumah bawah rm300k sahaja. Jika encik rasa kos guaman terlalu tinggi, encik boleh cuba minta quotation drpd firma yg lain.
      4. Berkenaan permohonan erumah boleh rujuk pemaju.

  7. NBM says:

    Salam. Saya ada 1 tanah lot yang baru dibeli dan saya ingin menjualkannya kembali. Saya ingin melantik peguam tetapi saya tidak tahu bagaimana.

  8. Duan says:

    Salam sy nak tanya apa jadi dgn aniza aziz & associates yg pernah di recommemd page ni..sy dah bayar deposit semua kt firma ni.saya call semua x angkat.bila pegi pejabat tutup..dah lingkup ke macam mane.kol hp lawyer masuk voicemail.apa dah jadi?

    • admin says:

      Wassalam. Maaf kami hanya cadangkan peguam yang pernah berpengalaman dan berurusan dgn kami sahaja. Jadi, firma tersebut memang sudah tidak dapat dihubungi tanpa apa2 makluman pada pihak kami.
      Maaf atas kesulitan kpd pihak puan. Boleh hubungi pejabat Tribunal peguam untuk bantuan lanjut.

  9. Ashar says:

    Assalam…sy nak beli rumah subsale di batu pahat johor menggunakan loan gov..boleh bantu saya untuk mencari peguam…0197554014

  10. Farah says:

    Salam
    saya dalam proses ingin beli rumah second berharga RM250k. Saya belum punya peguam dan dalam proses mencari. saya direct dengan owner tak melibatkan ejen. boleh tahu berapa anggran kos sampai penukaran nama.

  11. siti nailah says:

    Sy mohon pencerahan dr pihak tuan..sy dlm proses membeli rumah subsale tanpa agen..dh hmpir sethn lebih msih blum selesai…sy ada dua lwyer bank dn lawyer snp yg mna sy dh settle lawyer fee mereka…the prob now..lawyer bank n snp sllu argue ttg skop tugas masing2 sehngga mnyebabkan doc masih belum lgkap shgga skrg…apa.perlu sy buat?..sy rsau akan dikenakan penalty

    • admin says:

      Tidak perlu risau jika kesilapan bukan daripada pihak anda. Boleh minta statement kronologi proses pinjaman daripada pihak bank
      jika dikenakan penalti. Statement tersebut akan kemukakan proses drpd pihak mana yang lambat.
      Maklumkan pada pemaju mengenai statement tersebut dan pemaju akan mempertimbangkan semula penalti tersebut.
      Lawyer S&P hanya uruskan peringkat awal iaitu urusan booking dan dokumen S&P sahaja.
      Manakala lawyer bank akan uruskan segala proses permohonan pinjaman dan bayaran.

  12. Azmizalkasim says:

    Assalamualaikum tuan..ada msalah mncari peguam utk subsale ..blh dpt kn kos utk itu dgn harga yg berpatutan..

  13. Redzuan says:

    Salam tumpang iklan admin..

    Kami menyediakan perkhidmatan mcari peguam panel Lppsa bagi pinjaman perumahan kakitangan awam seluruh Malaysia.
    Utk maklumat lanjut boleh whatapp

    0195154526
    Fb:panel peguam Lppsa

    Terima kasih admin

  14. asdi says:

    salam admin, biasanya berapa kos peguam untuk urusan convert loan bank kepada gov loan?

  15. Haji says:

    Salam admin. Blh sy tahu, utk kes pengambilan tanah oleh kerajaan.. berapakah % fee yg boleh dikenakan oleh peguam kepada client mereka?.

  16. Nizam says:

    salam…minta sgt khidmat nasihat apa yg sy boleh lakukan terhadap peguam yg gagal menyelesaikan hal pinjaman perumahan sy dlm tempoh yg ditetapkan (3+1). Nak jumpa lawyer tu pun dpt temujanji 14 hari kedepan dari tarikh yg sy call pejabatnya. Memang terkilan sungguh…minta tolong sgt ye….

    • admin says:

      Wslm.. anda boleh minta penjual follow up dengan LPPSA untuk mengetahui status pinjaman anda dan minta juga penjual follow up dgn peguam untuk menggesa pihak peguam.

  17. mariana says:

    salam admin, sy nak tya.kalau sy bt pnjman lppsa.adakah sy perlu menggunakan khidmat lawyer yg sma dgn pnjanjian snp bg loan agrement?

    • admin says:

      Wasalam, ya boleh guna lawyer yang sama.

      • Rofei says:

        Apa kelebihan dan kekurangan guna lawyer yg sama dan berasingan? Sekiranya mengguna dua lawyer yg berlainan, adakah boleh menyebabkan kelewatan dlm pemprosesan pinjaman?

      • admin says:

        Kelebihan: Peguam masing2 akan mempertahankan hak masing2 seadilnya.
        Kekurangan: Proses boleh menjadi agak lambat, tapi masih boleh diusahakan utk cepat.

  18. Nur says:

    Salam.sy nak mintak pendapat admin.jika spa telah stamping dan loan baru shj lulus(loan agreement blm sign),dan sy nak amend spa dari 1 nama kpd 2 nama, ada apa2 bayaran yg dikenakan ke?sblm ni spa ditanggung oleh pihak pemaju.

  19. Nurul says:

    Slm.. boleh admin bg angaran kos peguam utk rumah 240k

  20. Liza says:

    Salam,

    Mohon jasa baik pihak tuan, saya perlukan contoh perjanjian jual beli pasir.

    Sekiranya ada, mohon tolong emailkan kepada saya.

    Terimakasih.

  21. ashrul says:

    salam.. saya mencari penguam untuk pembelian rumah di subang bistari..

  22. Mohd Musyadi Bin Abdullah says:

    asaalamualaikum..saya ingin membuat tukar nama geran rumah keluarga bagi rumah kos rendah..boleh bagi saya contact lawyer untuk dihubungi?

    Adi

  23. Rahman says:

    InsyaAllah, sy akan hubungi pihak tuan..dan masa terdekat ini. Blog ini sangat membantu saya.. terima kasih banyak 2.. wasap 0167948987

  24. sabariah says:

    saya hendak bertanya mengenai rumah yang didiami sekarang harta peninggalan aruah suami, harta tersebut belum ditukar nama lagi(telah selesai bayaran loan kerajaan), apa yang perlu saya lakukan atau proses menukar nama saya / anak-anak?.

  25. asterisk says:

    As-salam,

    Boleh saya tau, adakah kos guaman dan lain-lain kos dimasukkan sekali dalam loan perumahan? Adakah cara untuk menyerap kos-kos ini ke dalam jumlah pinjaman agar pembeli tidak perlu mengeluarkan wang tambahan.

    • admin says:

      Wasalam, jika beli rumah dengan pihak pemaju kebiasaannya dimasukkan dalam loan. Selain dari itu luar dari loan dan kos guaman sekitar 2-4% dari jumlah loan. Bantuan permohonan sehingga lulus boleh hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  26. June says:

    Assalamualaikum,
    saya sedang dalam proses ingin membeli rumah sub-sale berharga RM150k di bandar saujana putra. Saya masih belum mempunyai peguam dan dalam proses mencari. saya direct dengan owner tanpa melibatkan ejen. boleh saya tahu berapakah anggran kos yang terlibat sehingga selesai proses penukaran nama.

  27. Radzuan says:

    Saya agak pelik bilamana rumah baru saya kos guamannya sampai 7k. Nilai rumah baru 180k… ini rumah kedua. Padahal rumah pertama saya berharga 320k tapi kos guamannya baru 2k. Pohon pencerahan

    • admin says:

      Salam, sememangnya kos guaman adalah tinggi. Rumah pertama beli dari pemaju atau pemilik ya ? jika beli dari pemaju, sebahagian kos telah dimasukkan di dalam loan.

  28. Irma says:

    Salam… sy irma… nk tya psl peguam utk urusan jual beli appartment sy di lumut perak… sy nk mlantik peguam bg mmudahkan urusan juak brli rumah… sy tgl area dato keramat KL… so mcmna ye… brp byaran peguam dkenakan… ni no contact sy 0182717193

  29. izza says:

    Assalam.
    Saya dalam proses bina rumah atas tanah sendiri. Saya telah memilih kontraktor. Pelan rumah telah sy tandatangan utk step seterusnya. Ingin membuat loan kerajaan. Saya masih belum melantik peguam.
    1. Adakah langkah saya betul? apakah tindakan seterusnya?
    2. Pihak tuan cover pengursan di kawasan perak ? dan berapa anggaran caj utk proses tersebut (Nilai pembinaan dalam 130K-150K)

    • admin says:

      Wasalam, ya langkah seterusnya perlu lantik peguam untuk urusan permohonan gov loan. Ya, kami bantu urusan untuk 1 malaysia. Hubungi admin di 0176872668 (ieta) untuk bantuan percuma gov loan sehingga lulus.

  30. Sayreel says:

    Salam.. sy nak tye.. pihak tuan ada kenalan peguam kat Sarawak x yang uruskan bahagian pinjaman perumahan kerajaan?

  31. Izzah says:

    assalamualaikum, saya ingin meminta tunjuk ajar untuk membuat surat perlantikan panel peguam. tq. 🙂

  32. Morni says:

    Saya ada 1 umh flat dah hbs byr.srata nama pemaju lg.wktu bli guna 3 nama iaitu mak, ayah dan saya.saya prnh buat pindah hkmilik thn 2010,kpd adk prpuan.lawyer buat dpt deed of asigment.ingat dah settle.tiba2 pjbt tnh ckp blm selesai pndh milik..pastu mak ayh meninggal dan baru2 ni adk prpuan pon meninggal.mcmana status nama pd srata tu? Saya call dia org ckp pndh milik x brjaya..baru2 ni saya nak juai umh..betoike kena buat pusaka di bhgn pusaka kecil pjbt tanah?mcmana dgn penukaran hakmilik yg dah ada deed of asigment tu? X settle dan terbatal mcm tu jer?

  33. Morni says:

    Saya nak minta pencerahan..saya ada sebiji rumh flat.sdh hbs byr.srata msih nama pemaju.wktu bli pkai 3 nama iaitu mak, ayah, dan saya..thn 2010 saya buat pertukaran kasih syg hakmilik rumah kpd adik perempuan.upah lawyer.lawyer cuma bagi deed of asigment jer kat saya.saya anggap dah settle.tiba2 pjbt tanah ckp

  34. Uddie says:

    Salam..nak tanye kalau contoh sorang tu jual rumah yg ade sekatan /leasehold adakah penjual juga akan dikenakan cas dibayar kpd peguam pembeli atas alasan mewakil kan kita menjual rumah kepada pembeli ?

  35. Azny hamdan says:

    Salam, saya ada booking rumah berharga rm481k. Developer hanya cover fee secara percuma utk spa sahaja. Boleh saya tahu fee apa lagi yang perlu saya bayar dan anggaran jumlah nya. Ini rumah pertama saya, adakah saya layak mendapat pengecualian atau rebat duti setem?

    • admin says:

      Wasalam, ya ada pemaju yang hanya caj pada S&P sahaja, jadi kos yang perlu di tanggung oleh pembeli adalah kos peguam kebiasaannya dan untuk rebat dan duti setem boleh rujuk peguam yang dilantik. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  36. Azrol izma haziz says:

    Sy hadapi masalah jual beli online menggunakan bank luar negara. Duit saya di bekukan sebanyak rm11500. Boleh bantu saya

  37. yusuf says:

    boleh cadangkan peguam yg biasa uruskan belian rumah lelong..yusuf, 0192395652..

  38. nabila says:

    salam..sy nak tnya..mcm mnakah cara untk membuat tuntutan pampasan rumah

  39. anis says:

    salam,

    tuan,

    sekarang saya dlm proses sign s&p dan selepas baru bole apply loan dgn lppsa, cuma sekarang saya tidak begitu arif cara mengisi borang secara onine berkenaan dengan panel peguam.

  40. anis says:

    salam,

    saya sekarang dalam proses menandatangani S&P, dan selepasa itu baru boleh membuat permohonan dgn lppsa..pertanyaan saya, bagaimana dengan pembayaran peguam jika menggunakan peguam panel lppsa..

    • admin says:

      Wasalam, bayaran akn dimaklumkn sendiri oleh guaman tersebut atas budi bicara. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  41. anis says:

    salam,

    pembayaran wang guaman jika menggunakan peguam LPPSA, adakah pembayaran diboelhkan selepas loan diluluskan..loan disburse

  42. Muhamad Jasli says:

    Saya ada 2 soalan:

    Pertama : Berapa lama anggaran masa LPPSA mengeluarkan bayaran kepada penjual setelah kesemua dokumen perjanjian pinjaman (PPA, PSA dan sebagainya) yang lengkap diserahkan kepada LPPSA.

    Kedua : Yuran guaman untuk dokumentasi perjanjian pinjaman berdasarkan jumlah amaun pembiayaan atau dari jumlah Amaun Pembiayaan iaitu Harga Jualan (pembayaran penuh pinjaman)

    • admin says:

      Salam,

      1. sekitar 3-6 bulan dari tarikh lulus pinjaman
      2. kos guaman sekitar 3-5% dari jumlah loan.

      Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  43. Eda says:

    Utk mkluman tuan, loan yg layak lppsa cuma rm195k (loan ke2) dan harga rumah berjumlah rm215,800k. Amaun selebihnya dibiaya sendiri. Berapakah anggaran kos guaman termasuk ‘disbursement’.
    T.kasih atas kerjasama tuan

  44. jihan says:

    Salam..sy sedang survey peguam utk permohonan lppsa saya. Mohon whatsapp 0193119017

  45. anis says:

    Salam..saya ingin bertanyakan tentang peguam…berapa peguamkah perlu diambil ..adakah dari pihak developer dan dari pihak LPPSA? Adakah hanya 1 sahaja atau kedua-duanya?
    Mohon beri pencerahan…tkasih

  46. darren wan says:

    I need a lawyer that can provide j form my personal loan,let me know how much the charges

  47. hayati binti mohamed taib says:

    assalamilaikum,adakah ada panduan dan juga servise utk pekerja sektor swsta,mohon bantuan saya ingin membeli rumah 2nd hand.Mohon jika ada panduan

    • admin says:

      Wasalam, maaf kami hanya berpengalaman dalam urusan pembiayaan perumahan kerajaan sahaja. Jika swasta sebaiknya melantik ejen untuk bantuan pengurusan permohonan.

  48. Ms. Yee says:

    im purchase a shop apartment RM149,000 by cash. Please give me a quotation of total legal fees for S&P.

  49. fazz says:

    assalam.. saya nk tye biase brp lama proses ptukaran hak milik ?blh jlskan sikit x ape proses sblm dpt kunci rumah slps pbyrn quotation..slps sy tdtgn urusan hak pindah milk,dan byr quotation,lps tu mcm hanging…terima kasih

  50. Wan hussein says:

    Salam tuan, saya ingin memohon pinjaman perumahan untuk bina rumah atas tanah sendiri, soalan:
    1. Berapa lama masa/tempoh diambil utk kelulusan?
    2. Bagaimana kaedah bayaran oleh kerajaan kpd kontraktor?
    Terima kasih.

    Wan hussein
    Guru

    • admin says:

      Wasalam, jawapan:
      1. Tempoh kelulusan sekiar 14 hari bekerja
      2. Bayaran dibuat secara berperingkat mengikut peratus kesiapan pembinaan rumah.

      Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  51. Naza says:

    Loan rumah sda approve hanya tinggal sain offer letter dari bank
    bole senarikan peguam di sabah kota kinabalu untuk urusan SNP dan urusan valuer tanah?

  52. syam says:

    salam tuan,
    saya ingin bertanya mengenai rpgt/ckht terutamanya berkenaan pengecualian cukai rpgt iaitu jual beli suami kepada isteri atau isteri kepada suami dan juga pengecualian untuk sekali seumur hidup.

    Andaikata tahun ini saya menggunakan pengecualian cukai atas penjualan isteri kepada suami(isteri jual kepada suami sbb asalnya dua nama dan nak tukar kepada 1 nama sahaja), adakah isteri saya boleh memohon pengecualian cukai sekali seumur hidup bagi penjualan rumah yang lain bagi tahun berikutnya?

    maknanya tahun ini isteri jual rumah kepada saya (dikecualikan cukai rpgt)
    tahun depan menjual rumah yang lain dan menggunakan pengecualian sekali seumur hidup. (ini yang saya faham)

    atau pun hanya bole pilih salah satu sahaja? lepas itu tidak boleh menggunakan mana-mana pengecualian lagi? (contoh kalau dah guna pengecualian rpgt penjualan suami isteri selepas itu tidak boleh menggunakan lagi pengecualian sekali seumur hidup?)

  53. zu says:

    Saya dah habis bayar loan rumah. Apa step seterusnya yang mesti saya buat. Berapa pulak kos guaman n etc other fee . Terima kasih

    • admin says:

      Salam, loan tersebut adakah loan bank atau loan kerajaan ? Jika kerajaan, sila hubungi careline di 0196692728 untuk bantuan lanjut.

  54. Halim says:

    Rumah list hold atas nama ayah, ayah meninggal dunia ibu sebagai penjaga adik beradik 6 org ambil sumpah ibu sebagai administrative…adik keempat kerja di bank negara ingin beli rumah ibu lepas semua process staff loan selesai dan dapat concern dari land office lulus ac disbursed.

    Lepas adik bayar setahun lebih melalui potongan gaji sampai satu lagi concern dari land office mengatakan tidak lulus…Lepas setahun lebih ibu naik turun makamah ibu pula di minta bayar semua jumlah disb termasuk int kepada bank negara dan with nama ibu bankrap masuk insolvency…saya perlu peguam untuk keadilan ini…

  55. orang orang says:

    Salam,

    Sy beli rumah berharga 270000 dan kesemua kos guaman adalah berjumlah 8k knapa begitu maha ye?ini adalah aset pertama sy.dan pnjman dibuat melalui gov loan

    • admin says:

      Wasalam, anggaran kasar untuk kos guaman adalah sekitar 3-5% dari jumlah loan. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  56. Puan Zai says:

    Borang gadaian saya berulang kali di tolak oleh pihak perumahan (loan kerajaan). Bolehkah pihak tuan membantu saya dan berapakah anggaran kosnya.

  57. Ana says:

    Salam..sy nak tya..sy ingin membuat pembelian rumah kedua daripada owner..apakah langkah yg perlu ambil dan bagaimana format pinjaman yg baru ni..tq

  58. mohamad anwar says:

    Salam,
    Ingin tanya pendapat tuan, saya dalam proses menjual rumah. S&P dah sign tempoh (3+1) dan deposit 10% pembeli dah bagi masa sign S&P.Kini dah melepasi 4 bulan tapi masih belum selesai urusan stamping dll.Saya bercadang ingin membatalkan S&P tersebut.Adakah wang deposit saya kena pulangkan?Adakah tindakan saya membatalkan S&P itu betul.Makasih

    • admin says:

      Wasalam, bergantung pada budi bicara pihak peguam, penjual dan pembeli untuk pulangkan wang deposit tersebut atau tidak. Kebiasaan proses kesiapan S&P mengambil tempo masa agak lama untuk siap sepenuhnya, jadi ianya bergantung kepada keputusan tuan sama ada ingin teruskan atau batalkan.

  59. Naimah says:

    Assalamualaikum..Boleh saya dapatkan detail quotation untuk apartment subsale Rm150k..

  60. Mat says:

    Assalam,
    saya telah booking rumah subsale, offer letter loan dah sign tetapi telah 7 bulan berlalu masih belum sign s&p disebabkan masalah strata & cukai tanah owner tersebut. Akhirnya, lawyer memutuskan tidak dapat meneruskan proses pembelian.
    Soalan saya,
    1. berhak kah firma guaman mengenakan charges kepada saya walaupun rumah gagal diperoleh? s&p pun masih belum di sign dan saya tidak pernah sign apa2 dokumen dengan firma tersebut.
    2. adakah akan berlaku apa2 charges dikenakan terhadap saya oleh mana2 badan seperti bank atas proses pembatalan?
    3. berapa lamakah tempoh masa agen hartanah perlu memulangkan semula booking/deposit yang diberi, dan apakah perlu dilakukan jika deposit tidak dipulangkan?

    Mohon pencerahan tuan. Terima kasih atas maklumat.

    • admin says:

      Wasalam,

      1. Pihak peguam hanya akan mengenakan bayaran berdasarkan pengurusan yang telah dilakukan sahaja.
      2. Bergantung pada pengurusan atau perbincangan antara dua pihak.
      3. tidak ada tempoh tertentu.

      Bantuan lanjut hubungi careline 0196692728.

  61. dharma says:

    Salam,

    Ketika membeli rumah, pemaju menawarkan beberapa insentif iaitu:
    1. Pemaju membiayai Duti Setem MOT dan registration fee
    2. Legal fees dan disbursment ke atas SPA

    Manakala Bank menawarkan insentif:
    1. Yuran Guaman
    2. Duti Setem
    3.Disbursement fees

    Jika saya mengambil peguam yang sama bagi SPA dan Pinjaman apakah bayaran yang dikenakan terhadap saya oleh firma guaman ?
    Terima kasih

  62. Aiman says:

    Salam en.
    Nak tanya if pembelian rumah secara cash dari pemaju adakah memerlukan khidmat guaman? Terima kasih 🙂

    • admin says:

      Wasala, ya lebih baik melantik guaman sebagai pihak yang mengendalikan urusan antara dua pihak supaya segala urusan ada hitam putih.

  63. man says:

    salam..
    saya mahu bina sebuah rumah di tanah sendiri (kota bharu)
    bolehkah pihak tuan cadangkan peguam yang akan menguruskannya.tq

  64. MOHAMMAD FAUZIE says:

    Assalammualaikum tuan..
    Sy ada rumah yg d beli atas nama refinance…
    Baru-baru ni sy ingin keluarkan simpanan LTAT dlm 6k…akan tetapi utk memohon..sy kena ada smp..pelan rumah dn ada 2 3 lg…boleh atau tidak sy dpt kan paper work tersebut dr tuan…sbb lawyer refinance sy tak dapat nak tolong… 0148147219

  65. nik says:

    Assalamualaikum…

    sy hendak membeli rumah second hamd di kajang melalui ajen hartanah. sy layak utk mendapat loan 100% dr kerajaan namun sy terlebih dahulu perlu menyediakan 3% wang booking dan 7% lg ketika sign s&p.adakah lbh baik sy cari peguam terlebih dahulu sblum byr booking dan utk cek status tanah?

    adakah lppsa ada panel peguamm ya yg tersemdiri?tq

    • admin says:

      Wasalam, langkah pertama untuk membeli rumah adalah perlu melantik lawyer terlebih dahulu. Pemohon boleh melantik pegua sendiri sehingga 31/1/2016 sahaja. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  66. ghazali says:

    salam…saya kontraktor yg berdaftar dgn cidb…saya ingat nak tawarkan perkhidmatan bina dan ubahsuai rumah dlm online…kalau nak buat rumah orang menggunakan pinjaman kerajaan…banyak proses yg perlu dilakukan sekiranya owner mahu kita uruskan semua…perlu melantik peguam lagi….saya pun x biasa proses mcm ni sebab masih baru…apa cadangan dari pihak tuan….

  67. Raha Mohamad says:

    Assalam..sy nak buat rumah atas tanah sendiri menggunakn loan kerajaan dan epf suami..dokumen smua sy lengkapkn..skrg tgh cari peguan utk urusan perjanjian dgn kontraktor..boleh bantu sy

  68. Mohd haireen azreen says:

    Assalamualaikum,
    Saya nak tanya sy ad beli rumah second hand.. Semua dokumen sy da sign.. loan bank pun da lulus.. tp owner masih belum terima payment dari bank.. apa masalah nye yer

  69. yusniza says:

    Assalamualaikum
    Tuan, saya telah menerima bil guaman bg proses MOT, charge yg dikenakan mcm terlampau mahal.harga rumah rm 198000..bagaimana nk kenalpasti pengiraan caj mot tersebut.saya call peguam utk buat pembayaran pd bln dis peguam kte pembayaran x boleh dibuat disebabkan hujung tahun dan cukai tanah paling terkini tdk dikeluarkan lgi..mohon bantuan tuan

    • admin says:

      Wasalam,
      Berdasarkan amaun pinjaman tersebut, kadar yuran peguam adalah sekitar Rm 5000++ sehinnga Rm9000++. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  70. husna says:

    Sy baru beli rumah dr pemaju tawaran yg ditawarkn antaranya adalah s&p n lawyer fee free tp setelah meneliti dan paham artikel diatas. Sy rs mcm sy telah byr semuanya iaitu s&p lawyer fee n title transfer. Boleh pihak tuan terangkn dimana kos s&p

  71. Sr Abe Khalid says:

    Salam, saya ingin membeli rumah berharga 480k…..selain daripada deposit 10% yang perlu disediakan…..apakah kos2 lain(anggaran) yang perlu saya sediakan….saya menggunakan pinjaman perumahan kerajaan.bolehkah saya menggunakan khidmat firma tuan dalam urusan ini

    • admin says:

      Wasalam, ya kami boleh bantu dari permulaan permohonan sehingga lulus tanpa caj. Bantuan lanjut, hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  72. Waheeda says:

    Assalam.. Mohon pencerahan dr pihak tuan
    Sy telah memohon pinjaman kerajaan untuk membeli rumah yg telah siap dr pemaju. Permohonan sy berstatus kuiri atas sbb laporan dr jabatan penilaian dan carian n rasmi hak milik / print out title / land search. Apakah land search? Peguam sy tak jelaskan apa2 tentang land search? Apa yg patut saya lakukan? Peguam sy x beri apa2 respon. Sy risau sbb agreement Saya 3+1 dah hampir tamat. Penilaian saya dah buat cuma tggu jawapan sahaja.

    • admin says:

      Wasalam, kuiri tersebut perlu minta pihak peguam/pemaju uruskan di mana dokumen tersebut perlu disediakan oleh mereka. Sila rujuk pemaju/peguam

  73. Naim says:

    salam,
    saya dari kota kinabalu sabah. saya ingin membeli rumah kepunyaan mak mertua saya dengan mengunakan pinjaman perumahan kerajaan.

    boleh tak bagi cadangan peguam yang boleh membantu saya dalam proses penilaian dan pembelian rumah tersebut.

    terima kasih

  74. yusof says:

    salam admin..

    Saya ingin membeli tanah lot RM 55 ribu milik persendirian (orang kampung) dengan menggunakan pinjaman kerajaan.

    soalan :

    1 ) Adakah saya perlu melantik peguam ?
    2) Apakah dokumen yang diperlukan daripada penjual selain geran tanah ?
    3) bagaimana untuk menguruskan hal berkaitan insuran ?

    Terima Kasih Admin.

    • admin says:

      Wasalam,
      1. Ya wajib lantik peguam berpengalaman. Boleh dapat dari kami.
      2. Dokumen yang diperlukan akan di terangkan oleh peguam yang di lantik.
      3. Insurans akan masuk sekali di dalam loan semasa pengisian borang permohonan online.

      Bantuan permohonan sehingga lulus, sila hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  75. epit says:

    Assalamualaikum
    Saya nk beli rumah direct owner di indera sempurna kuantan, Ape perlu saya buat ye..bleh x tuan suggestkan peguam yg bleh uruskan, n brape anggaran yuran guaman hingga selesai
    Harga rumah : RM150k – 160k

  76. ummi msa1987 says:

    Assalam..saya ada beli sebuah rumah apartment di bukit beruntung berharga 28000…oleh kerana rumah tersebut blm ada geran(master title) saya dikehendaki membayar penuh harga rumah tersebut…soalan saya berapa lama tempoh masa utk tukar nama hakmilik

  77. Ayu says:

    Assalamualaikum. Interest dikira mengikut jumlah hari kelewatan ke? Adakah sabtu, ahad dan cuti umum dikira juga? Tq.

  78. Adlin says:

    Salam.boleh ke. Snp letak 2 nama? Siapakah yang boleh kita letak sebagai penama kedua?

  79. fairoz says:

    Assalamualaikum tuan,

    Mohon bantuan tuan. Saya telah menjual rumah pada Oktober 2014 kepada penjawat awam. Kelulusan BPP telah diperolehi pada Julai 2015. Kami telah menandatangani dokumen tukar milik dsb pada 10Julai 2015. Tetapi sehingga sekarang, lawyer maklumkan masih tidak terima surat/bayaran daripada BPP. Untuk makluman rumah masih ada outstanding dengan bank. Consent dari pejabat tanah dan surat baki semua dah terima dari bank semasa mohon kelulusan BPP. Kami penjual dan pembeli amat kecewa kerana proses jual beli mengambil tempoh 1 tahun. Apa yg sebenarnya berlaku? apa yg patut kami lakukan?

    Sekian, terima kasih.

  80. arriff says:

    salam… saya bercadang utk membeli secara tunai rumah teres status Pajak bumi lot di kuantan berharga 80k.rumah sudah habis bayar.
    soalan saya :1. berapa kos guaman dikenakan
    2. berapa lama proses selesai?

    • admin says:

      Wasalam, kos guaman sekitar 3-5% dari jumlah loan dan proses bergantung pada pengurusan penyediaan dokumen. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  81. mazwan says:

    Salam tuan….skiranya rumah yg da siap dbeli..badan pengurusan & bdan pngursan bsama yg bermasalah…berlaku penyelewengan….bolehkah kita mndptkn bantuan lawyer rumah yg dibeli???dan akn ada fee yg diknakn lg x????sbb dlm snp lift 4…tp 2 bfungsi..

  82. Nora says:

    As salam..
    Saya nak tanya sikit, saya ada jual rumah subsale pd november2014.. consent lulus pd ujung bln june2015 disebabkan rumah saya kos sedehana rendah.. PTG pun dh lulus pd bln julai2015.skrg ni lawyer ckp tgh tggu stament baki dr bank..saya dh hubungi bank, dan bank bgtau yg stament baki telah dikeluarkan pd 07/08/2015..tp sehingga kini tiada apa yg di buat oleh peguam rumah..mcm2 alasan yg diberikan apabila ditanya..
    saya amat kecewa kerana selepas PTG dh lulus lawyer bgtau yg saya dh boleh bersiap utk keluar dr rumah dan pd bln ogos2015 rumah dh pindah milik tp skrg lain pula jadinya.
    Boleh saya tahu apa yg patut saya buat skrg ni?

  83. ahmad kamil says:

    Salam. Sy ingin tanya apa y sy blh buat atau hak sy blh tuntut kpd pmaju. Sebb luas binaan rumah dlm iklan 26×48 nmun dlm s&p dan pelan dikurangkan kpd 26×45 tnpa makluman.

  84. kaybee says:

    encik saya nak tnya..sya telah menduduki rumah 2nd hand yang telah saya beli dari agent selama 6bulan..pada awal bulan, saya dapati rumah ini bocor dan kontraktor yang dilantik oleh pihak agen telah membaiki.walaubagaimanapun, setiap kali hujan, perkara sama masih berlaku dan berlarutan sehingga ke hari ini.untuk makluman encik, rumah ini telah berusia 7thn. saya telah hubungi pihak kontraktor agen tersebut, dan mereka juga telah datang untuk betulkan masalah bocor tersebut lebih dari 3 kali dan masih lagi bermasalah. baru-baru ini mereka seperti mengelak untuk datang setelah dihubungi..mohon pandangan encik berkaitan hak2 kami

  85. haireen says:

    Assalamualaikum,

    Saya nak tanya boleh tak jika saya hantar permohonan pinjaman perumahan lebih daripada satu bank dalam satu masa.

  86. amisah mahmud says:

    saya juga ingin betanya adakah lulus permohonan saya apabila membeli rumah second hand?apa kateria2 yang perlu ada dan memudahkan saya berurusan tersebut?

  87. amisah mahmud says:

    saya nk membeli rumah second hand berharga 120k…adakah saya perlu cari peguam sendiri?brpa kah kos bayaran guaman tersebut dan bolehkah bagi saya no contact peguam yang boleh saya hubungi. Saya orang Sabah dan membeli rumah di papar, Sabah.Harap ada contact peguam dari sabah.tq.

  88. amisah mahmud says:

    Assalamualikum.saya bercadang untuk membeli rumah second hand.Saya bercadang nak bagi deposit kepada owner 1k.adakah sekiranya permohonan saya tidak lulus deposit atau booking itu kira lupus atau itu bergantung pada budi bicara saya dan owner?

  89. ANUAR BIN CHE MI says:

    Salam..Saya ingin menjual rumah. Saya sudah mempunyai pembeli yang ingin membeli melalui pinjaman kerajaan. Rumah saya baru dibeli dalam dua tahun lepas..saya ingin mengetahui prosedur penjualan..pembeli juga ingin mengetahui harga nilaian semasa kerana takut harga saya jual melebihi harga nilaian..Boleh bantu?

  90. Fashah says:

    Hye admin sy nk tanya
    sy ada beli rumah 2nd owner loan gov..sy sign snp 25nov 2014 n smpai hari ni x settle lg..ada sbrang penalti ke pd penjual..dan lg 1 owner tiba2 nk cancel utk jual rumah apa tindakan yg bleh sy ambil dan tuntutan sy..

  91. Roslinda says:

    Saya mempunyai masalah dinding dan atap rumah retak teruk mungkin akibat foundation tidak kuat. Rumah jiran sebelah pun telah retak tetapi waranti telah 4 tahun tamat. Saya tidak ada membuat sebarang renovation. Apakah cara terbaik untuk meminta tuntutan/pampasan dari pemaju?

  92. Azah Syahrina Alias says:

    Saya ingin menjual rumah tanpa memerlukan agen. Saya sudah mempunyai pembeli. Boleh bantu?

    • admin says:

      Pembeli ingin menggunakan gov loan atau bank loan ? kami hanya berpengalaman di dalam urusan gov loan sahaja.

  93. che says:

    salam Tuan,

    saya diarahkan ole Bank utk melantik peguam bagi proses discaj setelah pinjaman dibayar sepenuhnya.

    mengapa perlu dilantik peguam dan tidakkah memadai dgn surat bank yg mengatakan tidak ada sebarang tuntuatan akan dibuat. berapa anggaran kos peguam?

    twerima kasih Tuan

  94. Mira says:

    Assalamualaikum.sy nak tnya boleh ke bapa mertua menjadi joint applicabt untuk housing loan bank?

    • admin says:

      Wasalam, maaf itu perlu rujuk bank yang di pilih untuk membuat housing loan. Kami hanya berkemahiran di dalam urusan pinjaman perumahan kerajaan sahaja.

  95. HASSAN BIN MD NOOR says:

    Assalamualaikum saya ingin bantuan guaman berkaitan rumah saya yang telah di lelong. Pembeli telah mengambil semua barang barang yg berada di dalam rumah tersebut yang bernilai lebih dari RM80 Ribu dengan menggunakan lori. Rumah tersebut menjadi kosong dan barang barangnya di ambil serta di tempatkan ke lokasi lain. Bagaimana cara yg terbaik untuk saya menuntut barang barang saya ?

  96. puan eda says:

    Salam…boleh tak pihak encik berikan anggaran kos guaman utk pmbelian rumah kos murah yg bhrga rm52k…rumah baru under construction…sebab ramai yg cakap hg guaman hampir 10k…saya dan suami kurg arif dalam hal sebab ini kali prtama kami beli rumah…sya harap pihak en dapat beri maklumt yg diperlukan….sekian terima kasih.

    • admin says:

      Wasalam, kos guaman adalah sekitar 3-5% dari jumlah loan. Bantuan lanjut sila hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  97. Myz says:

    As slm sy ingin membeli rumah 2nd di daerah rembau.owner suruh sy crikn pguam sekali.kiranya guna 1 peguam.boleh saya dptkn peguam perumahan yg berpengalaman di daerah seremban.t.kasih

  98. Eqa says:

    Slm, sy nak tanya perlukah sy guna khidmat peguam utk pembelian rumah secara tunai? Jika perlu berapa anggaran RM yg perlu sy sediakn bg pembelian rumah bwh kos 50k….dan kbiasaannya memag pembeli ke yg harus tanggung khidmat peguam?dan ap dokumen yg perlu sy sediakn sebagai pembeli…dan ap yg perlu sy tahu tentang penjual…dan apa dokumen yg sepatut nya penjual sediakn or maklumkn pd pembeli…akhir skali jika sy perlukn khidmat peguam bg kawasan kulaijaya adakah pihak tuan boleh mnawarkn perkhidmatan utk sy..tq

    • admin says:

      Wasalam, kemahiran kami adalah bagi urusan pinjaman perumahan kerajaan sahaja. Jika berkaitan dengan masalah yang En hadapi, sila hubungi admin di 0176872668 (ieta) untuk bantuan lanjut.

  99. faizal says:

    salam.
    isteri saya telah membeli rumah di seremban.6 tahun yang lepas.saya ingin membeli rumah tersebut mengunakan loan kerajaan.untuk makluman nama geran rumah tersebut adalah nama isteri saya dan saya hanya penjamin dalam loan tersebut.
    persoalan saya,bolehkah saya membeli rumah tersebut mengunakan loan saya sendiri .boleh pihak tuan membantu saya..terima kasih

    • admin says:

      Wasalam, Maaf jual beli di antara suami isteri tidak di benarkan di dalam Pinjaman Perumahan Kerajaan. Bantuan dan penerangan lanjut sila hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  100. Adelin says:

    Assalam tuan,

    Emak saya ada sebuah rumah teres di Gombak di mana gerannya tidak ada kerana ada unsur penipuan pada tahun 80’an yang menyebabkan rumah itu dicagar pada satu syarikat sendirian berhad. Kini rumah itu tidak ada lagi sebarang sekatan akan tetapi apabila disemak rekod di pejabat tanah, geran rumah itu sekarang atas nama syarikat tersebut tetapi dalam daftar hakmilik sementara. Cukai pintu masih atas nama ibu saya tetapi cukai tanah adalah atas nama syarikat tersebut tetapi beralamat rumah ibu saya. Adakah cara untuk kami mendapatkan semula geran rumah tersebut dan menukar kembali hakmilik. Carian telah dibuat di SSM untuk status syarikat tersebut menunjukkan ia masih wujud tetapi tidak aktif. Bolehkah pihak tuan cadangkan peguam yang mahir untuk kami membuat tindakan seterusnya. Nombor saya 0192591752

  101. NICHOLAS says:

    salam sejahtera, saya membeli rumah pd tahun 2012 (Perjanjian ditandatangi) dimana rumah itu telah siap 85%.. Pinjaman saya adalah rm290 k govt loan BPP.. sehingga kini rumah itu masih belum siap.. projek tergendala.. Pihak pemaju telah melantik sub kontraktor baru dan kami pembeli telah diminta menambah pembayaran sebyk rm36k setiap unit untuk proses penyiapan.. semua unit telah menandatangi kerana tidak mahu projek itu terus tergendala.. Dalam tempoh tersebut peguam yg mewakili saya seolah2 tidak bertindak bagi pihak saya berkaitan urusan tersebut. apakah tindakan yang perlu diambil utk situasi di atas

  102. Ezadin says:

    Soalan kedua , berapakah caj yang akan dikenakan sekiranya saya menggunakan khidmat peguam dalam pembelian tanah ini?

    Soalan ketiga, adalah saya layak membuat pinjaman perumahan kedua untuk membina rumah pula?

    • admin says:

      Wsalam, maaf encik tak boleh sebab bukan housing loan. Untuk caj peguam pula, ia bergantung kepada budi bicara peguam, kebiasaannya ia antara 2-4 % daripada jumlah pinjaman yg dibuat. Untuk maklumat, semua kakitangan kerajaan yang telah sah jawatan layak untuk membuat pinjaman. Sila hubungi admin di 0178817430 untuk maklumat lanjut .

  103. Ezadin says:

    Salam, saya telah membeli tanah dengan menggunkan personal loan dari bank tempatan . Akan tetapi saya bercadang menukar loan ini dengan menggunakan loan pinjaman perumahan . Bagaimanakah caranya, dan bolehkah saya menutup personal loan tersebut dengan membuat pinjaman perumahan ini?

  104. Mar says:

    Salam… saya ingin membeli rumah second hand dengan pinjaman dari bpp.. menurut ejen yang menjadi orang tengah antara saya & penjual, penjual masih belum langsaikan pinjaman beliau. Adakah terdapat kemungkinan masalah boleh timbul? Jika ada, apakah persediaan/penyelesaian terbaik bagi pihak saya? Boleh pihak admin cadangkan peguam yang mahir bagi area bangi/kajang/semenyih untuk menyediakan dokumen untuk dihantar ke bpp? boleh emailkan..terima kasih…

    • admin says:

      Wsalam puan. Tiada masalah untuk kami cadangkan peguam untuk proses permohonan sehingga lulus. Hubungi admin di 0178817430 untuk bantuan lanjut.

  105. yusnira says:

    Salam,saya ingin meminta pandangan dr pihak encik iaitu mengenai isu tanah di ganggu pemaju.
    ISu utama:
    Q
    1.tanah sy berada di tengah2 perantaraan tanah pihak pemaju
    2.pihak pemaju tidak bepuas ati dgn pihak kami kerana kami tidak mahu menjual tanah tersebut kpd mereka
    3.pemaju menceroboh tanah kami membina jalan untuk taman perumahan baru di bina
    4.Kami sudah mendapat kelulusan dr pihak tnb,juru ujur ukur bertauliah,kelulusan jabatan air n9 dan indah water tetapi sudah 3 bln pelan telah di luluskan masih pihak atasan tidak mahu menandatangani projek perumahan yg pihak kami mahu jalankan
    4.Pihak memaju cuba menggangu tanah kami

    Sy ingin bertanya apakah langkah yg harus sy lakukan?untuk membolehkan sy membina rumah baru di tanah sy tanpa gangguan dr pemaju?

  106. Ahmad Syukry says:

    Salam..nama saya Ahmad Syukry.

    Saya nak minta nasihat utk bayaran guaman bagi pembelian satu unit rumah kos rendah di Padang Serai Kulim Kedah. Saya sekarang menetap di Permatang Pauh Pulau Pinang.

    Harga rumah RM85k. Loan 90% sudah lulus dari pihak bank.
    Masalahnya bank bagitahu bayaran guamana adalah dalam RM6k.
    Saya rasa harga ni terlalu mahal.

    Boleh tolong jelaskan pada saya?
    No H/P saya 012-9224263

    • admin says:

      Wasalam, maaf kami berpengalaman di dalam urusan pinjaman perumahan kerajaan bagi kakitangan kerajaan sahaja. Admin cadangkan agar pn ke institusi perbankan berdekatan untuk mendapatkan khidmat nasihat. Semoga dapat membantu.

  107. Maya Roslan says:

    salam,

    Tuan, saya nak tanya..saya sebagai penjual menghadapi masalah dengan pihak peguam dalam menguruskan penjualan rumah saya. soalan saya, bagaimana dan kepada siapa harus saya buat aduan terhadap kelewatan pengurusan pihak peguam dalam urusan penjual rumah ini. saya dan pembeli menghadapi situasi yang sama. sudah setahun lebih saya dan pembeli menguruskan hal ini namun tiada kemajuan.

    mohon pendapat tuan mengenai perkara ini.

    terima kasih.

  108. Hafsah Binti Ibrahim says:

    Tuan,

    Saya ada membeli rumah kos rendah (subsale) 6thn yang lepas, dan sekarang Bercadang untuk membeli lagi di kawasan yang sama.
    saya ada mendengar dari sekeliling mengatakan, saya tidak boleh memiliki rumah kos rendah lagi kerana setiap individu hanya layak membeli sebiji rumah kos rendah sahaja. tetapi bila saya rujuk agen tidak mempunyai di sebab kan rumah itu bukan di beli under DBKL.
    rumah yang bakal saya beli ini flat under PKNS

    mohon pencerahan Tuan.

    Terima Kasiah.

    • admin says:

      Wasalam,

      Untuk maklumat tuan, pinjaman perumahan untuk kali kedua hanya boleh dilakukan setelah pinjaman pertama selesai. Jika pinjaman pertama telah selesai. Tiada masalah untuk membuat pinjaman kedua. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi admin di 017 881 7430 (Hazman)

  109. Melati says:

    Assalamualaikum,

    Saya nak tanya mcmna nak kira bil untuk bayaran peguam slpas GST dilaksanakan?
    Ada perubahan tak?Saya cuma ingin tahu,takut nanti bila berurusan dengan lawyer dikenakan cas tlalu mahal.

  110. Tok Aki says:

    Assalamualaikum Tuan…
    saya ingin dapatkan maklumat, saya baru beli rumah. Kontrak perjanjian jual beli rumah saya 3 + 1 bulan… kini telah lewat dari tarikh kontrak selama 102hari (3 bulan). Bermaksud tempoh saya nak beli rumah 7bulan, dan saya dikenakan caj kelewatan kepada penjual rumah sebanyak RM1,770.70.

    adakah caj tersebut wujud?
    Siapa yang perlu tanggung? Saya? Peguam? Pinjaman Perumahan Kerajaan(Loan)?
    Saya tunggu penuh kesabaran untuk mendapatkan RUMAH PERTAMA..
    Penjual menunggu Amaun untuk membeli rumah lain..
    Kenapa saya yang memulakan urusniaga ini menjadi beban daripada orang tengah, antara lowyer dan pemberi pinjam…?

    • admin says:

      wasalam, berdasarkan persolan En. apa yang berlaku adalah masalah biasa yang di hadapi oleh pemohon. Persoalan dari admin, apakah punca En. dikenakan caj kelewatan ? Bantuan lanjut, sila hubungi admin di 0276872668. Admin –> ieta

  111. yusseri says:

    asalamualaikum saya ingin membeli rumah second hand dengan pinjaman dari bpp boleh tolong cadangkan peguam yang mahir area ipoh untuk menyediakan dokumen untuk dihantar kebpp tolong emailkan..

  112. mezal says:

    Assalam.saya nak tanya,ayah saya sudah meninggal dunia tahun lepas.dan arwah pernah membuat pinjaman perumahan kerajaan.boleh saya tahu macam mane untuk saya membuat pertukaran nama kepada ibu saya dan peguam mana yang saya perlu pilih untuk selesaikan hal ini.bolehkah encik bantu saya buat pilihan peguam?

  113. rani says:

    saya mencari khidmat guaman untuk beli rumah untuk buat pinjaman perumahan kerajaan, boleh ke en berikan khidmat guaman yang mahir dalam urusan untuk menyediakan dokumen2 untuk di hantar ke bpp dan berapa charge yang akan dikenakan untuk perkhidmatan ini?

    • admin says:

      boleh, sememangnya kami memberi khidmat mencadangkan peguam yang berpengalaman kepada pemohon jika perlu, sila hubungi admin di 0176872668 untuk bantuan lanjut.Admin –> ieta

  114. kamarul says:

    Assalamualaikum. Saya dn isteri dalam proses membeli rumah. Rumah berharga rm227900.kami telah bayar deposit 10%.selebihnya kami membuat pinjaman bank cara islam Pihak bank juga telah memaklumkan mendapat kelulusan bank negara keatas pengecualian cukai duti setem sebanyak 20% akta setem 1949P.U(A)85 perintah duti setem (perimitan)(no.2)2007.Masalah saya disini adalah apakah yg di maksudkan pengecualian cukai duti setem sebanyak 20%. Sebab bil sebut harga yg diberi tiada pun diskaun untuk duti setem kecuali diskaun untuk preparation of memoradum of transfer. Saya minta jasa baik tuan untuk terangkan tentang diskaun. 20% tersebut. Terimakasih

  115. Emira says:

    As Salam,

    Sy sedang mengalami masalah mcm mana sy nak dapatkan balik deposit rumah 10% disebabkan vendor terminate SNP kerana completion date advise by lawyer dah pun overdue.. Sy ada menghubungi bar counsil untuk mendapatkan khidmat nasihat tetapi mereka tidak dapt menbantu saya dari itu..

    Bagaimana cara untuk saya minta ganti rugi atas kecuaian syarikat guaman yang saya lantik ?

    • admin says:

      wasalam,

      kami menasihati agar en/pn berurusan terus dengan peguam yang dilantik, bukan dengan staff guaman. perbincangan antara dua pihak amatlah penting. adakah en/pn mengajukan soalan berkaitan dengan loan gov ? jika ya, sila hubungi admin di 0176872668 untuk bantuan lanjut.

  116. ain says:

    salam..tn berapa bulan tempoh masa diambil untuk memproses pembelian rumah yang memerlukan pertukaran hakmilik hartanah (rumah masih nama pemaju dan belum tukar pada owner).

    • admin says:

      wasalam, bergantung pada proses penyediaan dokumen, tiada tempoh masa tertentu. jika segala penyediaan dokumen tiada masalah, maka proses permohonan juga berjalan lancar.

  117. Reen says:

    Maaf…peguam lebih memihak kepada penjual.seolah olah penjual yg membayat yuran guaman.setiap update peguan akn menghubungi penjual dan bukan sy pembeli. Sepatutnya peguam memberi arahan utk mengosongkn rumah instead of asking tempoh dari sy untuk penjual pindah selepas penyerahan kunci. Jika sy mendesak utk penyerahan kunci pada hari yg sama final release,lawyer akn ckp ikut procedure. Im getting frust with this situation.lawyer tidak pernh menelefon atau memberikn apa2 infomation. Bagaiman sy nk lanjutkn concern sy?

  118. ain says:

    sy dalam proses membeli rumah melalui agen hartanah yg dilantik oleh penjual. sy gunakan loan bpp dan telah membayar deposit 3% sebyk RM 12,600 dan telah sign OTP pada 20 jan lalu. menurut ejen, baki 7% deposit perlu dibayar dalam tempoh 2 minggu selepas itu. selepas 2 minggu, sy call follow up ejen. ejen bgtahu lawyer tgh berurusan dgn pejabat Tanah dan uruskn s&p. selepas 3 minggu sy terima msg dari ejen maklumkan penjual baru hantar dokumen sb penjual susah nk contact. penjual tinggal di Indonesia. selepas 1 bulan sy followup lagi dan dimaklumkn lawyer tgh buat land search. soalan saya: a) adakah tempoh 2 mgu yg dijanjikan ejen tu akan menjejaskan deposit yg dibayar 3% (hangus). b) bolehkah tn bg info anggaran tempoh normal bg setiap peringkat urusan daripada sign OTP sehingga serahan kunci rumah. c) adakah cukai pintu dan cukai Tanah termasuk dalam kos guaman. krn apa yg sy faham kos2 tersebut akan diselesaikan oleh penjual/pemaju sebelum serahan kunci. d) utk loan bpp 5 + 1. adakah tempoh yg lama ini akan menyebabkan peguam lambat serahkan kunci sehingga bayaran diselesaikan sepenuhnya.

  119. Reen says:

    Sy dlm proses membeli rumah 365k. S&P ditandatangani pd 9/12/14. Till now masih tiada tanda2 kes akn selesai.agreement 3months. Peguan lebih memihak kpd pembeli.setiap pertanya sy tidak di layan dgn sempurna.peguam tidak prnh memberikn update sehingga sy yg bertanya.setiap jwpan adlah berbeza minggu ke minggu. Pembayaran telah di buat penuh pd tgh bulan Dec/14. Penjual tidak mahu mengosongkn rumah sehingga sekarang. Pada siapa sy perlu mohon pertlgan? Seandainya peguam pengarahkn penyerahan kunci di buat dan penjual masih tidak mahu keluar,apa tindakn perlu sy ambil? Total yuran guaman yg di bayar Rm15,632..adakah harga ni munasabah?

  120. miss z says:

    sy br je terima detail bill berkenaan….

    travelling di charge pada kesemua bil sebnyk 400 setiap bil… huhu… pdhal sy yg bwk agreement jumper p.cik sy utk sign…. sy yg pergi pick up sendr agreement di pjbt lawyer & menyerahkan kembali kpd mereka…. land search pun di kira pd kedua2 bil…

    bila ditanya mengenai bil lg 1 kerani berkenaan jwb dia sudah beri pd sy tp sy mmg xpenah terima bil berkenaan… bil utk loan agreement… sy cuma dpt bil snp & bil utk penjual shj… sbb tu sy jd terkjut beruk…sbb sy xpnh diberitahu mengenai bil yg ketiga…

    xpe la encik… ni pengalamn pertama sy berurusan utk membeli rumah… lps ni sy akn lebih selektif dlm pemilihan peguam…

    mgkn bkn rezeki sy….. terima kasih kerana respon terhadap pertanyaan sy….

    assalamualaikum

  121. miss z says:

    assalamualaikum…

    minta pendapat dr pihak tuan…

    sy memohon pinjaman perumahan pd januari 2014 yg lalu… umah flat di kl harga 95k tp sy mohon extra utk byr yuran guaman & utk renovate sikt2 rumah tu nnt….

    extra pun dlm 10k je…

    skang belum settle lg… tp alhamdulilah cek dr bpp dh dpt tunggu cek dr pejabat peguam je nk bg pd penjual… (hampir sethn menunggu…!!!)

    skang ni mslh sy…. pd bulan 4 peguam ada bg sebut harga legal fee ngan disbursement tu…. total lebih kurang rm3600… ok la kan… semlm call tny psl harga…. naik sekali ganda… hurmmmmmmmmmm…….. kalo +- 500 @ 1k tu sy x la terkejut sgt… ni smpai sekali ganda….xsbr nk tunggu bil nk tgk aper yg mhl sgt… pjbt peguam kt dia bukak 2 bil utk sy….
    sy ni br 1st time berurusan dgn peguam… xtau la sy dh kena tipu ke @ mmg caj nyer mcm ni….

    utk pengetahuan encik…yuran guaman dipotong drpd loan..mksd nyer 95k diberi kpd penjual… baki sy 10k…tp tolak yuran guaman dh 7k… mcm maner nk renovate umah…. ???? huhu

    • Elam says:

      wasalam,

      pn. minta guaman keluarkan details/resit tentang caj-caj yang dikenanan dan sila semak semula untuk ketahui sama ada caj yang dikenakan relevan atau tidak. semoga dapat membantu.

  122. zaimah ayop says:

    sy beli rumah tetapi rumah sy tidak sama seperti pelan yg diberikn di dlm s&p… apakah hak sy…apa yg perlu sy buat skrg

  123. zanizan says:

    Mohon beri keterangan pada sya dgn lebih lanjut..no tel 0177764263.

  124. liza says:

    salam..sy ingin bertanya…
    1-sy baru shja menerima surat setuju terima pinjaman perumahan.ape perlu dilakukan???sbb bl tya peguam..dia xprnh jwb fon.
    2- untuk urusan pindah milik, sekiranya sy lambat menandatangi dokumen tersebut adakah peguam akan caj lebih untuk kos guaman kerana dr mula perjanjian jual beli rmh sy masih tidak tau brp amaun sbnr yg perlu sy byr pd peguam. pinjaman sy lulus sbyk RM174,711.00. kos buka fail telah di bayar sbyk rm200.00. perlu jwpn segera…tq

    • Elam says:

      wasalam liza, rujuk staff guaman yang incharge kes pn. surat setuju terima tersebut pn boleh jawab sendiri dan terus hantar ke BPP dan sila maklumkan paga guaman. proses seterusnya adalah di bawah tanggujawab pihak guaman.

  125. poo says:

    Tuan…

    Saya ingin beli rumah second hand dgn harga rm230k guna loan kerajaan. Kelayakan pinjaman perumahan saya adalah rm280k. Boleh tak saya dapat loan penuh sebanyak rm280k. Rumah itu belum renovate lagi ingin buat renovation. mohon minta bantuan..

    1.Berapa kos guaman patut saya bayar.?

    • Elam says:

      salam, tiada msalah untuk mark up loan, tetapi buat pengatahuan en. BPP akan meluluskan jumlah loan berdasarkan nilai semasa rumah yang telah di nilai oleh pihak JPPH.
      Kos guaman adalah 3-5% dari jumlah loan.

  126. Abdul halim says:

    Hi saya sedang membeli tanah dgn mggunakan loan kerajaan….urusan SnP telah selesai disign dan hny perlu tunggu duit dilepaskan kepada penjual sahaja tetapi skrg ada 1 pihak yg telefon sy mgatakan supaya membayar yuran dokumn loan utk melepaskan loan tersebut kepada penjual tersebut. perlu ke saya membayar pihak tersebut untuk melepaskan loan tersebut kepada penjual sy padahal sy x lantik pihak lawyer loan tersebut???

    • Elam says:

      salam en adbul halim, kebiasaan peguam/pemaju akan kenakan caj apabila sesuatu perkara yang telah selesai di sign, sebagai contoh adalah S&P sudah di sign.

  127. Zaim says:

    Salam, saya ingin membeli rumah kepunyaan ayah saya, rumah tersebut masih dalam loan kerajaan dan geran masih dipegang oleh pemaju. Apakah langkah yang patut saya ambil sekirannya saya ingin membeli rumah tersebut dengan loan perumahan kerajaan? Adakah proses pengurusannya dpat dikurangkan? Sekian, terima kasih.

  128. firdaus says:

    salam, saya bercadang untuk membeli rumah mertua saya dengan memohon pinjaman perumahan kerajaan..bolehkah saya meletakkan dua penama ke atas rumah itu iaitu saya dan isteri.saya juga sedang mencari peguam untuk proses tersebut..boleh tuan suggestkan?

  129. Dilla Jamal says:

    Salam,

    Mohon En Elam mengesyorkan khidmat peguam yang terbaik untuk urusan penjualan tanah milik ibu saya.

  130. shamsudin says:

    As salam En. Elam,

    Terima kasih atas penerangan/nasihat tersebut. Masalah yang kami hadapi anak tuan tanah sangat degil dan ego orangnya. Ayah saya ada berjumpa dengan ayah dan ibu tuan tanah tetapi anak tuan tanah sudah memberi amaran kepada kedua ibubapanya supaya tidak memcampuri urusan ini. Apakah cara terbaik untuk selesaikan perkara ini dari segi undang2. Rumah yang ayah saya bina macam mana pula.

    Mengharap.

  131. shamsudin says:

    As salam Tuan,
    Ayah saya masalah besar. Ayah saya ada membeli sebidang tanah lebih kurang seekar. Harga dipersetujui kedua2 pihak RM70,000.00. Ayah saya bayar deposit RM2,000.00 tanda jadi. Kemudian kedua2nya hanya tandatangan atas satu kertas iaitu harga dan deposit yang dibayar. Kemudian ayah saya buat rumah atas tanah tu sampai siap menduduki.

    Masalahnya geran tanah tersebut adalah nama anak tuan tanah sahaja. Kemudian anak tuan tanah meminta duit selebih itu. Kami ingat dia inginkan RM68,000.00 tapi rupanya dia inginkan RM98,000.00. Bayar itu saya minta tangguh. Dan ayah saya baru bagi tahu anak2 pasal bayaran tanah ini lebih kurang 3 bulan yang lepas selepas ayah saya putus harap untuk dapatkan loan dan juga selepas ayah saya jatuh baik dari sakit.

    Jadi saya adik beradik berusaha dalam masa 3 bulan itu untuk mendapatkan loan. Tapi semuanya gagal untuk dapatkan RM98,000.00. Jumlah yang kami boleh dapat sekitar RM50,000.00.

    Anak tuan tanah tak puas hati. Dia bagi tahu dia tak nak jual tanah itu kepada kami. Dia bagi tahu kami bahawa ada seseorang nak beli tanah tersebut dengan harga RM100,000.00. Kemudian kami kaveat tanah tersebut dipejabat tanah untuk menghalang anak tuan tanah jual kepada orang lain.

    Baru2 ini anak tuan tanah nak potong elektrik dan air.

    Persoalannya:
    1) Perlu ke kami bayar baki tertunggak RM98,000.00 atau RM68,000.00.
    2) Rumah yang ayah saya bina sudah diduduki. Adakah jadi satu kesalahan kami dicaj menceroboh sebab masih belum membayar baki harga tanah.
    3) Boleh ke anak tuan tanah potong elektrik dan air.
    4) Berapa bayaran kos guaman untuk kes seperti ini kalau dibawa ke mahkamah.
    5) Kalau ikut pengalaman tuan kemungkinan ke pembeli boleh memang dalam kes seperti ini.

    Minta keadilan.

    • Elam says:

      wasalam, kami bersimpati dengan masalah yang di hadapi oleh pihak tuan. kami juga tidak menafikan kuasa yang ada pada tuan tanah tersebut kerana tiada hitam putih yang boleh dijadiakan bukti kukuh untuk menyelesaikan masalah tuan. masalah sebegini akan selesai jika pihak tuan atau pihak tuan tanah dapat bekerjasama dari segi budi bicara yang baik. hal ini jelas menunjukkan pihak berkuasa juga tidak dapat mencampuri urusan ini kerana, tanah tersebut masih hak tuan tanah dan mereka berkuasa atas tanah tersebut. semoga dapat membantu. Allah tidak akan menguji hambanya lebih dari kemampuan.

  132. zaid says:

    Saya Muhammad Zaid, peguam menguruskan urusan jual beli rumah. Firma guaman saya ialah Hikmah Khalid & Co. pejabat di Wangsa Maju dan branch di Johor Bahru.

    Untuk mendapatkan khidmat guaman, boleh hubungi saya di no 019-4512699 (watsapp/sms/call) atau email saya di zaidhkc@gmail.com

  133. Yus says:

    Assalam,
    Saya (private sector) & isteri (govt sector) ada buat housing loan secara bersama. Now, we think is about time to change to BPPP loan (on wife’s behalf). So, we need consultancy to assess the economical, financial & others factors before we are to proceed with it, considering bank loan 6 years “lock-in period” which will only expire next year. So appreciate a detail explanation on the process flow, fees involve, other financial & economical advices so we may assess our risks & etc. Thanks

  134. aliza says:

    boleh bagi cadangan tak senarai peguam yang baik. untuk makluman saya ingin membuat tuntutan LAD. agak buntu untuk mendapatkan khidmat peguam. TQ

  135. mizi says:

    Salam,sy ingin bertanya,jika peguam sarankan hanya guna 1 peguam untuk kedua
    klien pembeli dan penjual,apa implikasinya?

    dulu sy pernah gunakan khidmatnya untuk beli rumah 3tahun lalu dan kini sy
    ingin menjual kembali dan dia masih sarankan guna 1 peguam sahaja.

    apa pendapat en
    sekian.

  136. nik anuwar says:

    Tuan…

    Saya beli rumah second dgn harga rm220k guna loan kerajaan

    1.Berapa kos guaman patut saya bayar.?

    2.Bagaimana caj penalti boleh dikenakan?
    peguam kata lewat.saya tak faham.

    3. Jika Kelewatan berpunca dari bahagian pinjaman
    kerajaan BPP. Adakah caj saya kena tanggung.

    • Elam says:

      En Nik Anuwar,

      1. kos guaman adalah 3%-5% dari jumlah loan.
      2. masalah kelewatan bpp adalah bergantung pada kelewatan peguam.

      harap dapat membantu.

  137. zanizan says:

    Saya igin membeli rumah pertama dan sudah booking sebanyak Rm2000..harga rumah tersebut dlm lingkungan 160k..dan ingin membuat pinjaman perumahan kera
    jaan.jd boleh saya dptkn info lebih mcm mna kiraan bg duti setem dan yuran guaman yg dikenakn…

  138. salam tuan
    tuan rumah saya ingin menjual rumah kpd saya ttpi rumah tersebut mmpunyai 2 penama. penama 1 adalh bekas suaminya yg skarang hilang x dpt dikesan tinggal dimana. isterinya adalh penama kedua. adakah boleh menukar hakmilik rumah tanpa kbnrn pnama pertama. apakah mslh yg mgkin timbul. jika saya ingin mmbeli rumah trsbut bgaimana caranya.rumah tersebut blm hbis dibayar pinjaman prumahan dgn bank.
    trima ksih atas maklumbls dr pihak tuan.

  139. S.GOURI says:

    i dah ade rumah untuk beli di area puchong.so, i tengah cari peguam yang mahir dalam proses pinjaman perumahan kerajaan dengan kadar cepat…mohon minta bantuan..no telepon:012-2169544

  140. pauziah says:

    saya nk bertukar loan bank ke loan gov anggaran baki 160k. dalam senarai semak pinjaman jenis v, dokumentasi lain saya boleh uruskan. hnya akujanji bank. berapa kos jika peguam uruskan berkaitan akujanji bank tersebut.

  141. nurul says:

    Area kota bharu @ tumpat kelantan.

  142. nurul says:

    Encik bleh bantu rekomenkan lawyer area kota bharu klau ada utk urusan pmbelian tanah dgn mngunakan pinjaman perbendaharaan. Terima kasih.

  143. Pinky says:

    selamat sejahtera, saya nak tahu jika dua buah rumah dah habis installment tapi nak buat penukaran nama (switch name), berapakah yuran guaman dan yuran penilaian yang akan dikenakan sekiranya rumah itu bernilai RM90k?
    terima kasih.

    • Elam says:

      Selamat sejahtera Pinky. Penukaran nama tidak melibatkan peguam. Penama asal dan baru perlu rujuk pejabat tanah utk proses tersebut. Harap membantu.

  144. en ruzaimi says:

    salam admin…

    trima kasih…

  145. en ruzaimi says:

    salam….sy dlm proses membeli sebuah lot premis berharga RM256673 di Shah Alam
    baru dibina n akan siap 2016

    ada dis 10% n rebate RM15k
    bayaran booking dh buat RM5000
    complete cash back RM8k
    loan dh lulus RM209000 (85% termasuk insuran)
    mngikut kiraan baki yg saya kena bayar adalah RM10667
    tapi S&P n aggremnt blum sign lagi…dlm proses
    pemaju kata kos guaman diorg bayarkan …tpi guna lawyer yg dh dilantik oleh pamaju lh…

    loan agg n stamp duty = RM1700 + RM3200

    agak2 brape kos yg saya kena sediakan disini untk complete smua ni….mohon pencerahan….
    betul ke ada dis 50% duty stamp utk aset pertama? mcm mana nk apply?

    tolong bantu…
    agak kepeningan sbb ni fes time nk beli aset…

    • Elam says:

      Salam En Ruzaimi.

      Ya betul duty stamp boleh diskaun 50 % utk aset pertama. Rujuk pihak peguam utk pengiraan kos pembayaran balik dan pengurangan diskaun utk duty stamp.

  146. lina says:

    salam…
    saya ingin bertanya..snp saya adalah pada februari 2013…sehingga sekarang permohonan saya masih dalam proses inkuiri di bahagian perbendeharaan kerana kegagalan peguam dalam melengkapkan dokumen yang diperlukan.adakah saya yang patut membayar penalti berkenaan s&p yang telah tamat tempoh sedangkan kegagalan adalah daripada pihak peguam?mintak Tuan jelaskan…terima kasih

    • Elam says:

      Salam Lina.

      Pembayaran penalti perlu dijelaskan melalui pihak puan. Namun, puan boleh berbincang dgn pihak peguam dilantik mengenai perkara ini bagi meminta budi bicara mereka utk melangsaikan penalti tersebut. Puan boleh hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut.

  147. Jazree says:

    Salaam,
    Saya ingin membeli hartanah di Kuantan, Pahang.
    bolehkah saudara cadangkan saya beberapa peguam yang boleh membantu?
    Terima kasih

  148. raha says:

    Assalam… sy dlm perancangan membeli rumah 2nd dgn hrga rm110k dan owner telah tiada hutang rumah.. adakah kos yuran guaman yang perlu ditanggung sama dgn pembeliaan rumah dari pemaju?

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Raha. Kos guaman bergantung kepada pihak peguam. Jika anda menggunakan loan kerajaan utk pembelian rumah, maka kos guaman yg boleh dikenakan ialah tertakluk dalam lingkungan 3-5% drpd amaun kelayakan pinjaman anda.

  149. anizah says:

    assalam, sy sedang mncari peguam utk pembelian rumah di area melaka.
    boleh ke suggest pd sy. ni email sy siti.anizah.abd.jalil@gmail.com

  150. Aida says:

    Salam,

    Saya telah membeli rumah menggunakan pinjaman kerajaan, setelah menduduki selama 7 tahun, saya kini bercadang untuk membuat ubahsuai rumah menggunakan pinjaman kerajaan juga. Apakah saya perlu/bole menggunakan peguam yang sama semasa urusan jual beli atau boleh menggunakan peguam lain. Untuk makluman kos peguam dari pinjaman pertama adalah di tanggung oleh pemaju.

    terima kasih.

    • Elam says:

      Waalaikummussalam pn. aida.

      Tidak dapat guna peguam yg sama utk jenis pinjaman yg berlainan. Perlu lantik peguam lain yg berkemahiran.
      Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut.

  151. Zahanim ahmad says:

    Salam. Sy ingin membeli rumah subsale. Telah bayar 3% deposit. Rumah berharga 470ribu. Melalui agen hartanah. Masalah saya ialah setelah saya berjaya mendapat kan kelulusan pinjaman bank dan sebagainya, penjual ingin membatalkan jual beli rumah. Snp masih belum tandatangan. Hanya sale agreement dari agent sahaja. Bolehkah saya mengambil tindakan undang2 keatas penjual.? Contohnya penjual perlu return earnest booking dan bayar gantirugi kerana membatalkan jual beli.

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Pn. Zahanim.
      Mengikut pengalaman sy, selagi belum ada perjanjian S&P ditandatangan oleh kedua2 belah pihak, susah utk mengambil tindakan undang2 bagi sebarang salahlaku yg dibuat oleh salah satu pihak.
      Walaubagaimanapun, puan boleh rujuk semula offer letter yg puan dah sign dengan penjual.
      Tak perlu buat surat pembatalan sebab transaksi tidak berlaku sebab tidak t.tgn S&P.
      Puan maklumkan juga pada pihak lawyer mengenai pembatalan ini.
      Harap membantu.

  152. zamanhuri junid says:

    salam tuan,sy ada membeli sebuah rumah pada hujung tahun 2012 dan potongan bermula januari 2013 menggunakan loan kerajaan.soalan sy 1)bolehkah sy menjual kembali rumah sy tersebut sekarang kerana pemilikan kurang dari 5 tahun. 2)sekiranya boleh,berapa cukai jualan yang sy kena bayar bg pemilikan kurang dr 2 tahun(rumah sy beli 165k,loan 161k dan balance 158k serta ingin jual pada harga 320k).3)adakah pada masa hadapan sy boleh membeli rumah kembali menggunakan loan kerajaan bagi pinjaman pertama atau dikira sebagai pinjaman kedua.4)adakah sy dikenakan penalti di sebabkan penjualan rumah kurang 5 tahun.

    • Elam says:

      Salam en.zamanhuri.. Maaf atas kelewatan menjawab. Terima kasih atas persoalan anda.

      1. Tiada masalah utk jual rumah tersebut. Lantik peguam mahir setelah ada pembeli yg sesuai.
      2. Perlu rujuk semula dgn pihak BPP bagi mendapatkan jumlah sebenar cukai jualan drpd pihak lembaga hasil.
      3. Beli rumah kedua menggunakan loan kerajaan merupakan loan kedua.
      4. Tiada penalti dikenakan oleh pihak BPP. Rujuk pihak pemaju utk kepastian penalti jika pembelian drpd syarikat pemaju

  153. Shukry says:

    Assalammualaikum En.. Saya nak tanya..saya baru nak beli rumah harga 170k..loan dah lulus 153k termasuk insuran 159k..saya dapat quotatian harga utk snp dan loan perjanjian dari pihak bank..snp rm 5300 dan perjanjian 6200 jumlah 11500 adakah ini jumlah yang berbaloi saya bayar..mintak pandangan tuan

  154. Sharin Ab Ghani says:

    Terima kasih atas ulasan yang diberikan. Maksudnya saya kene membuat pindahmilik dengan ibu saya di pejabat tanah terlebih dahulu ke atau jumpa peguam? Rumah tersebut berada atas tanah yang mempunyai 3 penama.

    • Elam says:

      Encik Sharin boleh jumpa peguam dahulu bagi mendapatkan nasihat sebelum lakukan proses tukar hakmilik. Hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan peguam mahir dan bantuan proses dokumen permohonan.

  155. rohayu says:

    salam sejahtera,
    Di manakah boleh saya dapatkan perkhidmatan peguam bagi urusan pembelian rumah hasil daripada lelongan awam?

    terima kasih

  156. Sharin Ab Ghani says:

    Salam tuan, ibu saya bercadang menjualkan rumah pada saya. Boleh ke saya menggunakan pinjaman perumahan kerajaan untuk membeli rumah tersebut? Jika tuan dapat beri cadangan perkara yg saya perlu lakukan.

    • Elam says:

      Waalaikummussalam En.Shahrin.
      1. Tiada masalah utk beli harta ibu bapa menggunakan pinjaman kerajaan. Cuma perlu melalui proses tukar hakmilik kepada encik terlebih dahulu.
      2. Kemudian hubungi kami utk cadangan peguam mahir dan bantuan lanjut sepanjang proses permohonan pinjaman. Moga membantu.

  157. farah says:

    Salam nk mtk pendapat en sgt2…harga rumah 135k dpt pnjm loan 85% dapat 115k termasukk insurans rumah slbhnyer tmbh duit sndri…amik lawyer dari panel bank berpatutan x kos guaman 6.9k utk snp dan perjanjian..dan lawyer mtk bayar lasam mase sign snp.so sy nk minta pendapat berbaloi harga guaman?dan betul ke proses kne bayar lansam…bkn setle kje br byar ke?plsss nk feedback secept mungkin..tq

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Puan Farah.

      1. Yuran guaman kebiasaannya dikenakan sekitar 3-6% drpd jumlah pinjaman dan yuran dikenakan oleh peguam puan ialah dalam lingkungan tersebut.
      2. Syarat dan prosedur pembayaran bergantung kepada peguam.
      3. Puan boleh berbincang untuk budi bicara peguam ataupun tukar peguam jika tidak memenuhi kehendak puan.

  158. Lee says:

    Salam…
    Berapakah kos yang perlu dibayar kepada peguam untuk urusan tukar pemilih rumah? Sebab nak bayar habis loan rumah… sekian…

    • Elam says:

      Salam sdr.Lee. Jika pembeli saudara menggunakan loan kerajaan juga, yuran guaman bagi semua jenis pinjaman adalah sama iaitu dalam anggaran 3-5% daripada jumlah pinjaman beliau. Boleh bincangkan bersama pembeli rumah tentang pembahagian bayaran yuran guaman jika berhasrat menggunakan peguam yg sama.

  159. amri says:

    no sya 0123747115

  160. amri says:

    slm tn, sya dlm proses pmbelian rumah 2nd hand brstatus pajakan brbaki 59thn pd hrga 150k dgn mnggunakn loan government. yuran guaman yg dikenakan adalah 3.4k untuk prjanjian S&P dn 2.9k utk prjanjian loan gov mnjadikn keseluruhan kosnya 6.3k. adakah kos ini logik dn brpatutan? tq atas respon..

    • Elam says:

      Wslm En.Amri..
      Kebiasaannya kos guaman 3-5% drpd amaun pinjaman. 6.3k masih dalam anggaran kos guaman yg berpatutan. Boleh minta budi bicara peguam encik utk perbincangan semula kos tersebut.

      Sertakan no.tel encik utk bantuan pendaftaran online dan
      pemeriksaan dokumen secara PERCUMA.

  161. osmo says:

    Tuan, saya ingin bertanya..jika rumah yang dibeli harganya RM340,000.00..berapakah fi peguam yang patut saya bayar? Tq Tuan

  162. Mohd Hafiz says:

    saya mohon bantuan untuk memohon pinjaman perumahan bagi rumah kos murah yang telah siap dibeli atas nama individu di Banting

  163. jask says:

    Tuan, saya ingin menjual rumah dgn harga RM140k. Saya beli rumah tersebut menggunakan pinjaman perumahan kerajaan dan ada baki sekitar RM98k. Mohon nasihat tuan:

    i. Apakah kos2 lain yang perlu saya tanggung untuk menjual rumah tersebut? dan berapakah anggaran kos yang terlibat?
    ii. Yuran guaman perlu dibayar oleh saya atau oleh pembeli atau kami boleh berkongsi yuran guaman?
    iii. Lokasi rumah di Rawang dan saya tinggal di Bangi, adakah tuan mempunyai cadangan nama syarikat guaman yang boleh membantu menguruskan penjualan ini dengan cekap dan cepat?

    Terima kasih atas nasihat tuan.

    • Elam says:

      JASK.

      1. Jualbeli rumah loan kerajaan hanya melibatkan yuran guaman utk buka fail perjanjian shj. Kos guaman biasanya sekitar 3-5% drpd harga nilai rumah.
      2. Yuran guaman boleh juga dikongsi bergantung kepada persetujuan dan budi bicara peguam.
      3. Sertakan no.tel encik utk kami hubungi setelah mendapat peguam yg sesuai. TK.

  164. rasyidah says:

    saya telah menandatangani snp pembelian rumah dan pinjaman perumahan telah diluluskan oleh BPP. Walau bagaimanapun akibat masalah kewangan saya telah membatalkan pinjaman perumahan tersebut. Kini, pihak pengurusan pembelian rumah telah mengenakan bayaran rm1000 untuk caj pengurusan dan pihak peguam juga mengenakan caj rm3206 keatas saya kesan daripada pembatalan tersebut. Adakah ini prosedur yang dikenakan jika kita membatalkan pinjaman pembelian rumah? Mohon penjelasan daripada pihak tuan

    • Elam says:

      Wslm RASYIDAH.. Perlu rujuk snp perjanjian jualbeli dgn pihak pemaju dan kontraktor. Puan berhak utk pertikaikan jika tiada perjanjian hitam putih mengenai caj penalti tersebut. Boleh cuba berbincang dgn pihak pemaju dan kontraktor mengenai perkara tersebut.

  165. fazilahwati says:

    Salam…sy br membeli rumah harga rm250k..rumah yg hampir siap pembinaannyer..loan kerajaan sdh diluluskn…sekiranyer sy ingin membatalkannyer atas urusan peribadi…adakah sy akan dikenakan panalti oleh pihak pemaju? Adakah bayaran insusran..guaman akan dikenakan double? Adakah jika loankerajaan itu tlh lulus sy akn dikenakan bayaran separuh dan akan ditolak dlm payslip sy nanti?

  166. Zai says:

    Tq En..jadi saya kena bincang dgn peguam pembeli la utk uruskan urusan saya..
    Bagaimana pula kalau ada sekatan mcm yg en kata tu..S&P rumah baru lepas 2 tahun dan setahu saya akan ada bayaran tambahan..Katakan saya beli rumah dgn harga 200K dan dapat jual pada harga 225K..Agak2 berapa bayarannya?

    • Elam says:

      Zai : Jika ada sekatan bayaran akan meningkat….untuk lebih tepat eloklah rujuk peguam yang zai telah lantik. Tk

  167. Zai says:

    Salam En,
    Saya bercadang menjual rumah saya pada harga RM210K melalui agen dgn persetujuan agen akan ambil 2% dr harga tersebut.Sekiranya ada pembeli, apa urusan yg sepatutnya berlaku antara saya&pembeli.boleh tak saya dapat anggaran kasar yg saya & pembeli perlu bayar kepada peguam?

    • Elam says:

      Mksm Zai : Pandangan saya : Jika rumah ada pembeli biasanya pembeli @ agen akan minta dokument rumah tsbt seperti salinan geran, cukai2 yang berkaitan dan ic saudara untuk tujuan permohonan pinjaman dengan instituasi kewangan dan sebagai rujukkan peguam pembeli. Kadar bayaran kepada peguam jika hendak jimat dan mudah… sebaiknya guna peguam yang sama… biasanya penjual cuma kena bayar TIDAK LEBIH RM600 jika tiada seketan/consent dan cukai/Lembaga Hasil … walaubagaimanapun saudara boleh minta perincian bayaran daripada peguam. Inilah pandangan saya daripada kes2 yang telah saya lalui dan rujukkan agensi2 berkaitan.

  168. ummianis says:

    saya mohon bantuan untuk memohon pinjaman perumahan bagi rumah yang telah siap dibeli atas nama individu yang masih ada hutang dengan pihak bank.

    • Elam says:

      Ummianis : Boleh hubungi hp saya bila-bila untuk bantuan lanjut…. 0196692728… semuga dengan berhubung saya boleh membantu dengan lebih berkesan. Tq

  169. mas sweet says:

    as salam,saya nak tanya jika saya ade brcdang nk jual rumah&sy dh sign offer letter,tp sy x jd nk mnjual rmh trsbut.adakah sy trpaksa mmbyr blik kos yg d keluarkn oleh pembeli?…sy mnjual rmh ini mlalui ejen..proses rmh itu bru nk msuk consent,rmh sy rmh kos rendah..adakah sy trpksa mngung n mmbyr blik kos pembli…krn ejen mmberithu jika sy btalkn utjk mnjual umh trsbut sy hrus mmbyr blik kos itu…boleh x En.Alan trangkn tntg prosedur tntg jual rmh…

    • Elam says:

      Mksm Mas Sweet : Saya hanya dapat menyimpulkan beberapa perkara…. 1-Apabila hendak buat sesuatu keputusan, fikir semasak-masaknya, minta pandangan orang terdekat. 2-Jika kita menyusahkan orang lain…. biasanya ….
      satu hari nanti akan ada orang lain menyusahkan kita. Begitu jugak jika kita berbuat baik…. Kesimpulanya : berbincanglah bersama untuk mencari penyelesaian, minta bil-bil atau resit jika diminta menangung
      kos. Harap dapat pencerahan.

  170. ROSLAN IBRAHIM says:

    Saya ingin menjual rumah dan pembeli sudah ada di Kuantan Pahang. Apa yang harus saya lakukan untuk langkah seterusnya? No saya 019-7445454 dan lokasi saya di Pulau Pinang. Terima kasih.

  171. Amizah says:

    Salam En Elam,

    Saya difahamkan sekiranya saya ingin membuat penyelesaian penuh (full settlement) pinjaman perumahan saya, saya perlu mendapatkan khidmat peguam. Soalan saya berapakah kadar yuran peguam yang dikenakan bagi full settlement hartanah bernilai RM100,000 – 150,000. Harap dapat jawapan dari En Elam. Terima kasih

    • Elam says:

      Mksm Amizah : Boleh buat dengan 2 cara…
      1) Melalui peguam (anggaran yuran 1%) rujuk peguam pilihan untuk lebih tepat.
      2) Buat sendiri. a. Buat surat ke BPPP minta penyata baki hutang terkini
      b. Buat bayaran ke BPPP dengan Bank Draft dan submit ke kaunter BPPP
      c. Lengkapkan BORANG FORMAT 13 untuk pembatalan insuran/takaful
      d. Kebiasaan sekitar >20 hari BPPP akan keluarkan surat/slip/geran untuk simpanan.
      Semuga dapat pencerahan dari saya.

  172. azrul says:

    as-salam…bolehkah saudara cadangkan peguam yang boleh dipercayai untuk urusan membeli rumah di ayer keroh,melaka…p/m saya di ayoi1984@yahoo.com..

  173. Junaidah Adin says:

    Salam En. Elam

    Bagaimana caranya/proses untuk menukar nama bagi rumah yang telah habis bayar
    (Owner : Bapa Mertua) kepada saya : menantu
    Bolehkah digunakan alasan : Pemberian kasih sayang
    No. saya : 012-6233742 lokasi Ampang

    Terima kasih

    • Elam says:

      Mksm Junaidah Adin : Maaf ya kelewatan menjawap…. Saya kena buat rujukkan luar.
      Pandangan 1 : Pn. boleh membuat pertukaran nama dengan pergi kepejabat tanah yang terdekat dengan harta tsbt bersama bapa mertua. Antara persediaan bayaraan ialah :
      a- Cukai tanah dan cukai pintu – Tidak perlu bayar jika sudah buat bayaran tahun ini. b- Pendaftaran di pejabat tanah (pindah milik) c- Duti setem
      – Jika nilaian harta rm 100,000 kena beli stem hasil rm1,000 ( rujuk pejabat tanah untuk mendapatkan diskaun )
      Pandangan 2 : Boleh pergi kepejabat peguam terdekat
      Pandangan 3 : Boleh cari runner disekitar pejabat tanah. Biasanya runner akan siapkan semua borang dan dokument, cuma anda kena buat bayaran servis dll.
      Semuga dapat pencerahan.

  174. Saedan says:

    Saya ingin menjual rumah dan pembeli sudah ada. Apa yang harus saya lakukan untuk langkah seterusnya? Tolong advise… No saya 012-9417279 dan lokasi saya di Rawang. Terima kasih.

  175. Zana says:

    Saya hendak membeli sebidang tanah berharga Rm170k. menggunakan loan kerajaan, Persoalannya
    1) Berapakah anggaran bayaran kos Guaman yang perlu saya bayar 1% atau 3%
    2) Adakah saya perlu membayar duti setem dan kos pendaftaran di pejabat tanah apabila menggunakan pinjaman kerajaaan.
    Boleh bagi maklumat… Terima Kasih

    • Elam says:

      Zana : Maklumat yang diberi tidak lengkap… Sila hubungi saya bila-bila masa (0196692728) untuk jawapan lanjut. Tq.

  176. hamdan says:

    ni no fon sy 0163076467

  177. hamdan says:

    sy ingin menjual rumah sy..sy memerlukan peguam untuk membantu sy dalam penjualan rumah sy tu…pembeli sudah ade..boleh encik tolong bagi senarai peguam dalam area jalan pahang kl yg dapat membantu sy..sekian terima kasih..

  178. nurul hidayah says:

    salam..sy ingin bertanya..
    sy self employed bersama suami..kami cume ada bank statement perniagaan kami di bawah name sy.dan permohonan rumah telah dibuat atas nama kami berdua.deposit telah dibayar lebih kurang 30k..kami baru 22 tahun.pihak bank mencadangkan untuk sesiapa joint applicant tuk loan rumah kami memandangkan bank statement sy tidak kukuh dan tiada commitment spt kereta dll..suami hanya commitment personal loan. selain dr ini ade x care lain yg tidak melibatkan pihak lain selain kami berdua kerana kami tiada sedara yg brpendapatan tinggi..

    • Elam says:

      Mksm Nurul Hidayah : Sukar saya nak jawap…… Cuba cari bank lain, mungkin boleh bagi pinjaman lebih mudah…. dan cadangan ke 2 : Buat part time business…. Kumpul duit…. boleh buat rumah tunai….. Nii jaaa yang saya mampu bagi idea….

  179. Khairul Nasir Mohamad Hazir says:

    Salam. Saya bercadang untuk membeli sebuah apartment (are Sentul) berharga RM70,000 daripada pemunya asal secara tunai (pengeluaran KWSP – kelayakan RM72K).

    Boleh cadangkan peguam yg biasa dgn urusan spt di atas.

  180. siti says:

    Salam. Sy nk tnya..mana lebih baik kos guaman dibayar skali dgn loan yg dibuat atau dibayar berasingan?

    • Elam says:

      Mksm Siti : Bergantung kepada kemampuan, jika nak mudah dan duit lebih pun ada di tangan, eloklah bayar kos guaman terus. Jika hendak masukkan legal fees dll bayaran dalam pinjaman pun boleh tertakluk persetujuan peguam siti dan biasanya kes subsale sahaja, tetapi jika beli melalui pemaju …..saya diberitahu jarang berlaku. Harap dapat pencerahan.

  181. liedafirza says:

    Salam..sy bercadang untuk membeli rumah di Seremban melalui gov loan daripada individu dan rumah tersebut pun sudah habis dibayar beliau. Jadi, sy terpaksa melantik peguam sendiri untuk urusan gov loan. Boleh En Alam atau ada sesiapa ada contact, number lawyer2 yang mahir menguruskan pinjaman kerajaan

  182. aidil says:

    Saya nak tanya, betul ke peguam akan isu 2 bil berasingan iaitu :
    1. Pembeli dan pemaju (duti setem + MOT + yuran guaman)
    2. Pembeli dan pemberi pinjaman (SNP + yuran guaman)

    Jika pemaju menyatakan yuran guaman percuma, yuran yang manakah yang dimaksudkan?

    Mohon bantuan.

    Terima kasih.

  183. MM.. says:

    Salam En. Elam..

    boleh listkan peguam yang biasa berurusan dengan BPP kerajaan..? kalau boleh yang berada sekitar kajang, bangi atau pun putrajaya…sekian…

  184. Mohd Fadzil bin Mohd Nawawi says:

    Saya adalah pembeli rumah di kawasan Ipoh Perak.
    Soalan saya: Adakah saya layak membuat tuntutan di atas kelewatan menyiapkan rumah sedangkan S&P di tandatangani pada Jul 2009 tetapi saya terima CF pada 4 Jan 2013. Kedaan rumah banyak yang retak dan bocor atapnya. Jika boleh berapakah yang saya layak Harga ruma tersebut adalah RM131 000.00. Saya mohon pada syarikat guaman mana yang saya perlu adukan untuk menuntut keadilan.

    Terkilan dan Tak Puashati………………
    Pesara
    Anak Ramai

    • Elam says:

      En Mohd Fadzil : Boleh rujuk perjanjian jual dan beli (S&P) dan kena berjumpa peguam asal yang menyediakan S&P 2009 untuk menyelesaikan masalah. Boleh juga maklumkan pemaju jika ada kecacatan bangunan. Semuga membantu.

  185. zaleka says:

    Assalammualaikum..

    mohon bntuan en elam..sy dlm proses ingin membeli rumah yg telah dikenal pasti dan telah membyar sejumlah booking deposit pada tuan rumah, sy ingin mnggunakan manfaat pinjaman perumahan kerajaan dgn kelayakan pnjaman yg telah sy ketahui …soalannya:
    i) yang mana satu perlu sy lakukan, mencari peguam untuk snp atau merujuk pada bahagian perumahan untuk proses selanjutnya
    ii) lokasi rumah adalah di seremban boleh en cadangkan sy good profile property lawyer untuk sy…
    tq so much….

    • Elam says:

      Mksm Zakeka : Desebabkan pihak peguam banyak perkara kena buat, adalah lebih baik cari peguam berpengelaman untuk membantu menyelesaikan pembelian rumah melalui BPPP. Hubungi saya bila-bila untuk perincian. Hp : 0196692728. Semoga membantu.

  186. mff says:

    salam
    bolehkah saudara emelkan pada saya senarai pejabat peguam yang boleh menguruskan pinjaman kerajaan sppi (islamic)sekitar kota kinabalu sabah? atau mana2 website senarai nama peguam supaya sy boleh buat rujukan?

    tq

    • Elam says:

      Mksm Farizibma: Boleh layari website : malaysianbar.org.my senarai peguam mengikut negeri ada. Saudara kena pastikan peguam tsbt pernah buat dan biasa mengenai PINJAMAN KERAJAAN / SPPI. Semuga membantu.

  187. nurasma says:

    salam..bolehkah pihak tuan emelkan pada saya senarai pejabat peguam yang familiar dengan pinjaman kerajaan sekitar wangsa maju/gombak/kl? atau mana2 website senarai nama peguam supaya sy boleh buat rujukan? thanks

  188. amri says:

    salam..
    saya ade 1 kemusykilan, ape kaedah jika peguam bank melewat2kan process dokumen untuk diberi kepada pihak bank.

    • Elam says:

      Mksm Amri : Sukar saya nak jawap bagi pihak peguam. Cadangan saya elok bawa berbincang mengapa perkara tsbt berlaku. Boleh bubungi saya untuk penjelasan.

  189. maryati abd wahab says:

    aslmkum,boleh en tolong cadangkan peguam untuk saya area ulu tiram,johor.

    • Elam says:

      Mksm saudari Maryati : Ok… boleh… Inboxkan hp no saudari atau boleh hubungi saya di talian Careline 0196692728.. TK

  190. zakri says:

    salam,
    sy sedang mencari peguam yg biasa menguruskan pinjaman perumahan kerajaan bg mewakili sy. sy membeli rumah PR1MA, blhkah tuan rekomenkn mana2 lawyer area kajang,putrajaya,bangi utk sy.

    terima kasih

  191. NORHASLINA BINTI HASHIM says:

    Salam, sy bercadang utk membeli sebuat Apartment di Taman Mas, Puchong dgn harga 56K melalui loan kerajaan.
    Jantina:Perempuan
    D.O.B :28.7.1987
    Jenis perlindungan:Etiqa Takaful
    Tempoh Pinjaman : 30thn
    a)Jika sy melantik peguam adakah urusan dari permohonan sehingga selesai, akan diuruskan sepenuhnya oleh peguam?
    b)Berpandukan harga kediaman tersebut, berapa anggaran kos peguam dan lain2 yg sy boleh anggarkn?
    c)Jika permohonan pinjaman saya ditolak, adakah kos peguam masih perlu sy selesaikn??
    tQ 😉

    • Elam says:

      Mksm Pn Norhaslina :
      a)Yaa jika pn melantik peguam yang mahir. Jika belum ada boleh hubungi saya untuk cadangan.
      b)Tentang kos peguam biasanya sekitar 1% hingga 3% dari jumlah loan, pastikan pilih peguam yang biasa buat pinjaman BPPP
      c)Biasanya kena bayar kos buka fail sahaja….tapi tertakluk pada peguam tersebut. Semuga jawapan saya dapat membantu. TK
      malumat lanjut hubungi careline kami 0196692728.

  192. shahmi says:

    salam..

    sy nk apply loan gov beli rumah..leh bantu?

    • Elam says:

      Wslm, InsyAllah saya bantu ..
      En/Pn boleh ke halaman mortgage untuk rujukan sekiranya perlukan maklumat lanjut, En/Pn boleh hubungi talian Careline kami 0196692728 atau berikan nombor En/Pn untuk pihak kami hubungi, TQ .semoga dapat membantu.

  193. mohd shazwan bin ahmad zikri says:

    salam,
    boleh x saya dapat kan qotation untuk loan kerajaan,
    saya nak beli rumah mak saya di taman rumpun bahagia
    rumah sami d
    harga : rm140k

    • Elam says:

      wslm,
      boleh, sila nyatakan :-
      Jantina :
      Umur :
      Jenis perlindungan yang diplih :
      (*cth : Etiqa Takaful)
      Tempoh Pinjaman :
      (*cth : 360 Bulan)

      adakah rumah yang ingin di beli telah siap di bina atau dalam pembinaan ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *