MEMBINA RUMAH DI ATAS TANAH SENDIRI

Seperti yang kita tahu rumah pada zaman kegemilangan ini kebanyakkannya mahal-mahal. Ada tu kawasan perumahan yang betul-betul mewah yang orang lain tak mampu nak beli.  Tambahan, ada pulak rumah yang semuanya diibaratkan “goreng pisang” panas. Baru gantung iklan dah “sold out”. Yang melepasnya kita juga.

Apapun alasannya, kami nak kongsikan maklumat untuk menggunakan pinjaman perumahan untuk membina rumah atas tanah sendiri atau istilah pinjaman LPPSA iaitu:

  • Pinjaman Jenis ke-2:  Membeli rumah diatas tanah sendiri.
  • Pinjaman Jenis ke-6:  Membina rumah diatas tanah pemohon yang dibeli melalui pinjaman kerajaan.

Jika belum mempunyai tanah, saudara boleh buat pinjaman beli tanah dan kemudian baru bina rumah.

Tujuan melantik peguam dan kontraktor 

Perkara-perkara yang perlu diperhatikan apabila ingin membina rumah atas tanah sendiri adalah melantik peguam dan kontraktor.

  1. Peguam:                                                                 
  • Menjadi keperluan melantik peguam yang berpengalaman atau pun sudah biasa berurusan dengan LPPSA.
  • Untuk membuat perjanjian pembinaan (S & P).
  • Membuat CARIAN / LAND SEARCH di pejabat tanah.
  • Membantu membuat permohonan secara online.
  • Memberi cadangan kontraktor dan arkitek yang pengalaman.
  • Membantu dalam memohon membuat penilaian JPPH jika diperlukan.

2. Kontraktor:                                                                                                              

  • Menjadi keperluan dalam melantik kontraktor yang mempunyai lesen, mempunyai CIDB dan yang berpengalaman berurusan dengan LPPSA.
  • Supaya pinjaman perumahan tidak berlaku kelewatan dalam proses membina rumah dan mengikut undang-undang.
  • Membuat pembinaan mengikut plan yang disediakan oleh arkitek bertauliah.
  • Menyediakan laporan tuntutan bayaran kepada peguam untuk diserahkan kepada LPPSA.
  • Kontraktor akan melantik arkitek berdaftar bagi menyiapkan plan.
  • Mendapatkan kelulusan daripada pihak PBT.                                      
  • Membantu dalam memohon membuat penilaian JPPH jika diperlukan.

3. Jika nak jimat, lantik arkitek sambilan tetapi apapun perlu berhati-hati. Jika tanah di luar kawasan majlis, pelan diperlukan tetapi perlu dapat pengesahan pihak majlis bahawa tanah adalah di luar kawasan majlis adalah memadai.

4. Pembinaan rumah hanya boleh dimulakan setelah pinjaman diluluskan LPPSA.

Jadual bayaran berperingkat (JADUAL G)

Bayaran Kemajuan (Progress Payment) perlulah mengikut jadual seperti di bawah dan sebaiknya dimasukkan ke dalam perjanjian untuk pinjaman jenis 2 dan jenis 6.

jadual g bru

 

Carta alir untuk membina rumah di atas tanah sendiri

PANDUAN 2 (2)

Langkah 1:

Pemohon perlu melantik kontraktor dan peguam yang berpengalaman iaitu yang biasa berurusan dengan pihak LPPSA. Jika kontraktor atau peguam yang dilantik tidak biasa berurusan dengan pihak LPPSA, dikhuatiri akan berlaku banyak masalah.  Hal ini disebabkan kebanyakan dokumen akan diuruskan oleh kedua pihak berkenaan. Berdasarkan pengalaman saya, kebanyakan masalah timbul akibat tersalah memilih peguam dan kontraktor yang tidak pernah berurusan dengan LPPSA.

Langkah 2:
Arkitek akan buat pelan rekabentuk berdasarkan persetujuan peminjam dan kos cadangan dari kontraktor. Pemohon perlu berhati-hati dalam memilih kontraktor kerana banyak berlaku kes dimana kontraktor gagal menyiapkan pembinaan berikutan masalah kewangan (kontraktor akan mendahulukan wang sendiri setelah pembinaan siap dalam 20%, kemudian claim wang tersebut dengan LPPSA melalui peguam dan jika kontraktor itu mempunyai modal, tuntutan boleh dibuat selepas rumah siap dibina).

Langkah 3:
Setelah pemohon dan kontraktor melalui arkitek bersetuju dengn pelan rekabentuk, pemohon @ peguam @ kontraktor perlu menghantar borang permohonan ke Pejabat Penilaian. Pemohon boleh mengisi permohonan pinjaman SPPB secara online. Borang permohonan beserta dokumen yang diperlukan bolehlah diserahkan kepada saya untuk pemeriksaan sebelum dihantar ke LPPSA. Pemeriksaan ini penting untuk mengelak berlakunya masalah dalam permohonan yang boleh menyebabkan berlaku kelewatan dalam kelulusan.

Langkah 4:
Kontraktor akan memulakan kerja pembinaan setelah mendapat surat kelulusan dari LPPSA, Lampiran E (surat setuju terima) ditandatangani dan peguam telah membuat gadaian.

Panduan untuk ubah suai rumah (Renovation)

Jika anda ingin mengubahsuai (renovation) rumah anda, terdapat beberapa dokumen yang perlu anda sediakan..

  1. Pelan mestilah mendapat kelulusan daripada arkitek dan sah digunakan dalam tempoh 12 bulan.
  2. Salinan lesen kontraktor dan CIDB/SSM  yang disahkan dan belum tamat tempoh.

Contoh pelan banggunan

 

Nota:

  • LPPSA(Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam) dahulu dikenali sebagai BPPP(Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan) .
  • Dahulu dikenali sebagai Lampiran E, tetapi sekarang dikenali sebagai Surat Setuju Terima Pinjaman Perumahan Pembendaharan.
  • Bantulah kami dengan menghantar sms/whatsapp maklumbalas anda kepada pihak admin.

poster_from_postermywall (15)

Kesimpulan:

  • Membina rumah di atas tanah sendiri bermaksud anda bebas untuk merekabentuk rumah mengikut selera dan kepuasan masing-masing. Malah anda juga boleh menjimatkan kos     peruntukan untuk membina rumah. Tetapi jika tersilap boleh meningkatkan kos.
  • Jika tanah dibeli 2 lot,1 atas nama isteri dan 1 lagi atas nama suami dan rumah akan dibuat atas kedua-dua lot, hanya 1 lot harta dibenarkan untuk membuat pinjam. Sebaiknya, satukan lot berkenaan, jika tidak anda perlu masuk di dalam kes rayuan.
  • Anda juga boleh menggunakan kontraktor dari kalangan ahli keluarga,tetapi pastikan kontraktor tersebut mempunyai lesen daripada khidmat kontraktor CIDB atau ROC yang masih belum tamat tempoh.

PAUTAN

Slider not found

Antara Senarai Soal Jawab:

MEMBINA RUMAH DIATAS TANAH SENDIRI>>
(klik link di atas)


*PENAFIAN:

MOHD ELAM & PARTNER MANAGEMENT SERVICES tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan/kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.  Artikel ini adalah sekadar panduan kasar yang berdasarkan senarai rujukan dibawah.  Jika ada percanggahan, rujukan maklumat adalah mengikut agensi yang berkaitan.  Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke masa.

Rujukan  :

  • Pakar Perunding Perumahan Bepengalaman
  • Kontraktor Berpengalaman -Mohda Construction Sdn Bhd
  • Pegawai Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan
  • Arkitek Berpengalaman

Disediakan oleh: Sharifah Noor Khalillah Binti Syed Ismail / Politenik PortDickson / N.Sembilan / Mac2012

Dikemaskini oleh:

  • Siti Zawiyah Binti Shuib/UiTM Melaka/Melaka/Mac2013
  • Muhammad Farizuan Bin Amiruddin/Kolej Antarabangsa Unifield/Melaka/Disember2014
  • Zunnurain Bin Mohd Sam/ Kolej Universiti Islam Melaka/Januari2016

Disemak oleh: Mohd Elam Bin Mohamed


Kami mengalu-alukan kunjungan anda, sila klik link-link panduan di bawah :

Link-link yang berkaitan dan mungkin dapat membantu anda menyelesaikan persoalan -persoalan yang bermain di minda anda  dan mungkin memberi lebih maklumat kepada anda.


Anda boleh klik link youtube di bawah untuk mengetahui tentang perkhidmatan yang kami tawarkan..

Perkhidmatan Kami di LPPSA (Version 2)
Panduan Permohonan Pinjaman Perumahan (SPPB)
Pemilihan Peguam : Pinjaman Perumahan  Perbendaharaan
Pinjaman Perumahan Kedua Bahagian Pinjaman Perumahan 


396 Responses to MEMBINA RUMAH DI ATAS TANAH SENDIRI

  1. Yusof says:

    Tuan.. Boleh kongsi tak..aoa risiko kalau bina rumah atas tanah sendiri guna khidmat kontraktor tanpa mendapatkan kelulusan PBT.. Buat rumah secara tunai. Mana lebih baik..submit ke PBT atau berjimat dengan cara tidak submit ke PBT.. Harap tuan boleh berkongsi Pandangan. Terima kasih

  2. Sahabudin says:

    Saya bekerja bidang swasta atau GLC. Blh ka memohon pinjaman dibawah kementerian perbendaraan ini?

  3. Hamidah says:

    Assalamualaikum, sya dh beli rumah mllui gov loan. Sya dh 4thn loan. Gj bersih sya rm1600. Blh x sya nk beli rumah kedua? Gj pokok sya rm3k. Sya berkenan pd satu rumah d mudah.my yg bernilai rm299k. Klu sya combine slip gj dgn suamidia utk dptkan rumah tu adkh sya layak utk dpt rumah kedua tu?

    • admin says:

      Wassalam. Bagi semakan anggaran kelayakan, admin perlukan jumlah elaun2 tetap yang ada, ic encik dan jumlah gaji bersih. Boleh whtsapp slip gaji terkini pada admin untuk semakan
      anggaran kelayakan.
      0137474041-Sue

  4. an says:

    Jika gaji bersih saya RM 1200..layak tak saya nak mohon pinjaman kerajaan untuk beli tanah berharga RM70k?

  5. sharun says:

    sekiranya setelah gagal dapat pinjaman adakah segala perbelanjaan proses spt melantik peguam, pelan rumah yg berbaya rdsb akan diberi balik atau wang itu hangus begitu sahaja semasa mengurus pinjaman itu yg mana melibatkan banyak kos?

    • admin says:

      Pinjaman yg gagal kebiasaannya tidak akan merugikan peminjam. Kos S&P guaman biasanya tidak akan dipulangkan kerana sudah melibatkan kerja2 rampaian guaman (kos runner, kertas, dsb).
      Kos pelan rumah juga tidak dipulangkan sebab pelan yang dah siap melibatkan kos yang agak tinggi. Deposit dan perkara2 lain biasanya akan dipulangkan.

  6. Nadia Rahman says:

    Salam… Kalo yang berkerja swasta bole memohon?

  7. Azurin says:

    Assalammualaikum sy nk tanya boleh ke sy membina rumah di tanah sendiri tetapi nama tanah atas nama suami saya..dan saya ingin menggunakan loan perumahan kerajaan.

  8. johari b. says:

    as salam, nak tanya saya ada membeli tanah lot tanah untuk membuat rumah, tapi belum pecah geran, nama saya masih dalam satu geran , bole ke saya membuat prmohonan pinjaman “membina rumah atas tanah sendiri”?

    • admin says:

      Wassalam. Perlu pecah geran dahulu jika penama2 dalam geran tersebut ada penama selain encik atau pasangan

  9. siti nur afiqah says:

    ASSALAMMUALAIKUM, Admin.
    saya berumur 20 tahun dan ingin membuat membuat rumah atas tanah milik ayah saya yang diberi pada saya macam mana saya nak buat ? adakah lulus jika saya membuat pinjaman?

    • admin says:

      Wassalam. Pembinaan rumah melalui pinjaman kerajaan perlu dibuat atas tanah yang ada nama pemohon atau bersama pasangan sahaja.
      Tidak boleh ada penama lain. Perlu gugurkan nama lain jika ada sebelum mohon pinjaman bina rumah atas tanah tersebut.

  10. Bokhari says:

    Kedai runcit berapa hari anggaran siap?

  11. Anis says:

    Salam tuan..saya seorang kakitangan awam..saya ingin membina rumah diatas tanah milik mertua saya..bolehkah saya memohon pinjaman perumhan awam tuk kali kedua? Pinjaman pertama sudah lama diselesaikan

    • admin says:

      Wassalam. Pastikan tanah tersebut atas nama anda/bersama pasangan jika ingin membina rumah atas tanah tersebut.

  12. Sallehudin Bin Ismail says:

    Assalamualaikum saya ingin bertanya..bolehkan saya membuat pinjaman perumahan daripada kerajaan untuk membina rumah sedangkan geran tanah telah di cagarkan dimana abang saya telah mencagarkan tanah tersebut semasa membuat loan perumahan untuk membina rumahnya..tanah tersebut sebenarnya telah di bahagi atas nama adik beradik di pejabat peguam.

    • admin says:

      Wassalam. Pembinaan rumah melalui pinjaman kerajaan perlu dibuat atas tanah yang ada nama pemohon atau bersama pasangan sahaja.
      Tidak boleh ada penama lain. Perlu gugurkan nama lain jika ada sebelum mohon pinjaman bina rumah atas tanah tersebut.

  13. Idaman says:

    Saya ingin membuat pinjaman bank bagi membeli tanah lot status bangunan dan dlm waktu yg sama membina rumah di atas tanah tersebut tetapi saya hanya pekerja swasta. Bagaimana dan bank mana yg menawarkan beli tanah dan bina rumah.

    • admin says:

      Maaf anda boleh rujuk cawangan bank terdekat untuk dapatkan info. Kami hanya boleh menerangkan mengenai pinjaman kerajaan bagi penjawat awam sahaja. TQ

  14. Rabbani says:

    Satu lagi adakah boleh convert bank loan perumahan kpd lppsa gov loan

    • admin says:

      Salam, boleh jika anda sudah sah jawatan dan layak mohon govt loan. Maklumkan kepada pihak bank terlebih dahulu mengenai convertion tersebut.

  15. Rabbani says:

    Salam saya nak tnya.. Kalau saya dah beli tanah melalui gov loan… Dan masih batu dlm pemotongan gaji.. Then adakah boleh kalau saya nak buat bank loan pula utk bina rumah?.. Sbb proses gov loan agak lambat…

    • admin says:

      Wslm.. tidak boleh ada 2 gadaian daripada 2 institusi kewangan sekaligus.
      Perlu selesaikan dulu salah satu pinjaman baru boleh mohon untuk pinjaman lain dgn institusi lain.

  16. zulkifle says:

    Salam.
    Soalan :
    Apabila dh lulus pinjaman beli tanah , Bolehkah terus mohon pinjaman utk bina rumah ?

    • admin says:

      Wassalam. Boleh mohon pinjaman bina rumah selepas mula potongan gaji untuk pinjaman tanah. Kelayakan pinjaman bina rumah tertakluk kpd baki pinjaman tanah.

  17. Norhidayah Zakaria says:

    Assalamualaikum,encik sy ingin membuat pinjaman untuk membuat rumah d tapak sendri,jadi sy ingin tahu adkah basic dlm 1k lbh blh ke mohon bt pnjaman rumah…

    • admin says:

      Wassalam, tiada masalah sekiranya jumlah pinjaman anda sesuai dgn kelayakan dan anda boleh membuat bayaran balik bulanan.
      Baki gaji bersih anda pastikan tidak kurang daripada RM200 setelah tolak bulanan.

  18. Miza md said says:

    Assalamualaikum tuan, kami membina rumah sendiri tanpa melalui pinjaman di atas tanah lot milik ibu mertua. Kami bercadang untuk menukar nama tapak lot ke atas nama suami. Bolehkah kami membuat pinjaman dari bank untuk tujuan membeli tanah & rumah? Terima kasih

  19. Nurul says:

    Salam tuan…tumpang tanye..sy nk beli tanah untuk buat rumah atas tanah tu..bole x sy apply untuk pinjaman perumah utk pembeliaan tanah utk buat rumah sekaligus…dan mcmana prosesnya..

  20. IRDA says:

    SAYA INGIN MEMBINA RUMAH DI ATAS TANAH SENDIRI.TETAPI SAYA ADA MEMBELI RUMAH TAMAN YANG BERHARGA RM90K MELALUI BAHAGIAN PINJAMAN PERUMAHAN.CAMANA CARANYA SEKIRANYA SAYA INGIN REFINANCE SEMULA UNTUK PEMBINAAN DI ATAS TANAH SENDIRI

    • admin says:

      Pinjaman perumahan kerajaan tidak boleh refinance. Penyelesaian lain:
      1. Anda boleh convert loan beli rumah taman tersebut kepada housing loan bank. Dapatkan dahulu penyata baki hutang 6 bulan kehadapan daripada LPPSA. Download surat di pautan ini untuk dapatkan penyata baki hutang daripada LPPSA http://www.lppsa.gov.my/v1/index.php/borang/2015-11-03-03-22-48
      2. Apabila urusan convertion loan pertama tersebut telah selesai dibayar oleh pihak bank kepada LPPSA, mohon pinjaman kedua pula untuk bina rumah atas tanah sendiri.
      Pastikan sistem pinjaman pertama anda telah reset sebelum daftar utk pinjaman kedua dalam sistem online. Maklumkan pihak teknikal LPPSA jika pinjaman pertama belum reset.

  21. Shaari Abdul Ghoni says:

    Saya mempunyai tanah sendiri untuk membina sebuah rumah dan memerlukan jadual pembayaran semasa pembinaan. Bagaimanakah caranya?. Adakah saya perlu melantik peguam dan sebagainya atau berurusan antara saya dengan dengan kontraktor sahaja?

    • admin says:

      Jika anda mahu menggunkan pinjaman kerajaan, semestinya perlu melantik peguam dan kontraktor berlesen yg berpengalaman. Jadual peringkat pembayaran kebiasaanya menggunakan Jadual G Akta Perumahan jika
      mahu mohon pinjaman kerajaan.

  22. Lee says:

    I baru beli 1 lot tanah bawah pinjaman bank, dan geran disimpan bank sebagai pajakan, bolehtak I buat pinjaman dgn LPPSA utk bina rumah di atasnya.?
    Utk pinjaman jenis 2 LPPSA, bina rumah atas tanah sendiri, tanah bebas Dari sebarang bebanan…maksudnya? Thanks

    • admin says:

      Maaf tidak boleh. Tanah perlu bebas daripada sebarang bebanan bermaksud tidak boleh ada hutang atau sekatan atas tanah tersebut sebelum bina rumah atas tanah tersebut.
      Melainkan anda memindahkan pinjaman bank tersebut ke pinjaman kerajaan, dan kemudian mohon pinjaman perumahan utk bina rumah pula atas tanah tersebut dengan menggunakan
      pinjaman kerajaan juga.

  23. Wady says:

    Asssalamualaikum tuan,

    saya nak bina rumah atas tanah isteri saya. tanah tersebut baru sahaja dibeli melalui pinjaman kerajaan. adakah saya layak untuk membuat pinjaman LPPSA?

    • admin says:

      Wassalam. Boleh mohon pinjaman kerajaan jika nama encik ada dalam perjanjian pinjaman tanah tersebut.

  24. Jai says:

    Salam tuan saya nak bina rumah rehat 2 bilik , atas tanah sendiri pembayaran tunai.

    • admin says:

      Wslm.. x ada masalah untuk pembayaran tunai. Pilih bahan binaan yg berkualiti dan lantik kontraktor yang mempunyai latar belakang projek yang baik.

  25. Hairul Azlee says:

    As salam,

    Saya sudah memiliki tanah dan sedang mencari maklumat bagaimana untuk membina rumah atas tanah tersebut dan bagaimana hendak mendapatkan pinjaman perumahan yg senang. Mohon pencerahan proses selanjutnya.

    • admin says:

      Wassalam.
      1. Jika mahu mohon pinjaman perumahan kerajaan, pastikan tanah tersebut atas nama encik/bersama pasangan sahaja.
      2. Lantik peguam & kontraktor yang berpengalaman dan mempunyai rekod baik untuk memudahkan urusan pinjaman.

  26. Rohana binti muhammad says:

    Assala Tuan
    Saya ingin bertanya ,jika saya hendak membuat mendirikaan rumah diatas tanah mak mertua saya tetapi tanah tu ada nama suami saya.juga.dan saya tidak pernah ad buaat pijamaan perumahan.
    Adakah saya boleh apply loan lppsqa tuk proses ni.
    Sekian terima kasih

    • admin says:

      Wassalam. Pembiayaan perumahan kerajaan untuk bina rumah hanya dibenarkan atas tanah yang
      ada nama anda atau bersama pasangan shj. Perlu gugurkan penama lain yang ada dalam geran
      jika mahu bina rumah menggunakan pinjaman kerajaan.

  27. suhaimi says:

    salam tuan,bagaimana tanah status pertanian,bolehkah buat pinjaman sehingga 200k?

    • admin says:

      Wassalam. tak ada masalah selagi sesuai dgn kelayakan anda. Perlu tahu juga market value tanah tersebut sebelum mohon pinjaman. Boleh rujuk mana2 valuer atau Jabatan Penilaian harta yang terdekat.

  28. alea says:

    salam tuan,

    saya ingin bertanya,bapa saya ade sebidang tanah di melaka. bekas tanah sawah.
    berapa anggaran wang yang diperlukan untuk levelling jika saya bercadang nak buat rumah?

  29. Azmi says:

    Salam Tuan,
    Bagaimana pula kalau ada tanah sendiri ,dlm geran cuma satu nama saja,,
    Kepada siapa hendak saya rujuk mengenai pimjaman?

  30. Hadli says:

    Assalam Tuan

    Saya ingin bertanya ..jika saya ingin membeli tanah dan dirikan rumah diatas tanah ayah mentua saya bagaimana cara proses dia ye tuan? adakah boleh sy apply loan lppsa untuk proses ini ? tanah itu tanah kebun getah ..

    • admin says:

      Wasalam, untuk bin arumah perlu pastikan tanah tersebut merupakan hak milik pemohon sepenuhnya atau bersama pasangan sahaja.

  31. muhamad heilmi says:

    Kalau tanah 1 geran yg banyak nama…tanah pusaka… boleh kah buat pinjaman perumahan gov atau bank?

    • admin says:

      Salam, untuk gov loan pastikan tanah tersebut merupakan hak milik pemohon sepenuhnya atau bersama pasangan sahaja.

  32. Umar says:

    Salam tuan.jika rumah dibuat atas dua lot tanah dimana kedua dua lot atas nama sendiri,dibenarkan pinjaman perumahan atau hanya satu lot sahaja?

    • admin says:

      Wasalam, 1 lot tanah untuk 1 unit rumah sahaja en/pn. Bantuan lanjut pembiayaan LPPSA, berhubung dengan admin di 0176872668

  33. eba says:

    salam…sy ingin mbina rumah diatas tnh sndiri…bgaimana cara untuk sy mulakan…perlu pergi ke bank utk mbuat permohonan LPPSA?ape syarat kelayakn utk permohonan LPPSA?

  34. mohd shahrer b md nazar says:

    sy telah membina sebuah rumah diatas tanah yg sy beli dgn gran tanah yg dikongsi bersama, soalan nya, rmh sy telah terbengkalai krn tidak cukup dana, adakah cara lain bagaimana sy boleh mendapatkan bantuan kewangan atau pun pinjaman utk menyiapkan rumah saya ini?

    • admin says:

      Salam, terdapat banyak cara untuk mendapatkan dana seperti membuat pinjaman bank dan sebagainya, namun untuk pembiayaan tidak dibenarkan kerana rumah tersebut dalam proses pembinaan kecuali mempunyai kebenaran dan lesen kemajuan dll.

  35. Rashidee bin kamarulzaman says:

    Saya sedang membuat renovation rumah di bahagian hadapan rumah dan tidak melepasi dari dari had pintu pagar rumah. Adakah saya perlu memohon utk membuat pengubahsuaian rumah?saya difahamkan bila buat satu struktur rumah perlu mendapat kelulusan dari pihak majlis..walaupun ia masih didalam pagar rumah…

  36. Roslan bin hussin says:

    Saya bercadang utk membina rumah atas tanah sendiri berkeluasaan 80 x 50.. brapkah keluasan binaan yg boleh saya gunakan utk tanah keluasaan tesbt mengikut udg udg pbt nselangor

    • admin says:

      Salam, perlu rujuk PBT yang berkenaan. bantuan lanjut pembiayaan perumahan kerajaan boleh rujuk admin di 0176872668 (ieta)

    • Johan muhammad says:

      Assalam.
      Seniusaha enterprise building and construction work. Lesen bawah cidb dan pengalaman 14 tahun kerja2 pembinaan. Whatsapp 0179373253

  37. Nur Shahirah Zainuddin says:

    boleh bagi cadangan atau nasihat utk pekerja swasta untuk bina rumah ats tanah sendiri? Memang perlu ambil personal loan jugak ke kalau pekerja swasta?

  38. Nur Shahirah Zainuddin says:

    Salam. saya berkerja di syarikat swasta. Boleh ke saya buat pinjaman guna loan gov untuk bina rumah dan berapa tempoh bayaran balik ye?

  39. Baharudin Kadir says:

    Salam Tuan,
    Boleh bagi list bank yang bagi package pembelian tanah & buat rumah di Lembah Kelang? Biasanya margin finance berapa? Terima kasih.

  40. Wahidah zahari says:

    Assalam.boleh ke sy nak beli tanah guna loan gov? Dan berapa kelayakan dan tempoh bayaran balik?

    • admin says:

      Wasalam, ya boleh iaitu merupakan pinjaman jenis 4. Kelayakan dikira berdasar butiran penyata gaji. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  41. Hani says:

    Salam,tuan.
    Mohon pencerahan kes tanah msh dibwh nama ibu/bapa..tapi si anak ingin membina rumah ditapak tanah tersebut.tq

    • admin says:

      Wasalam, untuk membina rumah atas tanah tersebut. Permohon perlu pastikan tanah tersebut merupakan hak milik PEmohon sepenuhnya atau bersama pasangan sahaja. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  42. alin says:

    salam. tumpang tanya, dimanakah saya perlu mendapatkan borang permohonan untuk membuat rumah bantuan kerajaan?

  43. Mekna says:

    Assalamualaikum, terima kasih atas perkongsian y best ni tuan 🙂
    Saya ade sedikit kemusykilan berkenaan dgn cas y biasa dikenakan oleh arkitek, adakah cas ini bergantung kepada apa y ditentukan oleh arkitek sendiri ataupun telah ditetapkan oleh PAM?
    Saya juga ade menyediakan pakej bina banglo murah serendah 9k utk 3bilik 2 bilik air hingga 180k utk 7 bilik dan 3bilik air, kepada y berminat bole whatsaap 013-3076930 untuk info lbeh lanjut. 🙂

  44. Shumi says:

    Salam..sy nk bertnya Bolehkah..sy membina sebagai contoh rumah sewa sebanyak 3 pintu mnggunakan loan kerajaan??

  45. Nazreen says:

    saya seorang penjawat awam dan berhasrat nak bina rumah atas tanah sendiri sendiri pinjaman kerajaan.. ada senarai kontraktor di area ipoh perak yang boleh buat rumah pinjaman kerajaan?

  46. Siti Noorwani says:

    saya seorang penjawat awam dan berhasrat nak bina rumah atas tanah sendiri , apa langkah pertama saya ?..Mohon Nasihat dari pihak tuan

  47. taufik says:

    boleh kah pinjaman dilakukan untuk tanah yang mempunyai surat kuasa?

  48. Puan Liza says:

    Salam Tuan,

    Boleh saya dapatkan contoh deraf Perjanjian Bina Rumah antara saya dan kontraktor untuk tujuan saya dapatkan pinjaman dari pihak LPPSA.

    Terimakasih.

  49. Puan Liza says:

    Salam Tuan,

    Boleh atau tidak saya dapatkan contoh perjanjian bina rumah antara saya dan kontraktor untuk tujuan saya dapatkan pinjaman dari pihak LPPSA.

    Terimakasih.

  50. che din daud says:

    salam tuan. saya melantik kontraktor untuk pembinaan rumah. secara tunai. pembinaan jadi lewat sehingga 92hari. rumah harga rm155k.
    saya nak kenakan penalti.
    kontraktor bagitau mesti ada extra hari sebab saya ada kerja tambahan.
    macamana nak kira penalti tu?
    norWina sadri

  51. JULIANAH BINTI OMAR says:

    Assalamualaikum encik…saya ade sedikit pertanyaan berhubung pinjaman LPPSA. Husbnd saye ade geran tanah atas nama beliau sahaja. kami nak bina rumah atas tanah tersebut. husbnd saye nk buat pinjaman LPPSA. Persoalannya :
    Bolehkan husbnd saye buat perjanjian dgn kontraktor (S&P) tapi masukkan nama saya sekali. Tujuannya untuk saye mengeluarkan epf akaun kedua.Adakah LPPSA boleh meluluskan pinjaman tersebut sekiranya nama saya ada dlm agreemnt tersebut.
    Terima kasih

  52. Siti Norhayati Ibrahim says:

    Salam tuan
    Pd bulan 4 2016…saya telah menerima kunci daripada kontraktor. Masalahnya sekarang banyak perkara yang perlu dibaiki selepasa sy memeriksa keadaan rumah. Saya juga telah menghubungi kontraktor supaya membaiki rumah. Namun sehingga ke hari kontrakror tersebut hanya memberi jawapan tunggu. Dia berjanji akan membaiki rumah saya setelah siap projeknya yang satu lagi. Apakah tindakan yang harus saya ambil? Perlukah saya memberinya lagi peluang.

  53. Nor Azian says:

    Assalammualaikum. tuan..
    saya telah membina rumah di atas tanah saya sendiri dan pinjaman perumahan kerajaan. persoalan saya untuk mendapatkan CF. adakah saya yang perlu membayar perunding serveyer untuk mendapatkan tandatangan bagi melengkapkan borang. sebab semasa permulaan pembinaan pihak kontraktor sendiri yang mengukur mengikut plan yang telah diluluskan. atau part itu dibawah tanggungan kontraktor sendiri.

  54. Muhammad anas says:

    As salam tuan..sy mohon pencerahan…sya nk.beli tanah 60k..serta ingan buat rumah pd tnah trsbut.
    Jadi..bole ke sy lntik lawyer berusan ngan tanah serta pmbinaan rumah sekali?bagaimana sy perlu membuat langkah pertama sebb sy x mahir dlm.bidang ni…

    Terima kasih

  55. azemi says:

    assalam tuan,

    saya ada masalah kontraktor yg lambat dalam progress pembinaan rumah.
    Boleh kah kita menukar kontraktor? & bagaimanakah procedure nya ?

    • admin says:

      Wasalam, ya boleh tukar kontraktor sekiranya permohonan belum masuk ke LPPSA. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  56. mohd zaidi bin ahmad basri says:

    Asalamualaikum dan selamat sejahtera ,tuan,pertanyaaan, >saya ada sebidang tanah mukim (ada nama saya dalam geran tersebut ) di sungai bakap dan berhasrat untuk membina rumah di atas tanah tersebut,soalan saya,adakah isteri (nama tiada dalam geran)boleh memohon pinjaman dari LPPSA untuk membina rumah kami bersama.terima kasih.

    • admin says:

      Wasalam, perlu jadikan isteri sebagai penama dalam geran tersebut untuk membolehkan isteri mohon pembiayaan LPPSA.

  57. Nurhayati binti Yusoff says:

    Assalamualaikum, saya nurhayati. kami bercadang nak bina rumah atas tanah sendiri dengan keluasan 4 bilik, 3 bilir air, ruang rehat dan ruang keluarga. berapakah anggaran pinjaman yang perlu saya mohon. terima kasih

    • admin says:

      Wasalam, anggaran boleh berbincang dengan pihak kontraktor dan arkitek yang dilantik, bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  58. Fathiyah says:

    Assalamualikum, admin saya Ada beberapa soalan nak bertanya, saya Ada sebidang tanah atas nama saya Dan suami Kami bercadang utk Membina rumah atas tanah yg Kami ada bolehkah saya apply pinjaman dengan lpsa dan buat joint loan dengan suami saya kalau suami saya bekerja swasta??? Dan kalau nak submit borang ke lpsa boleh pos atau perlu hantar by hand ke lpsa???

    • admin says:

      Wasalam, suami sebagai penama sahaja boleh dan lebih mudah sekiranya hantar by band ke LPPSA. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  59. Fayah says:

    1 lg nak bgtau. Tanah tu still atas nama ibu saya

  60. Fayah says:

    Assalamulaikum. Nak tanya. Boleh ke nak buat pinjaman perumahan lpas tu bna rumah atas tanah ibu saya. Tanah tu ibu da bagi saya.

  61. Ahmad Tarmizy says:

    Salam,
    Saya akan memohon untuk membuat pinjaman setelah pelan rumah saya di luluskan oleh pbt. Soalan saya:
    Nama tanah atas nama saya tapi saya dan isteri ingin melakukan pinjaman bersama, adakah ianya dibenarkan? Terima kasih

  62. Saiful says:

    As Salam…Saya nak tanya kalau renovate rumah guna goverment loan pihak tuan buat ke? Kalau buat apa syaratnya?

  63. Suraya says:

    Salam.blh le syarikat tuan siapkn rumah sy yg trbengkalai hampir beberapa tahun krn lari budget.stakat ini di bina hnya bentuk asas saja.mungkin klu tuan blh bantu unk siapkn.rumah tu unk org tua sy d kelantan.unk kos siapkn blh ke uruskn loan kerajaan

  64. Zamzani says:

    Assalam w.b.t tuan/puan..sy ingin brtnyakan jika sy sndri yg akn mnjlankan pmbinaan rumah sy sndri boleh ke(kontraktor xbrlesen)??bgaimana pula dgn urusan pnjaman??

  65. Musanif bin Muhamad Noh says:

    Salam tuan. Saya ada sebidang tanah yang saya rasa sesuai untuk dijadikan tempat tinggal masa hadapan cuma nak tanya jika kemudahan api dan air belum tersedia di kawasan itu apakah ianya boleh pihak kontraktor membina rumah itu nanti?

    • admin says:

      Wasalam, ya boleh kerana dalam proses permohonan, kontraktor perlu dapatkan kelulusan pihak berkuasa tempatan.

  66. yanedy says:

    assalam tuan, boleh tunjukkan contoh rumah dibawah pembinaan tuan

    • admin says:

      Wasalam, maaf atas salah faham ..kami pihak yang membantu untuk urusan pembiayaan perumahan sektor awam sahaja.

  67. sharimy says:

    assalamualaikum… saya ingin bertanya beberapa soalan:
    1. bolehkah saya membuat pinjaman dari lppsa untuk membeli lot tanah.
    2. berapa peratus pinjaman yang saya boleh mohon.
    3. bolehkah saya memohon pinjaman untuk membina rumah sewa diatas tapak tanah yang saya beli itu.
    4. berapa peratus pinjaman yang saya boleh mohon.

    • admin says:

      Wasalam, ya boleh dan ianya bergantung pada slip gaji untuk ketahui kelayakan pemohon. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  68. hisham says:

    saya nk bina rumah diatas tanah berstatuskan nama isteri..dan maw combine loan kami…boleh ke?

    • admin says:

      Salam, jika ingin membuat pinjaman bersama, perlu pastikan kedua-dua nama ada di dalam geran sebagai penama. Bantuan lanjut hubungi admin di 0178179176 (fiesa) untuk bantuan lanjut.

  69. ridzuan says:

    terima kasih atas ilmu. smoga tuan dan keluarga dimurahkan rezeki

    • admin says:

      Salam, semoga dapat membant. Sebarang urusan permohonan dan bantuan, hubungi careline kami di 0196692728

  70. Anuar says:

    Assalam Tuan

    Saya ada sebidang tanah (under bank loan – loan tanah), dan tanah tersebut saya letakkan nama bersama di dalam geran sementara. Isteri saya seorang kakitangan kerajaan.

    Bolehkah isteri memohon pinjaman perumahan atas tanah tersebut? Jika ya, minta jasa baik untuk jelaskan proses permohonan.

    terima kasih.

    • admin says:

      Wasalam, ya boleh sekiranya telah selesai pinjaman bank tersebut. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  71. Mohamad Hafiz says:

    Ok

  72. rabiah says:

    Salam,

    Bagaimana cara/penguruskan utk membina rumah di atas tanah sendiri tanpa menggunakan pinjaman?

  73. Mohamad Hafiz says:

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
    Saya Hafiz, bolehkah saya memohon pinjaman untuk pembelian tanah dan membina rumah di atas tanah tersebut

  74. MOHD FIRDAUS says:

    Assalamualaikum wbt. Saya nak tanya bagaimana cara untuk saya mendapatkan pinjaman untuk membuat sebuah rumah idaman di atas tanah berstatus TANAH PERTANIAN? Tanah tersebut pulak milik isteri. Harap tuan dapat beri pencerahan. Sekian.

    • admin says:

      Wasalam, ya boleh mohn untuk bina rumah sekiranya en merupakan penama kedua di dalam pemilikan tanah tersebu dan tiada masalah jika tanah tersebut merupakan tanah pertanian. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  75. Aminudin says:

    Assalamualaikum…Selamat Petang Boss maaf mengganggu. Salam Kenal saya Aminudin.
    Sekira nya Boss Membutuhkan Subkontraktor Untuk kerja-Kerja wet works. Buat Bungalow, Dan Renovation Saya harap Boss Dapat Menghubungi saya di no. Ini 0192888839 / 01122223339.TQ

  76. Syahida says:

    Assalamualaikum admin,
    saya mempunyai sebidang tanah di kg di Alor Setar dan ingin membina rumah diatas tanah tersebut. Bolehkah admin cadangkan kontraktor yang berkaitan bagi tujuan memohon pinjaman kerajaan?

  77. Nurzahidah says:

    Assalamualaikum..saya dan suami ingin membuat rumah di tanah bapa suami saya..apakah langkah pertama yang kami harus ambil? adakah pelan harus dihantar ke majlis pembandaran terlebih dahulu? Dan untuk pengetahuan Encik kos yang dileluarkan semua adalah tunai.. harus apply dulu ke pelan rumah tersebut?

    • admin says:

      Wasalam, untuk pengatahuan pn, jika ingin membina rumah menggunakan pembiayaan perumahan kerajaan, tanah tersebut mestilah merupakan hakmilik pemohoan sepenuhnya atau bersama pasangan sahaja. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  78. wan abdul hadi says:

    salam. saya ingin bertanya. jika saya ingin membina rumah sendiri di atas tanah saya. adakah boleh saya menyewa lesen kontraktor. saya ingin membeli barang2 binaan rumah sendiri. duit loan rumah kerajaan adakah masuk ke akaun saya atau pun masuk melalui akaun peguam?

    • admin says:

      Wasalam, jika ingin membina rumah, pemohon wajib melantik kontraktor berdaftar dan juga peguam. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  79. asney bin jais says:

    ASALAMMUALAIKUM..saya bercadang hendak membian rumah atas tanah milik isteri saya. bolehkah saya membuat pinjaman sekiranya tanah tersebut milik isteri saya tersebut salah satu dari 4 lot tanah (bagi empat pemilik) dalam satu geran tanah.

    • admin says:

      Wasalam, syarat untuk membina tanah atas tanah sendiri adalah tanah tersebut mestilah merupakan hakmilik pemohon sepenuhnya atau bersama pemohon sahaja.

  80. Syahida says:

    Salam, saya mempunyai tanah di Kedah dan berminat untuk membina rumah diatasnya. Boleh tak tuan berikan senarai peguam yang biasa dengan urusan pinjaman kakitngan kerajaan?

  81. admin says:

    Wasalam, tiada masalah jika ingin bina menggunakan kewangan sendiri dan tiada masalah juga pada pihak berkuasa tempatan, dimana jika menggunakan pinjaman bank/kerajaan mungkin tidak lepas kerana tidak mengikut syarat yang telah ditetap.

  82. mira says:

    salam..nak tanya syarat loan rumah kerajaan..syarikat pembinaan tu kena berdaftar CIDB ke…sbb loan saya dah lulus…tp syarikat tu tak berdaftar CIDB (baru check…sbb sebelum ini tak tahu)

    • admin says:

      Wasalam, ya kontraktor mestilah berdaftar. Jika dah lulus tak mengapa, mungkin pihak proses terlepas pandang hal sebegini. Maklumat lanjut hubungi LPPSA di 0388801600.

  83. Adlizan Rizwan says:

    Assalamualaikum.. sy bercadang utk membuat pinjaman peribadi utk membeli tanah kerana tnh tersebuy masih dlm proses penukaran kpd geran individu.. soalan sy, adakah sy boleh masukkn kos tanah dlm snp utk permohonan loan atau sekadar kos rumah sje?

  84. izham says:

    assalamualaikum,
    saya mempunyai sebidang tanah, nama saya seorang tanpa sebarang pajakan@sekatan. saya bercadang untuk membina sebuah rumah sewa 3 pintu, dengan kontraktor lantikan sendiri dan plan rekaan sendiri. saya seorang pekerja swasta bergaji rm1,200 – rm1.500 berumur 24 tahun. soalan saya :-
    1. bolehkah saya memohon pinjaman dari kerajaan ?? jika boleh, bagaimanakah caranya??
    2. jika melalui bank, bagaimankah cara yang terbaik?? selain dari cagaran tanah??
    bank manakah yang paling baik??

    • admin says:

      Wasalam, pinjaman kerajaan hanya untuk kakitangan kerajaan dan kami hanya berpengalaman di dalam urusan pinjaman perumahan kerajaan sahaja. Jika berkaitan bank loan, En boleh dapatkan khidmat nasihat di institusi perbankan yang berdekatan.

  85. masnie says:

    Assalamualaikum,
    Saya berbesarhati terbaca ruangan tuan ini, yang rata-ratanya banyak membantu.
    Saya ada setengah ekar tanah jenis MCL-pertanian. Tanah atas nama saya dan saya bercadang untuk membina 2 unit rumah jenis semi-D masing2 berukuran 26×80 dan 24×80 4 bilik dan 2 bilik air
    Soalan – bolihkan pihak tuan membantu saya mendapatkan kontraktor yang berpengalaman dan peguam bagi urusan di atas. Tanah saya dikawasan Melaka Tengah.
    Saya bolih dapatkan pelan rumah contoh dan diserahkan kepada pihak kontraktor untuk melakukan permohonan PBT dll sehingga selesai?? Mohon pencerahan dan fee bagi kontraktor n peguam berapa??

  86. yatie says:

    Assalam…
    saya sekarang dalam proses bina rumah atas tanah sendiri pinjaman kerajaan (bina sendiri pinjaman lesen). Boleh tuan beri senarai semak untuk membuat tuntutan berperingkat dan mohon pencerahan tentang perlu kah sijil kemajuan berperingkat (progress biling) oleh akitek diserta untuk tuntutan bayaran berperingkat ni.
    terima kasih

    • admin says:

      Wasalam, maaf admin kurang jelas. Adakah soalan pn ingin bertanya mengenai pinjaman perumahan kerajaan ? jika ya sila hubungi careline kami untuk bantuan lanjut di 0196692728.

      • yatie says:

        pinjaman perumahan kerjaan saya telah lulus. rumah saya sekarang dalam pembinaan. saya nak buat claim berperingkat.
        1) Adakah sijil perakuan siap berperingkat drpd akitek diperlukan untuk disertakan dalam dokumen yang hendak dihantar ke jpph & bpp.

  87. Shafinaz says:

    Assalamualaikum..
    Saya mempunyai satu tanah pusaka atas nana sendiri berkeluasan 0.1925hektar yg berstatus tanah pertanian. Saya berhasrat utk membina rumah menggunakan gov loan. Jika status tanah tersebut tidak ditukar ke tanah penempatan, adakah terdapat limitasi pada keluasan rumah yg ingin dibina..cth 10%@1/5 dari luas tanah
    Terima kasih

  88. azrin says:

    salam tuan:

    saya punyai tanah lot di selayang yang ingin dibangunkan satu bangunan yang didalam nya ada unit2 rumah sewa yang bole saya sewakan kelak. Saya ingin tahu apakah proses yang perlu saya lalui? mohon tuan boleh email kan jawapan tuan ke ak_corp5381@yahoo.com

    terima kasih

    • admin says:

      Wasalam, jika En/Pn ingin membina rumah tersebut menggunakan pinjaman perumahan kerajaan, kami akan bantu untuk urusan permohonan, namun jika En/Pn ingin memohon pinjaman bank, En/pn perlu rujuk bank terdekat kerana kami hanya berpengalaman di dalam urusan pinjaman perumahan kerajaan sahaja. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  89. puan tiara says:

    assalam admin..
    sy & suami ingin membina rumah atas tnah sndri.. tnah tu atas nma sya,tpi sy hnya suri rumah..bolehkah jika tnah atas nma sy, tpi loan dibuat oleh suami sy mnggunakan loan kerajaan..?

    • admin says:

      Wasalam, boleh sekiranya tanah tersebut ada nama si pemohon iaitu suami pn. Jika tiada, cadangan admin adalah pn perlu menambah nama suami sebagai penama pada tanah tersebut bagi membolehkan suami memohon pinjaman membina rumah. Bantuan lanjut hubungi admindi 0176872668 (ieta)

  90. shirly says:

    Salam sejahtera, admin.

    Pertanyaan saya: Saya berniat membeli sebidang tanah untuk membina sebuah rumah, kedua-duanya menggunakan pinjaman kerajaan. Berapakah jarak masa di antara kedua-dua permohonan pinjaman yang dibenarkan? Bolehkah saya memohon pinjaman untuk membina rumah di atas sendiri sejurus permohonan membeli tanah diluluskan oleh perbadanan?

    Terima kasih and keep up the good work.

    • admin says:

      Selamat sejahtera, ya boleh dimana itulah cara untuk membeli tanah + membina rumah. Bantuan lanjut hubungi amdin di 0176872668 (ieta)

  91. mas says:

    Saya mempunyai tanah lot. Penama ats tanah tersebut adalah saya dan kakak. Bolehkah saya dan kakak membina rumah di atas tanah tersebut meggunakan pinjaman kerajaan?
    Apakah syarat2 nya

    • admin says:

      Salam, jika ingin membina rumah, syarat utama yang perlu di patuhi adalah tanah tersebut mestilah merupakan hak milik pemohon sepenuhnya atau bersama pasangan sahaja. Ini bermakna, tanah tersebut tidak boleh berkongsi selain daripada pasangan pemohon(suami isteri)

  92. mas says:

    salam nk Tny. sy dlm proses nk tukar nama Tanah.Tanah Jenis pertanian hampir 1 ekar. dlm Tanah tersebut ada rumah ayah n anak buah ayah.boleh x sy buat loan rumah tuk bina rumah di Tanah selebihnya

  93. zulkifli.atwork says:

    salam. boleh x klu nak bina 2 rumah atas tanah sendiri guna pinjaman jenis 2… baki kelayakan boleh buat 2 rumah… boleh x yer. salam

  94. Surman Shah says:

    Salam, sy ada isteri sy kerja gov…kalau isteri sy buat loan gov untuk membeli tanah dan sy buat loan gov untuk membina rumah diatas tanah tersebut boleh ka??? terima kasih tuan

  95. shaedi says:

    Assalam. Sy mempunayai tanah sendiri di Melaka, sekiranya sy ingin membina rumah build up area 1000 kaki persegi dgn bayaran tunai bagaimana caranya utk sy mendapatkan kontraktor yg berpengalaman?

  96. khalid says:

    salam, boleh ke kalau saya beli tanah dengan loan bank, lepas tu apply loan kerajaan untuk buat rumah? kalau boleh, minta tolong sharekan details? terima kasih.

    • admin says:

      Wasalam, maaf tidak boleh mencagar harta pada dua tempat. Cadangan admin adalah en perlu beli tanah menggunakan gov loan, selepas lulus dimana telah dibuat potongan gaji, maka en boleh terus mohon untuk pembinaan rumah. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  97. noora says:

    Slm..saya ingn bertanya.jika saya mempunyai tanah lot banglo sendiri. Dan cash dlm 200k adakah cukup untuk membina rumah sendiri. Bolehkah bantu sy mendapt lawyer dan kontraktor yg harganya berpatutan. Tq

    • admin says:

      Wasalam, untuk mendapatkan peguam dan kontraktor yang menjanjikan harga berpatutan adalah sukar dimana nasihat admin adalah tidak berbaloi juga sekiranya pihak peguam dan kontraktor menyediakan harga yang berpatutan namun perkhidmatan yang diberi amat mengecewakan. Untuk memastikan proses permohonan pinjaman berjalan lancar, pemohon perlu melantik peguam dan kontraktor yang berpengalaman di dalam urusan pinjaman perumahan. Bantuan lanjut hubungi admin di 0137474041

  98. rozuwan says:

    Salam tuan…..sy seorang penjawat awam danhendak bina sebuah rumah atas tanah berstatus pertanian….pelan bangunan pun telah lulus dr pbt….bolehkah sy membina rumah di atas tanah tersebut yg berstatus pertanian dgn menggunakan loankerajaan…?

  99. Jely says:

    Helo tn admin.. saya brhasrat utk mbuat rumah atas tanah sndri menggunakn gov loan. Oleh itu, saya ingin brtanya kepada tn mngenai beberapa prkara:
    1) bolehkah cadangkn peguam2 yang baik d area kota kinabalu Sabah?
    2)mengikut kelayakn semasa, sya layak loan sehingga 350k. Bolehkah saya mendpat full loan, jika kos rumah yg ingin dibina hanya dlm 250k sahaja?

    • admin says:

      hello, ya kami boeh bantucadangakan eguam di area yang di minta dan berkaitan full loan kami mohon maaf di mana BPP hanya meluluskan jumlah pinjaman berdasarkan penilaian harta sahaja. Tq

  100. OTHMAN says:

    As salam en, saya telah membeli sebidang tanah lot, namun begitu, nama saya hanya dimasukan lampiran surat ikatan amanah. adakah saya boleh membuat loan kerajaan untuk membina rumah diatas tanah tersebut. terima kasih

    • admin says:

      Wasalam, tanah tersebut perlu menjadi hak milik sepenuhnya atas nama En. bantuan lanjut sila hubungi Admin di 0176872668 (ieta)

  101. nazra says:

    Salam saudara Elam
    Adkah prosedur di atas sama sekiranya sy ingin membina rumah sewa di atas tanah sendiri? Tq

  102. Razali says:

    Assalammualaikum.. Tuan Hj. Sy ade beberape soalan, sy dan isteri adelah perkerje swastar berhasrat nak bine rumah diatas rumah yg kami duduki sekarang. Rumah dan tanah ini masih atas name org tua kami lg. Bagai mane sy nak buat pinjaman? Layak atau tidak sy buat pinjaman kerajaan? atau ade jalan lain untuk capai hasrat kami anak beranak.

    • admin says:

      Wasalam, maaf en, pinjaman perumahan kerajaan adalah untuk kakitangan kerajaan sahaja dan kami hanya berpengalaman di dalam urusan pinjaman perumahan kerajaan.

  103. Faizal says:

    Salam

    Saya ialah penjawat awam dan mempunyai 2 ekar tanah. 1 ekar setengah adalah atas nama saya iaitu 2/3 bahagian dan 1/3 adalah nama saudara mara lain (tanah pusaka). Saya bercadang ingin membina rumah sewa di atas tanah tersebut. Bolehkah saya membina rumah sewa tersebut di atas tanah bahagian saya dan akhirnya ia boleh menjadi milik saya. Bolehkah membina rumah sewa dgn jumlah mencukupi kelayakan serta ada nama lain tetapi jumlah bahagian berbeza?

    • admin says:

      Wasalam, syarat asas untuk membina rumah di atas tanah sendiri adalahtanah tersebut mestilah pemilikan sepenuhnya pemohon dan tidak berkongsi.

  104. Felicia says:

    Selamat pagi,
    Saya berasal dari sabah dan saya ingin bertanya kepada tuan.
    Sepupu saya baru keluarkan epf dia untuk membina rumah dan rumah itu dia ingin jual kepada saya setelah siap. Persoalannya bolehkah saya keluarkan epf saya untuk membeli rumah tersebut. Terima Kasih

  105. nasuha says:

    Assalamualaikum…saya nk tanya..ada x syarat2 bg lantikan peguam untuk tujuan permohonan pinjaman bagi membina rumah atas tanah sendiri?

    • admin says:

      wasalam, tiada syarat-syarat tertentu kecuali pemohon hanya perlu melantik peguam yang berpengalaman di dalam urusan pinjaman perumahan kerajaan bagi memastikan segala urusan permohonan berjalan kelak. Bantuan bagi cadangan peguam, sila hubungi Admin di 0176872668 (Ieta)

  106. sahrizan says:

    Assalamualaikum
    nak Tanya, mcm sy nak buat pinjaman nak buat rumah atas rumah sendiri,,,keluasan dalam lebar 18 meter , panjang 30 meter…( maaf tidak tahu keluasan dlm kaki persegi). dengan menggunakan konkrik..boleh pihak tuan/puan cadangkan kos dan bagi plan reka bentuk rumah yg sesuai dengan kos dan keluasan rumah tersebut

  107. Hafiza says:

    salam.. sy nk tannya, mcm mana kita nk tahu kontraktor dan lawyer yg kita ambil benar2 berpegalaman.

  108. fuad says:

    assalamuailaikum…Mintak bantuan khidmat Nasihat…Sy berminat beli rumah dan tanah Melalui pnjaman kerajaan…Adakah sy layak beli tanah Pertanian seperti Sawit melalui Pinjaman BPPP…Buat rumah dimasa yg sama mndapat keuntungan pertanian..

    • admin says:

      wasalam, boleh sekiranya melepasi syarat kelayakan. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668. Admin –> ieta

  109. diana says:

    salam, saya nak tanya. Bolehkah saya membina rumah d atas geran yg ada nama adik beradik lain, maksud saya penama2 tu adalah bahagian adik beradik.

    terima kasih

    • admin says:

      wasalam, tidak boleh kerana syarat asas pinjaman, tanah tersebut harus merupakan pemilikan pemohon atau bersama pasangan sahaja.

  110. wan nazariah says:

    Assalamualaikum…saya ingin bertanya…saya mempunyai wang beza dan saya sudah selesaikan dgn kontraktor..tetapi adakah ianya akan ditolak lagi daripada claim pembayaran berperingkat kontraktor nnti..

  111. khairul hamid says:

    Salam.tumpang bertanya.
    Sy dan isteri guru di negeri johor.tp kami bercadang membina rumah di atas tanah yg akan dibeli di kedah.soalan nya adakah segala urusan nt akan memerlukan sy berulang-aling dr johor ke kedah dgn kerap?bagaimana nk memudahkan hal ini kerana jarak yg jauh.trm kasih.

    • admin says:

      wasalam, tiada masalah jika en menggunakan peguam yang berdekatan sahaja asalkan segala urusan dokumentasi mudah untuk di uruskan. Bantuan lanjut sila hubungi admin di 0176872668. Admin –> ieta

  112. SHAMSUL BIN DERIS says:

    ASSALAMUALAIKUM TUAN..
    Sy bercadang nk bina kedai (20×65) @ mampu milik (20×35) melalui loan kerajaan..kelayakan berdasarkan gaji hakiki adalah 350k. Mengikut perkiraan tuan dengan jumlah tersebut, berapa pintu yg sy boleh bt? minta pandangan tuan..

    >tanah sendiri 10 ekar
    >status pertanian-pajakan 99 tahun

    • admin says:

      wasalam, tidak menjadi masalah kepada En Shamsul untuk membuat berapa pintu, asalkan tidak melebihi jumlah kelayakan semasa. Pertanyaa lanjut sila hubungi admin di 0176872668. Admin –> ieta

  113. Noraini says:

    Assalamualaikum…
    boleh tolong terangkan proses pembelian rumah kampung atas nama individu menggunakan loan kerajaan?

    • admin says:

      salam, langkah pertama pn perlu melantik lawyer yang berpengalaman dalam urusan pinjaman perumahan untuk proses permohonan. jika perlukan bantuan dari pihak kami, kami akan bantu guide proses permohonan sehingga lulus. bantuan lanjut sila hubungi Admin di 0176872668. Admin –> ieta

  114. anipah says:

    Assalamualaikum, bolehkah sy membuat pinjaman pertama.
    persoalannya, sy akan bersara pada 16 Januari 2017. Sy akan membuat rumah di atas tanah srndiri…

    • admin says:

      wasalam, boleh pn ..sekurang-kurangnya satu tahun sebelum tarikh bersara untuk memohon pinjaman perumahan kerajaan. bantuan lanjut sila hubungi admin di 0176872668. admin –> ieta

  115. zulhairi says:

    salam,

    saya baru beli tanah stgh ekar tapi xtukar nama lagi..bagaimana cara kalau sy brmnat untk bna rumah atas tnah sndri..adakah proses tkar tanah blh diuruskan skli oleh pemaju rmah.

  116. amir says:

    Salam tuan saya ingin bertanya ..apa pendapat tuan berkenaan pakej bina rumah 1000kps atas tanah sendiri yg ditawarkan sesetengah pihak pemaju tanpa loan berharga rm72k (hanya bayar rm200 setiap bulan selama 30tahun TANPA INTEREST) dengan cagaran cabutan geran tanah @ geran tanah asal? Boleh percaya ke?

    • admin says:

      wasalam, ianya bergantung pada pihak en, tetapi pihak kami sendiri tidak pernah mendengar tentang pakej yang di tawarkan. jika ianya memberi manfaat dan membantu en amir, maka keputusan ada di tangan en amir. semog dapat membantu.

  117. ery says:

    Salam tuan.

    saya ada berapa berapa soalan.

    Boleh kah saya membina rumah dia atas tanah bernama ayah saya. Saya buat loan untuk rumah dan tanah ayah punya. Banyak ke proses yg diperlukan? Mohon penjelasan tuan.
    Tq tuan.

    • admin says:

      wasalam,

      syarat asas untuk membina rumah adalah tanah tersebut haruslah menjadi hak milik pemohon atau pasangan sahaja, jadi jawapan kepada soalan en adalah tidak boleh.

  118. normlynn says:

    As salam.. Sy ingin buat pinjaman rumah ke2 dgn kerajaan di atas tanah sy sendiri. Kalau boleh sy bajet anggaran tuk wat rumah tu dlm rm150000 dgn 4 bilik . boleh dpt x sy bina rumah dgn bajet demikian???

    • admin says:

      wasalam, syarat asas pinjaman kedua adalah pemohon telah menyelesaikan baki hutang pinjaman pertama, dan untuk membina rumah segala amaun/quotation akan di nilai terlebih dahulu oleh Jabatan penilaian harta di mana BPP hanya anakn meluluskan amaun yang telah di nilai sahaj dari JPPH. Hubungi admin di 0176872668 untuk pertanyaan lanjut.

  119. man says:

    Assalam…sy telah membuat pinjaman pertama perbendaharaan utk rumah pertama dn belum selesai hutang…sy bercadang utk membeli tanah lot (personal loan)dan membina rumah atas tanah tersebut sbg rumah kedua…blh tk buat pinjaman kedua perbendaharaan atau pinjaman bank?

  120. azlan says:

    assalamualaikum,
    saya ingin membeli tanah lot tetapi tanah lot berstatus pertanian dan geran bersama. Tuan tanah tidak mahu pecah geran dengan alasan kos yang tinggi. Jika saya ingin lakukan pecah geran atas nama saya sendiri, adakah ia sukar dilakukan. Apakah proses yang perlu dilakukan dan kos-kos yang terlibat. Mohon pihak tuan dapat beri sedikit pencerahan.

  121. farhan says:

    salam..sy nk tanya..rumah sy skrg atas nama sy..isteri berkerja kerajaan.soalanya bagaimana sy boleh buat supaya dpt gunakan loan gov isteri sy untuk renovate rumah sedia ada atas nama sy..terima kasih

    • Elam says:

      wasalam, isteri en boleh terus memohon untuk loan renovation kerana tiada syarat2 tertentu yang ditetapkan. pertanyaan lanjut sila hubungi Admin di 0176872668.

  122. MAYA KLASIK says:

    Jika anda memerlukan perkhidmatan kontraktor yang bertauliah dengan kerja berkualiti, untuk:
    1. Ubahsuai rumah & bina baru
    2. Pengubahsuaian Pejabat & ruang komersial
    3. Kabinet dapur
    4. Kerja Mengecat
    5. Pagar besi
    6. Siling plaster
    7. Pemasangan granit & jubin
    8. Kerja-kerja elektrikal
    9. Partition
    10. Kerja-kerja kaca
    11. Binaan bumbung
    Dengan Kepakaran yang dimiliki kami berbesar hati untuk menyediakan perkhidmatan profesional dengan kemahiran cemerlang dan berkualiti pada anda. Pengubahsuaian rumah anda dengan perkhidmatan kami mampu memastikan ketenangan fikiran, daripada tempoh awal projek sehinggalah tempoh siap pembinaan yang dijamin kualitinya.
    Jika anda mempunyai sebarang rancangan untuk pengubahsuaian dan memerlukan kepakaran kontraktor dari kelas F sehinggalah kelas A yang bertauliah berbincanglah dengan kami.
    Terima Kasih,

  123. Kak Fatimah says:

    Tuan,
    Saya ada pertanyaan berkaitan permohonan untuk membina rumah atas tanah lot (geran kelompok)menggunakan loan kerajaan. Untuk pengetahuan pihak tuan, loan perumahan saya belum pernah digunakan lagi. Adakah saya layak untuk memohon pinjaman tersebut sekiranya geran tanah lot itu berkelompok?

    • Elam says:

      wasalam pn. pn layak untuk memehon kesemua jenis pinjaman tetapi jawapan untuk pertanyaan pn adalah pn perlu pecah geran terlebih dahulu.

  124. sal says:

    Salam saudara Elam. Terima kasih atas perkongsian yang amat bermanfaat.

    Saya ada beberapa soalan hendak diajukan kepada tuan.
    Suami saya seorang kakitangan kerajaan. Sebelum ini suami ada buat loan personal untuk membeli tanah. Kami bercadang untuk membuat loan kerajaan untuk membina rumah di atas tanah tersebut.

    Sekarang gaji bersih suami RM1000 setelah tolak loan manakala gaji pokok beliau RM1476.Saya telah membuat rujukan dan pembacaan di laman web BPP dan beberapa blog, saya anggarkan pinjaman perumahan yang layak dibuat oleh suami adalah rm80k yang mana sudah memadai untuk kami membina rumah pertama kami.

    Apakah langkah yang perlu kami lakukan untuk memulakan proses ini? Adakah pihak En boleh membantu dalam urusan ini sehingga selesai? Dan kalau boleh, berapkah caj yang dikenakan?

  125. azly says:

    Assalamualaikum w.b.t

    saya nak bertanya, sy baru beli tanah menggunakan loan govt. sy nak buat rumah tetapi menggunakan kouta isteri sy yg juga staf govt. Sy mgkn boleh bayar semula jika kos sehingga 130k. boleh ke sy buat rumah dengan jumlah pinjaman tersebut termasuk kos guaman,pelan dan lain-lain kos. ada ke kontraktor yang sanggup buat sbb sy x mahir tentang pengiraan kos ni. minta pencerahan..

  126. Puan Nora says:

    Assalammualaikum.. nak tanya,
    suami saya ada Tanah sendiri peninggalan bapak mertua saya, kami bercadang untuk bina 1 rumah, cuma tak ada modal untuk membina rumah, saya dan suami berkerja swasta. ada tak mana2 bank yang kami boleh buat loan untuk bina rumah sendiri?

    • Elam says:

      wasalam, maaf puan nora, kami hanya mahir di dalam pengurusan pinjaman perumahan kerajaan sahaja, tetapi puan boleh rujuk institusi perbankan berdekatan. tq

  127. zuraimi says:

    Salam en/pn elam..

    Bagaimana saya boleh berhubung dgn cik.. ada persoalan yg ingin ditanya mengenai membina rumah atas tanah snd… pinjaman jenis 6 ini…

  128. asal says:

    Salam Tuan,

    Saya ingin membina rumah di tanah persendirian. Cadangan built-up area 1500kps. Memerlukan khidmat kontraktor yang biasa berurusan dengan Majlis Pembandaran Selayang dan boleh menguruskan dari A to Z (sehingga CF di terima).

    Terima kasih.

  129. ahmad says:

    Tuan,
    ingin bertanya jika tanah paya yg di tambak..biasanya berapa lama baru boleh dibina rumah?
    sekian tqvm

    • Elam says:

      en ahmad, pembinaan rumah boleh di lakukan selepas loan lulus, tetapi jika belum beli tanah, en perlu memohon beli tanah dahulu dan selepas bpp sudah membuat potongan gaji pada pembelian tanah en sudah boleh untuk membuat permohonan membina rumah pula. ini dikira sebagai pinjaman pertama dan potongan gaji akn di jadikan pada satu akaun sahaja. semoga dapat membantu.

  130. akmal says:

    salam , tuan loan tanah bleh buat wapa taun ? dan apa kelayakan untuk memohon loan tersebut…tk

  131. Mohd fauzi says:

    Tuan,
    Saya ada pertanyaan berkaitan permohonan untuk membina rumah atas tanah lot (geran kelompok)menggunakan loan kerajaan. Untuk pengetahuan pihak tuan, loan perumahan saya belum pernah digunakan lagi. Adakah saya layak untuk memohon pinjaman tersebut sekiranya geran tanah lot itu berkelompok?

  132. MAZLAN PAYA JARAS says:

    Assalamualaikum wbt,

    Tuan,

    Berapakah jumlah keseluruhan kos guaman untuk membina rumah?
    Adakah ianya berbeza?

    Salahkah membina rumah tanpa mendapat kelulusan seperti plan rumah dan pembelian bahan-bahan binaan dibawah seliaan tuan rumah?

    Terima kasih.

    • Elam says:

      ye berbeza dan membina rumah tanpa mendapat kelulusan seperti plan rumah dan pembelian bahan-bahan binaan dibawah seliaan tuan rumah sememangnya salah kerana segala quotation dan perincian akan di nilai terlebih dahulu sebelum pihak bpp meluluskan permohonan.

  133. Lin says:

    Assalam En Elam.

    terima kasih dan tahniah mewujudkan blog yang dapat membantu ini.

    saya nak tanya berkenaan proses pengiraan tempoh pinjaman perumahan. saya membeli tanah lot utk membina rumah melalui pinjaman bpp. tempoh pinjaman tanah selama 12 tahun. bermula tahun 2009 (sudah mencapai 5 tahun). sy bercadang membina rumah. adakah saya masih boleh mendapat tempoh pinjaman 30 tahun atau… tempoh pinjaman sudah berkurangan. 30 tahun – 5 tahun(pinjaman tanah yg sudah berlalu)? pinjaman rumah masih dikira pinjaman pertama.

    soalan ke 2.
    adakah baki pinjaman tanah itu akan dicampurkan dengan pinjaman rumah atau akan dikira asing?

    terima kasih tuan.

    • Elam says:

      Salam Puan Lin. Terima kasih sudi mengunjungi FB kami.
      1. Pembinaan rumah atas tanah loan kerajaan masih tertakluk dalam pinjaman pertama.
      2. Permohonan beli rumah boleh dimohon selepas pemotongan gaji utk loan beli tanah.
      3. Prosedur lebih kurang sama iaitu melantik peguam dan buat pendaftaran online.
      4. Amaun kelayakan bina rumah ialah baki loan beli tanah.

      Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut permohonan pinjaman sehingga lulus.

  134. Ejam says:

    Assalam en.Elam

    Saya ada beberapa pertanyaan:

    1-Saya kakitangan kerajaan dan telah membeli rumah melalui pinjaman bank dan telah membuat pembayaran selama 9 tahun daripada tempoh 30 tahun.bolehkah saya convert pinjaman bank ini kepada pinjaman kerajaan?

    2-saya berhasrat untuk membina rumah diatas tanah nama isteri kerana berhasrat untuk menetap di kampung.Bagaimanakah caranya?adakah saya perlu memasukkan nama saya di dalam geran tanah sebelum memohon pinjaman perumahan ini atau ada cara yang lain?

    3-Pada pandangan en.elam,yang mana satu lebih baik tentang persoalan saya iaitu,pinjaman pertama convert ke loan kerajaan@saya jual sahaja rumah tersebut bagi mendapatkan pinjama yang lain untuk pembinaan rumah dikampung.

    sekian
    Ejam

    3-

    • Elam says:

      Salam Ejam. Terima kasih atas persoalan tersebut.
      1. Boleh convert loan kerajaan jika tiada baki tertunggak. Jika ada, jelaskan dahulu kemudian buat permohonan.
      2. Tidak boleh mohon loan bina rumah jika encik dah buat gadaian pertama utk convert loan beli rumah kerana tidak boleh ada 2 gadaian dalam satu masa.
      3. Pada pandangan sy, rumah tersebut lebih baik dijual daripada convert loan. Ini kerana convert loan terdapat caj2 tertentu yg akan dikenakan daripada pihak bank dan perlu lantikan peguam yg sudah tentu menelan kos perbelanjaan yg bukan sedikit.

      Bagi mendapatkan bantuan lanjut permohonan pinjaman dan khidmat nasihat, boleh hubungi careline kami 0196692728.

  135. razali says:

    Salam..tuan

    Untuk urusan di negeri sabah..syarikat tuan boleh uruskan?

    • Elam says:

      Salam razali.. Boleh tuan..Pemohon drpd Sabah dan Sarawak sgt2 dialukan. Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut.

  136. joenaydee says:

    Salam en elam,

    Terima kasih di atas artikel yang disediakan. Ia banyak membantu dalam memberikan penjelasan.

    Soalan saya bolehkah saya membina rumah di atas tanah sendiri tetapi rumah tersebut dalam bentuk unit-unit di mana saya bercadang untuk membina unit-unit rumah sewa. Unit-unit ini hanyalah unit-unit kecil bukan seperti rumah teres.

    Mohon penjelasan. Terima kasih.

    • Elam says:

      Salam Joenaydee. Terima kasih sudi mengunjungi website kami.
      Menjawab persoalan encik.. Pembinaan rumah banyak unit dalam 1 lot tanah peminjam tidak dibenarkan. Hanya 1 unit utk 1 geran.
      Moga dapat membantu.

  137. Iman says:

    Salam ,

    Saya ada soalan yg mungkin saudara boleh bantu. Saya kurang arif sangat tentang pembelian tanah ni. Saudara ada sebutkan di atas beli tanah boleh guna loan bank. Apakah loan yg dimaksudkan itu loan peribadi atau ada loan utk pembelian tanah . TQ

  138. azril says:

    Saya ingin bertanya, jika tanah saya diatas nama saya dan isteri tetapi bolehkah saya membuat pinjaman perumahan hanya diatas nama saya…?

    • Elam says:

      Salam En. Azril. Tiada masalah untuk memohon jika tanah atas nama pasangan dan selagi encik berstatus penjawat awam yg dah sah jawatan.

  139. Mazlia says:

    Assalammualaikum dan Selamat Hari Raya En. Elam..
    Saya nak tanya, jika ingin mohon pinjaman kerajaan untuk buat rumah atas tanah lot lidi (berangkai) yang berstatus tanah pertanian, apakah perkara pertama yang perlu saya buat?
    Perlukah saya mendapatkan geran individu (pecah lot) terlebih dahulu dan menukarkan status tanah kepada tanah perumahan? dan adakah benar tanah pertanian tidak boleh pecah lot?

    • Elam says:

      Waalaikummussalam dan Selamat Hari Raya Pn. Mazlia.
      Permohonan utk bina rumah atas tanah sendiri perlu geran atas nama individu/pasangan(jika ada).
      Tanah berangkai tidak dibenarkan utk gadaian pinjaman perumahan kerajaan.

  140. abdul fatah says:

    assalam
    pertamanya saya ingin ucapkan terima kasih kpd en elam kerana wujudkan laman sesawang ini,ia amat membantu bagi org yang agak kabur dgn segala mcm proses undang2 etc yg memeningkan.

    seperti yang org biasa buat, pinjam lesen kontraktor, then apply govt loan, tapi urus sendiri pembinaan rumah. ini akan menjimatkan kos(tak perlu bayar keuntungan kontraktor).

    soalan saya
    bolehkah saya apply pinjaman let say, rm200k, tapi kos buat rumah cuma rm160k, selebihnya saya simpan dalam unit trust kt malaysia ni?
    pihak treasury akan query x?

    • Elam says:

      Waalaikummussalam En. Abdul Fatah. Terima kasih atas sokongan anda. Kami cuba memberikan yang terbaik untuk membantu.
      Menjawab persoalan encik
      1. Pembinaan rumah melalui pinjaman perumahan kerajaan boleh dimohon selagi disertakan dgn lesen kontraktor/CIDB dari mana2 syarikat kontraktor yg tiada blacklist.
      2. Encik boleh mohon mengikut kelayakan max. encik jika mahu. Terpulang mahu menggunakan lebihan yg ada untuk apa2.
      3. Pihak penilaian akan datang ke lokasi hartanah sebelum dan selepas pembinaan utk memastikan bhwa pemohon tidak mengubah specs pelan sebelum dan selepas pembinaan.

      Hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan peguam mahir dan bantuan dokumentasi permohonan. Terima kasih.

  141. khalafis says:

    salam..
    saya ingin memohon pembiayaan perumahan kerajaan untuk membuat rumah di atas tanah hak milik ayah saya…apakah prosedur yang perlu saya lalui n macam mane saya nak memohon pembiayaan perumahan??

    • Elam says:

      Salam Khalafis.
      1. Tiada masalah untuk memohon pinjaman perumahan kerajaan tetapi perlu pastikan tanah tersebut ditukar kpd hakmilik pemohon (individu)
      2. Kemudian hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan peguam mahir terdekat bagi urusan dokumentasi dan perjanjian.

  142. afik hn says:

    assalam…nk tnye,nie hnye utk yg kje goverment je ke??atau utk swasta pon blh??

  143. ahmad firdaus says:

    salam en elam.. kalau ikutkan jadual bayaran kepada kontraktor diatas, kenapa total nya cuma 80%?

    • Elam says:

      Salam encik Ahmad Firdaus. Jadual berikut hanya sebagai contoh pembayaran BPP kepada kontraktor yang tidak mengikut spesifikasi pembinaan seperti dalam perjanjian. Jadi pembayaran tidak penuh dan merosot. Encik boleh rujuk pihak peguam bagi menyemak perjanjian tersebut.

  144. Yusra Adilah says:

    Salam…

    Sy tinggal di jalan kebun. banyak tanah yang ingin dijual disana dan sy amat berminat untuk membelinya, disebabkan kurang arif, sy memerlukan bantuan encik. sy seorg consultant M&E, penerangan encik ada sebahagian yg sy fahami. cuma bab loan bank tu kurang faham

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Pn. Yusra. Adakah puan seorang kktgn kerajaan? Jika berminat utk membina rumah melalui pinjaman bank, sebaiknya puan rujuk terus dgn pihak bank yg lebih arif mengenai perkara ini. Puan boleh utarakan pertanyaan kepada kami jika ada permasalahan mengenai loan perumahan kerajaan.

  145. Zurina Abu Bakar says:

    Assalamualaikum..sayaingin mndpt khidmat nasihat berkenaan hal yg saya hadapi..
    Saya ada membeli 2 buah rmh.pertama,pembelian rmh dgn pemaju dgn loan kerajaan.yg kedua rmh 2nd hand dgn loan bank.Sebnrnya ada sbb dn mgkin sdikit kesilapn saya blh mmbeli kedua2nya..tpi mgkin sbgai plaburan jgka pjg, mgkin ini akan brmanfaat utk saya. Pun begitu, saya masih inginkn memiliki rumh yg dibina di atas tanah sendiri. Jika saya@suami mmbeli tanah lot lain, pertanyaan saya:
    1)Apakah cara@jln lain yg mmbolehkn saya dapat menunaikan hasrat saya ini?
    2)Jika saya menjual kedua2 rmh tadi dan membina rmh lain di atas tanah yg dibeli, betulkah tindakan saya?
    3)Bagaimana pula dari segi risiko pinjaman bank?
    4)Apa potensi pasaran utk kedua2 rmh saya tadi pada masa akan datang?
    5)Jika ada cara lain utk saya membina rmh sendiri, mohon tuan jelaskan.
    Sekian. Mohon penjelasan..

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Pn. Zurina. Terima kasih atas pertanyaan tersebut.
      1. Tahniah puan kerana mampu memiliki 2 aset dalam masa yg sama. Bagi saya tiada masalah jika puan berhasrat menjual salah sebuah rumah tersebut dan membina rumah sendiri. Saya galakkan rumah pinjaman loan bank digadaikan memandangkan kos interest yg agak tinggi berbanding rumah loan kerajaan.
      Hal ini bagi tujuan penjimatan jangka masa panjang.
      2. Risiko pinjaman bank hanya melibatkan kos faedah yg dikenakan lebih banyak iaitu 6% berbanding pinjaman kerajaan 4%.
      3. Lantikan peguam dan kontraktor berpengalaman perlu dititikberatkan dalam pinjaman perumahan memandangkan banyak kes penipuan berlaku.
      Hubungi kami utk bantuan lanjut mengenai segala proses permohonan kerajaan di talian 0196692728.

  146. Nurwati Nordin says:

    Assalam,

    Saya bekerja di salah sebuah bank di ibu kota. Ingin bertanya proses pembelian tanah (perkara-perkara yg saya perlu tau) sebelum membuat pinjaman pembinaan rumah.

    Sekian, terima kasih.

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Pn. Nurwati. Maaf mungkin puan perlu merujuk kepada pihak institusi kewangan swasta yg lebih arif mengenai perkara ini memandangkan status puan yg mungkin layak utk pinjaman swasta. TK.

  147. puan intan says:

    Salamm En. Elam saya nak bertanya kepada tuan saya kakitangan kerajaan dgn gaji hakiki 1261.50.gaji bersih saya 1786.50.kelayakan saya RM168k.saya ingin membeli tanah bernilai RM200k.Pada pemahaman saya untuk membeli tanah, gov loan hanya separuh sahaja yg saya dpt..tetapi jika rumah full loan yang saya perolehi..di sini saya nak tahu bolehkah saya membuat pinjaman bank untuk membeli tanah ini sekurang2nya pinjaman yang saya perolehi dalam RM180k.

    • Elam says:

      Wslm Pn Intan. Sekarang sudah boleh membuat pinjaman penuh utk pembelian tanah. Namun pinjaman diberi berdasarkan harga pasaran tanah dan amaun kelayakan pinjaman yg boleh diperolehi puan shj. Perlu rujuk pihak bank bagi mendapatkan amaun sebenar kelayakan pinjaman yg boleh diperolehi drpd bank.

  148. HAFSAH BINTI OMAR says:

    Assalam, saya ada membuat permohonan pinjaman perumahan untuk membina rumah yang dibeli di atas tanah yang dibeli melalui pinjaman perumahan. Saya telah menghantar borang permohonan bagaimanapun telah dikuiri atas sebab 1) Pelan tidak ditandatangani oleh pihak berkuasa tempatan, Jadual Pembayaran tidak mengikut sebagaimana yang dikehendaki dan belum mendapat tindakan dari pihak pejabat penilaian. Kini sedang dalam proses untuk mendapatkan tandatangan pihak berkuasa tempatan. Saya hanya meminjam lesen kontraktor dan bercadang untuk membina sendiri (anak saudara buat). Bagaimanapun saya ada masalah, peguam yang dilantik macam tak biasa berurusan dengan BPPP. Boleh tak saya buat semula dan lantik peguam baru atau bagaimana. Harap dapat membantu. Saya sangat memerlukan pinjaman rumah tersebut memandangkan saya belum ada rumah yang mana akan bersara dalam tempoh 9 tahun lagi. Suami saya pesakit angin ahmar dan saya mempunyai 8 orang anak dan baru seorang bekerja dan yang lain masih belajar . Sekarang tinggal dirumah arwah mak dan ayah saya. Harap dapat bantuan dari pihak tuan, terima kasih.

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Puan Hafsah. Sebaiknya hubungi saya di talian 0196692728 utk bantuan lanjut secara PERCUMA.

      Kami sedia membantu memberi khidmat nasihat untuk semua KAKITANGAN KERAJAAN seluruh Malaysia seperti berikut :

      1- Bantuan permohonan Online/SPPB ( Sistem Pinjaman Perumahan Bersepadu )
      2- Inginkan pemeriksaan dokumen sebelum hantar ke BPPP (Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan ) melalui video call
      3- Penghantaran dokument ke BPPP Putrajaya
      4- Memberi cadangan untuk membina rumah diatas tanah sendiri
      5- Khidmat nasihat pembelian tanah dan rumah terpakai
      6- Khidmat nasihat pengubahsuian rumah (renovation)
      7- Khidmat nasihat dan tuntutan polisi takaful (kematian, banjir atau kebakaran)

      Semua perkhidmatan yang kami tawarkan adalah PERCUMA…. malahan kami beri wang proses Rm100 PERCUMA !

      E-mail: takaful2all@yahoo.com.my

      Facebook: Urusan Pinjaman Perumahan (Kerajaan)
      https://www.facebook.com/pinjamanperumahankerajaan.takaful?fref=ts

      Facebook Page: Pinjaman Perumahan dan Takaful 2
      https://www.facebook.com/pages/Pinjaman-Perumahan-Dan-Takaful-2/391398394222502

      Website: http://www.mohdelam.com/mortgage

      Alamat: Etiqa Takaful Berhad
      Mohd Elam & Partner
      Aras 2, 2M11-A, Komplek Kementerian Kewangan,
      Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
      62692 Putrajaya.
      ( lokasi bersebelahan BPPP )

      ‘Kepercayaan anda, Tanggungjawab kami’

  149. Elam says:

    Waalaikummussalam pn. Nora.
    1. Sememangnya pemilihan kontraktor sgt penting bagi pembinaan sebuah rumah memandangkan sudah banyak kes melibatkan kontraktor yg tidak bertanggungjawab hingga menyebabkan projek terbengkalai.
    2. Kami sebagai wakil Takaful iaitu panel insurans yg dilantik oleh BPPP ialah bertanggungjawab untuk memudahkan urusan pemohon2 pinjaman perumahan kerajaan.
    3. Pn.Nora telah membuat langkah bijak dgn mengunjungi laman web kami kerana perkhidmatan rundingan kami ialah termasuk dengan cadangan kontraktor sahih yg berpengalaman utk klien2 kami.

    Sertakan no.tel puan di sini atau hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut dalam proses pinjaman perumahan kerajaan.

  150. Zuan says:

    Assalam Tuan,

    Isteri saya mempunyai tanah lot.
    Dia staff kerajaan tetapi status 3 tahun kontrak.

    Saya pula bekerja di GLC company (TM) status tetap.

    Bolehkah kami membuat pinjaman untuk membuat rumah?

    • Elam says:

      Waalaikummussalam en.zuan. Permohonan pinjaman hanyabutk kakitangan kerajaan yg dah sah jawatan sahaja. Harap maklum.

  151. aminuddin bin abdul hadi says:

    Salam, sy ad stu soalan..org umah sy ada tanah..blh k sy bt loan brsama.isteri sy pn berkerja kerajaan..blh k en bg pndapat untuk mohoh

    • Elam says:

      Wsm en.aminuddin..
      1. Tiada masalah utk mohon join loan dgn pasangan jika masing2 ialah penjawat awam.
      2. Tetapi pastikan pasangan anda masih belum atau sudah menyelesaikan loan dgn pihak BPPP JIKA ada membuat loan pertama utk tujuan perumahan selain drpd loan beli tanah. Supaya boleh meneruskan permohonan utk loan kedua.
      3. Hanya perlu lantik peguam dan kontraktor utk urusan selanjutnya.

      Hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan peguam/komtraktor berdekatan dan bantuan pendaftaran loan. TK

  152. Wan din says:

    Salam, tuan,
    Saya ingin membina rumah di pasir Putih kelantan, bolehkah saya membuat pinjaman bank jika tanah tersebut atas nama isteri. bolehkan tuan cadangkan mana2 kontraktor yg dapat sya hubungi. Terimakasih.

    • Elam says:

      Wslm sdr. Wan Din.. Jika encik ialah kakitangan swasta, tiada masalah utk mohon loan bank. Hubungi careline kami 0196692728 utk cadangan kontraktor.

  153. nazri says:

    salam,nk tny kalau geran lidi/lot lidi mcamana nk buat pinjaman gov.mohon pencerahan

    • Elam says:

      Wslm En.Nazri.. Geran lidi yang sy faham ialah 1 geran banyak nama. Utk makluman, permohonan pinjaman BPP hanya menerima geran yang hanya ada 1 nama sahaj iaitu nama pemohon. Perlu pecah tanah dahulu sebelum memohon. Harap menjawab persoalan tersebut. TK.

  154. eastsmlie says:

    Assalam tuan, saya berhajat untuk membuat rumah di atas tanah sendiri di Perlis dengan budget RM100k. Agaknya berapakah keluasan maksimum, rumah yang boleh saya buat dengan budget sebanyak itu. Terima kasih.

  155. eastsmlie says:

    Assalam tuan, saya berhajat membuat rumah di atas tanah sendiri selaus 2 lot, di Perlis, dengan budget RM100k menggunakan pinjaman perumahan kerajaan. Agaknya, berapakah keluasan rumah yang maksimum untuk rumah tersebut? Terima kasih.

    • Elam says:

      Wslm EASTSMLIE. Tiada had maksimum mengenai keluasan rumah. Boleh rujuk kontraktor yg dipilih utk membuat quotation dulu supaya kos bina rumah sesuai dgn bajet encik. Encik perlu pastikan hakmilik hartanah tiada sekatan kepentingan dan kos bina rumah sesuai dgn kelayakan pinjaman. Moga dipermudahkan urusan.

  156. Shah says:

    Salam tuan,

    Saya merancang untuk membina rumah di atas tanah sendiri di perlis yang berkeluasan 1 ekar dan masih belum ditukar nama daripada bapa kepada saya..Boleh tuan terangkan prosedur yang perlu saya lakukan dan pilihan kontarktor yang terdapat disekitar perlis untuk rujukan..Kelayakan saya adalah rm168k..adakah kelulusan pinjaman akan merangkumi kos peguam dan arkitek..terima kasih

    • Elam says:

      Wslm SHAH. Perlu lantik peguam utk urusan perjanjian dan gadaian kemudian tukar status hakmilik tanah atas nama anda(pemohon). Ya kos peguam ialah sekitar 3-5% drpd kelulusan pinjaman. Hubungi kami semula utk cadangan peguam yg biasa berurusan dgn loan.

  157. amar says:

    Salam tuan..bolehkah guna pinjaman kerajaan buat rumah atas tanah sendiri..status tanah adalah pertanian..luas tanah 2/3 ekar..
    kelayakan untuk pinjaman sekiranya gaji pokok rm3102…ada potongan angkasa 1500..tq membantu..

    • Elam says:

      Wslm AMAR.. tiada masalah utk bina rumah atas tanah pertanian. Bantuan lanjut boleh hubungi hp kami bila-bila masa. Tk.

  158. Kama says:

    Salam tuan,

    Saya merancang untuk membina semularumah diatas lot sendiri dengan mengunakan pengeluaran dari KWSP. Boleh terangkan prosedure seperti apa yg perlu saya buat dahulu dll.

    Terimakasih

    • Elam says:

      Wslm KAMA, jika tidak melibatkan pinjaman perumahan BPPP, tuan boleh terus rujuk pihak KWSP utk keluarkan persen perumahan KWSP utk bina rumah anda. TK.

  159. Noor Hafiz says:

    Assalaamu’alaikum..en saya nak tanya.. saya cadang untuk beli tanah dan ingin membuat rumah di atas tanah tersebut… saya terbaca dalam soalan lazim bahagian pinjaman perumahan kerajaan bahawa tidak boleh membeli tanah dan membina rumah rumah secara serentak.. apa maksudnya en ? Sekiranya saya buat pinjaman 2 kali boleh ke en? Contohnya pinjaman pertama beli tanah denagn harga rm50 ribu pada tahun 2014 dan setahun kemudian buat pinjaman kedua pula untuk rumah bajet saya sendiri rm80 ribu (contoh) ? En boleh call saya tak? Susah nak faham kalau sms.. ini no saya 012-2799281… saya hafiz.. saya urgent nak beli tanay dan bina rumah secepat mungkin tahun depan InshaAllah…harap en dapat membantu saya..sekian terima kasih.

    • Elam says:

      Wsllm EN. NOOR HAFIZ. Bagi perkongisan bersama pembaca lain, ingin sy jelaskan di sini bahawa mohon loan beli tanah dan bina rumah atas tanah tersebut tidak boleh dilakukan serentak tetapi kedua2 jenis permohonan tersebut ialah dalam satu permohonan loan sahaja. Perlu ikut prosedur2 yg ditetapkan seperti berikut.. Mula2 uruskan pinjaman tanah dahulu. Bila dh dapat makluman ttg pemotongan gaji dalam payslip utk byrn balik drpd BPPP(loan beli tanah), barulah uruskan pinjaman utk bina rumah pula. Lantik peguam utk urusan penyediaan dokumen perjanjian dan gadaian.

      Kami akan hubungi en.hafiz secepat mungkin. Terima kasih atas pertanyaan.

  160. ros c says:

    Salam,ble cdgkan kontraktor area tumpat, kelantan

  161. RUSILA CHE AMAT says:

    salam… saya ingin membuat pinjaman perumahan atas tnh sdr,apa dokumen dan borang yang perlu saya sediakan..tq

  162. norsahiat bin rusli says:

    Salam Tuan Elam….
    Terima kasih atas perkongsian ilmu tuan di sini. Saya ada beberapa pekara ingin di tanya. Saya seorg kakitangan kerajaan DG 41
    1. Saya ingin buat rumah di Merlimau Melaka, berkeluasan 3600 kps. Sepupu saya arkitek di kuala lumpur. Bolehkah saya dapat khidmat beliau utk buat pelan dan saya uruskan sendiri kelulusan di majlis pebandaran saya?
    2. Jika saya ingin gunakan tukang sendiri dan menggunakan cop kontraktor apakah risiko yg bakal saya hadapi. Setakat ni dulu soalan saya. Banyak lagi bakal saya kemukakan 🙂

    • Elam says:

      Wslm En. Norsahiat.

      1. Boleh guna mana2 arkitek dan majlis perbandaran utk kelulusan.
      2. Boleh jika mahu gunakan cara tersebut tapi perlu ikut prosedur2 kontraktor bina rumah.

      Dah lantik peguam?

  163. Wina says:

    Salam..boleh tak kalau saya buat pinjaman untuk membuat rumah atas tanah mak saya? Sebab mak saya tidak bekerja, hanya saya sahaja yang boleh membantu dia untuk membuat pinjaman..kalau tidak boleh..ada apa2 cadangan apa yg patut saya lakukan..terima kasih..

    • Elam says:

      Wslm WINA. Permohonan boleh dipertimbangkan selagi saudari b’status kktgn kerajaan yg dah 1tahun sah jawatan. Namun sebelum tu perlu tukar hakmilik geran tanah kpd nama cik (pemohon), kemudian lantik peguam dan kontraktor utk urusan perjanjian jual beli.

      Hubungi kami semula utk cadangan peguam/kontraktor mahir, dan bantuan pendaftaran online. Harap dapat membantu. TK.

  164. akhir says:

    assalamualaikum en. elam, sy nak tahu tanah MCL kekal atau pajakan?

  165. nazirsiham says:

    Salam tuan, saya mempunyai tanah di rawang seluas 3500kps dan ingin membina rumah dengan modal rm100k (4bilik dan 2bilik air). Bagaimanakah cara mudah dan menjimatkan untuk membina rumah ini?

    • Elam says:

      Salam NAZIRSIHAM.
      1. Lantik beberapa kontraktor utk buat quotation pembinaan rumah tuan. Kemudian buat perbandingan harga yg mana terendah. Pilih kontraktor yg mahir dan biasa berurusan dgn loan BPPP.
      2. Lantik peguam.
      3. Daftar permohonan online.

      Sila balas komen semula atau hubungi careline 0196692728 utk cadangan peguam/kontraktor mahir dan bantuan pendaftaran online. TQ.

  166. rafizan says:

    as,salam, saya bekerja kilang dengan gaji pokok rm 1446 dan isteri tidak bekerja tapi mempunyai tanah lot keluasan 11000 kp di banting ,ingin membina rumah dan membuat pinjaman dengan mencagar tanah tersebut di bank..harap beri maklumat ..TK

    • Elam says:

      Wslm RAFIZAN.. maaf tuan pinjaman perumahan BPPP ini hanya ditawarkan untuk kakitangan kerajaan shj. Boleh rujuk bank/institusi kewangan yg lain utk buat pinjaman tersebut.

  167. yusri says:

    salam tuan.. saya berkenan dengan satu rumah tu, so bleh tak kalau saya mintak pelan dgn tuan rumah n submit pada majlis daerah?? suggestion please….

    • Elam says:

      Wslm YUSRI. Boleh minta pelan dgn tuan rumah dulu. Tapi tuan perlu lantik arkitek buat plan baru yg sama dgn pelan rumah tersebut sbb nak minta pengesahan Majlis daerah perlu ada nama owner/pemohon loan itu sendiri. Kemudian, lantik kontraktor/peguam utk urusan selanjutnya. Harap membantu 🙂

  168. dean says:

    Tuan, isteri saya mempunyai tanah lot. Bolehkah saya membuat pinjaman untuk bina rumah di atas tanah tersebut.?

  169. Anuar says:

    Admin, selalunya berapa kos untuk buat pelan rumah yg perlu dihantar kepada PBT untuk kelulusan?

  170. abdullah says:

    Salam..
    Sy x bleh bukak panduan link yg disediakan..
    Xboleh bukak dgn smartphone?

  171. Siti says:

    ibu saya mempunyai tanah 1 ekar dan hendak dibahagikan kepada 3 adik beradik saya termasuk saya. yg mana bhgn saya adalah suku ekar. Jika suku ekar tersebut telah ada nama saya, boleh kah saya memohon pinjaman kerajaan untuk membina rumah di atas tanah tersebut ?

  172. zul shah alam says:

    A’kum, saya telah membuat pinjaman bersama dgn isteri, potongan saya sebanyak RM 417 utk pinjaman sebanyak RM 78000 dan isteri sebanyak Rm 198 utk Rm 35000. Saya ingin memohon pinjaman untuk ubahsuai rumah. Umur saya 48 tahun dan gaji pokok sebanyak RM4400. Berapakah kelayakan saya dan adakah dgn pinjaman ini akan menjejaskan duit ganjaran saya apabila pencen nnt. Opsyen saya 60 tahun. Baki pinjaman pertama tinggal lebih kurang 7 tahun sahaja.

    • Elam says:

      Wksm Zul Shah Alam : Saya masih tidak boleh kira kerana tidak menyatakan gaji hakiki/pokok saudara. Boleh hubungi hp saya jugak….TK.

  173. mohd shafinyi bin ismail says:

    Salam.
    Saya mempunyai sebidang tanah atas nama sendiri, dan saya seorang persara tentera. Bagaimana tatacara permohonan pinjaman dalam 70k untuk tambahan dari duait yang sedia ada.

    • Elam says:

      Mksm Mohd Shafinyi : Syarat yg ditetapkan BPP untuk memohon pinjaman mestilah masih berkhidmat dan hendaklah mohon 1 tahun sebelum tamat perkhidmatan. Tk

  174. muhammad faqhri says:

    assalamualaikum, tuan..
    tad saya ada telefon tuan berkenaan pembinaan rumah di tanah lot, tuan ada maklumkan akan beri no contact peguam dan kontraktor yang boleh uruskan hal ini. berikut maklumat diri saya
    nama: muhammad faqhri sobri
    lokasi: penang, simpang ampat,
    no tel: 0175678714

  175. pejol89 says:

    trima kasih atas penjelasan nya en. elam..jadik boleh tak saya guna kan duit simpanan saya untuk buat rumah atas tanah sendiri yang geran nya masih lagi dlm pegangan bank?

    • Elam says:

      Pejol89 : Tugas saya hanyalah menyampaikan ilmu yang tak seberapa ini. Terima kasih sudi melawati website saya. Pendapat saya tidak menjadi masalah membina rumah yang masih ada gadaian dari bank atau kerajaan. Terima kasih.

  176. pejol89 says:

    Asalamualaikum cik..saya nak tny, boleh tak saya bina rumah atas tanah sendiri tapi geran tanah tu masih di bank sebab dulu saya beli tanah tu guna loan bank..

    • Elam says:

      Mksm Mohdfaizul : Tidak boleh menggadaikan satu harta kepada 2 tempat berbeza. Cadangan saya
      1- Buat fullsatelment dengan bank dan buat rumah dengan pinjaman BPPP atau
      2- Buat konversion pinjaman bank ke pinjaman BPPP kemudian bina rumah dengan BPPP
      Boleh hubungi hp saya untuk bantuan lanjut. Semuga saya dapat membantu.

  177. Muhamad razak says:

    Nak tanya lagi , nak naik rumah dua tinggkat nak pailing gune kayu bakau je boleh tak ? 🙂

    • Elam says:

      Muhamad razak : Nak pakai kayu apa pun boleh….asalkan pembinaan tsbt menggunakan kontraktor yang ada lesen / CIDB dan pelan mendapat kelulusan arkitek dan PBT. Semuga mendapat pencerahan.

  178. Muhamad razak says:

    Assalamualaikum , saya nak tanya cik . mcm mane nak naik tiang batu supaya tak lari dia punye square ?

  179. Zana says:

    akum. saya bercdng bina rumah ats tanah yg bru sy beli. keluasan tanah 50 kaki x 80 kaki. budgjet rumah dalam 180k. sy nk buat pinjaman gov.cukup ke buat rumah dengan harga tersebut. saya bercadang membuat rumah yg mempunyai 5 bilik , 1 ruang tamu dan ruang makan berasingan, 1 ruang famili dan 3 bilik air dengan budget yg ada boleh ke membina impian saya ini. dengan keluasan dan budget yg ada. boleh x suggest kontraktor berlesen di Shah Alam yg boleh menguruskan dari A to Z (sehingga CF di terima). tq

    • Elam says:

      Mksm Zana : Perancangan masa depan yang saya suka…. Harap zana dapat hubungi ( 0196692728) saya untuk maklumat lanjut. Saya sedia membantu.

  180. mohd fuad says:

    saya menetap di batu pahat johor, saya ada tanah 2 ekar milik saya. saya mencari kontraktor berpengalaman menguruskan proses pembinaan rumah. emailkan kepada saya sekiranya tuan/puan mempunyai cawangan di batu pahat yang boleh saya hubungi segera.

  181. erina says:

    akum. sy nk bina rumah ats tanah yg bru sy beli. keluasan tanah 5554 meter persegi. budgjet rumah dalam rm140k. sy nk buat pinjaman gov. dengan harga rm140k luas mna agaknye rumah yg sy boleh dapat ye. boleh x suggest kontraktor berlesen di melaka. tanah sya area melaka tengah. tq

    • Elam says:

      Mksm erina : Satu perancangan yang baik. Boleh hubungi hp saya bila-bila masa untuk bantuan selanjutnya. Boleh juga inboxkan hp erina. Tq

  182. Safril Bin Sappe says:

    Assalamualaikum, nak tanya admin…
    1.saya dr Sabah..adakah info yg diberikan oleh admin sama digunakan disemua negeri terutama di Sabah?
    2.sy ada tanah lot.tp Masih keliru maksud tanah lot?boleh mohon pencerahan?
    3.andaikata tanah lot atas nama sy boleh buat rumah melalui pinjaman kerajaan,boleh tidak sy Kongsi dgn isteri untuk buat pinjaman?
    terima kasih…

    • Elam says:

      Mksm Safri : 1. Boleh 2. Istilah lain ‘piece of land’ yang biasanya berkeluasan sekitar 5,000 +++ kaki persegi sesuai untuk membina sebuah banglo. Tetapi keluasan tanah lot berbeza untuk rumah kedai, Terus atau Semi-D. Dan setiap lot mempunyai pegangan berbeza-beza seperti free hold, Lease hold atau MCL (bumi lot) 3. Boleh. Bantuan untuk membina rumah boleh hubungi saya. Semuga boleh membantu.

  183. LOKMAN BAHARUDIN says:

    Assalamualaikum & salam sejahtera.

    Trm kasih kepada saudara kerana byk memberikan info2 yang berguna berkaitan pembinaan perumahan ni. Secara umumnya sya telah faham serba sedikit berkaitan proses2 utk buat rumah atas tanah sendiri. Saya cuma ada satu pertanyaan:

    – Berapakah anggaran kos utk sya buat rumah 4 bilik tidur, 2 bilik air, ade ruang tamu berasingan dgn “family area” ? Brp jumlah loan kerajaan yang sesuai utk sy buat? Anggaran keluasan tanah 70 kaki x 100 kaki (lebih kurang). Tanah sy adalah di kawasan kampung. Sy kurang mahir dlm bab penggunaan bahan2/material utk buat rumah. Sya mahukan rumah yang sederhana tetapi selesa.

    Harap saudara dapat membantu. Terima kasih.

    • Elam says:

      Mksm LOKMAN BAHARUDIN : Terlalu panjang jika saya jawap diruangan ini…. adalah lebih mudah jika sekiranya saudara dapat menghubungi hp saya bila-bila masa. Terima kasih.

  184. man says:

    Salam, saya ada dalam 100k cash, ada kosong 80kaki x 130kaki nak buat rumah cukup2 selesa je .. macamana ..anak ada 3 je (blum kahwin), boleh ke bagi idea rumah macaman nak buat, cukup ke duit tu //

    • Elam says:

      Mksm Man : Cukup tu…. Orang melayu ada kata ukur baju dibadan sendiri. Untuk saya perincikan dari soalan saudara eloklah kiranya dapat hubungi hp saya bila-bila masa.

  185. suria says:

    salam… saya merupakan kakitangan kerajaan dan ingin membuat pinjaman perumahan di atas tanah milik nama suami saya. apakah saya boleh membuat pinjaman perumahan dari loan kerajaan jika menggunakan nama saya dan tanah masih nama suami.

    • Elam says:

      Mksm Suria : Geran mesti ada nama puan jika hendak membina rumah menggunakan pinjaman BPPP …. disamping S&P kena letak nama puan dan suami. Cadangan saya, sila rujuk pejabat tanah terdekat untuk memasukkan nama puan. Puan tidak boleh masukkan nama jika tanah masih ada cagaran mana-mana instituasi kewangan lain. Harap dapat pencerahan ya….

  186. ikmal says:

    Salam..saya ingin jgk bertny..sy ingin membina sebuah rumah di atas tanah eamk sy dgn izin nye..Apakah kesan jangka masa panjang..?adakah sy perlu mohon aper2 kelulusan dari PBT…Saya menggunakan duit simpanan sendr..adakah jgk sy perlu dapatkan aper2 khidmat seperti guaman..?terima kasih..
    *mohon utk dpt kn contact nom puan..Send d email sy…ikmal3425@yahoo.com

  187. anak tok ali says:

    saya nak tanya apa maksud tuan klau tanah luar kawasan majlis..sekadar dapat pegesahan daripada majlis..tq

    • Elam says:

      Anak tok ali : Jika rumah yang hendak dibina terletak dalam kawasan bandar, biasanya dibawah majlis perbandaran @ bandaraya dan jika di pedalaman memadai pelan tersebut mendapat kelulusan arkitek berdaftar sahaja dan borang permohonan boleh submit ke BPPP untuk membina rumah. tk

  188. siti says:

    salam,saya mempunyai satu lot tanah dan berhasrat utk membina rumah.masalah nya sekarang adalah suami saya pekerja swasta dan kami tidak tahu pada siapa untuk memohon membuat pinjaman untuk membina rumah.boleh tak tuan berikan cadangan?

    • Elam says:

      Mksm Siti : Saudari telah membuat perancangan baik untuk masa depan. Untuk menjawap adalah lebih baik hubungi saya bila-bila masa dan saya perlukan maklumat tambahan seperti : S&P ada nama suami? Kelayakan pinjaman siti sekarang? Lokasi tanah? Berapa jumlah akaun 2 KWSP suami? Sudah melantik peguam dan kontraktor? Careline:0196692728

  189. Ajak says:

    Salam,

    Saya sedang mencari bank yang boleh memberi pinjaman untuk membina rumah. Tanah adalah rezab melayu di Sg Buloh. Tanah atas nama sendiri. Saya cuba contact RHB dan OCBC setakat ini, tapi kedua2nya beri alasan, sukar dapat sebab tanah rizab melayu.

    Jika En Elam ada maklumat berkaitan bank yang menawarkan pinjaman yang saya cari, mohon sangat dimaklumkan. Pelan dah lulus, kontraktor dah ada.

    terima kasih didahulukan

    • Elam says:

      Wsalm saudara ajak : boleh hubungi sy untuk pengetahuan yang lebih lanjut..Terima ksih.. Hp : 0196692728. Semoga membantu.

    • Elam says:

      Mksm Ajak : Jika anda atau isteri kakitangan kerajaan adalah lebih baik menggunakan kemudahan yang kerajaan bagi melalui BPPP. Tetapi jika sebaliknya tiada pilihan melainkan menggunakan loan bank. Boleh rujuk bank terdekat seperti Maybank atau BSN. Jika masih ada masalah hubungi hp saya. Semuga membantu.

  190. zul says:

    Pembetulan, Dokumen boleh diserahkan melalui peguam kepada pejabat tanah daerah bukan Pihak Berkuasa Tempatan/Majlis.

  191. muttiara bt. albauddin says:

    saya ingin membina rumah di tapak tanah pusaka dengan beberapa orang adik beradik atas geran…bolehkah dan bagaimana cara permohonan

    • Elam says:

      Mksm Muttiara : Mengikut panduan BPPP tidak membenarkan membina atau membeli rumah yang ada nama selain nama pasangan. Bermakna nama pasangan sahaja dibenarkan.

  192. nor hamdan fakru says:

    salam..

    saya memiliki sebuah tanah lot 5000 kaki persegi

    saya bercadang untuk membina sebuah bungalow berkeluasan 2000- 2500 kaki persegi

    saya mahu memohon pinjaman perumahan kerajaan, kelayakan loan saya maximum adalah rm 380000..

    tetapi saya tidak tahu bagaimana harus saya mulakan, siapa yang saya cari dahulu dan bagaimana menganggar kos pembinaan tersebut (termasuklah kos arkitek, pelan, guaman, kontraktor dan sebagainya),

    saya masih buntu tentang flow procedure tersebut.. mohon beri guidance to me to avoid any fraud from all involved parties. thank you very much

    • Elam says:

      Mksm Nor Hamdan Fakru : Saya suka perancangan anda… Nasihat saya agar dapat cari kontraktor yang mahir/ada lesen kontractor/biasa buat loan kerajaan untuk merealisasikan impian anda. Kontraktor yang cekap dia akan menyelesaikan semua perkara berkait…seperti kelulusan pelan, kebenaran PBT dll. Yang ke 2: Kena cari peguam berpengelaman untuk menyelesaikan perundangan BPPP. Hubungi saya untuk maklumat kontraktor atau peguam.

  193. IBRAHIM BIN ARIS says:

    sy telh mmohn pinjamn prumahan di ats tanh sndiri (hakmilik ada sekatan kepntingan) tapi x dilulskn sbab borang x lengkap. borg trsbut ialh “salnan surt kbnaran mngadai dari pihak berkuasa negeri”. apakh jnis borg tersebut?

  194. Zahidah says:

    Salam,

    Saya nak bertanya, ibu mertua sy ad sebidang tanah dan mahukan suami sy membuat rumah diatas tanah berkenaan.. masalah kami adalah wang.. sekiranya saya ingin membuat loan untuk membuat rumah bagaimanakah cara-cara nya..? tanah itu atas nama ibu mertua saya, tapi loan akan dibuat oleh suami saya… adakah kebiasaan loan akn diberi mengikut hrga tanah atau mengikut plan yang akan dibuat..?

    • Elam says:

      Mksm Pn Zahidah : Sila rujuk email untuk jawapan dari soalan diatas. TQ

      • Hazwani says:

        Soalan saya sama seperti di atas…

        apa patut di lakukan…step2 yg diperlukan bg merialisasikan impian kami untuk membina rumah.

      • admin says:

        Salam, Hubungi admin di 0176872668 (ieta) untuk bantuan lanjut. Kami akan cuba bantu yang terbaik. Tq

  195. aling says:

    assalamualaikum….saya ingin bertanya bagaimana jika tanah tersebut ada lebih dari satu
    nama, untuk pengetahuan tanah tersebut adalah tanah pesaka. adakah cara untuk
    MEMBUAT PINJAMAN PERBENDAHARAAN tanpa membabitkan nama2 yang lain? atau
    membabitkan pajakan geran.
    harap dapat kerjasama dari pihak puan.

    • Elam says:

      Mksm Aling : Syarat yang ditetapkan bpp mestilah geran hanya nama pasangan sahaja walaupun ia tanah pesaka. Saya cadangkan saudara gugurkan nama-nama lain dengan merujuk pejabat tanah terdekat dan jika sukar, cuba buat personal loan dari mana-mana instituasi kewangan berlesen. Semuga membantu.

  196. sabariyah says:

    ASMLKM,
    Dengan pengalaman yg ada pada Puan, boleh recommend :
    contractor yang pernah berjaya membina rumah dan pada masa ini berkemampuan utk membina sebuah rumah sederhana 5 bilik atas tanah sendiri.
    2. Dalm proses nak membuat perjanjian membina rumah itu, peguam mana yang Puan recommend?

    3. Saya belum ada pelan rumah , tetapi ada idea dimana dapur, dimana ruang tamu. Bata yg nak digunakan , tak perlu di cat .

    Begitulah lebih kurang idea nya. mungkin Puan dapat membantu .ada soalan

    • Elam says:

      Mksm Sabariyah : Biasanya saya akan beri maklumat peguam dan kontractor yang biasa uruskan pinjaman bersama BPPP. Kontractor akan uruskan segala-galanya. Diharap saudari dapat hubungi saya bila-bila masa. TK

  197. BoB says:

    Salam Tuan,

    Ada sejenis persoalan, saya bercadang nak bina rumah, tapi reka bentuk tak nak yang macam biasa…saya nak buat bentuk pelik (bukan berbentuk segi empat seperti kebiasaan) mungkin bulat, mungkin berbentuk telur, adakah rekabentuk seperti ini dibenarkan?

    • Elam says:

      Mksm Bob : Saudara nak buat mamcam mana sekalipun boleh…asalkan mendapat kelulusan pelan oleh arkitek dan PBT jika perlu. Semuga membantu.

  198. man says:

    salam, tuan.. saya hendak membuat ubahsuai rumah/penambahan rumah dari sediada.bagaimana caranya hendak berurusan dari awal hingga selesai..minta penjelasan tuan.tq

    • Elam says:

      Mualaikum salam En. Man : Untuk buat ubahsuai ada banyak perkara kena buat/chek, antaranya : Kira kelayakkan buat loan, buat pelan & kena ada kelulusan PBT dan lantik peguam. En. kena pastikan kontractor dan peguam pernah buat kes pinjaman kerajaan. Atau boleh inbox hp no untuk saya cadangkan kontractor dan peguam berpengelaman. Careline 019-6692728 Semuga hajat en tercapai.

  199. NUR SYUHAIRAH RIDZUWAN. says:

    ASSALAMUA’LAIKUM WBT. SAYA DAN SUAMI BERCADANG INGIN MEMBINA RUMAH ATAS TANAH SENDIRI. JADI BAGAIMANA CARA NAK MEMBUAT PINJAMAN PERBENDAHARAAN? BOLEH TERANG SECARA TERPERINCI KEPADA SAYA.

    • Elam says:

      Mualaikum salam Pn Nur Syuhairah : Terlalu panjang untuk saya jawap disini. Secara ringkas puan kena cari kontractor yang berpengelaman untuk bina rumah dan peguam yang biasa buat untuk pinjaman perumahan. Untuk jawapan lebih terperinci sila hubungi saya bila-bila masa…0196692728 Semuga boleh memudahkan hasrat hati puan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *