SURAT SETUJU TERIMA LPPSA

Apa Itu Surat Setuju Terima?

Ramai yang bertanya mengenai Surat Setuju Terima yang dahulunya dikenali sebagai Lampiran E atau istilah lainnya Surat Lulus. Apabila LPPSA telah meluluskan permohonan, maka pihak pemohon perlu muat turun lampiran kelulusan di SPPB Online pemohon.  Seperti gambar dibawah:

Surat kelulusan pembiayaan perumahan

Didalam Surat Setuju Terima ini, dilampirkan sekali dengan kelulusan pembiayaan perumahan sektor awam dan butir-butir pembiayaan pinjaman. Peminjam perlu muat turun dan wajib mencetak lampiran tersebut sebanyak 4 salinan bagi keperluan berikut:

  1. Ketua Jabatan
  2. Simpanan sendiri
  3. Peguam dan
  4. Pemaju/Kontraktor

 

Snapshotsl1Snapshotsl2Snapshotsl3

  • Apabila peminjam menurunkan tandatangan di Surat Setuju Terima ini, ini bererti peminjam telah bersetuju di atas permohonan pinjaman perumahan yang dibuat bersama Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA).
  • Setelah Surat Setuju Terima ditandatangani oleh peminjam dan ketua jabatan maka perlindungan insurans akan bermula dari tarikh tandatangan yang diturunkan oleh peminjam.
  • Setelah peminjam mencetak Surat Setuju Terima dari LPPSA, peminjam hendaklah menghantar Surat Setuju Terima tersebut (muka surat 4 sahaja) ke LPPSA setelah menurunkan tandatangan dan cop ketua jabatan.
  • Setelah Surat Setuju Terima diterima dari LPPSA dan peminjam telah menurunkan tanda tangan persetujuan pinjaman, peminjam dinasihatkan untuk menghantar semula Surat Setuju Terima tersebut ke LPPSA/peguam dengan segera dalam tempoh selama 30 hari oleh pihak LPPSA.  Walaupun tempoh telah melebihi 14 Hari, pemohon hendaklah menghantar semula Surat Setuju Terima dan tidak berlaku pembatalan pinjaman.

*Tambahan

Snapshotsl4

Terdapat penambahan lampiran yang dikeluarkan oleh pihak LPPSA bagi peminjam yang memilih skim pembiayaan secara Islamik. Slik klik pada gambar untuk lihat keterangan lampiran oleh LPPSA.

Berikut huraian Surat Setuju Terima Pembiayaan Perumahan Sektor Awam :

  1. Jika pemohon sudah menandatangani Surat Setuju Terima dan ingin membatalkan/pindaan pinjaman perumahan tersebut, anda disarankan membuat surat bertulis secepat mungkin ke pihak LPPSA.
  2. Pemaju akan mengenakan denda / interest melalui peguam jika berlaku kelewatan bayaran berdasarkan pinjaman jual beli (sale & purchase agreement) S&P.  Merujuk pinjaman jenis 1, 3 dan 4 sahaja.
  3. Insurans tidak akan membayar pampasan jika Surat Setuju Terima tidak ditandatangani oleh peminjam dan ketua jabatan.
  4. Tiada implikasi akan berlaku jika peminjam ingin membatalkan pinjaman jika peminjam tidak menghantar Surat Setuju Terima kepada LPSSA.
  5. Jika pemohon tidak menerima Surat Setuju Terima mungkin disebabkan email pemohon tidak lengkap/ditukar.
  6. Jika membuat loan kerajaan insurans akan diserap ke dalam loan dan jika membuat loan bank insurans boleh diasingkan/dimasukan ke dalam loan.

Cara-cara muat turun Surat Kelulusan Pinjaman :

Surat Setuju Terima dan lampiran kelulusan boleh di muat turun dari website Lembaga Pinjaman Perumahan Sektor Awam (LPPSA) .

NEW LPPSA

  1. Layari website LEMBAGA PEMBIAYAAN PERUMAHAN SEKTOR AWAM (LPPSA)
  2. Klik butang SPPB (Permohonan online & Semakan Pinjaman).
  3. Masukkan nombor kad pengenalan dan kata laluan.
  4. Klik status pinjaman.
  5. Anda boleh klik mana-mana maklumat yang anda perlukan :
  6. Surat Kelulusan Pinjaman.
  7. Surat Setuju Terima.

Muqasah

Muqasah ialah satu amaun kurangan daripada jumlah keuntungan asas yang telah ditetapkan oleh kerajaan bagi pembiayaan SPPSAi. Jumlah sebelum muqasah dan selepas muqasah adalah berbeza kerana:

Sebelum muqasah: bayaran lebih tinggi kerana jumlah kadar keuntungan (interest) adalah 7%. Biasanya jumlah bayaran bulanan adalah lebih tinggi berbanding selepas MUQASAH. Bayaran ini berlaku kerana peminjam ingkar membuat bayaran mungkin kerana diberhentikan perkhidmatan atau bersara terlalu awal.

Selepas muqasah: bayaran lebih rendah kerana jumlah kadar keuntungan (interest) adalah 4%.  Biasanya jumlah bayaran bulanan adalah lebih rendah berbanding sebelum MUQASAH. Inilah bayaran dimana peminjam perlu bayar setiap bulan.

Kesan Pembatalan Pinjaman

IMG-20160129-WA0035

Antara implikasi untuk pembatalan pinjamannya pula adalah :-

  1. Anda akan dikenakan kadar faedah (interest) sebanyak 7% jika terlewat membuat bayaran (kadar biasa ialah 4%).
  2. Nilai kelayakan pinjaman akan berkurangan.
  3. Pemohon dikenakan bayaran kos perlindungan Takaful.
  4. Banyak proses akan dibuat.

Soalan lazim
Untitled3


Nota : LPPSA (Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam) dahulu dikenali sebagai BPPP (Bahagian Pinjaman Perumahan Pembendaharaan).

Pihak kami amat berbesar hati dengan lawatan ANDA ke website kami. Anda dibenarkan untuk memuat turun dan mencetak artikel ini untuk rujukan ANDA mahupun makluman laman ini kepada rakan-rakan yang lain.

Semuanya adalah PERCUMA!!
kami memohon ANDA membuat satu perkara iaitu sms kepada pihak admin di talian : 019 669 2728

maklumkan ucapan ikhlas ANDA:

Contoh sms/whatsapp “Terima Kasih kerana memberikan capaian maklumat yang mudah dan berinformasi……….”

poster_from_postermywallKesimpulan

  • Surat Setuju Terima sangat penting  kerana ia menunjukkan yang permohonan pinjaman oleh pemohon telah diluluskan oleh LPSSA.
  • Sekiranya ingin menolak pinjaman dan memohon pinjaman baru, tetapi pinjaman telah diluluskan, pastikan anda belum turunkan tandatangan dan belum hantar surat ke LPSSA.
  • Pastikan  peminjam menghantar surat setuju terima ke LPSSA dengan segera, walaupun menerimanya hari ke-14.

PAUTAN

LPPSA

LPPSA

Takaful ikhlas

Takaful ikhlas

JPPH

JPPH

Takaful malaysia

Takaful malaysia

Etiqa Takaful

Etiqa Takaful

Antara Senarai Soal Jawab:

           SURAT SETUJU TERIMA>>
     (klik link di atas)


*PENAFIAN:

MOHD ELAM & PARTNER MANAGEMENT SERVICES tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan/kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.  Artikel ini adalah sekadar panduan kasar yang berdasarkan senarai rujukan dibawah.  Jika ada percanggahan, rujukan maklumat adalah mengikut agensi yang berkaitan.  Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke masa.

Rujukan :

  • Laman web Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan
  • Pakar Perunding Pinjaman Perumahan Kerajaan
  • Pekeliling Perbendaharaan Malaysia (PR 1.1/2014)

Disediakan oleh   : Norfarahind bt Md Nasir/Politeknik PortDickson/N.Sembilan/Mac2012

Dikemaskini oleh :

  • Siti Zawiyah Binti Shuib / UiTM Melaka / Melaka / Mac2013
  • Nurfitrah Hidayah Binti Zakaria / Polisas / Pahang / Mac2014
  • Rohayu Binti Md.Rasim / PMM Melaka / Disember2014
  • Noor Naddia Aida Binti Mohd Nizam / Unifield / January 2016

Disemak oleh: Mohd Elam Bin Mohamed.


Kami mengalu-alukan kunjungan anda, sila klik link-link panduan di bawah :

Link-link yang berkaitan dan mungkin dapat membantu anda menyelesaikan persoalan -persoalan yang bermain di minda anda  dan mungkin memberi lebih maklumat kepada anda.

327 Responses to SURAT SETUJU TERIMA LPPSA

  1. Seller says:

    Assalamualaikum,

    Saya menjual tanah kosong kepada pembeli dan dalam stage terakhir penghantaran notis dari lhdn utk borang 14a kepada lppsa. Bilakah penjual akan menerima baki wang lppsa?

  2. Sharizad says:

    Sy nak tanya satu soalan..sy sudahpun tandantangan snp dan surat terima dan loan telah diproses keperingkat cagaran..sekarang sy nak batalkan pinjaman sebab masalah tertentu..boleh kah sy batalkan dan adakah sy akan dikenakan caj?

    • admin says:

      Encik hubungi LPPSA dan akan dikenakan penalti.

      Pusat Panggilan Utama : 03 – 8880 1600
      WAKTU OPERASI LEMBAGA PEMBIAYAAN PERUMAHAN SEKTOR AWAM (LPPSA) :

      PUSAT PANGGILAN
      ISNIN HINGGA KHAMIS
      JAM 8.00 PAGI – 5.30 PETANG
      (Waktu Rehat : Pusat Panggilan BEROPERASI)
      JUMAAT
      JAM 8.00 PAGI – 5.30 PETANG
      (Waktu Rehat : DITUTUP Jam 12.30 tengahari – 2.30 petang)
      ** Untuk Makluman, Talian Pusat Panggilan Sangat Sibuk Pada Jam 10.00 Pagi Sehingga 1.00 Petang Dan
      2.30 Petang Sehingga 4.00 Petang. Oleh Itu LPPSA Menggalakkan Panggilan Dibuat Di Luar Waktu Sibuk

  3. chong says:

    Berapa lama dari proses menerima surat terima sehingga mengeluarkan duit kepada penjual. Saya diberitau bahawa saya akan dikenakan caj jika pihak kerajaan tidak dapat mengeluarkan duit kepada penjual.

  4. Zeti says:

    Assalam,
    Saya telah menandatangi S&P dlam bln March 2016 untuk menjual rumah. Bank pembeli telah membuat bayaran penuh baki pinjaman kepada LPPSA dalam bln Oktober 2016. Mengikut rekod unit gadaian geran telah diserah kepada peguam pihak pembeli dalam bulan Januari 2017 tetapi sebenarnya geran asal telah hilang semasa dalam simpanan LPPSA. Segala dokumen dan permohonan yg relevan akan diserah kepada PTG dlm bln Sept 2017 utk pengeluaran geran baru. Masaalah di sini berkaitan dengan caj lewat. Adakah cara yg boleh dilakukan agar saya tidak menanggung caj ini sendirian?

  5. Aris says:

    Kes saya telah batalkan pinjaman perumahan pertama..kemudian buat permohanan baharu tetapi ditolak disebabkan penalti atau denda insurans. Boleh saya tahu tuan bagaimana mendapatkan jumlah penalti yang dikenakan? Masih mencari jumlah penalti disebabkan LPSSA tidak maklum.

    • admin says:

      Encik hubungi LPPSA.

      Pusat Panggilan Utama : 03 – 8880 1600
      WAKTU OPERASI LEMBAGA PEMBIAYAAN PERUMAHAN SEKTOR AWAM (LPPSA) :

      PUSAT PANGGILAN
      ISNIN HINGGA KHAMIS
      JAM 8.00 PAGI – 5.30 PETANG
      (Waktu Rehat : Pusat Panggilan BEROPERASI)
      JUMAAT
      JAM 8.00 PAGI – 5.30 PETANG
      (Waktu Rehat : DITUTUP Jam 12.30 tengahari – 2.30 petang)
      ** Untuk Makluman, Talian Pusat Panggilan Sangat Sibuk Pada Jam 10.00 Pagi Sehingga 1.00 Petang Dan
      2.30 Petang Sehingga 4.00 Petang. Oleh Itu LPPSA Menggalakkan Panggilan Dibuat Di Luar Waktu Sibuk

  6. jerung perkasa says:

    Betulkah Memorandum of Transfer (14A) kena bayar RM1500? .harga rumah RM200K. Gov Full Loan dan rumah pertama.Tahun lulus Loan adalah pada 2016. Adakah mksud duti setem dikecualikan pada tahun tersebut termasuk dengan bayaran MOT ini?

    • admin says:

      untuk menjawab soalan ni sya rasa tuan/puan kena tanya pada peguam yang uruskan pembelian rumah tuan/puan. mengenai duti setem tuan/puan boleh juga merujuk keoada LHDN.

  7. chang says:

    urusan untuk dkumen cagaran lppsa hinggalah dpt kunci untuk rumah subsale amik masa berapa lama ye???

  8. Along says:

    Assalamualaikum.
    Pohon pencerahan, sy dpt kelulusan pinjaman lppsa. Merujuk kepada butir-butir pembiayaan di dalam surat kelulusan tu ada dinyatakan harga jualan harta. apa yg dimaksudkan dgn harga jualan harta tu ye? dan kenapa jumlah/nilainya lebih tinggi/ besar dr harga asal rumah yg ditawarkan?

    • admin says:

      wasalam, harga jualan ialah jumlah ansuran bayar balik yang encik akan bayar sepanjang 30thun pd LPPSA. Contoh ansuran bulanan encik RM100 sebulan, bermakna harga jualan rumah encik adalah RM36,000 utk 360 bulan.

  9. Izzat says:

    Assalamualaikum, bagaimana cara saya ingin membatalkan permohonan lppsa dan projek perumahan sekiranya saya telah menandatangani snp? Saya belum menerima surat setuju terima.

    • admin says:

      Wsalam, selagi encik tidak submit full document ke LPPSA encik masih lagi belum mohon gov loan. Cuma encik mungkin akan dikenakan penalti bayaran dgn peguam.

  10. HENRIETTA FERNANDO says:

    Halo,
    Ini adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa Puan Henrietta Fernando, pemberi pinjaman pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan kepada sesiapa yang memerlukan sebarang bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% untuk individu, syarikat dan syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan difahami. Hubungi kami hari ini untuk memohon dan mendapatkan Pinjaman segera. E-mel Kami: (henriettafernandoloanfirm@gmail.com)

  11. mas says:

    Pinjaman saya telah diluluskan pada bulan nov 2016. Saya diminta oleh pemaju untuk hantar surat setuju terima dan surat tersebut saya dah pos kepada pemaju pada bulan disember 2016. 24 July saya terima surat tuntutan denda lewat bayar dr pemaju. Surprisingly, pada hari yang sama saya buat semakan status lppsa, status menunjukkan pinjaman telah dibatalkan. Saya inform pemaju dan pemaju maklum bahawa saya gagal hantar surat setuju terima(katanya phak pemaju tidak pernah menerima sebarang dokumen berkaitan surat setuju terima dari saya)

    * untuk makluman, saya kerap menghubungi pemaju, tetapi pemaju kurang beri kerjasama.

    Soalan saya:
    1. Bolehkan saya buat rayuan kepada lppsa supaya pinjaman tersebut diluluskan semula?
    2. Bolehkah saya buat permohonan baru sekiranya rayuan tersebut tidak dibenarkan.
    3. Apakah ada kesan ke atas pinjaman saya?
    * situasi ini menunjukkan seolah2 saya xpernah reply/hantar surat setuju terima kepada lppsa.

    Mohon bantuan pandangan/cadangan dari pihak admin.

    • admin says:

      Salam.

      1. Jika dokumen encik belum dikembalikan oleh LPPSA, jadi encik boleh hubungi talian utama LPPSA 0388801600 untuk rayuan proses semula permohonan tersebut tanpa dokumen baru.
      2. Jika sudah dikembalikan, encik perlu kemaskini borang permohonan baru dan serahkan kepada LPPSA dalam kadar segera.

  12. faizul says:

    Peguam dah keluarkan letter advise pada lppsa untuk bayar pada owner(saya beli rumah subsale) agak2 tuan berapa lama lagi proses saya akan dapat kunci

  13. Mohd Ridzuan Abdul Hamid says:

    Salam..saya dah tandatangan surat setuju terima dan loan sudah diluluskan…tetapi saya masih belum tandatangan snp…sampai hari ini peguam masih belum hubungi saya untuk tandatangan snp…bolehkan kalau saya ingin batalkan pinjaman ini?

  14. siti says:

    Assalamualaikum…Selepas print borang permohonan..semua borg prmhnn n dokumen sokongn prlu d’hntr dlm ms 14 hr kan?bagaimana kalu telah lebih 14 hr?prlu isi blik borg trsebut secara online? Sbb tggu pihak vendor n pguam sediakn smua dokumen…

  15. Teong says:

    Peguam yang Saya pilih buat kerja amat lambat dan sentiasa tidak memberi feedback. Boleh Saya tahu jika cek dah sedia, dari bahagian Mana dalam site LPPSA Kami dapat semak dan apa status yang akan papar? Status Saya Sekarang cuma Lulus. Walaupun dah sebulan lebih hantar Surat setuju Dan sign kat firm peguam. Terima kasih.

    • admin says:

      Anda boleh log masuk portal SPPB yang telah didaftarkan sebelum ini. Rujuk bahagian sebelah kiri portal selepas anda log masuk.
      Boleh semak status pinjaman dan status bayaran.

  16. Nur Atiqah Binti Basri says:

    saya ingin bertanya sebelum ini saya pernah membatalkan pinjaman yang telah diluluskan dan segala urusan pembatalan telah selesai. Sekiranya saya ingin membuat permohonan baru adakah saya masih berkelayakan untuk memohon pinjaman penuh daripada LPPSA?

    • admin says:

      Tak ada masalah sekiranya masih belum tandatangan surat kelulusan setuju terima. Maklumkan pembatalan ke unit proses LPPSA melalui surat rasmi daripada pihak anda.
      Reset permohonan online lama dan daftar permohonan baru dalam portal SPPB.
      JIka sudah tandatangan surat kelulusan, maklumkan juga kepada LPPSA dan anda akan diberi penyata jumlah penalti yang perlu dibayar.

  17. Iza says:

    Assalamualaikum. Mohon bantuan. Saya telah tandatangan snp dan pemotongan gaji telah dibuat. Dokumen lengkap telah dihantar ke LPPSA. Boleh ke kalau saya nak membatalkan pinjaman perumahan tersebut?

    • admin says:

      Waalaikummussalam. Pembatalan pinjaman akan menyebabkan anda dikenakan caj penalti bergantung kepada purata insurans yang telah dicarum sepanjang tempoh pinjaman berjalan.

  18. Misstica says:

    Assalam end, nak tny..sy dh mohon lppsa, tetapi blm lulus pinjaman, Dan sy hendak mbatalkan pinjaman, bagaimana cara mbatalkan pinjaman lppsa DLM online? Kita htr Surat mlalui jabatan ka?

    • admin says:

      Wassalam. Boleh reset pinjaman tersebut atau abaikan sahaja permohonan online tersebut dan jangan hantar dokumen2 fizikal anda ke LPPSA.

      • mohd nazmi says:

        Jikalau pemaju telah log in sppb dan dokumen fizikal telah dihantar?kalau saya ingin membuat pembatalan,mcm mne ye?

      • admin says:

        Tak ada masalah selagi belum tandatangan surat kelulusan setuju terima (selepas loan lulus).
        Maklumkan secepat mungkin pada lawyer dan pemaju mengenai pembatalan.

  19. Kamal says:

    Biasanya berapa lama LPPSA akan membuat pembayaran (Jenis 1) kepada penjual/bank selepas peguam dah minta lppsa bayar ?

    Borang Gadaian sudah di terima dan diproses oleh LPPSA untuk Penerimaan Gadaian dan dikembalikan semula kepada Pemegang Pertaruhan bagi pendaftaran di Pejabat Tanah dan Daerah.

  20. najib says:

    Assalamualaikum..boleh ke surat terima ini sy pos sahaja ke lppsa..sy duduk jauh dan lawyer x uruskn..sebelum ni sy hntr sendiri borang permohonan

  21. Assalam en yg budiman Terima kasih atas artikal yg di kongsi...Sy ingin membatalkan urusan jual beli dengan pemaju kerana ingin membeli rumah lain...Sy dah pon bayar deposit, apply lpssa online dan tandatangan SnP...Boleh ke nak batalkan urusan tersebut dan adakah charge yg akan dikenakan ke atas sy nanti... says:

    Assalam en yg budiman
    Terima kasih atas artikal yg di kongsi…Sy ingin membatalkan urusan jual beli dengan pemaju kerana ingin membeli rumah lain…Sy dah pon bayar deposit, apply lpssa online dan tandatangan SnP…Boleh ke nak batalkan urusan tersebut dan adakah charge yg akan dikenakan ke atas sy nanti…

    • admin says:

      Tak ada masalah jika hanya apply LPPSA online tanpa hantar dokumen fizikal ke LPPSA. Tiada caj akan dikenakan oleh LPPSA jika batalkan. Cuma selesaikan urusan dgn pemaju anda.

  22. MOHD SAFAWI BIN RUSDI says:

    Assalam.. saya ada buat permohonan online .. tapi belum menghantar surat setuju terima dan belum tandatangan.. Saya sudah hantar surat bertulis tapi masih dalam status permohonan baru. Sampai sekarang saya masih tidak dapat membuat permohonan baru untuk rumah yang lain.. Mohon tunjuk ajar cara andai saya silap langlah. Tq

  23. itachi88 says:

    “Sekiranya ingin menolak pinjaman dan memohon pinjaman baru, tetapi pinjaman telah diluluskan, pastikan anda belum turunkan tandatangan dan belum hantar surat ke LPSSA”
    salam. saya mengalami masalah ini. sy nak cancelkan permohonan, dan masih belum menghantar borang reply. sy dah call lppsa & lppsa minta hantar surat batal permohonan. ada tak contoh surat untuk batal permohonan tu

    • admin says:

      Wassalam.

      Surat pembatalan hanyalah surat rasmi biasa daripada pihak anda yang menyatakan ingin membatalkan pinjaman atas sebab2 berkenaan. Tiada contoh untuk rujukan.

  24. Nad says:

    Assalamuaikum,

    Saya telah pun tandatangan dan menyerahkan surat setuju terima (SST) kepada pihak LPPS dan pembayaran insurans juga telah saya terima. Sekarang saya di peringkat menunggu rumah untuk siap dibina sepenuhnya. Sekiranya saya bertukar fikiran dan ingin membatalkan pembelian rumah, bagaimana ya untuk kes begini? Mohon panduan dan pencerahan.

    • admin says:

      Hantar surat pembatalan ke LPPSA dan penalti daripada insurans yang dikenakan ialah purata jumlah premium insurans dan jumlah hari bermula tarikh LPPSA terima surat setuju.
      Sebelum tu, admin cadangkan Nad fikir masak2 sebelum membatalkan pinjaman sebab projek sudah berjalan.

  25. Ruby says:

    Sy ingin bertya.saya sudah menandatangani surat setuju terima.bagaimanapun saya dapati rumah dalam bermsalah.merekah dan hanya ditampal oleh pemaju.apaksh prosedur sy kena lakukan.dan berapa kos saya perlu tanggung contoh kos insuran utk sy batalkan pinjaman ni..

    • admin says:

      Penyelesaian:
      1. Bincang dgn penjual untuk buat pembaikian kpd rumah tersebut jika masalah melibatkan kerosakan & kecacatan samada dalam atau luar rumah.
      Biasanya dalam perjanjian jual beli ada dinyatakan tempoh yang dibenarkan utk kita complaint apa sahaja dan minta penjual baiki semula kerosakan.
      2. Jika penyelesaian 1 tak dapat diusahakan, baru hantar surat pembatalan ke LPPSA dan penalti daripada insurans yang dikenakan ialah purata jumlah insurans dan jumlah hari bermula tarikh LPPSA terima surat setuju.

  26. suraya says:

    tapi sy buat loan untuk membina rumah di atas tanah sendiri,so sy nk tau berapa lama lg proses bayarn loan akan dibuat slps terima takaful premium dr lppsa. maksudnyer bayaran duit loan kepada sy.

  27. suraya says:

    as salam ,sy nk tye,baru2 ni kami ade terima takaful insurans dr pihak LPPSA…so berapa lama lg bayaran loan pinjaman perumahan kami akan terima..

    • admin says:

      Wasalam, cara bayaran LPPSA adalah berdasarkan peratusan kesiapan rumah utk belian rumah dalam pembinaan dan tempoh 3-6 bulan untuk rumah yg telah siap.

    • suraya says:

      tapi sy buat loan untuk membina rumah di atas tanah sendiri,so sy nk tau berapa lama lg proses bayarn loan akan dibuat slps terima takaful premium dr lppsa. maksudnyer bayaran duit loan kepada sy.

  28. mohd tabri says:

    assalammualaikum admin..

    mohon pencerahan.. permohonan pembelian tanah kosong saya telah lulus dan surat setuju terima dah dihantar serta proses tandatangan antara penjual dan pembeli telah dbuat.. berape lame tempoh proses pembayaran kepada peguam atau penjual setelah semua dokumen tersebut dihantar ke LPPSA?

  29. zul says:

    Assalam admin

    saya telah membuat pinjaman perumahan berdasarkan pinjaman kerajaan, dalam surat kelulusan pinjaman ada memaklumkan anggaran ansuran bulanan bayaran balik pembiayaan sebelum maqasah RM 1600.00, selepas muqasah adalah RM 1,162.98. amaun yang manakah yang akan saya bayar bagi potongan bulanan kelak?. kerana saya belum dibuat potongan kerana rumah masih dalam pembinaan.

    tq admin

  30. Nur Fiqka says:

    bagaima hendak buat pmbatalan loan skiranya status pmohonan loan masih kuiri??

  31. wanazizi says:

    bagaimana hendak dapatkan 100% loan drpd lppsa???sy tiada pinjaman peribadi..ptptn pun tiada..kereta sudah hbs bayar…kad kredit pn tiada…potongan dlm slip gaji hanya 160 sahaja..gaji bersih 2335

    • admin says:

      Salam, untuk bantuan kiraan kelayakan, sila whatsapp gambar butiran penyata gaji tuan ke admin 0176872668 (ieta)

  32. fify says:

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

    Daripada semakan saya daripada sistem pinjaman perumahan (SPPB) pihak LPPSA telah memasukkan duit ke dalam akaun peguam. Berapa lamakah tempoh untuk saya mendapat kunci rumah daripada pemaju selepas pembayaran itu dilakukan?

    Terima kasih.

  33. Ikin says:

    Betul ke penalti pembatalan pinjaman sampai 10k….??

  34. Azi Faslinda Esa says:

    Assalammualaikum dan Salam 1 Malaysia,

    Saya amat buntu dan ingin memohon pendapat tuan/puan selaku peguam perumahan terhadap permasalahan saya. Baru-baru ini pihak pemaju telah menelefon saya dan mengarahkan untuk mengambil kunci rumah yang telah siap sepenuhnya. Akan tetapi pihak pemaju memaklumkan bahawa saya perlu menjelaskan caj denda atas kelewatan penerimaan bayaran diantara pihak BPP/LPPSA kepada pemaju. Mereka menyatakan jumlah caj denda yang harus saya jelaskan sebanyak RM11,000.00 dari tempoh kelulusan pinjaman dari pihak BBP hingga diambil alih oleh pihak LPPSA. Sehingga kini saya belum mengambil kunci rumah tersebut kerana tidak mampu untuk membayar caj kelewatan tersebut. Apa perlu saya buat dan adakah perlu membayar sahaja caj denda tersebut yang malasah kelewatan tersebut bukan dari saya. Terima Kasih

  35. Karim says:

    I rasa pelaksanaan Akta Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) memberi kuasa yang luas kepada menteri kewangan. Oleh yang demikian kerajaan perlu menangguhkan dahulu pelaksanaan akta tersebut dan pengambil alihan pinjaman perumahan kakitangan awam oleh LPPS sehingga satu kajian mendalam dilakukan.

  36. Nur adilah Abdullah says:

    Salam wbt… Sy ade buat permohonan LPPA untuk unit rumah di flat seri nelayan… Surat setuju sudah dihantar, dan surat etiqa mrta telah diterima.. Malangya sehingga kini tiada perkembangan dari developer…rumah xsiap dan markup loan yg djnjikan masih lagi tiada khabar berita… Sy nak buat pembatalan boleh ke? Ape prosedur nye? Hharap dpat bntu sy

    • admin says:

      Wasalam, perlu maklumkan pada pihak pemaju berkaitan pembatalan bagi mengelak berlakunya penalti. Pembatalan pinjaman boleh dibuat dengan LPPSA, namun penalti tetap dikenakan.

  37. suhana says:

    permohonan saya telah di luluskan…tetapi rumah tersebut tidak seperti yg dijanjikan.saya hendak membuat pembatalan dan belum menandatangani borang setuju lagi.namun pihak pemaju seperti menakut nakutkan saya iaitu penalti akan dikenakan sekiranya saya membatalkan pembiayaan tersebut dan setiap hari mendesak saya untuk tandatangan borang setuju.benar kah sedemikian?? saya amat memerlukan bantuan

    • admin says:

      Salam, ya boleh buat pembatalan akan tetapi kebiasaannya sememangnya akan ada penalti dikenakan sekianya ingin membatalkan pinjaman melainkan terdapat alasan tertentu seperti pemohonan tidak lepas dll. Jika perlu, boleh rujuk web KPKT http://www.kpkt.gov.my/index.php/ sekiranya ada sebarang masalah yang ditimbulkan oleh pihak pemaju.

  38. mai says:

    apa implikasi untuk jika berhenti kerja kerajaan? dan bagaimana hendak convert ke bank loan. encik boleh uruskan ke

  39. Rohaima che mat says:

    Assalamualaikum..sy keliru loan sy dah lulus tp duit belum lagi masuk kpd pemaju..sy sgt risau dikenakan denda sbb pemaju dah nk keluarkan notis pada sy..blh bantu sy tak pihak admin.amat berharap

  40. Noorasyikin Zainal says:

    As Salam,

    Berapa lama pula proses disbursement setelah pembiayaan lulus, acceptance dan penyerahan dokumen yang berkaitan kepada lawyer dan LPPSA?

    2. Adakah repayment akan bermula pada bulan pertama selepas disbursement atau ada tempoh bertenang / grace period?

    Jawapan dari pihak tuan amat sy hargai, terima kasih..

    Noorasyikin Hj Zainal

  41. ikin says:

    salam…saya ada pertanyaan…bilakah pemotongan gaji akan bermula bagi pinjaman ubahsuai rumah?

  42. ikin says:

    assalamualaikum….saya ingin bertanya…saya baru memohon utk pinjaman ubahsuai rumah dan telah mendapat kelulusan….skarang rasa macam berbelah bagi nk proceed projek ubahsuai rumah…kalau saya batalkan pinjaman…ada ape2 bayaran tak dikenakan kpd saya….

    • admin says:

      Sekiranya belum menghantar surat setuju terima, pembatalan yang di buat tidak dikenakan tindakan apa-apa melainkan apabila telah menandatangani dimana akan dikenakan penalti.

  43. Erleena says:

    As salam..sy telah pn menandatangai surat setuju terima tersebut dan peguam juga telah menyiapkan segalam dokumen utk dihantar sekali le lppsa. Namun kemusykilan saya ialah brapa lama kah tempoh yg sy perlu tggu sehingga potongan gaji bermula? Dan apakah status pembelian rumah saya itu? Sy sudah kemukakan pd peguam namin tidak menerima jawapan yg jelas. Sy hanya dimaklumkan utk menunggu doc loan sy disign oleh peg lppsa.

    • admin says:

      Wasalam, kemaskini urusan terkini boleh rujuk SPPB online dan peguam. Tempoh untuk dokumen gadaian siap adalah sekitar 21 hari bekerja.

  44. Bon says:

    Assalamualaikum. Saya ingin bertanya. Selepas dapat kelulusan. Saya perlu hantar surat setuju terima sahaja atau perlu sertakan borang yang berkenaan.

  45. khairul says:

    saya ingin menanyakan satu soalan…
    1. Saya telah buat pinjaman perumahan LPPSA dan telah diluluskan oleh pihak LPPSA. Saya telah menghantar surat setuju terima pinjaman tersebut. Saya ingin membuat pinjaman peribadi melalui bank. Jika saya membuat permohonan pinjaman tersebut, potongan saya melebihi 60% dan adakah LPPSA akan tarik balik kelulusan saya?

  46. Emmelna says:

    Selamat sejahtera. Saya telah tandatangan s n p dan sebahagian pinjaman telah dibayar kepada pihak pemaju. Bagaimana kah cara saya untuk membatalkan pinjaman perumahan tersebut?

    • admin says:

      Selamat sejahtera,
      Adakah dokumen lengkap telah dihantar ke LPPSA ? jika belum, boleh buat pembatalan dengan pemaju terus.
      Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  47. Palau says:

    Salam sejahtera tuan.soalan saya, sekiranya surat setuju terima telah dihantar ke lppsa, adakah surat tersebut akan diproses dan boleh menyebabkan kelulusan dibatalkan?

  48. Wan says:

    Salam…sy baru tandatangan surat setuju terima lppsa 9.9.2016 sedangkan surat kelulusan 10.9.2016.Adakan kelulusan pinjaman sy akan terbatal atas kelewatan surat tersebut?

  49. Umi irfan says:

    Salam saya nak tanya kalau loan dah lulus n kita dapati kontraktor kita nie byk masalah rumah pn belum start bina lagi..tp lps satu2 masalah boleh xkita nk tukar kontraktor…kalau boleh apa step dia yer
    Terima kasih

    • admin says:

      Wasalam, penukaran kontraktor akan memberi risiko kerana pihak penilaian akan buat pemantauan pembinaan rumah tersebut.

  50. Shahrul says:

    Ada caj yg perlu dibyr ker semasa proses tandatngan srt setuju terima pinj.

  51. Sofy Hattiza bt Md Yusof says:

    Bagaimana sekiranya kadar interest dikenakan kepada saya atas kelewatan pembayaran dari pihak LPPSA.Pihak pemaju telah mengenakan interest itu kepada saya bagaimana LPPSA boleh membantu kerana jumlah bayaran yang dikenakan amat berat dan memberi bebanan lagi kepada saya.

  52. Siti says:

    Salam.. Soalan saya.. Jika pinjaman saya telah lulus, dan proses menerima pinjaman telah dilakukan, bila pemotongan gaji utk bayaran semula pinjaman akan bermula?

    • admin says:

      Wasalam, 18 bulan dari tarikh lulus untuk pembelian hartanah siap dan 24 bulan dari tarikh lulus untuk pembelian hartanah dalam pembinaan.

  53. Taufiq says:

    saya ingin membatalkan borang permohonan yang telah dihantar (pinjaman bersama isteri). Kedua-duanya telah diisi dan pada bahagian saya tidak boleh menekan butang “Baru” untuk mereset permohonan tersebut kerana ” bahagian isteri tidak diisi” sedangkan saya telah mengisi bahagian tersebut. Bagaimana saya hendak membatalkan permohonan ini? Bolehkah pihak LPPSA sendiri membatalkan permohonan tersebut di peringkat LPPSA supaya saya dapat mengisi semula permohonan pembelian itu?

    • admin says:

      Salam, pihak kami akan bantu semakan dan pembetulan. sekiranya maklumat tidak dapat di edit maka perlu hubungi pihak teknikal untuk pembetulan. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  54. alfirzamunira says:

    terima kasih atas perkongsian maklumat. saya ingin bertanya ,adakah surat kelulusan LLPSA perlu disetem?? siapa yang bertanggujawab untuk setemkan surat kelulusan tersebut client atau peguam? mohon pencerahan

    • admin says:

      Salam, tiada masalah jika hantar tanpa matikan setem kerana ianya belum dikuatkuasa sepenuhnya oleh LPPSA.

  55. Emmy says:

    Salam..sy br dpt tau pinjamn diluluskn..surat terima tu perlu di hantar ke lppsa berserta syarat2 lampiran a atau surat terima shj..

  56. ezz says:

    Saya baru terima surat setuju tetapi setelah disemak didapati harga rumah yang saya key in salah. apa tindakan yang perlu saya lakukan

  57. nasir says:

    salam…admin…mohon pencerahan…saya telah membalas surat setuju terima..dan apakah langkah dan prosedur seterusnya?

  58. Ayu says:

    Sekiranya dah sign borang setuju terima, jika ingin membuat pembatalan, adakah hak utk klayakan loan masih penuh atau dikira sebagai loan kedua ?

  59. Hanifah bt awang says:

    loan saya telah diluluskan pada 16/1/2016…saya juga telah memuat turun surat setuju terima dan ditandatangan oleh ketua jabatan, kemudian menyerahkan kpd peguam untuk tindakan seterusnya. Pada penghujung bulan april 2016, peguam meminta sy menyerahkan lg sekali salinan setuju terima kerana katanya lppsa tidak terima. saya memyerahkan sekali lagi surat yang sama saya tandatangan pada 17/1/2016. Sehinggalah pada 26/5/2016, saya dapati pinjaman saya dibatalkan….apa yang perlu sya buat

  60. AZHAR BIN ZAIDI says:

    Tuan,

    Saya dimaklumkan sistem gadaian LPPSA menghadapi masalah. PA dan cop mohor dengan pejabat tanah masih belum dapat dimuktamadkan. Permohonan yang telah mendapat kelulusan pada Hujung Disember 2015 dan Januari 2016 masih belum mendapat bayaran kerana masalah berkaitan proses gadaian. Mohon penjelasan dan pencerahan pihak tuan.

    Sekian, terima kasih.

    • admin says:

      Salam, ya pemprosesan LPPSA berlaku kelewatan atas hal-hal yang tidak dapat dielakkan.Pihak kami juga tidak kurang tempiasnya.

  61. sauqi says:

    assalamualaikum.
    pinjaman saya telah diluluskan untuk pinjaman jenis 1 dan surat setuju terima serta segala keperluan dan dokumen daripada lawyer telah dihantar ke bpp..boleh saya tahu berapa lama tempoh masa diambil untuk bpp serahkan cek bayaran pinjaman kepada peguam untuk diserahkan kepada penjual rumah..trm ksh.

    • admin says:

      Wasalam, tempoh pihak LPPSA untuk menyiapkan dokumen gadaian adalah sekitar 21 hari dari tarikh dokumen tersebut masuk ke kaunter LPPSA. Hubungi pihak LPPSA untuk pertanyaan lanjut di 0388801600

  62. aziemah says:

    Assalamualaikum.
    Saya telah mendapat kelulusan pinjaman perumahan tetapi tidak mendapat pinjaman penuh dan terdapat wang beza berjumlah hampir RM 30K. Dan saya telah mengemukakan rayuan ke LPPSA untuk mempertimbangkan semula jumlah pinjaman berdasarkan harga rumah tetapi saya belum hantar Surat Setuju Terima. Gaji pokok semasa saya sekarang mmg tidak layak mendapat pinjaman penuh tetapi saya telah mengemukakan alasan-alasan seperti berikut :
    1) Kenaikan gaji saya akan bermula bulan Julai2016
    2) Semasa pengumuman bajet 2016, akan diberi lagi satu kenaikan gaji mulai bulan Julai2016
    3) Projek perumahan itu juga masih dalam pembinaan yg dijangka siap pada Nov2018

    Saya dan suami tiada sumber kewangan yang lain untuk membayar wang beza tersebut dan jika membuat loan bank juga tidak lulus kerana banyak komitmen. KWSP suami juga tidak mencukupi untuk membayar wang beza tersebut. Ini adalah rumah pertama kami. Adakah berpeluang untuk saya mendapat pinjaman penuh berdasarkan alasan-alasan tersebut? Dan setahu saya pemotongan akan dibuat setelah rumah dijangka siap? Berapa lama maklumbalas dari LPPSA untuk memberi keputusan terhadap rayuan saya?
    Jawapan dan perhatian pihak tuan amat saya hargai. Sekian.

    • admin says:

      Wasalam, untuk pengatahuan pn, mengikut pengalaman kami, kebiasaannya pihak LPPSA tidak akan bertimbang rasa berkaitan rayuan tersebut.

  63. Rabiatul Adawiah Binti Mohd Nor says:

    Assalamualaikum. Permohonan pinjaman perumahan saya telah diluluskan 14/1/2016. Di dalam dokumen yang telah saya download melalui LPPSA, saya diberi tempoh selama 30 hari dari tarikh kelulusan untuk mengembalikan surat setuju terima tersebut. Saya dimaklum perlu menyelesaikan wang beza sebelum sign p loan agreement dan surat setuju terima dihantar ke pihak LPPSA. Soalan saya:

    1) adakah saya perlu menyelesaikan wang beza terlebih dahulu sebelum sign loan agreement dan mengembalikan surat setuju terima tersebut?

    2) bolehkah pembayaran untuk lawyer fees dibayar selepas beberapa hari saya sign loan agreement dgn peguam?

    3) bolehkah saya mengembalikan surat setuju terima tersebut melalui peguam tanpa perlu mengembalikan kpd pihak LPPSA secara berasingan dgn peguam?

    4) sekiranya saya mengembalikan surat setuju terima itu melalui peguam dan tarikh penghantaran surat tersebut ke LPPSA telah melebihi 30 hari seperti yang tercatat didalam surat. Adakah kemungkinan untuk permohonan pinjaman saya yang telah diluluskan terbatal?

    • admin says:

      Wasalam,

      1. kembalikan surat setuju terima terlebih dahulu
      2. Bayaran peguam bergantung pada pihak perlu bayar bila, sila rujuk peguam.
      3. Surat setuju terima boleh di dapatkan di SPPB online peminjam, pihak LPPSA tidak lagi menjalankan perkhidmatan pengeposan Surat setuju terima.
      4. Terlewat 30 hari tiada masalah, tetapi perlu disegerakan penghantaran surat tersebut.

  64. mas says:

    apakah perbezaan terma@syarat antara LPPSA dan BPPP? adakah kadar pinjaman akan kekal 4% spjng tempoh pinjaman tsebut? adakah benar jika pinjaman LPPSA di luluskan ia adalah mrupakan pinjaman dr pihak bank yg di lantik oleh LPPSA, bkn nya nya dr pihak kerajaan. mohon pencerahan. trima kasih.

  65. Rabiatul Adawiah says:

    Assalamulaikum.

    Permohonan pinjaman perumahan saya telah diluluskan pada 14/1/2016. Saya telah download surat setuju terima pembiayaan pinjaman. Mengikut surat tersebut, saya diberi tempoh 30 hari dari tarikh kelulusan untuk mengembalikan surat setuju terima pembiayaan pinjaman tersebut. Dan saya dimaklumkan perlu membuat pembayaran wang beza dahulu sebelum menghantar surat setuju terima dan sign loan agreement melalui peguam. Soalan saya,

    1) Adakah boleh saya menghantar surat setuju terima tersebut ke LPPSA melalui peguam?
    2) jika saya menghantar surat setuju terima itu melalui peguam dan tarikh penghantaran surat tersebut telah melebihi 30 hari dari tarikh kelulusan seperti yang tercatat dalam surat tersebut, adakah kemungkinan untuk pinjaman saya yang telah diluluskan itu dibatalkan oleh pihak LPPSA kerana kelewatan penghantaran?

  66. mas says:

    apa pbezaan syarat@terma di antara LPPSA dan SPPB? adakah bna kadar faedah nya 4% tidak kekal? mohon pcerahan.

    • admin says:

      SPPB ? maaf amin kurang jelas berkaitan soalan dari pn. dan untuk pengatahuan SPPB adalah sistem permohonan pinjaman secara online. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

      • mas says:

        apakah perbezaan terma@syarat antara LPPSA dan BPPP? adakah kadar pinjaman akan kekal 4% spjng tempoh pinjaman tsebut? adakah benar jika pinjaman LPPSA di luluskan ia adalah mrupakan pinjaman dari bank yg di lantik oleh pihak LPPSA, bkn nya dr pihak kerajaan. mohon pencerahan. trima kasih.

  67. Brian says:

    Saya ingin bertanya, saya and isteri saya dah dapat kelulusan pinjaman pada 14/12 tetapi tempoh 14 hari untuk menghantar balik surat setuju pinjaman kami perlu dibuat sebelum 28/12. Masalah saya ialah disebabkan ini adalah musim cuti akhir tahun, ketua jabatan kita tidak dapat menanda tangan surat kita sebab tengah cuti dalam tempoh masa yang diberikan. Seperti yang dinyatakan pinjaman kita akan dibatalkan, sekiranya kita lambat. jadi ada tak cara untuk kita tambahkan masa tempoh 14 hari yang diberikan. saya juga tidak dapat apa apa feedback daripada pemaju atau peguam saya tentang surat persetujuan atau cagaran/wang beza yang perlu disediakan oleh pihak mereka.

    • admin says:

      Selamat sejahtera, tempoh tersebut hanya sekadar peringatan sahaja tetapi jangan terlampau lewat untuk kembalikan ke pihak pinjaman perumahan.

  68. nadia says:

    salam sejahtera..
    Saya kurang jelas dengan pembayaran oleh BPP mengambil masa 3 hingga 6 bulan.
    1.Adakah mengikut pada tarikh perjanjian s&p ?
    2.Atau mengikut pada tarikh loan yang diluluskan oleh BPP?

    sekian,terima kasih.

  69. suria says:

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Saya ada buat permohonan pinjaman dengan BPP…dan masih ada kuiri..saya memohon pinjaman penuh tetapi tidak dapat sepenuhnya…masalahnya…saya hanya buat perjanjian jual beli ini hanya 1 nama iatu nama saya…Boleh ke saya menukar perjanjian untuk meletak nama suami kerana suami boleh keluarkan kwsp(suami kerja swasta) dan jika saya membatalkan perjanjian kerana tidak mampu membayar baki pinjaman, adakah ada kesan di kemudian hari

    • admin says:

      Wasalam, buat pembataln dan mohon semula jika begitu bagi memperbaharui S&P kepada dua penama. Bantuan lanjut hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  70. feezo says:

    Salam sejahtera. Saya dan isteri membuat pinjaman bersama. Surat setuju terima telah dikembalikan ke SPP. Soalan saya; bilakah potongan bayaran ansuran bulanan melalui gaji akan bermula? Terima kasih.

    • admin says:

      Selamat sejahtera, potongan gaji akan di buat selepas 24 bulan dari tarikh lulus iaitu untuk pinjaman perumahan di dalam pembinaan.

  71. Hajarul arafah ismail says:

    Assalamualaikum, sy dah dapat kunci pd bulan 7 yg lalu tp masih belum terima surat pemotongan gaji…takut kna potong gaji lebih dr yg dianggarkan..macam mna nk tahu status pemotongan gaji?

  72. Ahmad says:

    Pinjaman saya telah diluluskan.Surat setuju terima pun saya sudah hantar.Kemudian pemaju call saya, projek dibatalkan.Kemudian peguam panggil saya untuk sign mutual termination of agreement. Silapnya kemudian saya pun mohon pembatalan pinjaman dengan sertakan salinan mutual termination agreement. Kemudian saya lihat online SPPB, ada insuran dibayar oleh perbendaharaan kepada Takaful Ikhlas..Kemudian saya dapat surat jawapan dari perbendaharaan. Dinyatakan kena bayar insuran, tiada bayaran lagi kepada pemaju, buat surat pengesahan pembatalan melalui ketua jabatan, tidak layak pinjaman kedua, pembatalan tak boleh ditarik balik, permohonan baru dipertimbangkan jika langsai bayar insuran. Ok.. yang saya nampak pemaju yang terminate. Saya rasa teraniaya, bukan saya punca terminate. So macam mana ye. Sekarang online pun dah nyatakan pembatalan, cuma insuran sudah dibayar kepada takaful. Surat itu beri tempoh 30 hari untuk rayuan sama ada jadi teruskan batal atau tidak. Boleh tak saya rayu supaya insuran itu dibayar oleh pemaju. Sebab dia yang terminate. Bagaimana?

  73. amira says:

    borang cagaran saya peguam telah htr ke BPP hampir 2 minggu.. namun masih belum ada apa2 feedback lg dari BPP.. brape lamakah masa yang diambil pihak BPP untuk tandatangan dokumen cagaran tu? bolehkah kita check samaada telah ditandatangi melalui akaun kita (website BPP).. mohon penjelasan kerana saya dimaklumkan peguam telah 3 kali ke BPP untuk bertanyakan status..

    • admin says:

      Salam, buat pengetahuan peminjam, tempoh untuk dokumen gadaian siap dari BPP adalah seawal 3 minggu dari tarikh penghantaran dokumen tersebut.

  74. nadia says:

    Assalamualaikum..
    Permohonan sy telah lulus pada 29/10/15..dan sy telah menandatangani surat setuju dan telah di terima oleh BPP pada 3/11/15..
    Setelah di maklum kan borang setuju sy berada di unit cagaran.
    Sedangkan lawyer sy blm menerima apa2 surat dr BPP.
    Soalan sy di sini.
    1.Berapa lama Letter Of Instruction akan dikeluarkan oleh unit cagaran kepada lawyer untuk mempercepat proses seterusnya.

    • admin says:

      Wasalam, bermula 19/10/2015, surat kelulusan boleh di muat turun dan cetak oleh peminjam/pemaju/peguam sendiri. Oleh itu, BPP tidak lagi menghantar dokumen berkaitan kelulusan pinjaman pada peminjam/pemaju/peguam. Maka, peminjam/pemaju/peguam perlu dapatkan sendiri surat kelulusan tersebut di laman SPPB online peminjan https://sppb.treasury.gov.my/v2/ untuk meneruskan proses penyediaan gadaian dan sebagainya. Semoga dapat membantu.

  75. qurratu says:

    saya membuat pembelian rumah pd jun 2014

  76. qurratu says:

    saya telah membeli rumah dr pemaju berjumlah 288k.. bolehkah saya membatalkan pembelian dgn perbendaharaan negara . brp yg perlu dbayar kpd pemaju krn pembatalan. samapai skrg rumah saya masih belum siap dan potongan gaji belum dibuat

    • admin says:

      Selamat sejahtera, adakan En/pn telah sign surat setuju terima ? jika ya, implikasinya adalah peminjam akan dikenakan penalti dan berkaitan pemaju perlu rujuk pemaju.

  77. asniza says:

    saya ingin bertanya,saya dan suami membuat join loan untuk membeli rumah yang berharga RM160k,masalah saya sekarang BPP meluluskan pinjaman kami mengikut penilaian harta RM134k, ini menunjukan wang beza yang banyak,dan ini juga merupakan rumah pertama kami,persoalannya bagaimanakah caranya untuk saya membuat rayuan?kepada jabatan Penialaian atau pun BPP.dan saya belum hantar surat setuju terima lagi.

    • admin says:

      Salam, terdapat dua kemungkinan amaun pinjaman tidak lulus seperti yang dimohon.

      1. Slip gaji bermasalah
      2. Penilaian

      Tiada masalah untuk rayuan semula, mohon rayuan penilaian semula.

  78. Salina says:

    Saya ingin brtya,sya telh mndpt klulussn drpd BPP dan mytakn amaun pinjmn yg diluluskn.masalhny wang beza telh dinytkn dn sy prlu mbuat byrn kpd pmju dgn segera..bolehkh sy mhntr smula slip gji yg trbru mndangkn amaun klulusn yg diberi seblum ini mnggunakn gji pokok yang lma…tetpi surt setuju trima blum dihntr lg

  79. Mohd Nazry says:

    Salam,

    1. Saya ingin bertanya, saya ada membuat permohonan pinjaman membina rumah di atas tanah sendiri dengan BPP dan telah diluluskan. Jumlah pinjaman yang diluluskan tidak seperti yang yang mohon dan terdapat wang beza yang besar. Bolehkan saya membuat pertukaran kontruktor baru untuk dapatkan harga yang lebih rendah atau sama dengan jumlah pinjaman yang diluluskan. kalau boleh bagaimana?
    2. Sekiranya saya ingin membatalkan pinjaman yang telah diluluskan oleh BPP. Untuk makluman saya belum tandatangan lagi surat setuju terima. Apa yang perlu saya nyatakan dalam surat makluman tidak setuju kepada BPP tersebut. Perlukah saya nyatakan sebab2 peribadi atau hanya terangkan saya tolak pinjaman ini. Adakah alasan-alasan yang diberikan itu diambil kira bagi menentukan pinjaman yang akan dibuat selepas ini masih dianggap pinjaman pertama atau telah menjadi pinjaman kedua. Berapa lama proses penolakan ini diambil oleh pihak BPP dan bila boleh saya kemukakan permohonan yang baru. Sekian, terima kasih.

    • admin says:

      Wasalam,

      1. En perlu jalankan pembinaan berdasarkan amaun yang diluluskan dan berkaitan petukaran kontraktor tidak boleh kerana BPP telah menerima maklumat kontraktor semasa pemohon menghantar permohonan dimana jika berlaku sebarang masalah, pihak kontraktor yang tersebut yang dipersalahkan melainkan en ingin buat pembatalan dan permohonan semula.
      2.Apa sahaja alasan akan diterima BPP asalkan munasabah dan jangan tandatangan surat setuju terima jika ingin membuat pembatalan.

  80. zul husain says:

    saya nak tanya.. permohonan pinjaman saya telah kuiri hampir sebulan. kerana tidak disertakan borang 14A yg telah disempurnakan dan surat kebenaran menggadai dari pihak berkuasa tempatan.
    pertanyaan saya.. borang 14A yg telah disempurnakan itu maksudnya telah ditandatangani oleh pemaju dan saya dan htr ke BPP
    ataupun yg telah ditandatangan dan stamping dan dihantar ke pjbt tanah baru htr ke BPP.. sbb lawyer saya pun pening.. katanya kebiasaanya selepas bayaran penuh dibuat..

    • admin says:

      Salam, mungkin ada maklumat borang 14A yang tidak lengkap atau tidak dikemukakan, bantuan segera hubungi admin di 0176872668 (ieta)

  81. lily says:

    saya telah memohon pinjaman perumahan dgn bpp dan telah diluluskan. surat setuju terima juga telah ditandatangani. masalah saya sekarang setelah membuat loan peribadi slps pinjaman itu di luluskan..kini jumlah gaji sy sudah tidak mencukupi utk melakukan pembayaran melalui potongan gaji. bolehkah sy melakukan pembayaran tanpa melalui potongan gaji? adakah pihak bpp akan membatalkan pinjaman sy ini..utk makluman..sy skrg dlm proses utk mendapatkn kunci rmh dr pemaju.

  82. kongsi says:

    Saya telah membeli rumah join loan ngan suami… tp pemaju tamak nak naikkan harga rumah…kami tak mau la bayar yang lebih tu..apa perlu kami buat.. perlukah kami tggu pemaju terminate kami ..atau kami mohon terminate sendiri..

    Klu pemaju terminate kami.. gantirugi mcamana…

  83. Pn Adawiah says:

    Slm..pinjaman perumahan untuk membina rumah pertama saya telah diluluskan pada bln 8/2015 dan saya telah menandatangani surat setuju terima dan telah dihantar ke bpp. Pertanyaan saya ialah berapa lama tempoh yang pihak bpp akan berikan kepada peminjam untuk membuat bayaran balik dan dari tarikh mana pihak bpp akan kira samaada dari tarikh saya tandatangani setuju terima atau tarikh bpp buat bayaran penuh loan….terima kasih.

  84. zarina says:

    Apa implikasi sekiranya sy ingin menukar lot rumah dgn pemaju yg sama ? Semua urusan berkaitan sdh settled… cuma tggu arahan bayar bulanan shj… tp rumah blm siap. Apa tindakan yg harus sy lakukan?

  85. mohamad zahid bin jasin says:

    Salam..kelulusan pinjaman saya bertarikh 9/6/2015.saya masih belum menerima surat setuju terima disebabkan kesalahan dalam tempat bertugas.bolehkah saya download surat dan pos ke bpp..walaupun sudah melebihi 14 hari..adakah permohonan akan terbatal..mohon pencerahan tq

  86. Johannas bin Mohd Yusof says:

    Salam. Mohon bantuan daripada pihak tuan.

    Permohonan pinjaman perumahan saya telah pun diluluskan pada 13/7/2015 dan saya telah pun menghantar semula surat setuju terima kepada pihak BPP ke kaunter di Putrajaya. Akan tetapi, saya, pihak peguam dan pemaju masih belum lagi menerima surat tawaran daripada pihak BPP. Cubaan untuk menghubungi BPP melalui talian utama berkali-kali tidak berjaya. Interest free period yang dijanjikan pemaju bakal tamat 30/9/15. Berharap pihak tuan akan dapat membantu. Terima kasih.

    • admin says:

      Wasalam, untuk bantuan lanjut, hubungi talina careline di 0196692728.

      • mohamad zahid bin jasin says:

        Salam..kelulusan pinjaman saya bertarikh 9/6/2015.saya masih belum menerima surat setuju terima disebabkan kesalahan dalam tempat bertugas.bolehkah saya download surat dan pos ke bpp..walaupun sudah melebihi 14 hari..adakah permohonan akan terbatal..mohon pencerahan tq

      • admin says:

        Wasalam, sememangnya en perlu download dan print dan segerakan penghantaran ke BPP sebelum pinjaman en di batalkan oelh BPP sendiri akibat kelewatan menghantar Borang E.

  87. Rahah Mustafa says:

    Assalammualaikum. Izinkan saya bertanya. Saya berumur 52 tahun pencen pilihan 60 tahun dan saya baru sahaja memohon pembiayaan perumahan dan telah diluluskan. Soalan saya sekiranya saya berhajat pencen pilihan dalam 2-3 tahun lagi apakah impak pada potongan bulanan saya. Sebelum muqasah- ansuran bulanan RM2352.30. Ansuran terakhir RM2352.56 dan selepas Muqasah RM1687.99. Mohon pencerahan dan terima kasih.

    • admin says:

      Wasalam, jika memilih skim pencen, pemotongan pembayaran seperti biasa namun peminjam perlu memaklumka pada pihak BPP mengenai persaraan awal agar pihak BPP dapat membuat sebarang tindakan berkaitan pinjaman En.

  88. BALQIS says:

    Saya nak tanya:

    Boleh ke kalau saya nak ubah bahagian dalaman rumah semasa proses membina rumah sedang berjalan. Contoh dalam pelan yg diluluskan oleh BPP ada 2 bilik air, tapi saya suruh tukang tambah 1 lagi bilik air? pelan luaran tak usik pun hanya dalaman sahaja.mohon pencerahan tuan.

    • admin says:

      Salam, sebarang penukaran terhadap pelan yang telah mendapat kelulusan pihak berkuasa adalah tidak dibenarkan dan akan menimbulkan masalah dari segi penilaian semula proses pembinaan yang akan di pantau oleh jabatan penilaian harta.

  89. Shah2283 says:

    Salam.sy telah mmbeli rumah mengunakn pinjaman kerajaan.Pemaju telah lewat mnyerahkan milikan kosong.Jadi pemaju perlu jelaskn bayarn pampasan.Kunci rumah telah diserahkan hampir 2 bln yg lalu.Namun sehingga ke hari ini wang pampasan masih belum dijelaskn oleh pemaju dgn alasan masih menunggu bayaran kemajuan dr BPP.Jadi adakan benar pemaju perlu menunggu bayaran kemajuan dr BPP barulah pihak mereka akan menjelaskn bayaran pampasan.?

  90. Ali says:

    Sy nk tanya.
    Sy kakitangan awam.
    Perumahan lambat bayar kepada pemaju@
    Pemaju hantar surat kepada saya kenakan bayaran penalti hingga Rm2000/+ kepada saya.
    . Saya tidak dapat ambil kunci rumah, kerana bhgn pinjaman tak bayar lagi bayaran terakhir kepada pemaju.(lewat)

  91. KALAIMALAR ARJUNAN says:

    Salam sejahtera. Saya telah memohon pinjaman perumahan dan pinjaman saya telah diluluskan. Saya telah menandatangani surat setuju terima dan telah hantar borang ke BPP. Saya tidak memohon untuk full loan. Sekarang saya tidak dapat menjelaskan downpayment saya seperti saya dijanjikan. Tidak cukup wang beza. Sekarang saya ingin memohon untuk full loan. Apakah tindakan yang perlu saya ambil untuk mengatasi masalah ini. Adakan saya boleh memohon untuk full loan atau batalkan loan yang pertama dan memohon untuk loan kedua? Terima Kasih

    • admin says:

      Selamat sejahtera, Apabila peminjam telah menandatangani surat setuju terima, peminjam di benarkan untuk membuat pembataan namun pembatalan dari peminjam yang telah menandatangani surat setuju terima akan dikenakan penalti oleh BPP. Jadi, ianya akan menambahkan lagi masalah kewangan yang telah dihadapi oleh pn. Semoga dapat membantu.

  92. FATHIYAH says:

    saya nak tanya… untuk menandatangani surat gadai janji… perlukah kita membuat payment pada pihak lawyer… kalau betul kena bayar… berapakah yang akan dikenakan oleh pihak lawyer kepada pembeli….

    • admin says:

      Salam, ianya bergantung jenis pengurusan yang telah dibuat oleh pihak lawyer bagi pihak pembeli dan secara basic, charge lawyer adalah 3-5% dari jumah loan. Semmoga dapat membantu.

  93. wanie says:

    Saya telah menyerahkan surat setuju terima pinjaman dan telah membuat proses gadaian di pejabat tanah. Saya ada bertanya kepada lawyer tempoh masa bagi saya memperolehi bayaran setelah borang-borang gadaian dan surat setuju terima,Lawyer cakap, tempoh masa 2 bulan atau lebih.Adakah benar begitu lama tempoh masa untuk dapatkan bayaran kerana masa kini sy sedang dalam proses bina rumah dan mayb terpaksa stop pembinaan sementara menanti bayaran diperolehi

  94. Khairini says:

    As salam,

    Suami saya telah menandatangani S&P bersama penjual dan pengeluaran simpanan KWSP telah diluluskan dan sebahagian bayaran telah dibuat kepada penjual tersebut. Apakah tindakan wajar yang boleh diambil sekiranya pihak penjual ingin membatalkan S&P tersebut?

    • admin says:

      Wasalam, cadangan kami adalah En perlu menuntut semula sebahagian pembayaran yang telah di buat pada pihak penjual.

  95. mohd suhaidi shafie says:

    Assalam…saya mohon pandangan dari tuan..adakah saya perlu teruskan pembinaan rumah atau tidak?utk makluman tuan,pinjaman saya dah diluluskan dari bpp dan surat stuju terima serta segala dokumen berkaitan gadaian n etc dah di hantar pd bpp..namun begitu terdapat masalah yg wujud di sekitar tapak rumah yang ingin dibina memandangkan satu pencawang telefon dalam proses didirikan hampir 20-30 meter dari tapak rumah saya. Ini menimbulkan kerisauan kpd saya kerana ada yang menyatakan baik buruknya terutama kesan yang akan menjejaskan kesihatan akibat frekuansi/radiasi dari pencawan telefon..sejauhmana betul atau tidak fakta ini saya x pasti…saya perlukan masa lebih 5-6 bulan utk selesaikan urusan tanah, pelan rumah dan proses permohonan pinjaman sehingga ia diluluskan oleh bpp…tiba timbul masalah ini..jd saya mohon pandangan dari tuan adakah saya perlu batal pinjaman atau tidak..jual tanah..cari tanah lajn..rumah lain n etc..atau saya teruskan sahaja projek bina rumah saya di tapak tanah saya ini..

    • admin says:

      Wasalam, adalah lebih baik di teruskan pembinaan tersebut kerana apabila di lihat semula, proses untuk memohon makan masa begitu lama serta banyak rintangan di lalui sebelum mendapat kelulusan dari BPP. Tiada masalah jika rumah yang telah dibina di jadikan sebagai aset kerana akan datang mungkin en boleh menjual semula rumah tersebut, namun ingin membatalkan pinjaman bukan pilihan yang bijak di mana en perlu membayar penlti kepada pihak BPP. En juga perlu ketahui nilai sesebuah rumah tiada susut nilai, jadi menjual semula rumah tersebut di waktu akan datang adalah satu pelaburan yang bijak serta menguntungkan. Semoga dapat membantu.

  96. Lin Linda says:

    Assalam…sy nk buat pertanyaan,sy ada membeli rumah second,surat stuju terima dan gadaian telah pon di serahkan kpd BBP dlm bulan april 2015..brapa lama pinjmn akan di keluarkan..tq

    • admin says:

      Wasalam, bergantung pada proses dokumentasi yang di lakukan oleh peguam selepas permohonan lulus. Rujuk peguam untuk lebih details. TQ

  97. nhy says:

    Salam.sy nk buat pertanyaan.pinjaman perumahan sy telah lulus dlm bulan 4 aritu dan sy telah menghntr maklum bls surat setuju terima.skrg dlm proses lawyer lg.bila sy boleh tahu pinjaman perumahan akan dipotong dan bolehkah dlm ms yg sama sy membuat personal loan? Sy risau pinjaman perumahan sy dibatalkan sekiranya dlm ms yg sama sy membuat personal loan risau dah 60%.bolehkan admin bantu.tq

    • admin says:

      Wsalam puan, tiada masalah kerana BBP hanya melihat pada apa yang tertera pada slip gaji sahaja. Untuk maklumat potongan gaji akan dilakukan setelah 24bulan dari tarikh lulus ataupun setelh serahan kunci rumah dilakukan. Ianya bergantung kepada proses kesiapan rumah tersebut. Terima Kasih.

  98. rasyid says:

    salam.. saya berdepan dgn situasi dimana sy ingin membeli sebuah rumah di kawasan kejiranan. namun semua rumah sudah habis di tempah. Tetapi pihak pemaju memaklumkan kepda sy yg terdapat sebuah rumah yg mana pihak tuannya msh belum beri maklum balas. Pihak pemaju dn tuan rumah telah menandatangani S&P namun terdapat masalah pada permohonan loan pembeli tersebut. soalan sy berapa lama tempoh sah S&P antara pembeli dgn pemaju?

    • admin says:

      Wasalam, S&P tiada tempoh tertentu kerana ia bergantung pada pihak yang membuat perjanjian jual beli tersebut. Mungkin En boleh membuat pertanyaan pada pihak pemaju. Semoga dapat membantu, tq.

  99. INA says:

    salam..saya telah setahun dapat kunci rumah. tetapi saya tidak ada mendapat surat arahan potongan gaji. apakah yang perlu saya buat? gaji saya masih belum dipotong hingga sekarang. dan saya belum pernah nampak bentuk surat setuju terima ini

  100. Mohamad says:

    Saya ingin bertanyakan beberapa perkara dibawah:
    1. saya baru menandatangani pinjaman rumah dgn Bank dan berhasrat utk membatalkan pinjaman tersebut apabila memikirkan instalment yg perlu di bayar.
    2. saya juga ingin membatalkan pernjanjian S&P yg baru juga di tandatangi.
    3. Berapakah jumlah yg perlu saya tanggung utk pembatalan ini? dan apakah kesannya.

    Terima kasih

    • admin says:

      wasalam, maaf kami hanya berpengalaman di dalam urusan pinjaman perumahan kerajaan sahaja. Untuk bank loan mungkin En mohd boleh rujuk institusi perbankan berdekatan. tq

  101. siti says:

    Assalam..sy ingin bertanya,sy ade membuat permohonan loan rumah 2nd hand dr bpp dan loan telahpun lulus..walaubagaimanapun bpp masih belum release duit pinjaman lg..masalahnya saya telah resign dr gov kerana dpt job offer di arab saudi..adakah loan sy akan dibatalkan atau sy perlu berhubung dgn bpp bg proses cara bayaran?harap admin dpt membantu sy

    • admin says:

      Wasalam, pn perlu berhubung dengan pihak BPP untuk full settlement, jika lambat kemungkinan pn akn dikenakan 7% interest.

      • siti says:

        Jika sy tak mahu buat full settlement dan ingin meneruskan loan saya maksudnya saya akan dikenakan interest 7%?sekiranya interest dinaikkan adakah saya perlu melantik peguam lagi sekali untuk untuk uruskan pinjaman tersebut?

      • zali says:

        Salam Pn Siti ….saya tertarik dgn isu Pn…..dan berminat utk pembelian sambung bayar (sy akan membiayai loan puan) jika bersesuaian …..hubungi saya 0126339877

      • zali says:

        Maaf Admin….mohon laluan

  102. Shahrul says:

    assalam. saya ada membeli rumah second, loan kerajaan. Tarikh perjanjian pada 23/09/2014 dan tarikh tamat perjanjian pada 23/04/2015(clause). Status skg hanya untuk menunggu baki RM jual beli kpd owner. Owner telah meminta duit baki dan tanya bila boleh selesai. Hutang owner di bank telah selesai dan potongan gaji saya juga telah potong. Owner ada maklum pada agen, jika masih lambat akan membatalkan perjanjian(sebelum perjanjian tamat). Adakah owner boleh berbuat demikian setelah semua hampir selesai, cuma tinggal baki untuk diserahkan kpd owner. Apa yg perlu saya lakukan?…

    • admin says:

      wasalam, maaf Admin kurang jelas mengenai persoalan En. hubungi talian careline untuk bantuan segera di 0196692728.

  103. letalent says:

    Saya ada buat joint loan dengan BPP, dah loan telah pun diluluskan untuk kami, saya ingin tanya, untuk loan agreement, perlukan loan agreement di buat berasingan (kerana surat kelulusan yg berbeza, suami dan isteri) atau boleh dibuat sekali?

  104. Su says:

    Assalam…sy ingin membatalkan pinjaman perumahan memandangkan rumahtangga kami bermasalah.potongan gaji belum dibuat lg memandangkan rumah tak dapat cf lagi…bagaimana caranya….

  105. azalina says:

    assalamualaikum..
    nak tanya betul tak apa yang sy isi dalam borang permohonan tntang wang beza…sy ingin pinjam RM270K…harga rumah 300K…sy dh jelaskn bayaran kpd peguam RM30K tersebut (deposit 10%), so sy tulis dlm borang wang beza RM 30K..betul ke macam tu?..baru perasan….risau tkut salah isi…tp dh hantar borang…
    terima kasih

  106. yati says:

    Assalamualaikum…jika sy ingin membeli rumah dgn harga rm435k.dan kelayakan sy 400k.
    1.boleh sy apply loan 400k n topup duit simpanan 35k?
    2.bagaimana dgn takaful/insurans,adakah sy boleh apply bersama pinjaman 400k(400k+20k(anggaran insuran))atau sy perlu topup duit sy lg?

    • admin says:

      wasalam, itu sememangnya cadangan dari pihak kami dengan top up sebahagian amaun yang tidak cukup dengan cara sendiri.
      jumlah takaful akan di masukkan sekali selepas lulus, jadi pn tidak perlu menambah sebahgian lagi duit.
      Bantuan lanjut, sila hubungi admin di 0176872668. Admin –> ieta

  107. hajar says:

    Salam.. saya telah hantar surat setuju terima kpd bpp dan juga peguam telah hntar borang gadaian.. sy beli rumah 2nd..baru2 penjual inginibatalkan penjualan penjualanmnta sya batalkan pinjaman..apakah inplikasi dan penalti yg akan dikenakan kepada sy oleh pihak bpp? Ini merupakan pinjaman pertama saya..

    • admin says:

      jika en telah menghantar surat setuju terima, maka sememangnya akan dikenakan penalti dari pinjaman yang tlah di persetujui antara pemohon dan BPP.

  108. mazri says:

    Saya telah tersilap memilih pinjaman bersama yg sepatutnya individu, jadi saya tidak dapat menghantar permohonan online saya. Mohon pencerahan. Terima kasih

  109. Yt says:

    Salam.sy sdh mghntr srt sejutu terima pd 18/11/2014 kmudian pguam telah mghntr dokumen lain yg diperlukan.knapa smpai skrg duit pinjaman belum dpt?adakah akn mengambil masa yg begitu lm?

    • admin says:

      wasalam,

      kebiasaan memakan masa 3-6 bulan utk BPP membuat payment tetapi bergantung pada kerjasama di antara 3 pihak iaitu peguam/pemaju/BPP.

  110. wak says:

    Anggaran kos untuk pembatalan loan brp ye?? Adakah ade mslah klu buat pembatalan?

  111. wahed says:

    Salam, saya dah terima surat setuju terima pinjaman tu tapi sampai agak lewat lebih 14 hari..boleh saya faks surat setuju tersebut kepada BPP

  112. mr says:

    aslm en sy ada jual rumah saya under loan kerajaan kepada buyer yg menggunakan loan bank.dan loan tersebut dah lulus..berapa lama saya boleh dapat baki duit dari jualan rumah tersebut.tq

  113. dee says:

    Saya telah menerima surat tawaran kelulusan pinjaman dimana majikan saya telah menyatakan kelayakan saya adalah sebanyak RM320,00 tetapi surat tawaran perbendaharaan akan mempertimbangkan kelulusan pinjaman sebanyak RM250,00. Terdapat perbezaan sebanyak RM70,00 yang perlu saya bayar kepada Pemaju. Saya ingin membatalkan pinjaman tersebut (saya belum menandatangani surat tawaran) adakah perlu saya menghantar surat rasmi kepada Perbendaharaan dan apakan implikasinya. Saya telah menelefon Perbendaharaan berkali2 tetapi tidak dapat bercakap dengan pegawai berkaitan untuk pencerahan pinjaman saya.

    • Elam says:

      salam, jika belum tandatangan surat setuju terima, pn/en tidak akan dikenakan penalti jika ingin membatal permohonan. Buat surat dan hantar kepada BPP

  114. Bul says:

    kelayakan pinjaman perumahan saya adalah 205000.berapakah kos guaman yang perlu saya bayar untuk buat full loan tersebut?sampai tak 5ribu?mohon pencerahan

  115. Mohd azizul says:

    Salam tuan…kebiasannya berapakh penalti dikenakan untuk harga rumah 255k ye dari pemaju dan bpp….adakah pinjaman sy dikira pinjaman pertama dan kelayakan sy akan berkurangan

  116. Mohd azizul says:

    Salam sy ingin bertanya sekira pinjaman da lulus dan telah buat bayaran kepada pemaju..untuk kali pertama …boleh kah pinjaman dibatalkan…sekiranya pinjaman loan 255k berapa had kelayakan yang tinggal…tuntutan byaran telah dibuat ke pamaju rm 50k contoh

    • Elam says:

      wasalam, en Azizul boleh membuat pembatalan, namun tetap ada risiko yang perlu di tanggung.

      1. penalti dari BPP (rujuk peguam)
      2. penalti dari pemaju (rujuk S&P)

  117. jeffry says:

    Pinjaman sspi saya telah lulus utk pembelian rumah 2nd hand.
    Surat setuju terima sudah dibalas dan dihantar ke bpp.

    Apakah langkah seterusnya?
    ade proses tandatangan dokumen lagi kah or sekarang hanya tugas lawyer-bpp menyempurnakan urusan seterusnya tanpa melibatkan tandatangan saya.

  118. Hazlina says:

    Salam,
    Akhir bulan july saya sign offer latter,2 bln selepas itu penjual batalkan urusan jual beli,dlm offer latter RHB Bank saya kena bayar 1% jika batalkan offer latter tersebut.tapi saya cari hartanah lain sebagai ganti,adakah boleh buat begitu.banker memberi pendapat agar saya buat satu surat rasmi tajuk:penjual batalkan jualan hartanah ,ada pertukaran hartanah lain.

  119. nisa says:

    Saya telah membeli rumah yg berharga 218,800. Surat setuju terima telah dihantar dan pemaju telah menghantar surat kpd sy menyatakan proses pembinaan sedang dijalankan.. soalan sy bolehkan sekiranya saya ingin membatalkan pembelian rumah ini? Apakah penalti yang dikenakan kpd saya?
    Terima kasih

  120. suami dan Isteri says:

    kami ada satu lot tanah diatas nama bersama.jadi sekarang kami nak mohon loan bpp untuk bina rumah diatas tanah kami.adakah boleh hanya saya seorang sahaja yang memohon loan itu?

    • Elam says:

      boleh, tiada masalah

      sekiranya perlukan maklumat lebih lanjut, en/pn bole tinggalkan no. fon untuk memudahkan urusan atau bole whatsapp saya di no 0176872668
      Admin –> IETAH 0176872668

    • Elam says:

      boleh, tiada masalah

      sekiranya perlukan maklumat lebih lanjut, en/pn bole tinggalkan no. fon untuk memudahkan urusan atau bole whatsapp saya di no 0176872668
      Admin –> IETAH 0176872668

  121. AMRAN says:

    nak tanya boleh ke hanya salah seorang suami ataupun isteri memohon loan bpp untuk buat rumah diatas tanah nama bersama??mohon pencerahan

    • Elam says:

      boleh, tiada masalah

      sekiranya perlukan maklumat lebih lanjut, en/pn bole tinggalkan no. fon untuk memudahkan urusan atau bole whatsapp saya di no 0176872668
      Admin –> IETAH 0176872668

  122. sham says:

    Salam…pinjaman saya telah diluluskan sebelum puasa dan surat setuju terima telah lama dihantar…tapi bayara kemajuan masih belum dikeluarkan kepada pemaju sehingga kini, saya ada call BPP utk bertnya, katanya fail telah dihantar ke bilik fail terhenti dictu tanpa tindakan, kemudian sya call peguam tnya berkenan akan borang gadaian dan cukai bila dihantar balik kepada BPP dan telah htr pada 16/8/14 sdngkann BPP telah pulngkan blik pada 4/8/14…pihak peguam ambil masa terlalu lama utk proses…..

  123. sham says:

    Saya ada buat pinjaman kerajaan, dan telah dilulus sebelum puasa, tetapi hingga sekarang bayaran kemajuan tidak di keluarkan utk pemaju….terdapat wang beza ini kerana loan saya diluluskan melebihi dari permohonan pembiayaan, adakah wang lebih tersebut milik saya dan adakah pemaju perlu bayar balik kepada saya

    • Elam says:

      Encik Sham.
      1. Kebiasaanya tempoh pengeluaran cek kepada peguam untuk pemaju akan memakan masa lebih kurang sebulan lebih, bergantung kepada sekatan2 yg ada.
      2. Wang lebihan tersebut kebiasaannya disebabkan oleh insurans (mengikut umur & jantina), boleh dituntut drpd pihak peguam jika amaun kelulusan melebihi harga jualan.
      Sebarang kemusykilan boleh rujuk S&P antara pihak encik dan pemaju.

  124. chong wei li says:

    kelayakan penuh pinjaman saya adalah 205k.adakah saya layak utk mendapatkan full loan tersebut untuk membina rumah diatas tanah sendiri?

    • Elam says:

      Mr. Chong Wei Li.
      Amaun kelulusan bergantung kepada kelayakan encik dan juga harga pasaran pelan hartanah. Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan lanjut.

  125. albab says:

    saya belum terima surat setuju.jadi saya pun hantar surat formal untuk membuat pembatalan pinjaman perumahan ke bpp.berapa lama proses maklumbalas yg perlu saya tunggu kerana selepas dua minggu hantar surat tersebut dalam sistem masih ada lagi permohonan baru.mohon pencerahan!

    • Elam says:

      Encik Albab. Surat setuju terima boleh dimuatturun dalam SPPB online bahagian status pinjaman. Tak perlu buat pembatalan pinjaman kerana masalah teknikal bukan datang daripada pihak encik dan kebiasaannya masih ada kelonggaran untuk hantar semula surat setuju terima tersebut ke BPP. Encik boleh cuba hubungi talian portal BPP. Moga dipermudahkan urusan.

  126. Abe says:

    Salam.

    Saya ingin bertanya, bolehkah saya membatalkan Pinjaman perumahan (Kerajaan) yang telah diluluskan? Bagaimanakah caranya membatalkan pinjaman perumahan yang telah diluluskan (Borang setuju terima telah ditandatangani) ini adalah kerana berdasarkan pemerhatian saya rumah tersebut tidak mungkin dapat disiapkan mengikut masa yang dijadualkan sedangkan bayaran ansuran pemotongan gaji akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat.

    Sekiranya saya membatalkan perjanjian pinjaman itu, apakah implikasi yang kelak saya akan hadapai? Bolehkah saya menuntut ganti rugi dari pihak pemaju?

    Mohon pencerahan

    Terima kash

    Bagi kes2 perumahan yang lambat disiapkan.

    • Elam says:

      Salam Abe.

      1. Pembatalan pinjaman setelah borang setuju terima beserta t.tangan sampai ke BPP memerlukan encik menyelesaikan ins gadai janji seperti yg telah ditetapkan dalam undang2 BPP iaitu menyelesaikan ins gadai janji dgn kadar purata insurans berdasarkan tempoh ikat max. yg telah dipersetujui.

      Cth:- Jumlah pinjaman; rm100k, ins. gadai janji; rm10k, tempoh ikat max.; 30 tahun.. bermaksud Encik perlu membayar lebih kurang rm 333 sebagai penalti pembatalan pinjaman.

      2. Tuntutan ganti rugi atau sebarang tindakan yg ingin dikenakan ke atas pemaju, encik boleh rujuk perjanjian jualbeli (S&P) yg disediakan pihak peguam sebelum permohonan. Harap maklum.

  127. ahmad says:

    permohonan bpp atas talian layak tetapi bersyarat.status masih permohonan baru.
    saya belum menerima dan menandatangani surat setuju terima iaitu lampiran E setelah menunggu hampir 5 bulan.

    saya nak tahu jika pembatalan pinjman perumahan telah dibuat dgn menghantar surat formal ke bpp, adakah ia dikira pinjaman pertama?dan adakah pinjaman saya selepas ini dikira pinjaman kedua?

    mohon pencerahan!

    • Elam says:

      Salam Ahmad.
      1. Utk makluman, status pinjaman akan dikemaskini dalam SPPB online jika pembatalan encik diterima.
      2. Jika tiada sebarang maklum balas di SPPB sehingga 5bulan seperti yang dinyatakan encik, perlu hubungi segera pihak BPP samada melalui atas talian atau surat formal.
      3. Surat setuju terima yg tidak ditandatangani masih dikira sbgi pinjaman yg tidak dipersetujui oleh pemohon dan tidak akan diproses lagi.

  128. Mohd azizul says:

    Salam sy ingin bertanya jika sy ingin menukar lot rumah sya dengan pemaju yang sama ..kaedahnya bagaimana…dokumen telah ditandatangani dan telah dihantar ke putrajya pada 13 ogos 2014…tp masih belum terima surat setuju terimaase ape ape bayaran sy kena jelaskan ke…pinjaman saya masih dikira pinjaman pertama ke

  129. Mohd azizul says:

    Salam…tuan sy telah menghatar dokumen pembelian rumah ke bpp..pada 13 ogos 2014…jika saya ingin membatalkan pinjaman tersebut atas dasar ingin menukar no lot rumah yang lain dengan pemaju yang sama..dan projek yang sama…kaedah nya bagaimana…ade bayaran dikenakan kepada sya dan pemaju sy kena byar…harga rumah 255k

    • Elam says:

      Salam En.Azizul.
      1. Tiada masalah untuk tukar lot jika permohonan belum lulus. Peguam hanya perlu tukar maklumat S&P dan Surat iringan pengesahan penukaran daripada pihak pemaju dan serahkan lampiran2 tersebut semula ke BPP secepat yg mungkin.
      2. Jika permohonan sudah diluluskan, permohonan baru utk tukar lot dikira sbgi pinjaman kedua. Encik perlu buat pendaftaran online semula dan lampiran S&P baru.

  130. Ahmad Badrur says:

    Salam 1 Malaysia

    Saya ingin bertanya. permohonan pinjaman perumahan kerajaan saya telah lulus.Surat setuju terima pun sudah dapat. walau bagaimanapun saya ingin membatalkan pinjaman tersebut..surat setuju terima saya belum hantar lagi.. jadi saya ingin bertanyakan apakan impilikasi jika pembatalan dibuat jika surat setuju terima belum dihantar.. apakah saya masih layak untuk meminjam akan datang dengan kelayakan yang asal

    Sekian terima kasih

    • Elam says:

      Salam encik Ahmad.

      Tiada sebarang implikasi kepada encik jika berhasrat membatalkan pinjaman sebelum hantar surat setuju terima. Cuma hanya perlu maklumkan secara formal kepada BPP mengenai pembatalan tersebut supaya tiada sebarang kekeliruan berlaku kelak.

  131. ahmad badrur says:

    Assalamualaikum Tuan.saya ada petanyaan. pinjaman perumahan kerajaan saya telah diluluskan..saya memohon pinjaman 300 000 ttp jabatan penilaian hanya bagi 230 000. jd sy nak batalkan pinjaman ini dengan tidak bersetuju di suratsetuju terima…saya ingin tahu apakan implikasi dengan tidak bersetuju di surat setuju terima..adakah dikenakan penalti dan adakah ia akan tetap dikira sbg pinjaman pertama..
    sekian terima kasih

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Encik Badrur.

      1. Sekiranya ingin menolak pinjaman, tetapi pinjaman telah diluluskan, pastikan anda belum turunkan tandatangan dan belum hantar surat setuju ke BPPP.
      2. Pembatalan pinjaman setelah borang setuju terima sampai ke BPP memerlukan puan menyelesaikan ins gadai janji seperti yg telah ditetapkan dalam undang2 BPP iaitu menyelesaikan ins gadai janji dgn kadar purata insurans berdasarkan tempoh ikat max. yg telah dipersetujui.
      Cth:- Jumlah pinjaman; rm100k, ins. gadai janji; rm10k, tempoh ikat max.; 30 tahun.. bermaksud puan perlu membayar lebih kurang rm 333.

      3. Tetapi ia tetap dikira sebagai pinjaman pertama,

  132. huda says:

    Assalamualaikum,

    Saya telah pon membuat pembatalan pinjaman perumahan kepada pihak BPP, sebarang potongan belum lagi dibuat memandangkan tiada lagi byaran dikeluarkan kepada pihak pemaju. Soalan saya adalah, adakah sya perlu membyar insuran perlindungan gadai janji kerana membuat pembtalan pinjaman kerana dalam surat setuju terima dinyatakan insuran perlindungan gadai janji adalah berkuatkuasa setelah borang ini diterima oleh BPP? mohon pencerahan..terima kasih

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Pn. Huda. Pembatalan pinjaman setelah borang setuju terima sampai ke BPP memerlukan puan menyelesaikan ins gadai janji seperti yg telah ditetapkan dalam undang2 BPP iaitu menyelesaikan ins gadai janji dgn kadar purata insurans berdasarkan tempoh ikat max. yg telah dipersetujui.
      Cth:- Jumlah pinjaman; rm100k, ins. gadai janji; rm10k, tempoh ikat max.; 30 tahun.. bermaksud puan perlu membayar lebih kurang rm 333.

  133. nurul huda says:

    salam..sy telah mendapat kelulusan pinjaman dan juga telah hantar surat setuju terima.soalan saya apakah langkah seterusnya?sy perlu tunggu surat dr pihak lawyer ke?apa yg perlu sy lakukan selepas ini.

  134. nurul huda says:

    as salam..sy dah dpt kelulusan pinjaman dan telah hantar surat setuju terima kepada BPP.apakah langkah seterusnya?sy perlu follow up dgn lawyer ke?apa yg perlu sy lakukan?

    • Elam says:

      Salam pn nurul huda. Ya perlu follow up dgn lawyer samada surat gadaian sudah dihantar juga atau belum. 2 minggu selepas itu dah boleh semak portal BPP di ruangan e-biz utk makluman selanjutnya drpd BPP.

  135. Norrizah Abd Wahab says:

    Salam. saya telah menghantar surat setuju terima melalui pos laju tetapi saya telah mendapat feedback sms menyatakan pihak bpp masih tidak menerima surat setuju terima saya. adakah saya perlu menghantar kembali surat setuju terima tersebut. Surat kelulusan pembiayaan baru saya terima semalam. Pengembalian surat setuju terima telah melebihi tempoh 14 hari. Terima kasih

    • Elam says:

      Salam. Paling cepat boleh tahu makluman seterusnya drpd BPP ialah dalam tempoh 2 minggu. Boleh rujuk portal BPP di ruangan e-biz utk semak status. Atau hubungi talian utama BPP.

  136. nadia says:

    selepas hantar surat setuju terima, berapa lama boleh dapat surat tawaran untuk keluarkan akaun 1 kwsp?

    • Elam says:

      Nadia: Kebiasaan sekitar 14 hari. Surat SETUJU TERIMA boleh serah ke KWSP. Butiran lanjut boleh hubungi admin. Semuga membantu.

  137. Norwahida Mohd Yunus says:

    Assalammualaikum tuna,

    Saya dah tandatangan surat setuju terima dan dah hantar semula ke bpp dalam tempoh yang ditetapkan. Bagaimanapun borang cagaran masih dalam tindakan pihak peguam. Soalan saya, adakah pihak peguam sedia maklum bahawa mereka perlu menyediakan SNP antara saya dan bpp. dan snp tersebut perlu disertakan bersama borang cagaran nanti untuk disubmit ke bpp untuk pihak bpp tandatangan sebelum dipulangkan semula ke lawyer untuk urusan pejabat tanah. Ini kerana saya ambil maklum, surat s.k tawaran pinjaman kepada pihak lawyer hanya memaklumkan mereka perlu download borang tersebut dari web bpp sahaja dan tiada makluman pasal pihak lawyer perlu sediakan snp tersebut.

    • Elam says:

      Waalaikummussalam pn.Norwahida.
      Tahniah kerana permohonan puan yg hampir berjaya!
      1. Dokumen S&P sepatutnya dah diserahkan kepada pihak BPP bersama lampiran2 dokumen permohonan sebelum mendapat status kelulusan dan surat setuju.
      2. Tindakan seterusnya ialah menandatangani surat setuju dan sebaiknya dilampirkan bersama surat gadaian drpd pihak peguam. Makluman mengenai penyediaan surat gadaian kebiasaannya dimaklumkan oleh pihak Bpp kepada pihak peguam. Pihak peguam perlu sentiasa mengemaskini status anak guamnya dengan pihak Bpp (hubungi talian/rujuk e-biz) bagi memastikan permohonan berjalan lancar.

  138. lenz says:

    Hai saya suda hantar surat setuju terima ke bpp semula.bagaimana saya mau tau srt tersebut sudah diterima oleh bpp dan brp lama mau tnggu.

  139. farra says:

    saya telah membeli rumah join loan bersama hsbnd dan ada telah diluluskan oleh bpp. saya ingin membatalkanya memandangkan saya dan suami dlm proses penceraian…dptka sy mbatalkan lg tu dan dnda drpd pemaju mcm mn boleh kira…mohon pencerahan

    • Elam says:

      Puan Farra boleh kemukakan surat rasmi permohonan dan alasan berserta tandatangan ke BPP untuk tindakan.
      Penalti yg dikenakan pemaju boleh rujuk semula S&P. Terima kasih.

  140. Niza says:

    Slm.sya sudah menghantar surat setuju terima yg di print out tdi.saya ada kol pihak peguam berkenaan urusan cagaran namun jawapannya perlu tunggu surat dr bpp bru akan diuruskan.apa tindaakkan yg patot sy bt ??

    • Elam says:

      Salam Pn.Niza.
      Ya puan sebaiknya hantar bersama surat cagaran drpd pihak peguam utk dihantar ke BPP. Hubungi careline kami 0196692728 utk bantuan susulan selepas lengkap dokumen2 tersebut utk dipercepatkan proses. Terima kasih.

  141. Mohd Farhan says:

    Aslm’kum 🙂 Permohonan saya memohon pinjaman BPPP telah diluluskan 22 hb April lepas dan saya belum menandatangani surat setuju terima pinjaman,Hal ini setelah mendapati kawasan perumahan yang saya ingin beli tersebut sering mengalami banjir dan tapak rumah saya itu merupakan laluan air banjir dan saya merasakan kurang selesa dengan keadaan fizikal kawasan tersebut .Saya ingin membatalkan pinjaman tersebut dan ingin membeli rumah di kawasan yang lain yang tidak dinaiki banjir.Tolong bantu dan beritahu apa yg patut saya buat.

  142. Nor salidawaty says:

    sy nak tanya..sy dlm proses beli rumah yg belum dibina.sy dh sign borang e.tanah telah ditukar ke atas nama sy.boleh ke sy nk batalkn kerana sy kurang berpuas ati dgn syarikat pemaju tersebut yg ingin menyuruh sy membayar kos peguam kerana tuan tanah telah naikkan harga tanah ekoran lambat dpt feedback dr BPP.adakah akan dikenakan apa2 denda atau caj?

    • Elam says:

      Bagi pembatalan pinjaman, sila kemukakan surat rasmi permohonan dan alasan berserta tandatangan ke BPP untuk tindakan. Terima kasih.

  143. MOHD HAIZAM says:

    SAYA TIDAK TERIMA SURAT ATAU BORANG SETUJU TERIMA. SAYA TELAH PERGI KE PUTRAJAYA MENGENAI BORANG SETUJU TERIMA ITU TAPI PIHAK SANA SURUH SAYA DOWNLOAD PULAK. SAYA DAH BACA TADI YANG BORANG SETUJU TERIMA ITU AKAN DI POS KEPADA ALAMAT TEMPAT BEKERJA TIDAK BOLEH DI DOWNLOAD MACAM MANA TU? SUDAH MELEBIHI 14HARI

  144. Asdiah hj kasirun says:

    Salam..saya nak tanya apakah prosedur yg perlu dibuat sekiranya ingin membatalkan pinjaman?sy telah sign semua surat tetapi belum start potongan gaji.bolehkah membatalkan perjanjian memandangkan gaji melebihi 60% selepas potogan nanti dan boleh dikenakan tindakan dr majikan.harap dapat membantu.deposit da bayar potongan rumah 2015 nanti

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Puan Asdiah.

      Bagi pembatalan pinjaman, sila kemukakan surat rasmi permohonan dan alasan berserta tandatangan ke BPP untuk tindakan. Terima kasih.

  145. HADIDA says:

    assalammualaikum..

    di sini saya ada kemusykilan.. tentang bayaran balik bulanan pinjaman perumahan.. anggaran ansuran bulanan bayaran balik pembiayaan sebelum muqasah saya adalah RM548.95.. ansuran terakhir RM550.53.. selepas muqasah anggaran bayaran adalah RM393.92.. bayaran manakah yang akan dipotong dari slip gaji saya? saya ada bertanyakan kepada peguam dulu,, katanya yang 548.95? betul ke?

    • Elam says:

      Waalaikummussalam puan hadida.

      Merujuk kepada Pekeliling Perbendaharaan Bil. 5 Tahun 2011, Muqasah adalah satu amaun kurangan daripada jumlah keuntungan asas yang telah ditetapkan oleh kerajaan bagi pinjaman SPPI. Secara amnya, bayaran sebelum muqasah adalah bayaran balik bulanan yang dikira berdasarkan kadar keuntungan maksima sepertimana kelulusan pinjaman manakala bayaran selepas muqasah adalah bayaran balik bulanan yang dikira atas kadar keuntungan semasa yang telah ditetapkan oleh kerajaan sepertimana yang akan termaktub di dalam arahan potongan gaji . Sekian, terima kasih.

  146. nurul izzaty says:

    assalamualaikum. pinjaman perumahan saya telah diluluskan oleh BPP. saya juga telah membuat pembayaran kepada pihak peguam. tetapi saya masih belum menjelaskan wang beza kepada pihak pemaju. apakah kesan jika saya lewat menjelaskan wang beza? adakah sebarang tindakan dikenakan di atas kelewatan itu? mohon bantu. tk..

    • Elam says:

      Waalaikummussalam saudari Izzaty. Perlu rujuk perjanjian S&P dengan pihak peguam samada terdapat sebarang caj atau penalti yang akan dikenakan drpd pemaju jika lewat menjelaskan wang beza.

  147. mohd azlan says:

    Tuan..utk makluman tuan saya dah hantar melalui pos surat setuju terima tersebut sbb dah lewat 14 hari..bila saya menyatakan kpd peguam beliau berkata belum dapat surat arahan dari BPP..Jadi cagaran belum dihantar.takpe ke hantar berasingan dan adakah jejaskan loan saya.tq tuan.

  148. mohd azlan says:

    Tuan..saya dah dpt surat setuju terima tapi lewat dan saya dah hantar semula.soalan saya berkenaan surat cagaran adakah peguam saya kena hantar juga ke bpp dlm masa 14 hari sbb bila saya tanya dia..jawapannya kena tnggu surat arahan dari BPP

    • Elam says:

      Salam saudara Azlan.. Surat setuju terima yg diterima daripada pihak BPP dan telah ditandatangani sebaiknya dihantar semula ke Bpp bersama dengan surat cagaran bagi memudahkan dan mempercepatkan proses permohonan.

  149. khairuniesa says:

    Salam.saya sudah cetak surat setuju terima dari bpp melalui online pada 27.02.2014 dan sudah ditandatangan oleh ketua jabatan dan akan dihantar semula ke bpp.namun saya musykil sebab saya memilih sppi atau pinjaman secara islamic dan membuat pinjaman bersama suami.saya ingin tahu adakah amaun pinjaman bayaran bulanan perumahan yang tertera di dlm bpp di dlm sistem adakah sama pada surat drp pihak bpp iaitu lampiran E dimana saya masih belum menerimanya.saya musykil adakah amaun bayaran bulanan perumahan rumah baru saya itu adakah sama setelah ditmbh dgninsuran takaful ataupun amaun tersebut masihbelum lagi di tolak secara muqasah? maksud saya amaun bayaran bulanan saya di dlm sist bpp ialah 486.43

    • Elam says:

      Waalaikummussalam pn.khairuniesa.
      1. Sistem BPP yang mula dikemaskini pada tahun ini telah membolehkan pemohon utk mencetak sendiri surat setuju terima melalui SPPB online tetapi pemohon juga akan menerima surat tersebut secara manual melalui pos (tandatangan ketua jabatan HANYA pada salah satu surat setuju terima sahaja)
      2. Jumlah pinjaman yang telah dinyatakan dalam surat setuju terima samada dalam sistem SPPB online mahupun surat manual ialah sama.
      3. Amaun bulanan balik juga sama seperti yg dinyatakan dalam perjanjian surat setuju terima setelah ditambah dengan caj insurans.
      4. Rujuk semula pihak BPP ataupun peguam yg dilantik puan jika berlaku sebarang kesulitan setelah mula potongan gaji kelak.

      Harap maklum dengan penjelasan ini. TK.

  150. edy says:

    Asslmkm..tuan sy dlm proses membeli rumah sekunder ..BPP dah pun luluskan pinjaman sya dan sya sdah mghantar surat setuju terima 26hb feb lpas…apakah sya perlu buat…adakah proses gadaian boleh dilakukan terus oleh pihak peguam atau tunggu surat selanjutnya dari BPP dahulu barulah proses gadaian dibuat. Mohon pencerahan..

    • Elam says:

      Waalaikummussalam En. Edy..
      1. Apabila saudara dah terima surat setuju terima drpd BPP, maksudnya saudara perlu menyerahkan semula surat tersebut kepada BPP dgn tandatangan oleh pihak yg berkenaan sebaik2nya disertakan bersama dokumen2 gadaian drpd pihak peguam bg memudahkan dan mempercepatkan urusan.
      2. Minta pihak peguam menyiapkan secepat mungkin jika masih belum diselesaikan, sebaik2nya sebelum tempoh 14hari daripada tarikh surat setuju terima tersebut.

  151. den says:

    Tuan, pada tempoh hari saya telah membuat semakan online di laman BPP dan mendapati pinjaman saya telah diluluskan pada 29/01/2014. Pada masa itu saya masih belum menerima surat kelulusan dan lampiran surat setuju terima dari BPP. Apa yang dimaklum, jika tidak mengembalikan surat setuju terima dalam 14 hari maka kelulusan pinjaman akan dibatalkan. Maka pada tempoh hari saya ada klik pada link surat setuju terima dan muat turun, lalu menandatangani surat tersebut (seperti di lampiran) dan tandatangan ketua jabatan. Saya telah menghantar surat tersebut menggunakan pos laju dan telah disahkan sampai di BPP di alamat BAHAGIAN PINJAMAN PERUMAHAN, PERBENDAHARAAN MALAYSIA, No.9, Kompleks Kementerian Kewangan, Persiaran Perdana, Presint 2, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62592 Putrajaya. Persoalannya, saya baru semalam menerima surat kelulusan beserta lampiran surat setuju terima (borang E), adakah saya perlu tand atangan dan menghantar juga surat setuju terima yang sama ke pihak BPP?? Mohon bantuan tuan di atas kemusykilan.

    • Elam says:

      En.Den.. Tak perlu hantar semula surat setuju terima tersebut. Maklumkan juga pada peguam mengenai perkara ini. Moga dimudahkan urusan.

  152. muhamad irzham says:

    selepas dpt surat kelulusan..lama lagi tak tempoh untuk selesaikan urusn sterusnya sehingga pnjual dapat duit?..

  153. muhamad irzham says:

    saya dan tandatangan surat setuju terima dan hantar ke BPPP.. jadi berapa lama saya perlu tunggu untuk dapatkan surat kelulusan ??

  154. DENNIS says:

    Tuan, semakan online di laman bppp menyatakan pinjaman saya telah diluluskan pada 29hb Januari 2014. Saya masih belum menerima surat kelulusan dan surat setuju terima dari bppp. Persoalanannya, di semakan online pinjaman yang diluluskan tersebut ada link muat turun “surat setuju terima”, boleh kah print surat tersebut untuk ditandatangani dan dihantar ke bppp atau menunggu sahaja surat setuju terima dari bppp kerana dinyatakan perlu dikembalikan surat setuju terima dalam 14 dari tarikh kelulusan. Tq

    • Elam says:

      En.Dennis.
      Sistem Bpp sekarang dh membenarkan pemohon cetak sendiri surat tersebut. Sebaiknya hantar bersama surat gadaian drpd peguam setelah ditandatangani nanti. Harap jelas..

  155. nor emalina says:

    salam..saya juga ingin membatalkan permohonan pinjaman perumahan tetapi saya sudah t.tgn surat setuju terima. Walaubagaimanapun saya belum terima balasan dr BPPP atau pemaju/peguam tindakan seterusnya..adakah saya akan dikenakan denda kos insurans atau kos kepada pemaju..saya juga tidak membuat sebarang pembayaran untuk wang beza.

    • Elam says:

      Wslm..
      1. Sy cadangkan puan buat surat bertulis secepat mungkin ke pihak BPP mengenai pembatalan pinjaman tersebut bagi mengelakkan potongan gaji dilakukan.
      2. Biasanya pemaju akan mengenakan denda bergantung kepada pemaju.

  156. nurul jasmine abdullah says:

    Aslm’kum 🙂 saya telah sain dan hantar surat setuju terima pinjaman sppi, tetapi setelah mendapati kawasan perumahan tersebut sering mengalami banjir yg teruk, saya ingin membatalkan pinjaman tersebut. Untuk makluman, pembayaran rumah belum dimulakan kerana rumah tersebut belum siap sepenuhnya. Tolong bantu dan beritahu apa yg patut saya buat.

    • Elam says:

      Waalaikummussalam PN. NURUL. Boleh maklumkan pada BPPP dgn menyerahkan surat rayuan mengenai situasi puan tersebut kepada pihak BPPP yg beralamat di putrajaya. Moga dimudahkan urusan. TK.

  157. nora fasha bt nurdin says:

    Surt stuju trima masih blum sye trima sehingga kni sdangkn loan dh lulus dr BPP pada 18 dis 13.

    • Elam says:

      NORA FASHA.. Puan jgn risau mengenai surat setuju terima tak lama lagi akan sampai, pihak BPPP sedang usahakan utk selesaikan urusan permohonan puan. Rujuk peguam utk mempercepatkan BPP mengenai perkara ini. TK.

  158. izudin says:

    sy telah batalkan permohonan pinjaman & telah membayar semua bayaran insurans yang dikenakan keatas sy kerana membatalkan pinjaman berkenaan..soalan sy, bolehkah sy membuat pinjaman semula kepada pihak bpp? adakah pinjaman semula tersebut perlu diisi melalui system? kenapa nama sy belum terbatal didalam system tersebut jika sy boleh membuat pinjaman semula..minta pandangan drpd pihak tuan

  159. cg hardi says:

    as’kum, nak tanya ada kesan tak kalau batalkan pembelian rumah selepas bayar booking, tandatangan s&p dan bayar 10% commitment dgn pemaju (tp byar rm1k je sbb baru nak apply loan gov)…..

    • Elam says:

      Wslm CG.HARDI
      1. Tiada kesan kritikal terhadap tuan utk kes pembatalan jualbeli sedemikian. Cuma biasanya pemaju akan mengambil 10% daripada pembayaran deposit tersebut atau mungkin sepenuhnya sebagai penalti disebabkan pembatalan yg berpunca daripada pihak tuan(pembeli).

      2. Pihak peguam juga biasanya mengenakan caj buka fail bila dah tandatangan S&P.

      Perlu rujuk perjanjian awal dgn pihak peguam dan pemaju utk perbincangan lanjut mengenai caj penalti dan tindakan seterusnya.

  160. hakimee says:

    masalah saya,bolehkah saya membatalkan pinjaman saya dgn BPP sedangkan saya dah tandatangan surat setuju dan loan pn dh dimasukkan ke peguam pemaju sebanyak 90% tetapi rumah masih belum siap. Kalau boleh bagaimana caranya?

  161. firdaus says:

    saya ingin bertanya, saya telah tersilap menghantar permohonan ke bpp secara online. saya belum lagi sign agreement dengan pemaju. dan segala agreement belum lagi disediakan. bolehkah saya membatalkan permohonan online saya tersebut dan memohon semula?

    • Elam says:

      Firdaus : Saya cadangkan biarkan sahaja walaupun ada arahan submit doc fizikal sebelum 14 hari….. Syarikat takaful ada beri insentif…..boleh hubungi hp saya untuk bantuan / maklumat lanjut.

  162. suhaida says:

    saya dah hantar surat setuju terima ke pbb..selepas itu saya kena selesai dulu wang beza..pejabat perumahan.kemudian tunggu lawyer call saya.boleh tak pihak tuan memperjelaskan lg..setelah surat setuju terima dihantar ke pbb..

    • Elam says:

      Pn Suhaida : Adalah “lebih baik” surat setuju terima yang telah ditandatangan diserah ke peguam untuk peguam membuat gadaian dan serah ke BPPP. TQ

  163. mat din says:

    masalah saya ialah: saya telah t/tgn surat stuju terima drpd BPP, tetapi saya masih gagal untuk dapatkan wang beza drpd pihak bank..so, sy ingin batalkan pinjaman perumahan tersebut..pihak BPP telah membalas surat sy & menyatakan sy perlu bayar kos insurans, dan kos dr pihak pemaju..pihak BPP juga menyatakan sy boleh membuat pinjaman perumahan y baru tetapi “akan dipertimbangkan”..soalan saya, adakah saya akan dikenakan denda iaitu saya tidak dapat membuat pinjaman dalam masa 2 tahun terdekat?

    • Elam says:

      Mat Din : Pandangan saya teruskan sahaja pinjaman… Untuk mendapatkan wang beza…1)Boleh buat personal loan 2)KWSP isteri jika kerja swasta atau joint loan jika isteri kerja kerajaan. 3)Pinjam dari saudara terdekat ..dll… Walaubagaimanapun tiada denda dikenakan oleh BPPP. Harap jawapan saya boleh membantu. TK

  164. shuhaila bt mohd radzi says:

    adakah kelewatan terima borang setuju terima dr bppp akan menyebabkan pinjaman terbatal setelah lebih dr 14 hari dari tarikh kelulusan?

    • Elam says:

      Shuhaila : Apa yang saya diberi tahu…. Pinjaman tidak dibatalkan. 14 hari adalah tanda untuk pemohon membuat tindakan menghantar surat setuju terima ke BPPP dengan SEBERAPA SEGERA.

  165. nurul says:

    Skiranya loan da approve dr bppp,tp nak batalkan .borg e blum sign skiranya nak buat permohonan baru adakah ia mc dkira pinjaman pertama?

    • Elam says:

      Khuzaihar : Betul… jangan submit SURAT SETUJU TERIMA PINJAMAN PERUMAHAN PERBENDAHARAAN yang dahulu dikenali LAMPIRAN E. Masih dikira pinjaman pertama dan kalau nak mudah tukar no lot sahaja dengan pemaju yang sama. Anda boleh mohon bantuan peguam atau pemaju untuk menyelesaikan masalah ini. Harap boleh membantu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *