2) MEMBINA RUMAH DIATAS TANAH SENDIRI

Seperti yang kita tahu rumah pada zaman kegemilangan ini kebanyakkannya mahal-mahal.  Ada tu kawasan perumahan yang betul-betul mewah yang orang lain tak mampu nak beli.  Tambahan,ada pulak rumah yang semua nya diibaratkan “goreng pisang” panas.  Baru gantung iklan dah “sold out”.  Yang melepasnya kita juga.

Apapun alasannya, kami nak kongsikan maklumat untuk menggunakan pinjaman perumahan untuk membina rumah atas tanah sendiri atau istilah pinjaman BPPP iaitu:

  • Pinjaman Jenis ke-2:  Membeli rumah diatas tanah sendiri.
  • Pinjaman Jenis ke-6:  Membina rumah diatas tanah pemohon yang dibeli melalui pinjaman kerajaan.

Jika belum mempunyai tanah, saudara boleh buat pinjaman beli tanah dan kemudian baru bina rumah.

 

Perkara-perkara yang perlu diperhatikan apabila ingin membina rumah atas tanah sendiri adalah :  Melantik Peguam dan Kontraktor.

  1. Tujuan untuk melantik peguam adalah :
    • Menjadi keperluan melantik peguam yang berpengalaman atau pun sudah biasa berurusan dengan BPPP.
    • Untuk membuat perjanjian pembinaan (S & P).
    • Membuat CARIAN / LAND SEARCH di pejabat tanah.
    • Membantu membuat permohonan secara online.
    • Memberi cadangan kontraktor dan arkitek yang pengalaman.
    • Membantu dalam memohon membuat penilaian JPPH jika diperlukan.
  2. Tujuan untuk melantik kontraktor adalah :
    • Menjadi keperluan dalam melantik kontraktor yang mempunyai lesen, mempunyai CIDB dan yang berpengalaman berurusan dengan BPPP.
    • Supaya pinjaman perumahan tidak berlaku kelewatan dalam proses membina rumah dan mengikut undang-undang.
    • Membuat pembinaan mengikut plan yang disediakan oleh arkitek bertauliah.
    • Menyediakan laporan tuntutan bayaran kepada peguam untuk diserahkan kepada BPPP.
    • Kontraktor akan melantik arkitek berdaftar bagi menyiapkan plan.
    • Mendapatkan kelulusan daripada pihak PBT.
    • Membantu dalam memohon membuat penilaian JPPH jika diperlukan.
  3. Jika nak jimat, lantik arkitek sambilan tetapi apapun perlu berhati-hati. Jika tanah di luar kawasan majlis, pelan diperlukan tetapi perlu dapat pengesahan pihak majlis bahawa tanah adalah di luar kawasan majlis adalah memadai.
  4. Pembinaan rumah hanya boleh dimulakan setelah pinjaman diluluskan BPPP.


*Cara bayaran kos pembinaan perlulah mengikut jadual seperti di bawah dan sebaiknya dimasukkan ke dalam perjanjian.

 

 

            CARTA ALIR UNTUK MEMBINA RUMAH DIATAS TANAH SENDIRI

 

latest jenis II

Langkah 1:

Pemohon perlu melantik kontraktor dan peguam yang berpengalaman iaitu yang biasa berurusan dengan pihak BPPP. Jika kontraktor atau peguam yang dilantik tidak biasa berurusan dengan pihak BPPP, dikhuatiri akan berlaku banyak masalah.  Hal ini disebabkan kebanyakan dokumen akan diuruskan oleh kedua pihak berkenaan. Berdasarkan pengalaman saya, kebanyakan masalah timbul akibat tersalah memilih peguam dan kontraktor yang tidak pernah berurusan dengan BPPP.

Langkah 2:
Arkitek akan buat pelan rekabentuk berdasarkan persetujuan peminjam dan kos cadangan dari kontraktor. Pemohon perlu berhati-hati dalam memilih kontraktor kerana banyak berlaku kes dimana kontraktor gagal menyiapkan pembinaan berikutan masalah kewangan ( kontraktor akan mendahulukan wang sendiri setelah pembinaan siap dalam 20%, kemudian claim wang tersebut dengan BPPP melalui peguam dan jika kontraktor itu mempunyai modal, tuntutan boleh dibuat selepas rumah siap dibina ).

Langkah 3:
Setelah pemohon dan kontraktor melalui arkitek bersetuju dengn pelan rekabentuk, pemohon @ peguam@ kontraktor perlu menghantar borang permohonan ke Pejabat Penilaian. Pemohon boleh mengisi permohonan pinjaman SPPB secara online. Borang permohonan beserta dokumen yang diperlukan bolehlah diserahkan kepada saya untuk pemeriksaan sebelum dihantar ke BPPP. Pemeriksaan ini penting untuk mengelak berlakunya masalah dalam permohonan yang boleh menyebabkan berlaku kelewatan dalam kelulusan.

Langkah 4:
Kontraktor akan memulakan kerja pembinaan setelah mendapat surat kelulusan dari BPPP, Lampiran E (surat setuju terima) ditandatangani dan peguam telah membuat gadaian.

Nota:

Dahulu dikenali sebagai Lampiran E,tetapi sekarang dikenali sebagai Surat Setuju Terima Pinjaman Perumahan Pembendaharan.

RENOVATION

Jika anda ingin mengubahsuai (renovation) rumah anda, terdapat beberapa dokumen yang perlu anda sediakan..

-Pelan mestilah mendapat kelulusan daripada arkitek dan sah digunakan dalam tempoh 12 bulan.

-Salinan lesen kontraktor dan CIDB/SSM yang disahkan dan belum tamat tempoh.

CONTOH-CONTOH PELAN BANGUNAN

 

 

KESIMPULANNYA:

~ Membina rumah di atas tanah sendiri bermaksud anda bebas untuk merekabentuk rumah mengikut selera dan kepuasan masing-masing.  Malah anda juga boleh menjimatkan kos peruntukan untuk membina rumah.  Tetapi jika tersilap boleh meningkatkan kos.

~ Jika tanah dibeli 2 lot, 1 atas nama isteri, dan 1 lagi atas nama suami, dan rumah akan dibuat atas kedua2 lot, hanya 1 lot harta dibenarkan untuk membuat pinjaman. Sebaiknya, satukan lot berkenaan, jika tidak anda perlu masuk di dalam kes rayuan.

~ Anda juga boleh menggunakan kontraktor dari kalangan ahli keluarga, tetapi pastikan kontraktor tersebut mempunyai lesen daripada khidmat kontraktor CIDB atau ROC yang masih belum tamat tempoh.

_________________________________________________________________________________

*PENAFIAN:

MOHD ELAM & PARTNER MANAGEMENT SERVICES tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan/kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.  Artikel ini adalah sekadar panduan kasar yang berdasarkan senarai rujukan dibawah.  Jika ada percanggahan, rujukan maklumat adalah mengikut agensi yang berkaitan.  Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke masa.

__________________________________________________________________________________

Rujukan  :

1)Pakar Perunding Perumahan Bepengalaman

2)Kontraktor Berpengalaman -Mohda Construction Sdn Bhd

3)Pegawai Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan

4)Arkitek Berpengalaman

Disediakan oleh   : Sharifah Noor Khalillah Binti Syed Ismail / Politenik PortDickson / N.Sembilan / Mac2012

Dikemaskini oleh   :

1)  Siti Zawiyah Binti Shuib/UiTM Melaka/Melaka/Mac2013

2)  Muhammad Farizuan Bin Amiruddin / Kolej Antarabangsa Unifield / Melaka / Disember2014

___________________________________________________________________________________

Kami mengalu-alukan kunjungan anda, sila klik link-link panduan di bawah :

Link-link yang berkaitan dan mungkin dapat membantu anda menyelesaikan persoalan -persoalan yang bermain di minda anda  dan mungkin memberi lebih maklumat kepada anda.

  • “Saya kakitangan kerajaan, macam mane hendak memilih peguam untuk membantu saya membeli rumah terpakai (secondhand house).”  Ramai yang bertanya persoalan ini. Apakah kepentingan peguam dalam proses pinjaman anda. Jawapannya ada di link ini ! PANDUAN 3 : Pemilihan Peguam
  • Kepentingan pewaris/penama dalam pinjaman atau insurans. Perlu lebih maklumat tentang penama atau pewaris?? Klik di sini! PANDUAN 10 : Penama/waris
  • Anda buntu memilih Insurans /Takaful yang sesuai untuk membuat pinjaman perumahan ??   Pilih dan klik di sini

       http://mohdelam.com/mortgage/insurans/pilih-et/

       http://mohdelam.com/mortgage/insurans/pilih-tm/

________________________________________________________________________________

Anda boleh klik link youtube di bawah untuk mengetahui tentang perkhidmatan yang kami tawarkan..


   
 Perkhidmatan Kami di BPPP(Version 2)

                            Panduan Permohonan Pinjaman Perumahan (SPPB)

                            Pemilihan Peguam : Pinjaman Perumahan  Perbendaharaan

                            Pinjaman Perumahan Kedua Bahagian Pinjaman Perumahan 

_________________________________________________________________________________


209 Responses to 2) MEMBINA RUMAH DIATAS TANAH SENDIRI

  1. NUR SYUHAIRAH RIDZUWAN. says:

    ASSALAMUA’LAIKUM WBT. SAYA DAN SUAMI BERCADANG INGIN MEMBINA RUMAH ATAS TANAH SENDIRI. JADI BAGAIMANA CARA NAK MEMBUAT PINJAMAN PERBENDAHARAAN? BOLEH TERANG SECARA TERPERINCI KEPADA SAYA.

    • Elam says:

      Mualaikum salam Pn Nur Syuhairah : Terlalu panjang untuk saya jawap disini. Secara ringkas puan kena cari kontractor yang berpengelaman untuk bina rumah dan peguam yang biasa buat untuk pinjaman perumahan. Untuk jawapan lebih terperinci sila hubungi saya bila-bila masa…0196692728 Semuga boleh memudahkan hasrat hati puan.

  2. man says:

    salam, tuan.. saya hendak membuat ubahsuai rumah/penambahan rumah dari sediada.bagaimana caranya hendak berurusan dari awal hingga selesai..minta penjelasan tuan.tq

    • Elam says:

      Mualaikum salam En. Man : Untuk buat ubahsuai ada banyak perkara kena buat/chek, antaranya : Kira kelayakkan buat loan, buat pelan & kena ada kelulusan PBT dan lantik peguam. En. kena pastikan kontractor dan peguam pernah buat kes pinjaman kerajaan. Atau boleh inbox hp no untuk saya cadangkan kontractor dan peguam berpengelaman. Careline 019-6692728 Semuga hajat en tercapai.

  3. BoB says:

    Salam Tuan,

    Ada sejenis persoalan, saya bercadang nak bina rumah, tapi reka bentuk tak nak yang macam biasa…saya nak buat bentuk pelik (bukan berbentuk segi empat seperti kebiasaan) mungkin bulat, mungkin berbentuk telur, adakah rekabentuk seperti ini dibenarkan?

    • Elam says:

      Mksm Bob : Saudara nak buat mamcam mana sekalipun boleh…asalkan mendapat kelulusan pelan oleh arkitek dan PBT jika perlu. Semuga membantu.

  4. sabariyah says:

    ASMLKM,
    Dengan pengalaman yg ada pada Puan, boleh recommend :
    contractor yang pernah berjaya membina rumah dan pada masa ini berkemampuan utk membina sebuah rumah sederhana 5 bilik atas tanah sendiri.
    2. Dalm proses nak membuat perjanjian membina rumah itu, peguam mana yang Puan recommend?

    3. Saya belum ada pelan rumah , tetapi ada idea dimana dapur, dimana ruang tamu. Bata yg nak digunakan , tak perlu di cat .

    Begitulah lebih kurang idea nya. mungkin Puan dapat membantu .ada soalan

    • Elam says:

      Mksm Sabariyah : Biasanya saya akan beri maklumat peguam dan kontractor yang biasa uruskan pinjaman bersama BPPP. Kontractor akan uruskan segala-galanya. Diharap saudari dapat hubungi saya bila-bila masa. TK

  5. aling says:

    assalamualaikum….saya ingin bertanya bagaimana jika tanah tersebut ada lebih dari satu
    nama, untuk pengetahuan tanah tersebut adalah tanah pesaka. adakah cara untuk
    MEMBUAT PINJAMAN PERBENDAHARAAN tanpa membabitkan nama2 yang lain? atau
    membabitkan pajakan geran.
    harap dapat kerjasama dari pihak puan.

    • Elam says:

      Mksm Aling : Syarat yang ditetapkan bpp mestilah geran hanya nama pasangan sahaja walaupun ia tanah pesaka. Saya cadangkan saudara gugurkan nama-nama lain dengan merujuk pejabat tanah terdekat dan jika sukar, cuba buat personal loan dari mana-mana instituasi kewangan berlesen. Semuga membantu.

  6. Zahidah says:

    Salam,

    Saya nak bertanya, ibu mertua sy ad sebidang tanah dan mahukan suami sy membuat rumah diatas tanah berkenaan.. masalah kami adalah wang.. sekiranya saya ingin membuat loan untuk membuat rumah bagaimanakah cara-cara nya..? tanah itu atas nama ibu mertua saya, tapi loan akan dibuat oleh suami saya… adakah kebiasaan loan akn diberi mengikut hrga tanah atau mengikut plan yang akan dibuat..?

  7. IBRAHIM BIN ARIS says:

    sy telh mmohn pinjamn prumahan di ats tanh sndiri (hakmilik ada sekatan kepntingan) tapi x dilulskn sbab borang x lengkap. borg trsbut ialh “salnan surt kbnaran mngadai dari pihak berkuasa negeri”. apakh jnis borg tersebut?

  8. nor hamdan fakru says:

    salam..

    saya memiliki sebuah tanah lot 5000 kaki persegi

    saya bercadang untuk membina sebuah bungalow berkeluasan 2000- 2500 kaki persegi

    saya mahu memohon pinjaman perumahan kerajaan, kelayakan loan saya maximum adalah rm 380000..

    tetapi saya tidak tahu bagaimana harus saya mulakan, siapa yang saya cari dahulu dan bagaimana menganggar kos pembinaan tersebut (termasuklah kos arkitek, pelan, guaman, kontraktor dan sebagainya),

    saya masih buntu tentang flow procedure tersebut.. mohon beri guidance to me to avoid any fraud from all involved parties. thank you very much

    • Elam says:

      Mksm Nor Hamdan Fakru : Saya suka perancangan anda… Nasihat saya agar dapat cari kontraktor yang mahir/ada lesen kontractor/biasa buat loan kerajaan untuk merealisasikan impian anda. Kontraktor yang cekap dia akan menyelesaikan semua perkara berkait…seperti kelulusan pelan, kebenaran PBT dll. Yang ke 2: Kena cari peguam berpengelaman untuk menyelesaikan perundangan BPPP. Hubungi saya untuk maklumat kontraktor atau peguam.

  9. muttiara bt. albauddin says:

    saya ingin membina rumah di tapak tanah pusaka dengan beberapa orang adik beradik atas geran…bolehkah dan bagaimana cara permohonan

    • Elam says:

      Mksm Muttiara : Mengikut panduan BPPP tidak membenarkan membina atau membeli rumah yang ada nama selain nama pasangan. Bermakna nama pasangan sahaja dibenarkan.

  10. zul says:

    Pembetulan, Dokumen boleh diserahkan melalui peguam kepada pejabat tanah daerah bukan Pihak Berkuasa Tempatan/Majlis.

  11. Ajak says:

    Salam,

    Saya sedang mencari bank yang boleh memberi pinjaman untuk membina rumah. Tanah adalah rezab melayu di Sg Buloh. Tanah atas nama sendiri. Saya cuba contact RHB dan OCBC setakat ini, tapi kedua2nya beri alasan, sukar dapat sebab tanah rizab melayu.

    Jika En Elam ada maklumat berkaitan bank yang menawarkan pinjaman yang saya cari, mohon sangat dimaklumkan. Pelan dah lulus, kontraktor dah ada.

    terima kasih didahulukan

    • Elam says:

      Wsalm saudara ajak : boleh hubungi sy untuk pengetahuan yang lebih lanjut..Terima ksih.. Hp : 0196692728. Semoga membantu.

    • Elam says:

      Mksm Ajak : Jika anda atau isteri kakitangan kerajaan adalah lebih baik menggunakan kemudahan yang kerajaan bagi melalui BPPP. Tetapi jika sebaliknya tiada pilihan melainkan menggunakan loan bank. Boleh rujuk bank terdekat seperti Maybank atau BSN. Jika masih ada masalah hubungi hp saya. Semuga membantu.

  12. siti says:

    salam,saya mempunyai satu lot tanah dan berhasrat utk membina rumah.masalah nya sekarang adalah suami saya pekerja swasta dan kami tidak tahu pada siapa untuk memohon membuat pinjaman untuk membina rumah.boleh tak tuan berikan cadangan?

    • Elam says:

      Mksm Siti : Saudari telah membuat perancangan baik untuk masa depan. Untuk menjawap adalah lebih baik hubungi saya bila-bila masa dan saya perlukan maklumat tambahan seperti : S&P ada nama suami? Kelayakan pinjaman siti sekarang? Lokasi tanah? Berapa jumlah akaun 2 KWSP suami? Sudah melantik peguam dan kontraktor? Careline:0196692728

  13. anak tok ali says:

    saya nak tanya apa maksud tuan klau tanah luar kawasan majlis..sekadar dapat pegesahan daripada majlis..tq

    • Elam says:

      Anak tok ali : Jika rumah yang hendak dibina terletak dalam kawasan bandar, biasanya dibawah majlis perbandaran @ bandaraya dan jika di pedalaman memadai pelan tersebut mendapat kelulusan arkitek berdaftar sahaja dan borang permohonan boleh submit ke BPPP untuk membina rumah. tk

  14. ikmal says:

    Salam..saya ingin jgk bertny..sy ingin membina sebuah rumah di atas tanah eamk sy dgn izin nye..Apakah kesan jangka masa panjang..?adakah sy perlu mohon aper2 kelulusan dari PBT…Saya menggunakan duit simpanan sendr..adakah jgk sy perlu dapatkan aper2 khidmat seperti guaman..?terima kasih..
    *mohon utk dpt kn contact nom puan..Send d email sy…ikmal3425@yahoo.com

  15. suria says:

    salam… saya merupakan kakitangan kerajaan dan ingin membuat pinjaman perumahan di atas tanah milik nama suami saya. apakah saya boleh membuat pinjaman perumahan dari loan kerajaan jika menggunakan nama saya dan tanah masih nama suami.

    • Elam says:

      Mksm Suria : Geran mesti ada nama puan jika hendak membina rumah menggunakan pinjaman BPPP …. disamping S&P kena letak nama puan dan suami. Cadangan saya, sila rujuk pejabat tanah terdekat untuk memasukkan nama puan. Puan tidak boleh masukkan nama jika tanah masih ada cagaran mana-mana instituasi kewangan lain. Harap dapat pencerahan ya….

  16. man says:

    Salam, saya ada dalam 100k cash, ada kosong 80kaki x 130kaki nak buat rumah cukup2 selesa je .. macamana ..anak ada 3 je (blum kahwin), boleh ke bagi idea rumah macaman nak buat, cukup ke duit tu //

    • Elam says:

      Mksm Man : Cukup tu…. Orang melayu ada kata ukur baju dibadan sendiri. Untuk saya perincikan dari soalan saudara eloklah kiranya dapat hubungi hp saya bila-bila masa.

  17. LOKMAN BAHARUDIN says:

    Assalamualaikum & salam sejahtera.

    Trm kasih kepada saudara kerana byk memberikan info2 yang berguna berkaitan pembinaan perumahan ni. Secara umumnya sya telah faham serba sedikit berkaitan proses2 utk buat rumah atas tanah sendiri. Saya cuma ada satu pertanyaan:

    – Berapakah anggaran kos utk sya buat rumah 4 bilik tidur, 2 bilik air, ade ruang tamu berasingan dgn “family area” ? Brp jumlah loan kerajaan yang sesuai utk sy buat? Anggaran keluasan tanah 70 kaki x 100 kaki (lebih kurang). Tanah sy adalah di kawasan kampung. Sy kurang mahir dlm bab penggunaan bahan2/material utk buat rumah. Sya mahukan rumah yang sederhana tetapi selesa.

    Harap saudara dapat membantu. Terima kasih.

    • Elam says:

      Mksm LOKMAN BAHARUDIN : Terlalu panjang jika saya jawap diruangan ini…. adalah lebih mudah jika sekiranya saudara dapat menghubungi hp saya bila-bila masa. Terima kasih.

  18. Safril Bin Sappe says:

    Assalamualaikum, nak tanya admin…
    1.saya dr Sabah..adakah info yg diberikan oleh admin sama digunakan disemua negeri terutama di Sabah?
    2.sy ada tanah lot.tp Masih keliru maksud tanah lot?boleh mohon pencerahan?
    3.andaikata tanah lot atas nama sy boleh buat rumah melalui pinjaman kerajaan,boleh tidak sy Kongsi dgn isteri untuk buat pinjaman?
    terima kasih…

    • Elam says:

      Mksm Safri : 1. Boleh 2. Istilah lain ‘piece of land’ yang biasanya berkeluasan sekitar 5,000 +++ kaki persegi sesuai untuk membina sebuah banglo. Tetapi keluasan tanah lot berbeza untuk rumah kedai, Terus atau Semi-D. Dan setiap lot mempunyai pegangan berbeza-beza seperti free hold, Lease hold atau MCL (bumi lot) 3. Boleh. Bantuan untuk membina rumah boleh hubungi saya. Semuga boleh membantu.

  19. erina says:

    akum. sy nk bina rumah ats tanah yg bru sy beli. keluasan tanah 5554 meter persegi. budgjet rumah dalam rm140k. sy nk buat pinjaman gov. dengan harga rm140k luas mna agaknye rumah yg sy boleh dapat ye. boleh x suggest kontraktor berlesen di melaka. tanah sya area melaka tengah. tq

    • Elam says:

      Mksm erina : Satu perancangan yang baik. Boleh hubungi hp saya bila-bila masa untuk bantuan selanjutnya. Boleh juga inboxkan hp erina. Tq

  20. mohd fuad says:

    saya menetap di batu pahat johor, saya ada tanah 2 ekar milik saya. saya mencari kontraktor berpengalaman menguruskan proses pembinaan rumah. emailkan kepada saya sekiranya tuan/puan mempunyai cawangan di batu pahat yang boleh saya hubungi segera.

  21. Zana says:

    akum. saya bercdng bina rumah ats tanah yg bru sy beli. keluasan tanah 50 kaki x 80 kaki. budgjet rumah dalam 180k. sy nk buat pinjaman gov.cukup ke buat rumah dengan harga tersebut. saya bercadang membuat rumah yg mempunyai 5 bilik , 1 ruang tamu dan ruang makan berasingan, 1 ruang famili dan 3 bilik air dengan budget yg ada boleh ke membina impian saya ini. dengan keluasan dan budget yg ada. boleh x suggest kontraktor berlesen di Shah Alam yg boleh menguruskan dari A to Z (sehingga CF di terima). tq

    • Elam says:

      Mksm Zana : Perancangan masa depan yang saya suka…. Harap zana dapat hubungi ( 0196692728) saya untuk maklumat lanjut. Saya sedia membantu.

  22. Muhamad razak says:

    Assalamualaikum , saya nak tanya cik . mcm mane nak naik tiang batu supaya tak lari dia punye square ?

  23. Muhamad razak says:

    Nak tanya lagi , nak naik rumah dua tinggkat nak pailing gune kayu bakau je boleh tak ? :)

    • Elam says:

      Muhamad razak : Nak pakai kayu apa pun boleh….asalkan pembinaan tsbt menggunakan kontraktor yang ada lesen / CIDB dan pelan mendapat kelulusan arkitek dan PBT. Semuga mendapat pencerahan.

  24. pejol89 says:

    Asalamualaikum cik..saya nak tny, boleh tak saya bina rumah atas tanah sendiri tapi geran tanah tu masih di bank sebab dulu saya beli tanah tu guna loan bank..

    • Elam says:

      Mksm Mohdfaizul : Tidak boleh menggadaikan satu harta kepada 2 tempat berbeza. Cadangan saya
      1- Buat fullsatelment dengan bank dan buat rumah dengan pinjaman BPPP atau
      2- Buat konversion pinjaman bank ke pinjaman BPPP kemudian bina rumah dengan BPPP
      Boleh hubungi hp saya untuk bantuan lanjut. Semuga saya dapat membantu.

  25. pejol89 says:

    trima kasih atas penjelasan nya en. elam..jadik boleh tak saya guna kan duit simpanan saya untuk buat rumah atas tanah sendiri yang geran nya masih lagi dlm pegangan bank?

    • Elam says:

      Pejol89 : Tugas saya hanyalah menyampaikan ilmu yang tak seberapa ini. Terima kasih sudi melawati website saya. Pendapat saya tidak menjadi masalah membina rumah yang masih ada gadaian dari bank atau kerajaan. Terima kasih.

  26. muhammad faqhri says:

    assalamualaikum, tuan..
    tad saya ada telefon tuan berkenaan pembinaan rumah di tanah lot, tuan ada maklumkan akan beri no contact peguam dan kontraktor yang boleh uruskan hal ini. berikut maklumat diri saya
    nama: muhammad faqhri sobri
    lokasi: penang, simpang ampat,
    no tel: 0175678714

  27. mohd shafinyi bin ismail says:

    Salam.
    Saya mempunyai sebidang tanah atas nama sendiri, dan saya seorang persara tentera. Bagaimana tatacara permohonan pinjaman dalam 70k untuk tambahan dari duait yang sedia ada.

    • Elam says:

      Mksm Mohd Shafinyi : Syarat yg ditetapkan BPP untuk memohon pinjaman mestilah masih berkhidmat dan hendaklah mohon 1 tahun sebelum tamat perkhidmatan. Tk

  28. zul shah alam says:

    A’kum, saya telah membuat pinjaman bersama dgn isteri, potongan saya sebanyak RM 417 utk pinjaman sebanyak RM 78000 dan isteri sebanyak Rm 198 utk Rm 35000. Saya ingin memohon pinjaman untuk ubahsuai rumah. Umur saya 48 tahun dan gaji pokok sebanyak RM4400. Berapakah kelayakan saya dan adakah dgn pinjaman ini akan menjejaskan duit ganjaran saya apabila pencen nnt. Opsyen saya 60 tahun. Baki pinjaman pertama tinggal lebih kurang 7 tahun sahaja.

    • Elam says:

      Wksm Zul Shah Alam : Saya masih tidak boleh kira kerana tidak menyatakan gaji hakiki/pokok saudara. Boleh hubungi hp saya jugak….TK.

  29. Siti says:

    ibu saya mempunyai tanah 1 ekar dan hendak dibahagikan kepada 3 adik beradik saya termasuk saya. yg mana bhgn saya adalah suku ekar. Jika suku ekar tersebut telah ada nama saya, boleh kah saya memohon pinjaman kerajaan untuk membina rumah di atas tanah tersebut ?

  30. abdullah says:

    Salam..
    Sy x bleh bukak panduan link yg disediakan..
    Xboleh bukak dgn smartphone?

  31. Anuar says:

    Admin, selalunya berapa kos untuk buat pelan rumah yg perlu dihantar kepada PBT untuk kelulusan?

  32. dean says:

    Tuan, isteri saya mempunyai tanah lot. Bolehkah saya membuat pinjaman untuk bina rumah di atas tanah tersebut.?

  33. yusri says:

    salam tuan.. saya berkenan dengan satu rumah tu, so bleh tak kalau saya mintak pelan dgn tuan rumah n submit pada majlis daerah?? suggestion please….

    • Elam says:

      Wslm YUSRI. Boleh minta pelan dgn tuan rumah dulu. Tapi tuan perlu lantik arkitek buat plan baru yg sama dgn pelan rumah tersebut sbb nak minta pengesahan Majlis daerah perlu ada nama owner/pemohon loan itu sendiri. Kemudian, lantik kontraktor/peguam utk urusan selanjutnya. Harap membantu :)

  34. rafizan says:

    as,salam, saya bekerja kilang dengan gaji pokok rm 1446 dan isteri tidak bekerja tapi mempunyai tanah lot keluasan 11000 kp di banting ,ingin membina rumah dan membuat pinjaman dengan mencagar tanah tersebut di bank..harap beri maklumat ..TK

    • Elam says:

      Wslm RAFIZAN.. maaf tuan pinjaman perumahan BPPP ini hanya ditawarkan untuk kakitangan kerajaan shj. Boleh rujuk bank/institusi kewangan yg lain utk buat pinjaman tersebut.

  35. nazirsiham says:

    Salam tuan, saya mempunyai tanah di rawang seluas 3500kps dan ingin membina rumah dengan modal rm100k (4bilik dan 2bilik air). Bagaimanakah cara mudah dan menjimatkan untuk membina rumah ini?

    • Elam says:

      Salam NAZIRSIHAM.
      1. Lantik beberapa kontraktor utk buat quotation pembinaan rumah tuan. Kemudian buat perbandingan harga yg mana terendah. Pilih kontraktor yg mahir dan biasa berurusan dgn loan BPPP.
      2. Lantik peguam.
      3. Daftar permohonan online.

      Sila balas komen semula atau hubungi careline 0196692728 utk cadangan peguam/kontraktor mahir dan bantuan pendaftaran online. TQ.

  36. akhir says:

    assalamualaikum en. elam, sy nak tahu tanah MCL kekal atau pajakan?

  37. Wina says:

    Salam..boleh tak kalau saya buat pinjaman untuk membuat rumah atas tanah mak saya? Sebab mak saya tidak bekerja, hanya saya sahaja yang boleh membantu dia untuk membuat pinjaman..kalau tidak boleh..ada apa2 cadangan apa yg patut saya lakukan..terima kasih..

    • Elam says:

      Wslm WINA. Permohonan boleh dipertimbangkan selagi saudari b’status kktgn kerajaan yg dah 1tahun sah jawatan. Namun sebelum tu perlu tukar hakmilik geran tanah kpd nama cik (pemohon), kemudian lantik peguam dan kontraktor utk urusan perjanjian jual beli.

      Hubungi kami semula utk cadangan peguam/kontraktor mahir, dan bantuan pendaftaran online. Harap dapat membantu. TK.

  38. norsahiat bin rusli says:

    Salam Tuan Elam….
    Terima kasih atas perkongsian ilmu tuan di sini. Saya ada beberapa pekara ingin di tanya. Saya seorg kakitangan kerajaan DG 41
    1. Saya ingin buat rumah di Merlimau Melaka, berkeluasan 3600 kps. Sepupu saya arkitek di kuala lumpur. Bolehkah saya dapat khidmat beliau utk buat pelan dan saya uruskan sendiri kelulusan di majlis pebandaran saya?
    2. Jika saya ingin gunakan tukang sendiri dan menggunakan cop kontraktor apakah risiko yg bakal saya hadapi. Setakat ni dulu soalan saya. Banyak lagi bakal saya kemukakan :)

    • Elam says:

      Wslm En. Norsahiat.

      1. Boleh guna mana2 arkitek dan majlis perbandaran utk kelulusan.
      2. Boleh jika mahu gunakan cara tersebut tapi perlu ikut prosedur2 kontraktor bina rumah.

      Dah lantik peguam?

  39. RUSILA CHE AMAT says:

    salam… saya ingin membuat pinjaman perumahan atas tnh sdr,apa dokumen dan borang yang perlu saya sediakan..tq

  40. ros c says:

    Salam,ble cdgkan kontraktor area tumpat, kelantan

  41. Noor Hafiz says:

    Assalaamu’alaikum..en saya nak tanya.. saya cadang untuk beli tanah dan ingin membuat rumah di atas tanah tersebut… saya terbaca dalam soalan lazim bahagian pinjaman perumahan kerajaan bahawa tidak boleh membeli tanah dan membina rumah rumah secara serentak.. apa maksudnya en ? Sekiranya saya buat pinjaman 2 kali boleh ke en? Contohnya pinjaman pertama beli tanah denagn harga rm50 ribu pada tahun 2014 dan setahun kemudian buat pinjaman kedua pula untuk rumah bajet saya sendiri rm80 ribu (contoh) ? En boleh call saya tak? Susah nak faham kalau sms.. ini no saya 012-2799281… saya hafiz.. saya urgent nak beli tanay dan bina rumah secepat mungkin tahun depan InshaAllah…harap en dapat membantu saya..sekian terima kasih.

    • Elam says:

      Wsllm EN. NOOR HAFIZ. Bagi perkongisan bersama pembaca lain, ingin sy jelaskan di sini bahawa mohon loan beli tanah dan bina rumah atas tanah tersebut tidak boleh dilakukan serentak tetapi kedua2 jenis permohonan tersebut ialah dalam satu permohonan loan sahaja. Perlu ikut prosedur2 yg ditetapkan seperti berikut.. Mula2 uruskan pinjaman tanah dahulu. Bila dh dapat makluman ttg pemotongan gaji dalam payslip utk byrn balik drpd BPPP(loan beli tanah), barulah uruskan pinjaman utk bina rumah pula. Lantik peguam utk urusan penyediaan dokumen perjanjian dan gadaian.

      Kami akan hubungi en.hafiz secepat mungkin. Terima kasih atas pertanyaan.

  42. Kama says:

    Salam tuan,

    Saya merancang untuk membina semularumah diatas lot sendiri dengan mengunakan pengeluaran dari KWSP. Boleh terangkan prosedure seperti apa yg perlu saya buat dahulu dll.

    Terimakasih

    • Elam says:

      Wslm KAMA, jika tidak melibatkan pinjaman perumahan BPPP, tuan boleh terus rujuk pihak KWSP utk keluarkan persen perumahan KWSP utk bina rumah anda. TK.

  43. amar says:

    Salam tuan..bolehkah guna pinjaman kerajaan buat rumah atas tanah sendiri..status tanah adalah pertanian..luas tanah 2/3 ekar..
    kelayakan untuk pinjaman sekiranya gaji pokok rm3102…ada potongan angkasa 1500..tq membantu..

    • Elam says:

      Wslm AMAR.. tiada masalah utk bina rumah atas tanah pertanian. Bantuan lanjut boleh hubungi hp kami bila-bila masa. Tk.

  44. Shah says:

    Salam tuan,

    Saya merancang untuk membina rumah di atas tanah sendiri di perlis yang berkeluasan 1 ekar dan masih belum ditukar nama daripada bapa kepada saya..Boleh tuan terangkan prosedur yang perlu saya lakukan dan pilihan kontarktor yang terdapat disekitar perlis untuk rujukan..Kelayakan saya adalah rm168k..adakah kelulusan pinjaman akan merangkumi kos peguam dan arkitek..terima kasih

    • Elam says:

      Wslm SHAH. Perlu lantik peguam utk urusan perjanjian dan gadaian kemudian tukar status hakmilik tanah atas nama anda(pemohon). Ya kos peguam ialah sekitar 3-5% drpd kelulusan pinjaman. Hubungi kami semula utk cadangan peguam yg biasa berurusan dgn loan.

  45. eastsmlie says:

    Assalam tuan, saya berhajat membuat rumah di atas tanah sendiri selaus 2 lot, di Perlis, dengan budget RM100k menggunakan pinjaman perumahan kerajaan. Agaknya, berapakah keluasan rumah yang maksimum untuk rumah tersebut? Terima kasih.

    • Elam says:

      Wslm EASTSMLIE. Tiada had maksimum mengenai keluasan rumah. Boleh rujuk kontraktor yg dipilih utk membuat quotation dulu supaya kos bina rumah sesuai dgn bajet encik. Encik perlu pastikan hakmilik hartanah tiada sekatan kepentingan dan kos bina rumah sesuai dgn kelayakan pinjaman. Moga dipermudahkan urusan.

  46. eastsmlie says:

    Assalam tuan, saya berhajat untuk membuat rumah di atas tanah sendiri di Perlis dengan budget RM100k. Agaknya berapakah keluasan maksimum, rumah yang boleh saya buat dengan budget sebanyak itu. Terima kasih.

  47. nazri says:

    salam,nk tny kalau geran lidi/lot lidi mcamana nk buat pinjaman gov.mohon pencerahan

    • Elam says:

      Wslm En.Nazri.. Geran lidi yang sy faham ialah 1 geran banyak nama. Utk makluman, permohonan pinjaman BPP hanya menerima geran yang hanya ada 1 nama sahaj iaitu nama pemohon. Perlu pecah tanah dahulu sebelum memohon. Harap menjawab persoalan tersebut. TK.

  48. Wan din says:

    Salam, tuan,
    Saya ingin membina rumah di pasir Putih kelantan, bolehkah saya membuat pinjaman bank jika tanah tersebut atas nama isteri. bolehkan tuan cadangkan mana2 kontraktor yg dapat sya hubungi. Terimakasih.

    • Elam says:

      Wslm sdr. Wan Din.. Jika encik ialah kakitangan swasta, tiada masalah utk mohon loan bank. Hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan kontraktor.

  49. aminuddin bin abdul hadi says:

    Salam, sy ad stu soalan..org umah sy ada tanah..blh k sy bt loan brsama.isteri sy pn berkerja kerajaan..blh k en bg pndapat untuk mohoh

    • Elam says:

      Wsm en.aminuddin..
      1. Tiada masalah utk mohon join loan dgn pasangan jika masing2 ialah penjawat awam.
      2. Tetapi pastikan pasangan anda masih belum atau sudah menyelesaikan loan dgn pihak BPPP JIKA ada membuat loan pertama utk tujuan perumahan selain drpd loan beli tanah. Supaya boleh meneruskan permohonan utk loan kedua.
      3. Hanya perlu lantik peguam dan kontraktor utk urusan selanjutnya.

      Hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan peguam/komtraktor berdekatan dan bantuan pendaftaran loan. TK

  50. Zuan says:

    Assalam Tuan,

    Isteri saya mempunyai tanah lot.
    Dia staff kerajaan tetapi status 3 tahun kontrak.

    Saya pula bekerja di GLC company (TM) status tetap.

    Bolehkah kami membuat pinjaman untuk membuat rumah?

    • Elam says:

      Waalaikummussalam en.zuan. Permohonan pinjaman hanyabutk kakitangan kerajaan yg dah sah jawatan sahaja. Harap maklum.

  51. Elam says:

    Waalaikummussalam pn. Nora.
    1. Sememangnya pemilihan kontraktor sgt penting bagi pembinaan sebuah rumah memandangkan sudah banyak kes melibatkan kontraktor yg tidak bertanggungjawab hingga menyebabkan projek terbengkalai.
    2. Kami sebagai wakil Takaful iaitu panel insurans yg dilantik oleh BPPP ialah bertanggungjawab untuk memudahkan urusan pemohon2 pinjaman perumahan kerajaan.
    3. Pn.Nora telah membuat langkah bijak dgn mengunjungi laman web kami kerana perkhidmatan rundingan kami ialah termasuk dengan cadangan kontraktor sahih yg berpengalaman utk klien2 kami.

    Sertakan no.tel puan di sini atau hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut dalam proses pinjaman perumahan kerajaan.

  52. HAFSAH BINTI OMAR says:

    Assalam, saya ada membuat permohonan pinjaman perumahan untuk membina rumah yang dibeli di atas tanah yang dibeli melalui pinjaman perumahan. Saya telah menghantar borang permohonan bagaimanapun telah dikuiri atas sebab 1) Pelan tidak ditandatangani oleh pihak berkuasa tempatan, Jadual Pembayaran tidak mengikut sebagaimana yang dikehendaki dan belum mendapat tindakan dari pihak pejabat penilaian. Kini sedang dalam proses untuk mendapatkan tandatangan pihak berkuasa tempatan. Saya hanya meminjam lesen kontraktor dan bercadang untuk membina sendiri (anak saudara buat). Bagaimanapun saya ada masalah, peguam yang dilantik macam tak biasa berurusan dengan BPPP. Boleh tak saya buat semula dan lantik peguam baru atau bagaimana. Harap dapat membantu. Saya sangat memerlukan pinjaman rumah tersebut memandangkan saya belum ada rumah yang mana akan bersara dalam tempoh 9 tahun lagi. Suami saya pesakit angin ahmar dan saya mempunyai 8 orang anak dan baru seorang bekerja dan yang lain masih belajar . Sekarang tinggal dirumah arwah mak dan ayah saya. Harap dapat bantuan dari pihak tuan, terima kasih.

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Puan Hafsah. Sebaiknya hubungi saya di talian 0196692728 utk bantuan lanjut secara PERCUMA.

      Kami sedia membantu memberi khidmat nasihat untuk semua KAKITANGAN KERAJAAN seluruh Malaysia seperti berikut :

      1- Bantuan permohonan Online/SPPB ( Sistem Pinjaman Perumahan Bersepadu )
      2- Inginkan pemeriksaan dokumen sebelum hantar ke BPPP (Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan ) melalui video call
      3- Penghantaran dokument ke BPPP Putrajaya
      4- Memberi cadangan untuk membina rumah diatas tanah sendiri
      5- Khidmat nasihat pembelian tanah dan rumah terpakai
      6- Khidmat nasihat pengubahsuian rumah (renovation)
      7- Khidmat nasihat dan tuntutan polisi takaful (kematian, banjir atau kebakaran)

      Semua perkhidmatan yang kami tawarkan adalah PERCUMA…. malahan kami beri wang proses Rm100 PERCUMA !

      E-mail: takaful2all@yahoo.com.my

      Facebook: Urusan Pinjaman Perumahan (Kerajaan)
      https://www.facebook.com/pinjamanperumahankerajaan.takaful?fref=ts

      Facebook Page: Pinjaman Perumahan dan Takaful 2
      https://www.facebook.com/pages/Pinjaman-Perumahan-Dan-Takaful-2/391398394222502

      Website: http://www.mohdelam.com/mortgage

      Alamat: Etiqa Takaful Berhad
      Mohd Elam & Partner
      Aras 2, 2M11-A, Komplek Kementerian Kewangan,
      Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
      62692 Putrajaya.
      ( lokasi bersebelahan BPPP )

      ‘Kepercayaan anda, Tanggungjawab kami’

  53. puan intan says:

    Salamm En. Elam saya nak bertanya kepada tuan saya kakitangan kerajaan dgn gaji hakiki 1261.50.gaji bersih saya 1786.50.kelayakan saya RM168k.saya ingin membeli tanah bernilai RM200k.Pada pemahaman saya untuk membeli tanah, gov loan hanya separuh sahaja yg saya dpt..tetapi jika rumah full loan yang saya perolehi..di sini saya nak tahu bolehkah saya membuat pinjaman bank untuk membeli tanah ini sekurang2nya pinjaman yang saya perolehi dalam RM180k.

    • Elam says:

      Wslm Pn Intan. Sekarang sudah boleh membuat pinjaman penuh utk pembelian tanah. Namun pinjaman diberi berdasarkan harga pasaran tanah dan amaun kelayakan pinjaman yg boleh diperolehi puan shj. Perlu rujuk pihak bank bagi mendapatkan amaun sebenar kelayakan pinjaman yg boleh diperolehi drpd bank.

  54. Nurwati Nordin says:

    Assalam,

    Saya bekerja di salah sebuah bank di ibu kota. Ingin bertanya proses pembelian tanah (perkara-perkara yg saya perlu tau) sebelum membuat pinjaman pembinaan rumah.

    Sekian, terima kasih.

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Pn. Nurwati. Maaf mungkin puan perlu merujuk kepada pihak institusi kewangan swasta yg lebih arif mengenai perkara ini memandangkan status puan yg mungkin layak utk pinjaman swasta. TK.

  55. Zurina Abu Bakar says:

    Assalamualaikum..sayaingin mndpt khidmat nasihat berkenaan hal yg saya hadapi..
    Saya ada membeli 2 buah rmh.pertama,pembelian rmh dgn pemaju dgn loan kerajaan.yg kedua rmh 2nd hand dgn loan bank.Sebnrnya ada sbb dn mgkin sdikit kesilapn saya blh mmbeli kedua2nya..tpi mgkin sbgai plaburan jgka pjg, mgkin ini akan brmanfaat utk saya. Pun begitu, saya masih inginkn memiliki rumh yg dibina di atas tanah sendiri. Jika saya@suami mmbeli tanah lot lain, pertanyaan saya:
    1)Apakah cara@jln lain yg mmbolehkn saya dapat menunaikan hasrat saya ini?
    2)Jika saya menjual kedua2 rmh tadi dan membina rmh lain di atas tanah yg dibeli, betulkah tindakan saya?
    3)Bagaimana pula dari segi risiko pinjaman bank?
    4)Apa potensi pasaran utk kedua2 rmh saya tadi pada masa akan datang?
    5)Jika ada cara lain utk saya membina rmh sendiri, mohon tuan jelaskan.
    Sekian. Mohon penjelasan..

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Pn. Zurina. Terima kasih atas pertanyaan tersebut.
      1. Tahniah puan kerana mampu memiliki 2 aset dalam masa yg sama. Bagi saya tiada masalah jika puan berhasrat menjual salah sebuah rumah tersebut dan membina rumah sendiri. Saya galakkan rumah pinjaman loan bank digadaikan memandangkan kos interest yg agak tinggi berbanding rumah loan kerajaan.
      Hal ini bagi tujuan penjimatan jangka masa panjang.
      2. Risiko pinjaman bank hanya melibatkan kos faedah yg dikenakan lebih banyak iaitu 6% berbanding pinjaman kerajaan 4%.
      3. Lantikan peguam dan kontraktor berpengalaman perlu dititikberatkan dalam pinjaman perumahan memandangkan banyak kes penipuan berlaku.
      Hubungi kami utk bantuan lanjut mengenai segala proses permohonan kerajaan di talian 0196692728.

  56. Yusra Adilah says:

    Salam…

    Sy tinggal di jalan kebun. banyak tanah yang ingin dijual disana dan sy amat berminat untuk membelinya, disebabkan kurang arif, sy memerlukan bantuan encik. sy seorg consultant M&E, penerangan encik ada sebahagian yg sy fahami. cuma bab loan bank tu kurang faham

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Pn. Yusra. Adakah puan seorang kktgn kerajaan? Jika berminat utk membina rumah melalui pinjaman bank, sebaiknya puan rujuk terus dgn pihak bank yg lebih arif mengenai perkara ini. Puan boleh utarakan pertanyaan kepada kami jika ada permasalahan mengenai loan perumahan kerajaan.

  57. ahmad firdaus says:

    salam en elam.. kalau ikutkan jadual bayaran kepada kontraktor diatas, kenapa total nya cuma 80%?

    • Elam says:

      Salam encik Ahmad Firdaus. Jadual berikut hanya sebagai contoh pembayaran BPP kepada kontraktor yang tidak mengikut spesifikasi pembinaan seperti dalam perjanjian. Jadi pembayaran tidak penuh dan merosot. Encik boleh rujuk pihak peguam bagi menyemak perjanjian tersebut.

  58. afik hn says:

    assalam…nk tnye,nie hnye utk yg kje goverment je ke??atau utk swasta pon blh??

  59. khalafis says:

    salam..
    saya ingin memohon pembiayaan perumahan kerajaan untuk membuat rumah di atas tanah hak milik ayah saya…apakah prosedur yang perlu saya lalui n macam mane saya nak memohon pembiayaan perumahan??

    • Elam says:

      Salam Khalafis.
      1. Tiada masalah untuk memohon pinjaman perumahan kerajaan tetapi perlu pastikan tanah tersebut ditukar kpd hakmilik pemohon (individu)
      2. Kemudian hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan peguam mahir terdekat bagi urusan dokumentasi dan perjanjian.

  60. abdul fatah says:

    assalam
    pertamanya saya ingin ucapkan terima kasih kpd en elam kerana wujudkan laman sesawang ini,ia amat membantu bagi org yang agak kabur dgn segala mcm proses undang2 etc yg memeningkan.

    seperti yang org biasa buat, pinjam lesen kontraktor, then apply govt loan, tapi urus sendiri pembinaan rumah. ini akan menjimatkan kos(tak perlu bayar keuntungan kontraktor).

    soalan saya
    bolehkah saya apply pinjaman let say, rm200k, tapi kos buat rumah cuma rm160k, selebihnya saya simpan dalam unit trust kt malaysia ni?
    pihak treasury akan query x?

    • Elam says:

      Waalaikummussalam En. Abdul Fatah. Terima kasih atas sokongan anda. Kami cuba memberikan yang terbaik untuk membantu.
      Menjawab persoalan encik
      1. Pembinaan rumah melalui pinjaman perumahan kerajaan boleh dimohon selagi disertakan dgn lesen kontraktor/CIDB dari mana2 syarikat kontraktor yg tiada blacklist.
      2. Encik boleh mohon mengikut kelayakan max. encik jika mahu. Terpulang mahu menggunakan lebihan yg ada untuk apa2.
      3. Pihak penilaian akan datang ke lokasi hartanah sebelum dan selepas pembinaan utk memastikan bhwa pemohon tidak mengubah specs pelan sebelum dan selepas pembinaan.

      Hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan peguam mahir dan bantuan dokumentasi permohonan. Terima kasih.

  61. Mazlia says:

    Assalammualaikum dan Selamat Hari Raya En. Elam..
    Saya nak tanya, jika ingin mohon pinjaman kerajaan untuk buat rumah atas tanah lot lidi (berangkai) yang berstatus tanah pertanian, apakah perkara pertama yang perlu saya buat?
    Perlukah saya mendapatkan geran individu (pecah lot) terlebih dahulu dan menukarkan status tanah kepada tanah perumahan? dan adakah benar tanah pertanian tidak boleh pecah lot?

    • Elam says:

      Waalaikummussalam dan Selamat Hari Raya Pn. Mazlia.
      Permohonan utk bina rumah atas tanah sendiri perlu geran atas nama individu/pasangan(jika ada).
      Tanah berangkai tidak dibenarkan utk gadaian pinjaman perumahan kerajaan.

  62. azril says:

    Saya ingin bertanya, jika tanah saya diatas nama saya dan isteri tetapi bolehkah saya membuat pinjaman perumahan hanya diatas nama saya…?

    • Elam says:

      Salam En. Azril. Tiada masalah untuk memohon jika tanah atas nama pasangan dan selagi encik berstatus penjawat awam yg dah sah jawatan.

  63. Iman says:

    Salam ,

    Saya ada soalan yg mungkin saudara boleh bantu. Saya kurang arif sangat tentang pembelian tanah ni. Saudara ada sebutkan di atas beli tanah boleh guna loan bank. Apakah loan yg dimaksudkan itu loan peribadi atau ada loan utk pembelian tanah . TQ

  64. joenaydee says:

    Salam en elam,

    Terima kasih di atas artikel yang disediakan. Ia banyak membantu dalam memberikan penjelasan.

    Soalan saya bolehkah saya membina rumah di atas tanah sendiri tetapi rumah tersebut dalam bentuk unit-unit di mana saya bercadang untuk membina unit-unit rumah sewa. Unit-unit ini hanyalah unit-unit kecil bukan seperti rumah teres.

    Mohon penjelasan. Terima kasih.

    • Elam says:

      Salam Joenaydee. Terima kasih sudi mengunjungi website kami.
      Menjawab persoalan encik.. Pembinaan rumah banyak unit dalam 1 lot tanah peminjam tidak dibenarkan. Hanya 1 unit utk 1 geran.
      Moga dapat membantu.

  65. razali says:

    Salam..tuan

    Untuk urusan di negeri sabah..syarikat tuan boleh uruskan?

    • Elam says:

      Salam razali.. Boleh tuan..Pemohon drpd Sabah dan Sarawak sgt2 dialukan. Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut.

  66. Ejam says:

    Assalam en.Elam

    Saya ada beberapa pertanyaan:

    1-Saya kakitangan kerajaan dan telah membeli rumah melalui pinjaman bank dan telah membuat pembayaran selama 9 tahun daripada tempoh 30 tahun.bolehkah saya convert pinjaman bank ini kepada pinjaman kerajaan?

    2-saya berhasrat untuk membina rumah diatas tanah nama isteri kerana berhasrat untuk menetap di kampung.Bagaimanakah caranya?adakah saya perlu memasukkan nama saya di dalam geran tanah sebelum memohon pinjaman perumahan ini atau ada cara yang lain?

    3-Pada pandangan en.elam,yang mana satu lebih baik tentang persoalan saya iaitu,pinjaman pertama convert ke loan kerajaan@saya jual sahaja rumah tersebut bagi mendapatkan pinjama yang lain untuk pembinaan rumah dikampung.

    sekian
    Ejam

    3-

    • Elam says:

      Salam Ejam. Terima kasih atas persoalan tersebut.
      1. Boleh convert loan kerajaan jika tiada baki tertunggak. Jika ada, jelaskan dahulu kemudian buat permohonan.
      2. Tidak boleh mohon loan bina rumah jika encik dah buat gadaian pertama utk convert loan beli rumah kerana tidak boleh ada 2 gadaian dalam satu masa.
      3. Pada pandangan sy, rumah tersebut lebih baik dijual daripada convert loan. Ini kerana convert loan terdapat caj2 tertentu yg akan dikenakan daripada pihak bank dan perlu lantikan peguam yg sudah tentu menelan kos perbelanjaan yg bukan sedikit.

      Bagi mendapatkan bantuan lanjut permohonan pinjaman dan khidmat nasihat, boleh hubungi careline kami 0196692728.

  67. Lin says:

    Assalam En Elam.

    terima kasih dan tahniah mewujudkan blog yang dapat membantu ini.

    saya nak tanya berkenaan proses pengiraan tempoh pinjaman perumahan. saya membeli tanah lot utk membina rumah melalui pinjaman bpp. tempoh pinjaman tanah selama 12 tahun. bermula tahun 2009 (sudah mencapai 5 tahun). sy bercadang membina rumah. adakah saya masih boleh mendapat tempoh pinjaman 30 tahun atau… tempoh pinjaman sudah berkurangan. 30 tahun – 5 tahun(pinjaman tanah yg sudah berlalu)? pinjaman rumah masih dikira pinjaman pertama.

    soalan ke 2.
    adakah baki pinjaman tanah itu akan dicampurkan dengan pinjaman rumah atau akan dikira asing?

    terima kasih tuan.

    • Elam says:

      Salam Puan Lin. Terima kasih sudi mengunjungi FB kami.
      1. Pembinaan rumah atas tanah loan kerajaan masih tertakluk dalam pinjaman pertama.
      2. Permohonan beli rumah boleh dimohon selepas pemotongan gaji utk loan beli tanah.
      3. Prosedur lebih kurang sama iaitu melantik peguam dan buat pendaftaran online.
      4. Amaun kelayakan bina rumah ialah baki loan beli tanah.

      Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut permohonan pinjaman sehingga lulus.

  68. MAZLAN PAYA JARAS says:

    Assalamualaikum wbt,

    Tuan,

    Berapakah jumlah keseluruhan kos guaman untuk membina rumah?
    Adakah ianya berbeza?

    Salahkah membina rumah tanpa mendapat kelulusan seperti plan rumah dan pembelian bahan-bahan binaan dibawah seliaan tuan rumah?

    Terima kasih.

    • Elam says:

      ye berbeza dan membina rumah tanpa mendapat kelulusan seperti plan rumah dan pembelian bahan-bahan binaan dibawah seliaan tuan rumah sememangnya salah kerana segala quotation dan perincian akan di nilai terlebih dahulu sebelum pihak bpp meluluskan permohonan.

  69. Mohd fauzi says:

    Tuan,
    Saya ada pertanyaan berkaitan permohonan untuk membina rumah atas tanah lot (geran kelompok)menggunakan loan kerajaan. Untuk pengetahuan pihak tuan, loan perumahan saya belum pernah digunakan lagi. Adakah saya layak untuk memohon pinjaman tersebut sekiranya geran tanah lot itu berkelompok?

  70. akmal says:

    salam , tuan loan tanah bleh buat wapa taun ? dan apa kelayakan untuk memohon loan tersebut…tk

  71. ahmad says:

    Tuan,
    ingin bertanya jika tanah paya yg di tambak..biasanya berapa lama baru boleh dibina rumah?
    sekian tqvm

    • Elam says:

      en ahmad, pembinaan rumah boleh di lakukan selepas loan lulus, tetapi jika belum beli tanah, en perlu memohon beli tanah dahulu dan selepas bpp sudah membuat potongan gaji pada pembelian tanah en sudah boleh untuk membuat permohonan membina rumah pula. ini dikira sebagai pinjaman pertama dan potongan gaji akn di jadikan pada satu akaun sahaja. semoga dapat membantu.

  72. asal says:

    Salam Tuan,

    Saya ingin membina rumah di tanah persendirian. Cadangan built-up area 1500kps. Memerlukan khidmat kontraktor yang biasa berurusan dengan Majlis Pembandaran Selayang dan boleh menguruskan dari A to Z (sehingga CF di terima).

    Terima kasih.

  73. zuraimi says:

    Salam en/pn elam..

    Bagaimana saya boleh berhubung dgn cik.. ada persoalan yg ingin ditanya mengenai membina rumah atas tanah snd… pinjaman jenis 6 ini…

  74. Puan Nora says:

    Assalammualaikum.. nak tanya,
    suami saya ada Tanah sendiri peninggalan bapak mertua saya, kami bercadang untuk bina 1 rumah, cuma tak ada modal untuk membina rumah, saya dan suami berkerja swasta. ada tak mana2 bank yang kami boleh buat loan untuk bina rumah sendiri?

    • Elam says:

      wasalam, maaf puan nora, kami hanya mahir di dalam pengurusan pinjaman perumahan kerajaan sahaja, tetapi puan boleh rujuk institusi perbankan berdekatan. tq

  75. azly says:

    Assalamualaikum w.b.t

    saya nak bertanya, sy baru beli tanah menggunakan loan govt. sy nak buat rumah tetapi menggunakan kouta isteri sy yg juga staf govt. Sy mgkn boleh bayar semula jika kos sehingga 130k. boleh ke sy buat rumah dengan jumlah pinjaman tersebut termasuk kos guaman,pelan dan lain-lain kos. ada ke kontraktor yang sanggup buat sbb sy x mahir tentang pengiraan kos ni. minta pencerahan..

  76. sal says:

    Salam saudara Elam. Terima kasih atas perkongsian yang amat bermanfaat.

    Saya ada beberapa soalan hendak diajukan kepada tuan.
    Suami saya seorang kakitangan kerajaan. Sebelum ini suami ada buat loan personal untuk membeli tanah. Kami bercadang untuk membuat loan kerajaan untuk membina rumah di atas tanah tersebut.

    Sekarang gaji bersih suami RM1000 setelah tolak loan manakala gaji pokok beliau RM1476.Saya telah membuat rujukan dan pembacaan di laman web BPP dan beberapa blog, saya anggarkan pinjaman perumahan yang layak dibuat oleh suami adalah rm80k yang mana sudah memadai untuk kami membina rumah pertama kami.

    Apakah langkah yang perlu kami lakukan untuk memulakan proses ini? Adakah pihak En boleh membantu dalam urusan ini sehingga selesai? Dan kalau boleh, berapkah caj yang dikenakan?

  77. Kak Fatimah says:

    Tuan,
    Saya ada pertanyaan berkaitan permohonan untuk membina rumah atas tanah lot (geran kelompok)menggunakan loan kerajaan. Untuk pengetahuan pihak tuan, loan perumahan saya belum pernah digunakan lagi. Adakah saya layak untuk memohon pinjaman tersebut sekiranya geran tanah lot itu berkelompok?

    • Elam says:

      wasalam pn. pn layak untuk memehon kesemua jenis pinjaman tetapi jawapan untuk pertanyaan pn adalah pn perlu pecah geran terlebih dahulu.

  78. MAYA KLASIK says:

    Jika anda memerlukan perkhidmatan kontraktor yang bertauliah dengan kerja berkualiti, untuk:
    1. Ubahsuai rumah & bina baru
    2. Pengubahsuaian Pejabat & ruang komersial
    3. Kabinet dapur
    4. Kerja Mengecat
    5. Pagar besi
    6. Siling plaster
    7. Pemasangan granit & jubin
    8. Kerja-kerja elektrikal
    9. Partition
    10. Kerja-kerja kaca
    11. Binaan bumbung
    Dengan Kepakaran yang dimiliki kami berbesar hati untuk menyediakan perkhidmatan profesional dengan kemahiran cemerlang dan berkualiti pada anda. Pengubahsuaian rumah anda dengan perkhidmatan kami mampu memastikan ketenangan fikiran, daripada tempoh awal projek sehinggalah tempoh siap pembinaan yang dijamin kualitinya.
    Jika anda mempunyai sebarang rancangan untuk pengubahsuaian dan memerlukan kepakaran kontraktor dari kelas F sehinggalah kelas A yang bertauliah berbincanglah dengan kami.
    Terima Kasih,

  79. farhan says:

    salam..sy nk tanya..rumah sy skrg atas nama sy..isteri berkerja kerajaan.soalanya bagaimana sy boleh buat supaya dpt gunakan loan gov isteri sy untuk renovate rumah sedia ada atas nama sy..terima kasih

    • Elam says:

      wasalam, isteri en boleh terus memohon untuk loan renovation kerana tiada syarat2 tertentu yang ditetapkan. pertanyaan lanjut sila hubungi Admin di 0176872668.

  80. azlan says:

    assalamualaikum,
    saya ingin membeli tanah lot tetapi tanah lot berstatus pertanian dan geran bersama. Tuan tanah tidak mahu pecah geran dengan alasan kos yang tinggi. Jika saya ingin lakukan pecah geran atas nama saya sendiri, adakah ia sukar dilakukan. Apakah proses yang perlu dilakukan dan kos-kos yang terlibat. Mohon pihak tuan dapat beri sedikit pencerahan.

  81. man says:

    Assalam…sy telah membuat pinjaman pertama perbendaharaan utk rumah pertama dn belum selesai hutang…sy bercadang utk membeli tanah lot (personal loan)dan membina rumah atas tanah tersebut sbg rumah kedua…blh tk buat pinjaman kedua perbendaharaan atau pinjaman bank?

  82. normlynn says:

    As salam.. Sy ingin buat pinjaman rumah ke2 dgn kerajaan di atas tanah sy sendiri. Kalau boleh sy bajet anggaran tuk wat rumah tu dlm rm150000 dgn 4 bilik . boleh dpt x sy bina rumah dgn bajet demikian???

    • admin says:

      wasalam, syarat asas pinjaman kedua adalah pemohon telah menyelesaikan baki hutang pinjaman pertama, dan untuk membina rumah segala amaun/quotation akan di nilai terlebih dahulu oleh Jabatan penilaian harta di mana BPP hanya anakn meluluskan amaun yang telah di nilai sahaj dari JPPH. Hubungi admin di 0176872668 untuk pertanyaan lanjut.

  83. ery says:

    Salam tuan.

    saya ada berapa berapa soalan.

    Boleh kah saya membina rumah dia atas tanah bernama ayah saya. Saya buat loan untuk rumah dan tanah ayah punya. Banyak ke proses yg diperlukan? Mohon penjelasan tuan.
    Tq tuan.

    • admin says:

      wasalam,

      syarat asas untuk membina rumah adalah tanah tersebut haruslah menjadi hak milik pemohon atau pasangan sahaja, jadi jawapan kepada soalan en adalah tidak boleh.

  84. amir says:

    Salam tuan saya ingin bertanya ..apa pendapat tuan berkenaan pakej bina rumah 1000kps atas tanah sendiri yg ditawarkan sesetengah pihak pemaju tanpa loan berharga rm72k (hanya bayar rm200 setiap bulan selama 30tahun TANPA INTEREST) dengan cagaran cabutan geran tanah @ geran tanah asal? Boleh percaya ke?

    • admin says:

      wasalam, ianya bergantung pada pihak en, tetapi pihak kami sendiri tidak pernah mendengar tentang pakej yang di tawarkan. jika ianya memberi manfaat dan membantu en amir, maka keputusan ada di tangan en amir. semog dapat membantu.

  85. zulhairi says:

    salam,

    saya baru beli tanah stgh ekar tapi xtukar nama lagi..bagaimana cara kalau sy brmnat untk bna rumah atas tnah sndri..adakah proses tkar tanah blh diuruskan skli oleh pemaju rmah.

  86. anipah says:

    Assalamualaikum, bolehkah sy membuat pinjaman pertama.
    persoalannya, sy akan bersara pada 16 Januari 2017. Sy akan membuat rumah di atas tanah srndiri…

    • admin says:

      wasalam, boleh pn ..sekurang-kurangnya satu tahun sebelum tarikh bersara untuk memohon pinjaman perumahan kerajaan. bantuan lanjut sila hubungi admin di 0176872668. admin –> ieta

  87. Noraini says:

    Assalamualaikum…
    boleh tolong terangkan proses pembelian rumah kampung atas nama individu menggunakan loan kerajaan?

    • admin says:

      salam, langkah pertama pn perlu melantik lawyer yang berpengalaman dalam urusan pinjaman perumahan untuk proses permohonan. jika perlukan bantuan dari pihak kami, kami akan bantu guide proses permohonan sehingga lulus. bantuan lanjut sila hubungi Admin di 0176872668. Admin –> ieta

  88. SHAMSUL BIN DERIS says:

    ASSALAMUALAIKUM TUAN..
    Sy bercadang nk bina kedai (20×65) @ mampu milik (20×35) melalui loan kerajaan..kelayakan berdasarkan gaji hakiki adalah 350k. Mengikut perkiraan tuan dengan jumlah tersebut, berapa pintu yg sy boleh bt? minta pandangan tuan..

    >tanah sendiri 10 ekar
    >status pertanian-pajakan 99 tahun

    • admin says:

      wasalam, tidak menjadi masalah kepada En Shamsul untuk membuat berapa pintu, asalkan tidak melebihi jumlah kelayakan semasa. Pertanyaa lanjut sila hubungi admin di 0176872668. Admin –> ieta

  89. khairul hamid says:

    Salam.tumpang bertanya.
    Sy dan isteri guru di negeri johor.tp kami bercadang membina rumah di atas tanah yg akan dibeli di kedah.soalan nya adakah segala urusan nt akan memerlukan sy berulang-aling dr johor ke kedah dgn kerap?bagaimana nk memudahkan hal ini kerana jarak yg jauh.trm kasih.

    • admin says:

      wasalam, tiada masalah jika en menggunakan peguam yang berdekatan sahaja asalkan segala urusan dokumentasi mudah untuk di uruskan. Bantuan lanjut sila hubungi admin di 0176872668. Admin –> ieta

  90. wan nazariah says:

    Assalamualaikum…saya ingin bertanya…saya mempunyai wang beza dan saya sudah selesaikan dgn kontraktor..tetapi adakah ianya akan ditolak lagi daripada claim pembayaran berperingkat kontraktor nnti..

  91. diana says:

    salam, saya nak tanya. Bolehkah saya membina rumah d atas geran yg ada nama adik beradik lain, maksud saya penama2 tu adalah bahagian adik beradik.

    terima kasih

    • admin says:

      wasalam, tidak boleh kerana syarat asas pinjaman, tanah tersebut harus merupakan pemilikan pemohon atau bersama pasangan sahaja.

  92. fuad says:

    assalamuailaikum…Mintak bantuan khidmat Nasihat…Sy berminat beli rumah dan tanah Melalui pnjaman kerajaan…Adakah sy layak beli tanah Pertanian seperti Sawit melalui Pinjaman BPPP…Buat rumah dimasa yg sama mndapat keuntungan pertanian..

    • admin says:

      wasalam, boleh sekiranya melepasi syarat kelayakan. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668. Admin –> ieta

  93. Hafiza says:

    salam.. sy nk tannya, mcm mana kita nk tahu kontraktor dan lawyer yg kita ambil benar2 berpegalaman.

  94. sahrizan says:

    Assalamualaikum
    nak Tanya, mcm sy nak buat pinjaman nak buat rumah atas rumah sendiri,,,keluasan dalam lebar 18 meter , panjang 30 meter…( maaf tidak tahu keluasan dlm kaki persegi). dengan menggunakan konkrik..boleh pihak tuan/puan cadangkan kos dan bagi plan reka bentuk rumah yg sesuai dengan kos dan keluasan rumah tersebut

  95. nasuha says:

    Assalamualaikum…saya nk tanya..ada x syarat2 bg lantikan peguam untuk tujuan permohonan pinjaman bagi membina rumah atas tanah sendiri?

    • admin says:

      wasalam, tiada syarat-syarat tertentu kecuali pemohon hanya perlu melantik peguam yang berpengalaman di dalam urusan pinjaman perumahan kerajaan bagi memastikan segala urusan permohonan berjalan kelak. Bantuan bagi cadangan peguam, sila hubungi Admin di 0176872668 (Ieta)

  96. Felicia says:

    Selamat pagi,
    Saya berasal dari sabah dan saya ingin bertanya kepada tuan.
    Sepupu saya baru keluarkan epf dia untuk membina rumah dan rumah itu dia ingin jual kepada saya setelah siap. Persoalannya bolehkah saya keluarkan epf saya untuk membeli rumah tersebut. Terima Kasih

  97. Faizal says:

    Salam

    Saya ialah penjawat awam dan mempunyai 2 ekar tanah. 1 ekar setengah adalah atas nama saya iaitu 2/3 bahagian dan 1/3 adalah nama saudara mara lain (tanah pusaka). Saya bercadang ingin membina rumah sewa di atas tanah tersebut. Bolehkah saya membina rumah sewa tersebut di atas tanah bahagian saya dan akhirnya ia boleh menjadi milik saya. Bolehkah membina rumah sewa dgn jumlah mencukupi kelayakan serta ada nama lain tetapi jumlah bahagian berbeza?

    • admin says:

      Wasalam, syarat asas untuk membina rumah di atas tanah sendiri adalahtanah tersebut mestilah pemilikan sepenuhnya pemohon dan tidak berkongsi.

  98. Razali says:

    Assalammualaikum.. Tuan Hj. Sy ade beberape soalan, sy dan isteri adelah perkerje swastar berhasrat nak bine rumah diatas rumah yg kami duduki sekarang. Rumah dan tanah ini masih atas name org tua kami lg. Bagai mane sy nak buat pinjaman? Layak atau tidak sy buat pinjaman kerajaan? atau ade jalan lain untuk capai hasrat kami anak beranak.

    • admin says:

      Wasalam, maaf en, pinjaman perumahan kerajaan adalah untuk kakitangan kerajaan sahaja dan kami hanya berpengalaman di dalam urusan pinjaman perumahan kerajaan.

  99. nazra says:

    Salam saudara Elam
    Adkah prosedur di atas sama sekiranya sy ingin membina rumah sewa di atas tanah sendiri? Tq

  100. OTHMAN says:

    As salam en, saya telah membeli sebidang tanah lot, namun begitu, nama saya hanya dimasukan lampiran surat ikatan amanah. adakah saya boleh membuat loan kerajaan untuk membina rumah diatas tanah tersebut. terima kasih

    • admin says:

      Wasalam, tanah tersebut perlu menjadi hak milik sepenuhnya atas nama En. bantuan lanjut sila hubungi Admin di 0176872668 (ieta)

  101. Jely says:

    Helo tn admin.. saya brhasrat utk mbuat rumah atas tanah sndri menggunakn gov loan. Oleh itu, saya ingin brtanya kepada tn mngenai beberapa prkara:
    1) bolehkah cadangkn peguam2 yang baik d area kota kinabalu Sabah?
    2)mengikut kelayakn semasa, sya layak loan sehingga 350k. Bolehkah saya mendpat full loan, jika kos rumah yg ingin dibina hanya dlm 250k sahaja?

    • admin says:

      hello, ya kami boeh bantucadangakan eguam di area yang di minta dan berkaitan full loan kami mohon maaf di mana BPP hanya meluluskan jumlah pinjaman berdasarkan penilaian harta sahaja. Tq

  102. rozuwan says:

    Salam tuan…..sy seorang penjawat awam danhendak bina sebuah rumah atas tanah berstatus pertanian….pelan bangunan pun telah lulus dr pbt….bolehkah sy membina rumah di atas tanah tersebut yg berstatus pertanian dgn menggunakan loankerajaan…?

  103. noora says:

    Slm..saya ingn bertanya.jika saya mempunyai tanah lot banglo sendiri. Dan cash dlm 200k adakah cukup untuk membina rumah sendiri. Bolehkah bantu sy mendapt lawyer dan kontraktor yg harganya berpatutan. Tq

    • admin says:

      Wasalam, untuk mendapatkan peguam dan kontraktor yang menjanjikan harga berpatutan adalah sukar dimana nasihat admin adalah tidak berbaloi juga sekiranya pihak peguam dan kontraktor menyediakan harga yang berpatutan namun perkhidmatan yang diberi amat mengecewakan. Untuk memastikan proses permohonan pinjaman berjalan lancar, pemohon perlu melantik peguam dan kontraktor yang berpengalaman di dalam urusan pinjaman perumahan. Bantuan lanjut hubungi admin di 0137474041

  104. khalid says:

    salam, boleh ke kalau saya beli tanah dengan loan bank, lepas tu apply loan kerajaan untuk buat rumah? kalau boleh, minta tolong sharekan details? terima kasih.

    • admin says:

      Wasalam, maaf tidak boleh mencagar harta pada dua tempat. Cadangan admin adalah en perlu beli tanah menggunakan gov loan, selepas lulus dimana telah dibuat potongan gaji, maka en boleh terus mohon untuk pembinaan rumah. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>