CONTOH BORANG PERMOHONAN ONLINE DAN DOKUMEN

Laman ini menunjukkan beberapa senarai jenis borang permohonan online dan dokumen pinjaman perumahan. Berikut adalah rujukan penyusunan borang, anda boleh klik pada mana-mana senarai:

1- Beli Rumah Yang Telah Siap
2- Bina Rumah Atas Tanah Sendiri
3- Beli Rumah Dalam Pembinaan
4- Beli Tanah
5- Selesaikan Hutang Pinjaman/Pembiayaan Dari Institusi Kewangan
6- Membeli Rumah diatas Tanah Pemohon Melalui Loan Kerajaan
7- Ubah Suai Rumah (renovation)


8 Responses to CONTOH BORANG PERMOHONAN ONLINE DAN DOKUMEN

 1. ROHANI ABDULLAH says:

  saya hendak memohon medical team haji 2015. saya pernah bertugas pada 2011. masaalahnya borang untuk permohonan yang berpengalaman tiada di web site

 2. lutfi says:

  Terima kasih tuan..lg satu..saya kombain loan dengan isteri.adakah permohonan untuk LPPH kena berasingan? Caj 100 pon berasingan? Bila submit ke BPP pon adakah perlu dokumen yg berasingan..kerana ada sesetengah dokumen seperti snp ..sijil nikah..hak milik sementara adalah sama…

  • Elam says:

   Tn.LUTFI..
   1. JPPH akan buat 1 penilaian sahaja utk 1 permohonan samaada permohonan utk loan indivdu atau join loan.
   2. Penyediaan dokumen2 penting sedemikian seperti penilaian JPPH, urusan perjanjian jualbeli(s&p), perakuan firma, akujanji dan gadaian diuruskan oleh pihak peguam.
   3. Dokumen2 seperti borang online, sijil nikah, geran hakmilik sementara, slipgaji, pengesahan jawatan dan lain2 dokumen peribadi perlu disediakan tuan & pasangan yg kemudiannya perlu dikumpulkan bersama2 dgn dokumen2 yg disediakan oleh pihak peguam.

   Pihak kami bersedia utk beri bantuan pendaftaran online SPPB jika belum diisi lagi dan buat pemeriksaan dokumen2 permohonan tuan supaya tidak berlaku sebarang kuiri/kesilapan yg boleh menyebabkan permohonan tuan pending terlalu lama di bahagian permohonan BPPP Putrajaya.
   Boleh hubungi careline 0196692728 utk bantuan lanjut. Semoga dapat membantu…. 🙂

 3. lutfi says:

  Salam..saya ada nak beli rumah siap sepenuh dari owner..sy pembeli kedua..setelah bertnya bpp..sy dimaklumkan kes saya ni jenis pinjaman 1 kes sekunder..bila sy tgok cheklist dlm web..sy keliru samada borang 3a atau 3b..soalan sy..apa beza kes gadaian dengan kes assignment? Mcm mna nak tau bende ni

  • Elam says:

   Salam Tn.LUTFI
   1. Jika jenis pinjaman 1 sekunder yg dimaksudkan, kedua2 borang 3a (perakuan firma) dan 3b (akujanji pemegang pertaruhan peguam) diperlukan dalam penyediaan dokumen permohonan.
   2. Kes gadaian ialah penyerahan hak peminjam kepada Kerajaan Malaysia (seliaan BPPP) bagi menjamin kepentingan Kerajaan yang memberi pinjaman.
   3. Kes assignment pula ialah perjanjian jualbeli antara pemaju dan pembeli kedua seperti kes tuan. Kedua2 kes ini perlu dipertanggungjawabkan kpd pihak peguam yg perlu dibayar law fees.

   Hubungi kami semula utk cadangan peguam dan bantuan pendaftaran online SPPB. Tuan boleh utarakan pertanyaan lagi utk jika ingin penerangan lanjut. TQ.

 4. Nora Azli says:

  Mcm mna contoh borang

  • Elam says:

   NORA AZLI: Boleh klik MORTGAGE >> CONTOH BORANG PERMOHONAN ONLINE DAN DOKUMEN.. kemudian pilih contoh2 borang yg sesuai dgn jenis pinjaman anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *