MEMBINA RUMAH DIATAS TANAH SENDIRI

Seperti yang kita tahu rumah pada zaman kegemilangan ini kebanyakkannya mahal-mahal. Ada tu kawasan perumahan yang betul-betul mewah yang orang lain tak mampu nak beli.  Tambahan, ada pulak rumah yang semuanya diibaratkan “goreng pisang” panas. Baru gantung iklan dah “sold out”. Yang melepasnya kita juga.

Apapun alasannya, kami nak kongsikan maklumat untuk menggunakan pinjaman perumahan untuk membina rumah atas tanah sendiri atau istilah pinjaman LPPSA iaitu:

 • Pinjaman Jenis ke-2:  Membeli rumah diatas tanah sendiri.
 • Pinjaman Jenis ke-6:  Membina rumah diatas tanah pemohon yang dibeli melalui pinjaman kerajaan.

Jika belum mempunyai tanah, saudara boleh buat pinjaman beli tanah dan kemudian baru bina rumah.

Tujuan melantik peguam dan kontraktor 

Perkara-perkara yang perlu diperhatikan apabila ingin membina rumah atas tanah sendiri adalah melantik peguam dan kontraktor.

 1. Peguam:                                                                 
 • Menjadi keperluan melantik peguam yang berpengalaman atau pun sudah biasa berurusan dengan LPPSA.
 • Untuk membuat perjanjian pembinaan (S & P).
 • Membuat CARIAN / LAND SEARCH di pejabat tanah.
 • Membantu membuat permohonan secara online.
 • Memberi cadangan kontraktor dan arkitek yang pengalaman.
 • Membantu dalam memohon membuat penilaian JPPH jika diperlukan.

2. Kontraktor:                                                                                                              

 • Menjadi keperluan dalam melantik kontraktor yang mempunyai lesen, mempunyai CIDB dan yang berpengalaman berurusan dengan LPPSA.
 • Supaya pinjaman perumahan tidak berlaku kelewatan dalam proses membina rumah dan mengikut undang-undang.
 • Membuat pembinaan mengikut plan yang disediakan oleh arkitek bertauliah.
 • Menyediakan laporan tuntutan bayaran kepada peguam untuk diserahkan kepada LPPSA.
 • Kontraktor akan melantik arkitek berdaftar bagi menyiapkan plan.
 • Mendapatkan kelulusan daripada pihak PBT.                                      
 • Membantu dalam memohon membuat penilaian JPPH jika diperlukan.

3. Jika nak jimat, lantik arkitek sambilan tetapi apapun perlu berhati-hati. Jika tanah di luar kawasan majlis, pelan diperlukan tetapi perlu dapat pengesahan pihak majlis bahawa tanah adalah di luar kawasan majlis adalah memadai.

4. Pembinaan rumah hanya boleh dimulakan setelah pinjaman diluluskan LPPSA.

Jadual bayaran berperingkat (JADUAL G)

Bayaran Kemajuan (Progress Payment) perlulah mengikut jadual seperti di bawah dan sebaiknya dimasukkan ke dalam perjanjian untuk pinjaman jenis 2 dan jenis 6.

jadual g bru

 

Carta alir untuk membina rumah di atas tanah sendiri

PANDUAN 2 (2)

Langkah 1:

Pemohon perlu melantik kontraktor dan peguam yang berpengalaman iaitu yang biasa berurusan dengan pihak LPPSA. Jika kontraktor atau peguam yang dilantik tidak biasa berurusan dengan pihak LPPSA, dikhuatiri akan berlaku banyak masalah.  Hal ini disebabkan kebanyakan dokumen akan diuruskan oleh kedua pihak berkenaan. Berdasarkan pengalaman saya, kebanyakan masalah timbul akibat tersalah memilih peguam dan kontraktor yang tidak pernah berurusan dengan LPPSA.

Langkah 2:
Arkitek akan buat pelan rekabentuk berdasarkan persetujuan peminjam dan kos cadangan dari kontraktor. Pemohon perlu berhati-hati dalam memilih kontraktor kerana banyak berlaku kes dimana kontraktor gagal menyiapkan pembinaan berikutan masalah kewangan (kontraktor akan mendahulukan wang sendiri setelah pembinaan siap dalam 20%, kemudian claim wang tersebut dengan LPPSA melalui peguam dan jika kontraktor itu mempunyai modal, tuntutan boleh dibuat selepas rumah siap dibina).

Langkah 3:
Setelah pemohon dan kontraktor melalui arkitek bersetuju dengn pelan rekabentuk, pemohon @ peguam @ kontraktor perlu menghantar borang permohonan ke Pejabat Penilaian. Pemohon boleh mengisi permohonan pinjaman SPPB secara online. Borang permohonan beserta dokumen yang diperlukan bolehlah diserahkan kepada saya untuk pemeriksaan sebelum dihantar ke LPPSA. Pemeriksaan ini penting untuk mengelak berlakunya masalah dalam permohonan yang boleh menyebabkan berlaku kelewatan dalam kelulusan.

Langkah 4:
Kontraktor akan memulakan kerja pembinaan setelah mendapat surat kelulusan dari LPPSA, Lampiran E (surat setuju terima) ditandatangani dan peguam telah membuat gadaian.

Panduan untuk ubah suai rumah (Renovation)

Jika anda ingin mengubahsuai (renovation) rumah anda, terdapat beberapa dokumen yang perlu anda sediakan..

 1. Pelan mestilah mendapat kelulusan daripada arkitek dan sah digunakan dalam tempoh 12 bulan.
 2. Salinan lesen kontraktor dan CIDB/SSM  yang disahkan dan belum tamat tempoh.

Contoh pelan banggunan

 

Nota:

 • LPPSA(Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam) dahulu dikenali sebagai BPPP(Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan) .
 • Dahulu dikenali sebagai Lampiran E, tetapi sekarang dikenali sebagai Surat Setuju Terima Pinjaman Perumahan Pembendaharan.
 • Bantulah kami dengan menghantar sms/whatsapp maklumbalas anda kepada pihak admin.

poster_from_postermywall (15)

Kesimpulan:

 • Membina rumah di atas tanah sendiri bermaksud anda bebas untuk merekabentuk rumah mengikut selera dan kepuasan masing-masing. Malah anda juga boleh menjimatkan kos     peruntukan untuk membina rumah. Tetapi jika tersilap boleh meningkatkan kos.
 • Jika tanah dibeli 2 lot,1 atas nama isteri dan 1 lagi atas nama suami dan rumah akan dibuat atas kedua-dua lot, hanya 1 lot harta dibenarkan untuk membuat pinjam. Sebaiknya, satukan lot berkenaan, jika tidak anda perlu masuk di dalam kes rayuan.
 • Anda juga boleh menggunakan kontraktor dari kalangan ahli keluarga,tetapi pastikan kontraktor tersebut mempunyai lesen daripada khidmat kontraktor CIDB atau ROC yang masih belum tamat tempoh.

PAUTAN

Slider not found

Antara Senarai Soal Jawab:

MEMBINA RUMAH DIATAS TANAH SENDIRI>>
(klik link di atas)


*PENAFIAN:

MOHD ELAM & PARTNER MANAGEMENT SERVICES tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan/kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.  Artikel ini adalah sekadar panduan kasar yang berdasarkan senarai rujukan dibawah.  Jika ada percanggahan, rujukan maklumat adalah mengikut agensi yang berkaitan.  Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke masa.

Rujukan  :

 • Pakar Perunding Perumahan Bepengalaman
 • Kontraktor Berpengalaman -Mohda Construction Sdn Bhd
 • Pegawai Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan
 • Arkitek Berpengalaman

Disediakan oleh: Sharifah Noor Khalillah Binti Syed Ismail / Politenik PortDickson / N.Sembilan / Mac2012

Dikemaskini oleh:

 • Siti Zawiyah Binti Shuib/UiTM Melaka/Melaka/Mac2013
 • Muhammad Farizuan Bin Amiruddin/Kolej Antarabangsa Unifield/Melaka/Disember2014
 • Zunnurain Bin Mohd Sam/ Kolej Universiti Islam Melaka/Januari2016

Disemak oleh: Mohd Elam Bin Mohamed


Kami mengalu-alukan kunjungan anda, sila klik link-link panduan di bawah :

Link-link yang berkaitan dan mungkin dapat membantu anda menyelesaikan persoalan -persoalan yang bermain di minda anda  dan mungkin memberi lebih maklumat kepada anda.


Anda boleh klik link youtube di bawah untuk mengetahui tentang perkhidmatan yang kami tawarkan..

Perkhidmatan Kami di LPPSA (Version 2)
Panduan Permohonan Pinjaman Perumahan (SPPB)
Pemilihan Peguam : Pinjaman Perumahan  Perbendaharaan
Pinjaman Perumahan Kedua Bahagian Pinjaman Perumahan 


359 Responses to MEMBINA RUMAH DIATAS TANAH SENDIRI

 1. Nurul says:

  Salam tuan…tumpang tanye..sy nk beli tanah untuk buat rumah atas tanah tu..bole x sy apply untuk pinjaman perumah utk pembeliaan tanah utk buat rumah sekaligus…dan mcmana prosesnya..

 2. IRDA says:

  SAYA INGIN MEMBINA RUMAH DI ATAS TANAH SENDIRI.TETAPI SAYA ADA MEMBELI RUMAH TAMAN YANG BERHARGA RM90K MELALUI BAHAGIAN PINJAMAN PERUMAHAN.CAMANA CARANYA SEKIRANYA SAYA INGIN REFINANCE SEMULA UNTUK PEMBINAAN DI ATAS TANAH SENDIRI

  • admin says:

   Pinjaman perumahan kerajaan tidak boleh refinance. Penyelesaian lain:
   1. Anda boleh convert loan beli rumah taman tersebut kepada housing loan bank. Dapatkan dahulu penyata baki hutang 6 bulan kehadapan daripada LPPSA. Download surat di pautan ini untuk dapatkan penyata baki hutang daripada LPPSA http://www.lppsa.gov.my/v1/index.php/borang/2015-11-03-03-22-48
   2. Apabila urusan convertion loan pertama tersebut telah selesai dibayar oleh pihak bank kepada LPPSA, mohon pinjaman kedua pula untuk bina rumah atas tanah sendiri.
   Pastikan sistem pinjaman pertama anda telah reset sebelum daftar utk pinjaman kedua dalam sistem online. Maklumkan pihak teknikal LPPSA jika pinjaman pertama belum reset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *