CARA PERBAHARUI INSURANS DAN ROADTAX KENDERAAN

Bagaimana hendak memperbaharui roadtax ?

Tak perlu risau, kami boleh membantu anda. Kami berpegang pada kata-kata kami “Khidmat Kami Untuk Anda”.

Kami akan bantu anda dengan menerangkan cara bagaimana hendak memperbaharui cukai jalan (Roadtax) kenderaan anda. Hal ini, ada pun di antara anda yang mungkin terlupa cara hendak membuat pembaharuan, maklumlah tempoh roadtax bukan sekadar beberapa bulan, ada juga di kalangan anda yang baru kali pertama hendak membuat cukai jalan kenderaan, kenderaan barulah katakan. Tahniah kepada anda yang memiliki kenderaan baru.

Baiklah, mari kami tunjukkan cara hendak mempebaharui cukai jalan anda.

Perkara yang diperlukan sebelum memperbaharui Roadtax ?

Sebelum anda hendak membuat pembaharuan cukai jalan kenderaan, anda harus pastikan dimana anda mempunyai NOTA PERLIDUNGAN (Cover Note) yang lepas iaitu Nota Perlindungan tahun akhir anda perbaharui. Jika anda tiada nota perlindungan tidak mengapa, anda juga boleh kemukakan kepada kami geran kenderaan milik anda atau si pemilik, polisi lama atau pun reminder.

Buat anda yang kali pertama membuat roadtax anda hanya perlu kemukakan GERAN sahaja.

Seterusnya, kami perlukan maklumat NCD ( Non-Claim Discount ) / NCB  ( Non-Claim Bonus) bagi mengurangkan kadar insurans kenderaan anda. NCD anda akan meningkat selagi tidak berlaku sebarang musibah terhadap kenderaan anda, dan NCD anda akan menjadi kosong jika berlaku risiko pada kenderaan anda bagi perlindungan Komprehensif dan 3rd party.

Jika ada saman bagaimana pula hendak perbaharui Roadtax ?

Tidak mengapa, jika ada saman SPEED TRACK, anda masih boleh lagi membuat roadtax. Untuk langkah berjaga-jaga anda perlu pastikan dimana anda sudah menyelesaikan segala saman anda seperti saman Polis, JPJ dan sebagainya. Jika terdapat saman anda tertangguh, maka pihak kami sukar untuk membuat pembaharuan cukai jalan kenderaan anda. Oleh itu sama-samalah kita patuhi undang-undang jalan raya.

 

Berapa kadar bayaran insurans dan roadtax ?

Apabila semua perkara diatas sudah selesai, barulah anda boleh memperbaharui cukai jalan anda. Dalam kiraan kami untuk insurans kenderaan anda, kami akan merujuk pada jumlah yang diinsuranskan, kapasiti kenderaan serta NCD kenderaan anda. Selepas itu barulah anda boleh membayar jumlah insurans dan roadtax kenderaan anda.

Buat pengatahuan anda, kiraan kami adalah berbeza mengikut jenis perlindungan yang anda insuranskan seperti 1st Party atau 3rd Party.

Mari kita lihat jenis-jenis perlindungan yang mempengaruhi kiraan insurans dan roadtax anda:

√  Perlindungan Kemalangan Diri Individu, Pemandu atau Penumpang
√  Kenderaan Persendirian

Kadar roadtax  pula di tentukan oleh beberapa perkara seperti berikut :

√  Jenis pemilikan (Individu/Syarikat)
√  Jenis kenderaan  (Engine Desel/Petrol)
√  Kapasiti / CC kenderaan
√  Kawasan (Semenanjung, Sabah & Sarawak)

Cara pembayaran ?

Senang sahaja, anda bole membayar dengan cara tunai, mengunakan kad kredit atau bank in dalam tempoh 5 hari bekerja.

Jika anda tidak berkesempatan untuk mengambil cukai jalan kenderaan anda, kami boleh menghantarkan cukai jalan tersebut dengan menggunakan Pos, dimana setiap Pos akan di caj sebanyak RM 3.50 sahaja. Oleh itu, dengan menggunakan perkhidmatan Pos, ia boleh menjimatkan masa anda serta memudahkan lagi kerja anda.

Pihak kami pula akan membuat pendaftaran roadtax dan pembayaran roadtax kereta anda melalui system online iaitu myeg dan bagi insuran pula kami menggunakan system online Etiqa Takaful untuk menghidupkan perlindungan  kenderaan anda.

Peringatan untuk anda yang telah memperbaharui roadtax kenderaan dan insurans, sila simpan nota perlidungan (cover note) anda bagi memudahkan urusan serta rujukan pada masa akan datang. Urusan pembaharuan juga boleh dilakukan dua bulan sebelum roadtax anda expired.

Apakah manfaat apabila menggunakan kami sebagai pihak yang memperbaharui insurans dan roadtax anda ?

Anda sebenarnya bertuah memilih kami kerana pihak kami sentiasa menghargai pelanggan dengan mengadakan Cabutan Bertuah dan hadiah akan di beri kepada anda yang bertuah pada setiap bulan.

Jadi, jangan anda lepaskan peluang untuk menjadi pelanggan kami kerana banyak lagi manfaat yang anda akan dapat.

Hubungi kami di Careline : 0196692728 atau ikuti perkembangan kami  di page Fb  : Insurans & Roadtax  Kenderaan 2.

“Khidmat Kami Untuk Anda”


Rujukan :

Disediakan oleh: Rabitah Binti Osman

Disemak oleh: Mohd Elam Bin Mohamed

390 Responses to CARA PERBAHARUI INSURANS DAN ROADTAX KENDERAAN

  1. azmi amat says:

    BAGAI MANA CARA NYA HENDAK HAK MILIK NAMA KERETA KERANA PENAMA ASAL KERETA SUDAH MENINGGAL 4 TAHUN LEPAS DAN WARIS TIDAK DAPAT DI HUBUNGGI LANGSUNG KERANA SIJIL KEMATIAN PENAMA KERETA ASAL SUDAH HILANG.

    APAKAH ADA CARI LAIN LAGI UNTUK MEMBUAT PERTUKARAN HAKMILIK KERETA…..???

  2. hairil fajri bin asis says:

    Berapakah kos pembaharuan cukai jalan untuk motorsikal 125cc yang tamat tempoh pada 2008?

  3. Nazri Mohammad says:

    Sila email kepada saya cara-cara untuk memperbaharui roadtax dan insurans serta kemudahan-kemudahan lain yang di tawarkan.
    Terima kasih.

  4. Az says:

    Jika saya hidupkan insurance dahulu sebelum hidupkan roadtax disebabkan saman BL, Berapa lama tempoh untuk saya hidupkan roadtax saya?

    Atau

    Ada tempoh ke untuk sy hidupkan roadtax selepas hidupkan insurans tu?

    • admin says:

      Salam, dalam tempoh 5 hari untuk hidupkan semula. Hubungi admin utk perbaharui insurans dan roadtax di 0176872668 (ieta)

  5. faiz says:

    klu tak bayar roadax dah 2 3 thn,apa procedur & jumlah bayaran utk kemaskini ke roadtax terkini?tq

  6. Saya ingin perbaharui r/tax dan insurance kereta saya. Nama pada geran kereta ini adalah nama abang saya. masalahnya saya tak boleh nak perbaharui di pejabat pos kerana cop bg renew r/tax dibelakang geran sudah penuh dan sy perlu menukar geran tersebut terlebih dahulu. sekiranya sy menggunakan khidmat myeg perbaharui r/tax dan insurance kereta sy secara on-line, bermakna sy tidak perlu menukar geran tersebut bukan. kereta sy jenis proton iswara 1.3 aeroback tahun 1997. 3rd party. value RM 8,000. berapa kos untuk r/tax dan insurance jika sy menggunakan khidmat myeg on-line ini. tidak pernah claims insurance.

  7. mohd nazri bin ramalang says:

    salam sejahtera..

    saya ada masuk ke halaman utama kurnia insurans, saya berminat untuk membuat insuran secara online.
    sebelum itu saya ada ke agen insuran kurnia, dan dimaklumkan ncd kereta saya sebelum ini 55% telah menjadi 0%. saya keliru kenapa jadi 0% sedangkan saya tidak membuat sebarang tuntutan kemalangan mahupun memindahkan ncd atas kenderaan lain. boleh kah pihak insuran menjalankan tuntutan kepada pihak ke 3 : contoh saya ada terlanggar dengan kereta lain tanpa disedari(sepengetahuan saya tiada) dan tuntutan itu dibuat tanpa memaklumkan kepada saya.

  8. Sukri says:

    Baru tukar nama pemunya utk proton saga 1.3cc model 1989..berapa roadtax dan insurans yg paling murah??sebelum beli nie kereta roadtax mmg hidup tapi setelah tukar nama pemunya pegawai d jpj cakap kna buat roadtax n insurans baru..harap boleh bantu..

  9. Fendy says:

    Berapa perlu saya bayar untuk perbaharui roadtax motosikal saya..cc 135..tarikh tamat insurans 7.12.2015..

  10. Hanafi says:

    Berapakah kadar hidupkan insurance dan rotex untuk myvi SE 1.5 icon..baru first time nak renew..1st party berapa? Dan 3rd party pula berapa? Tq

  11. arman says:

    brape anggaran bayaran roadrax untuk viva elite tahun 2014? untuk tahun ke 3 pembaharuan roadtax?

  12. cikrose says:

    hi, saya nak tanya. Kereta saya dah tak bergerak almost setahun (atas sebab kerosakkan). Roadtax+insurans tamat bulan 10/2014. Masih boleh renew roadtax + insurans?

  13. fieza says:

    Kalau untuk first pay berape harge ye??

  14. snisa says:

    Salam. saya nak tanya kalau renew insurance untuk pertama kali berapa ye? CC :1.3 kereta tahun 2015

  15. Afiqah says:

    Assalamualaikum…Sy cuma ada grant sahaja…dokument lain tiada…boleh ke nak renew insurance utk kren tahun 1982 utk third party…kebanyakan syarikat insurance yg sy cri x buat insurance tu

  16. ila says:

    Salam..sy nk tnye brape kos insurans allianz third party kereta kancil tahun 2003 cc 850..xpnh claim ncd sblm nie..mohon bantuan pengiraan..tq

  17. Albert Ewe says:

    Hi there,
    I need to renew my late wife’s car road tax and insurance. The car is fully paid up. Can you please help? Thank you.

  18. ameera says:

    salam. saya nk tanya.. saya misplaced geran motor dan segala dokumen insurans. blh x kalau saya nk renew insurans & roadtax motor guna salinan geran sahaja? atau.. mmg kena buat geran baru? geran baru perlukan pemilik kenderaan untuk dtg jpj.. susah.

  19. Hafiz says:

    Kereta saya myvi auto 1.3 2005 untuk insuran second prty brapa ye?

  20. Khairul says:

    Salam..sy nk brtanya..Sy dh hmpir setahun xrenew rroadtax..tamat tempoh 15/01/2016 ni..sy blh terus rerenew kn? Ncd keta sy akn jadi 0% ke? Bagaimna plak dgn insurance? Adakah insurance lama trbatal..mohon pnjelasan…

  21. riza says:

    as salam, saya nak bertanya berkenaan
    1. insuran kereta iswara aeroback 1.3 tahun pembuatan 2004. berapakah anggaran untuk insuran pada tahun 2016 yang perlu dibayar.
    2. melalui myeg anggaran NCB ialah 55% and min insured ialah 12k.
    tak boleh ke jumlah insured jadi 10k?

  22. murni says:

    Salam en..sy nk tanye.roadtax sy akan tamat pd feb2016..kenderaan jenis iriz 1.6..sblm ni pakai allianze rm1750.tapi sy pernah eksiden dan nilai insuran 0%.value rm ??.berapa ye nilai insuran komprehensif?

  23. madihah izzati atiqah bt zakaria says:

    salam en.sy nk tny roadtax kereta sy tamat tempoh 21/10..boleh sy tau macam mana proses untuk renew..adakah sy perlu ke jpj sahaja atau boleh renew di pejabat pos?. satu lg adakah perlu ke puspakom?

    • admin says:

      Wasalam, Pn boleh terus renew insurans di mana-mana pejabat pos dan agensi insurans berdekatan dengan pn atau hubungi kami di 0164162728.

  24. Abdul Malek says:

    saya nak hidupkan insuran kereta melalui pihak tuan..nak guna entiqa takaful..cover tahun lepas dah hilang..saya rasa tahun lepas guna AmAssurance untuk kereta WKB4364. Tuan , maklum cara bayarannya.

  25. Fiza says:

    Assalam,,

    saya nak tanya… saya ingin renew rdtx n insurance saya… when saya pergi bank untuk renew rdtx then pihak bank cek sya pnya NCD jdi 0% so mkna kata dorg xdpat cek NCD krta sya… NCd sblm nie xpnh claim.. Boleh tak trgkan bgaimana cara nak cek tntg NCD krta sya .. Sbb sblum nie kmi mngguna kn org ke3 untk renew rdtx,, but untuk kli nie when nak buat sndri jadi mcm nie?

    terima kasih

    • admin says:

      Wasalam, sila rujuk JPJ untuk dapatkan kepastian berkaitan insurans yang diambil sebelum ini dan pihak JPJ akan maklumakan dan En perlu rujuk pihak insurans tersebut untuk dapatkan kepastian berkaitan NCD.

  26. Ira says:

    Salam, tumpang tny kalau sy nak renew roadtax dan insuran kereta jenama axia 1.0 utk first time (beli tahun 2014) , xpenah claim insurans smua ape2 lagi.. Dlm berapa anggarannya?

  27. Fadhil says:

    Sy ade kereta viva 660 tahun 2012…dh setahun mati cukai jalan..xde ncd..berapa harga insuran kete sy..?

  28. azizi kamal says:

    salam sy baru perbaharui rotex insuran sy…tp rotex telah hilang…bagaimana untuk mndptkn semula kerana geran orgnl kereta sy masih belum dpt pde sy…untk ke jpj memerlukn geran yg orignl..

  29. Puteri says:

    Boleh saya tahu total price renew roadtax and insurance for the first year Saga FLX sv 1.3CC. Tamat January 2016 . Keluaran 2014 . Nilai NCD 0.00

  30. Nadya says:

    Salam. Soalan sy, blh x encik terangkan tentang “loading”? Sbb sy terbaca dri blog lain “loading” utk umur pemandu bwh 21tahun dn umur kereta mlebihi 5 tahun. Betul ke fakta itu? Sy bertanya kerana umur sy 22 tahun dn kereta adalah keluaran 2014 ttp pihak insurans sdh kenakan sy loading sbyk 10%. Apbila sy btnya pd pihak insurans, dia terangkn “loading” utk pemandu dbwh umur 25tahun pula. Harap dpt mmbantu. Sekian

    • admin says:

      Wasalam, loading adalah caj tambahan yang dikenakan ke atas kadar premium asas untuk menutup pendedahan berisiko tinggi, sebagai contoh faktor umur pemandu/kereta. Ya betul kerana umur muda mencatatkan kematian agak tinggi, jadi insurans perlukan caj tambahan untuk menapung claim akan datang. Bantuan lanjut, hubungi careline di 0196692728. tq

  31. CLP says:

    Salam..roadtax sy expired pada 10/11/2015 , dan insurance sy tamat pada 8/11/2015,sy ada claim insurance baru baru ni, ini merupakan tahun pertama renew roadtax, kereta persona 1.6 , jumlah yang insurance ada lah RM 51,000.OO bolehkah sy tukar syarikat insurance lain sbb sebelum ni guna multi purpose insurance, agak agak berapa yang sy kena sediakan untuk renew insurance dan roadtax ? Untuk makluman, sy ingin ambil alliance insurance sbb ada cawangan yang berhampiran dgn tempat tinggal sy, terima kasih.

    • admin says:

      Wasalam, en boleh tukar ke insurans allianz dan tiada masalah untuk tukar-tukar insurans kerana semua online. Anggaran harga Rm 48k/ NCB 0% kerana claim adalah Rm1629. Maklumat lanjut hubungi admin di 0172340069 (zizah)

  32. mohd zaki bin yahya says:

    Assalamualaikum… Saya nk tanya brp anggaran roadtax kereta persona basic auto 1.6 thn 2011. Tarikh tamat 23 okt 2015. Terimakasih

  33. hani says:

    assalamualaikum,,sy ingin membeli kereta yang telah tertunggak ( refinance) untuk mengelakan pemilik kenderaan disenarai hitamkan.. kereta tertunggak rm3000..roadtax & insurans telah mati tahun 2013. masalah sekarang sukar utk bawa kereta tersebut ke puspakom..macam mana caranya..terima kasih

  34. ghazali says:

    Salam.
    Sy ada kemusykilan.blhkah kenderaan yg digunakn di semenenjung membyr insuran dan r.tax dgn kadar bayaran di sabah.jika berlaku apa2, tidak jd mslh ker utk membuat claim?

  35. Masih Bin Hussin says:

    Saya nak tanya,motor sy dah hampir 6 bulan tidak renew roadtax dan insurans…sekarang saya dah ok dan cuba renew…malangnya ada blacklist nama saya…tapi insurans dah renew…dalam masa sy nak kumpul duit byr blacklist utk renew roadtax, motor sy hilang…adakah insurans claim sy diterima?

  36. AbdulRahman Mohamad says:

    Saya nak tanya,bagaimanakah caramya nak tukar Road tax kereta yang baru saja berpindah dari Johor ke Keningau Sabah?

  37. dania says:

    Saya nk tnya ,sy nk hdpkn road tax …tp ada tunggakkan kt bank …blh x klau sy nk hdpkn road tax kereta dkt pjbt pos

  38. Dania says:

    Saya nk tya ,sy nk hdpkn road tax tp ada tunggakkn dkt bank…blh x klau sy nk hdpkn dkt pjbt pos shja

  39. dania says:

    Saya nk tya,,sy nk hdpkn road tax kereta tp ada tunggakkan dkt bank…

  40. Fathi azalin bin azami says:

    Salam..saya mempunyai motosikal yg road tax dan insurance motornya sudah tamat tahun 2012..saya nak buat road tax dan insurance utk motor tu agak2 berapa perbelanjaa yg saya perlukan utk kedua duanya?

  41. remi says:

    Salam Admin, saya punya kes ni road tax mati dulu sebelum insurans tamat..

    Road tax saya tamat pada 27/08/2015 dan insurans (Uni Asia) masih berjalan dan hanya tamat pada 03/09/2015, tapi still JPJ reject bila saya nak renew roadtax hari ni. Saya pulak dah renew insurans utk tempoh 03/09/2015 hingga 02/09/2015 dengan syarikat insurans lain (Tokio Marine) minggu lepas, sebab tak suka sgt dgn servis Uni Asia ni.

    Ada cara tak kalau saya tak mahu buat extension dgn Uni Asia, tapi pada masa yg sama saya nak renew road tax saya sebelum ia tamat pada 27/08/2015.

  42. Mac Allen says:

    Salam sejahtera..sy ingin bertanya dgn tuan tentang renew insurans kereta..sy ada membeli kereta jenis proton persona sv 1.6 keluaran tahun 2014..road tax sy akan tamat 25 ogos 2015 ni..soalan sy adalah bolehkah sy beli insurans 3rd party hanya untuk sy renew roadtax saja sedangkan kereta sy tu kereta baru?

  43. imma says:

    Boleh ker saya renew roadtax tnpa mbayar insurans?

  44. hafizuddin says:

    apa insurance kereta saya… toyota gt86 cc 2000, 2.0 tahun 2012

  45. iskandar says:

    Askum. .klau iswara 1.3 thn 1996. .nak hdp kn roadtax, brape smua nya. .

  46. mimi says:

    Sy first time nk bayar roadtx n insurans kereta. Boleh sy tahu berapa anggaran untuk myvi se 1.3?
    Years: 2014
    Use of vehicle: private use
    Sum insured : Rm 47,000
    Ncd : 0%
    Insurance company: Maa Takaful

    Tq

  47. Rina says:

    Assalamualaikum.. nak tanya
    angaran insuran untuk kereta proton saga sv 1.3 tahun 2014 berapa harga?

  48. zuhairi says:

    salam..
    saya ada sebuah motosikal, roadtax dan insuran telah tamat tempoh pada bulan mac 2014. untuk renew road tax adakah saya perlu bawa motosikal ke puspakom ataupun ada cara lain..

  49. Fairos says:

    En sy nak mintak tolong,sy beli kereta kancil yg owner dia dh mati pada 2009,so waris dia sy xjumpa sampai sekarang,so sy xbley nak membuat pertukaran nama…tp geran asal,photostat si mati ,surat mati ade dekat saya…bagaimana saya nak solve kan problem nie….sy betul2 pening.. Roadtax mati bulan 8 nie

    • admin says:

      Salam, untuk kes begini, En perlu ke JPJ. Semoga dapat membantu.

      • HR says:

        salam fairos …nak bantuan untuk selesaikan masalah awak..sila tinggalkan contact no.nanti sya hubungi awak.sbab saya pon baru selesaikan masalah yang sama.TQ
        HR

  50. Fatin says:

    Saya nak tnye..klau renew roadtax n insurans tuk 6 bln boleh ke??agak2 bpe ye??kereta wira aerobek special edition..thn bli 2006..

  51. ain says:

    sy nak tanya..klu sy nak renew roadtax atas nama arwah ayah sy boleh tak?

  52. hanees says:

    salam,saya ada masalah sikit,saya dah renew roadtax,tp disebabkn guna pos,roadtax tu xsampai pada saya dan roadtax mati arini.esok saya kena ke sempadan atas hal tertentu,so mcm mana ye? ade ape2 cara utk saya boeh travel ke luar..tq

  53. nashrick says:

    Salam..just nak tanya..saya ada 2 buah kereta..satu tamat bulan jun..satu lagi julai..boleh ke salah satu kereta saya buat roadtax n insurans hanya utk 6 bulan?selepas 6 bulan baru la buat utk setahun..sebab nak anjakan kedua-dua kereta..taknak berturut-turut..kalau boleh, berapa kiraannye…

  54. nurul says:

    Assalamualaikum saya nak tanya..
    road tax saya akan mati pada bulan 7 2015..
    masalah saya sekarang , saya pernah buat insurance claim
    bila nak renew insurans online tiada rekod..saya perlu beli insuran baru atau bagaimana?

  55. cik qila says:

    Salam.
    Kereta saya sudah tamat tempoh insran dan roadtax pada januari yang lalu. Bolehkah saya reneaw roadtax dan insuran seperti biasa?
    Dan berapakah anggran jika ambil 3rd party insuran ? Kereta myv 1.5 tahun 2012. Tq

    • admin says:

      Wasalam, Ya boleh kerana tidak melebihi tempoh setahun. Hubungi careline 0164162728 untuk bantuan pengiraan. Tq

  56. Radzi says:

    Assalamualaikum. Kereta atas nama saya, boleh tak nak buat insuran atas nama isteri?

    • admin says:

      Wasalam, tidak boleh melainkan meletak nama isteri sebagai 2nd driver. Bantuan lanjut hubungi careline di 0164162728.

  57. Ahmad Faizal B Mohd Rafi says:

    Salam..baru2 nie saya ade beli kereta saga lama 1.3.
    Malangnya belum sempat saya tkar nama..grand dan ic owner
    Hilang…owner lama pula xdpt di kesan sementara nie.
    Sape2 boleh tlg sy ,mcm mana sy nax renew loyex insuran saya..
    Ape cl no saya nie
    0132965377 jai..

  58. azuat says:

    Salam..saya nak tanya skit admin..saya nak renew kereta arwah ayah saya yg meninggal 8 bulan yang lepas…adakah saya boleh renew roadtax kereta tu lg…sebab geran masih ada lg di bank…

  59. akmal afiq says:

    berapa harga roadtax dan insuran viva manual 850 cc, o ncb.tahun 2014 .
    harga untuk setahun dan 6 bulan.
    pernah buat claim sekali.
    lokasi sarawak.
    bawah 21 tahun pemandu

  60. Tania says:

    Saya telah renew insurans pada 1 May. tetapi terlupa pulak nak renew roadtax. sekarang sudah lambat sebulan. boleh tak saya renew roadtax sampai bulan mei depan. maksudnya roadtax tu jadi 11 bulan saja?

  61. khairul says:

    Salam, sy nak tanya harga pembaharuan insuran kereta selepas tukar nama atau hak milik kereta berapa anggaran jumlah insurans dan roadtax ?
    Jenis kereta tiara 1.1 tahun 1997

  62. suria says:

    salam, tuan..sy nak tanya insurance boleh extend paling maximum berapa lama ya? tq

  63. wawi says:

    Assalamualaikum sy nak tanya harga pembaharuan insuran kereta selepas tukar nama atau hak milik kereta berapa anggaran jumlah insurans dan roadtax ?? Jenis kereta wira 1.5 special edition tahun 2006

  64. Fiqri says:

    Assalamualaikum. Saya punyai motosikal 110cc yang mana motosikal ini roadtax nya telah mati pada 20 June 2014. Motosikal ini didaftarkan atas nama arwah ayah saya. Saya tidak dapat buat pertukaran nama sebab semuanya masih dalam process tentang segala harta arwah. Saya hendak buat pembahruan roadtax dengan segera kerana jika buat selepas 20 June 2015 ni kene masuk Puspakom. Jadi macam mana nk sy perbaharui roadtax ini. Geran dan covernot insurans ada pada sy. Moto guna utk kegunaan harian. Mohon bantuan pihak tuan. Boleh hubungi saya di 0195687769

  65. wafiy_rosli says:

    Salam..blh sy tny mcmana cara nk renew kereta kancil yg dh lbh 15 thn?sy biasa mggunakan 3rd pty tp x dpt utk renew kali ni..trima kasih..

  66. iz says:

    salam.. saya baru membeli moto second hand.. nama di geran dah tukar.. roadtax n insuran x renew lagi. boleh tolong.

  67. nana says:

    salam admin . sy nk tny . sy beli viva 1.0 auto pd bulan may 2014 . maka roadtax dan insurance sy akn tmt pd ptghn may . jd boleh sy tahu brapa anggaran yg perlu sy byr memandangkn ini kali pertama renew . dan boleh kah renew untk tmpoh 6 bulan ? adakah tmpoh 6 bulan itu bersama roadtax dan insurance ?

  68. qamarul says:

    saya nk tanya…bgaimana klau roadtax saya dah 4 tahun xganti…berapa bayaran buat baru

  69. Md Yusry Md Nawai says:

    ingin bayar roadtax dan insurans kenderaan sendiri.
    jenis: gen2 proton
    cc1.6
    tahun 2009
    ncd 0%
    valeu RM ?
    berapa harga insurans untuk komprehensif dan 3rd party…. dan berapa jumlah semua
    emailkan kepada saya beserta dengan nom tel atao contact yang boleh di hubungi ke alamat email : yusrykelate2@gmail.com.
    harp tuan dapat membantu……….

  70. ssoo says:

    asalam,nk tanya,,klu roadtax moto hilang apa perlu buat,tp roadtax masih hidup…

  71. ana says:

    Salam en.sya nak bertanya.saya pakai kereta ayah saya myvi 1.3 dan tapi sudah 2tahun kereta tu atak roadtax..sya perlu pergi puspakom.saya nak tanya mcm mn sya nak tau bp kos sya kena bayar utk insuran dan roadtax.Mohon penjelasan

    • admin says:

      Waalaikumsalam,
      kos insurans bergantung pada NCD kereta encik, dan NCD kereta encik akan turun kerana kenderaan tidak renew insurans lebih daripada setahun. dan jika encik hendak kami mengirakan anggaran insurans encik, encik bleh berikan kami maklumat kereta encik ataupun boleh hubungi kami di 0164162728

  72. nasri says:

    Salam admin. saya ingin bertanya, boleh ke saya renew insurans motor untuk orang lain..sebab geran masih lagi diatas nama pemilik lama..dan boleh ke saya renew insurans atas nama saya..rodtax akn mati dalam beberapa hari..owner asal hanya ade masa bulan depan untuk tukar nama pada geran..harap admin boleh bantu..

    • admin says:

      waalaikumsalam,
      tidak boleh membuat insurans atas nama encik kerana encik perlu menukar nama di atas geran tersebut terlebih dahulu. jika encik hendak renew insurans atas nama owner lama pun boleh. tq. untuk keterangan lanjut boleh hubungi kami di talian 0164162728

    • HR says:

      salam en.nasri …nak bantuan untuk selesaikan masalah awak..sila tinggalkan contact no.nanti sya hubungi awak.sbab saya pon baru selesaikan masalah yang sama.TQ
      HR

  73. fida rani says:

    saya nk tny, saya telah kematian bapa yg mana memiliki sebuah kancil 660cc, bapa saya telahpun meninggal selama 3 tahun dan kereta kancilnya tidak boleh diperbaharuai cukai jalan juga insurans. bolehkan saya tahu dengan lebih jelas jika masih ada peluang utuk memperbaharui cukai jalan dan insurannya kerana menurut JPJ, cukai jalan dan insurans kereta tersebut tidak boleh diperbaharui lg. Terima kasih.

    • admin says:

      YE CIK..
      untuk permaslaahan yang cik hadapi ni.. cik kene rujuk amanah raya untuk pertukaran waris dan disitu
      nanti mereka akan beritahu step2 yang cik kene buat ..jika ada permaslah atau kemuskilan boleh hubungi 0164162728
      tq

  74. Arif says:

    Salam Admin,
    Sy beli dan guna kereta di Selangor 2013 dan sekarang dalam perancangan nak hantar kereta tu ke Sarawak.
    Insuran & roadtax tamat pada Jun 2015.
    Persoalan sy, bole ke sy renew insuran dan roadtax di Sarawak jika,
    1. Kereta sy masih di Selangor selepas Jun 2015 (Bole jimat sbb Insuran di Swk lebih murah hihi..)
    2. Kereta sy sudah berada di Swk sebelum Jun 2015.
    Thanks in advance 🙂

  75. mazlan says:

    roadtax dn insuran motosikal saya dh tamat..bolehkah saya beli insuran dan roadtax hanya untuk 6 bulan

    • admin says:

      walaikumslam… encik kami hnaya boleh membaharuan insurans sahaja …untuk roadtax encik kene bawak geran ke pejabat pos atau pejabat JPJ..
      UNTUK LEBIH INFO BOLEH HUBUNGI SAYA 0164162728/WAN

  76. Solaehah Azlan says:

    Salam…thn lps sy ada mgalami accident kecil.orang langgar kereta saya.dan report juga ada bukti sy xbersalah..sy tpaksa guna insurance sy sbb mekanik inform akan claim blk pd insurance orang yang langgar.tp kenapa ncd saya effct padahal bkn slh saya.tak pasal2 ncd saya 0%.mohon pencerahan.insurance sy jd mhal blk…saya xmampu nak bayar.tolong saya..terima kasih.

    • admin says:

      walaikumsalam?
      puan / cik kne rujuk pada insurans yang lepas.
      apa2 semuskilan boleh hubungi sya ditalian 0164162728

  77. Mass says:

    As Salam,
    saya nak tny, kalau kita ada tunggakan ccm kereta (1 bulan) boleh renew insurance dengan roadtax tak? ini adalah tahun pertama saya nak renew. renew melalui dealer tmpt saya ambil kereta dulu. pastu nak tny, kalau masih ada tunggakan ccm boleh ambil kad kereta kita dr bank ke?

    thank you…

  78. man says:

    Assalamualaikum. Saya nak bertanya 
    Saya memiliki myvi 1.3 auto harga rm47000 dibeli pada bulan 6 2012.road tax tamat pada bulan 6 2013. Sejak dari itu saya tidak pernah renew insurans dan road tax. Jadi berapa anggaran untuk insurans saya? .

    • admin says:

      waalaikumusalam, JAWAPAN:

      1) En perlulah pergi ke PUSPAKOM terlebih dahulu kerana encik tidak renew insurans selama setahun. selepas selesai urusan di PUSPAKOM barulah encik boleh renew insurans dan roadtax.
      2) anggaran bagi insurans encik adalah sum insured rm35000 total insurans rm878 roadtax rm70 dan total keseluruhan adalah rm948.

  79. iera says:

    Salam saya nak tukar dari takaful malaysia to etiqa.
    Berapa kiraan insurans yang perlu ye

    kereta : MYVI 1.3
    Tahun : 2013
    NCB : 25%? xpernah claim n guna kereta da 2 thun

    Kalau soalan tak jelas gtau ye. Sbab 1st time nak buat sndri :).. TQ admin

  80. Shek says:

    Salam,
    Bagaimana nak transfer NCD dlm keadaan dibawah;
    1. Kereta lama telah tamat roadtax & insurans 6 bulan lepas dan belum renew lg. Boleh ke transfer NCD dr kereta ni ke kereta ke-2 (kereta ke-2 dah guna hampir setahun dan nak tamat tempoh) lps tu baru renew utk kereta lama ni.. Bagaimana
    Terima kasih!

  81. aisyah hassan says:

    Nak tanya, saya barubeli kereta 2nd tp xatau dah renew insurans ke belum cz tanye salesman mcm2 alasan… so, mcm mane nk semak insurans ye..tq

    • admin says:

      asssalam cik/puan aisyah
      boleh sy dapatkan no kenderaaan dan ic owner..sebarang pertayaan anggaran insurans atau berkenaan dengan pemilihan insurans atau
      untuk maklumat lanjut cik/puan boleh hubungi terus sya di talian 0164162728/wan ..

  82. Yazid says:

    1.)mcm mane nk dptkn covernote yg da hilang?? 2. insurans motor sr sy 3rd party, boleh x sy nk claim insuran sbb sy kemalangan (langgar lubang besar)

    • admin says:

      assalam,
      tuan/puan boleh pergi semula ke syarikat insurans yang encik pernah buat ya..atau jika tuan tidak tahu insurans mana tuan boleh pergi jpj untuk dapatkan maklumat insurans encik…

      setahu saya insurans third party tidak ada sebarang perlindungan.jadi kos baiki ditanggung customer sendiri.

      terima kasih

  83. mimey says:

    Nk tya..mtor sy ada saman tp atas nma owg len.blh ke sy renew road tax klu owg 2 xbyaq g sman dya?bln dpn da expired da.mcm mna eh?

    • admin says:

      assalam,
      jika saman dikenakan atas nama dan ic org lain maksudnya tiada masalah untuk renew motor.melainkan no motor encik direkodkan maka ada masalah disitu.

      terima kasih

  84. miss.nhj says:

    saga blm 1.3 tahun 2009 brpe utk renew insurans n rodtax?

    • admin says:

      assalam,
      jika renew untuk saga manual anggaran market dalam 18000+ncb 55% rm332.11 (belum masuk loding kereta +gst)
      jika tambah anggaran dalam 370.00

      terima kasih

  85. Eny says:

    Salam, 4/4/2015 genap 1 tahun kereta dah due roadtax. Boleh ke kalau nak renew skarang tanpa pergi puspakom?

    • admin says:

      walaikumsalam encik/puan.
      setahu saya, untuk renew insurans kereta yang melebihi setahun dan keatas hanya NCD saja yng jatuh dan tidak perlu ke puspokom.
      untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya 0164162728/wan.
      tq

  86. jue jani says:

    Ops salah…rotex mati bulan 3 ini

  87. jue jani says:

    Salam….sy nak tanya rotex sy mati bulan 2 insurans pula bulan 5 bolehkah sy hidupkan rotex dahulu kemudian baru insurans kereta.

    • admin says:

      asslam,
      kebiasaan nya kes macam ni kene buat tambah insurans untuk buat rodtax 6 bln sbb insurans encik masih ada. jadi encik kene buat tambah 6 bln dulu ya…

      terima kasih

  88. Hayati says:

    Salam….saya ingin renew road tax dan insurans untuk proton persona tahun 2010..24 /3 ni expired….1st renewal…nak tahu jumlah anggaran semasa..Tq…

    • admin says:

      walaikumsalam puan/encik
      untuk pertayaan harga insurans pihak kami memerlukan beberapa maklumat untuk membuad pengiraan ..
      untuk itu boleh hubungi kami di no 0164162728/wan tq

  89. paan says:

    assalamualaikum..saya ingin bertanya…berapa anggaran jumlah yang dikenakan bg renew insurans dan roadtax myvi 1.5 se 2015 ??tiada ncd ..terima kasih

    • admin says:

      walaikumsalam puan/encik
      untuk pertayaan harga insurans pihak kami memerlukan beberapa maklumat untuk membuad pengiraan ..
      untuk itu boleh hubungi kami di no 0164162728/wan tq

  90. AQILAH says:

    Salam nak tanya renew ROADTAX & INSURANCE brape bagi saga flx sv 1.3..??
    sy beli bln4.2014.. kene renew roadtax & Insurance bln4.2015…

    • admin says:

      walaikumsalam puan/encik
      untuk pertayaan harga insurans pihak kami memerlukan beberapa maklumat untuk membuad pengiraan ..
      untuk itu boleh hubungi kami di no 0164162728/wan tq

  91. aizie says:

    harga untuk
    -toyota corona
    -tahun 1991
    -cc 2.0

    • admin says:

      walaikumsalam puan/cik aizie
      untuk pertayaan harga insurans pihak kami memerlukan beberapa maklumat untuk membuad pengiraan ..
      untuk itu boleh hubungi kami di no 0164162728/wan tq

  92. sue says:

    salam encik, kalau nak renew roadtax n insurns with allianz bpe agak2 ya ?
    model : vios 1.5
    tahun : 2006
    ncb : sepatut nya ade 25% disebab kan kene block dgn sykt ins lain , ncb bermula dr 00%

    • admin says:

      walaikumsalam puan/encik
      untuk pertayaan harga insurans pihak kami memerlukan beberapa maklumat untuk membuad pengiraan ..
      untuk itu boleh hubungi kami di no 0164162728/wan tq

  93. hufaidah says:

    area mana? di melaka?

  94. joey says:

    salam.. Saya nak tanya sikit.. Bagaimana kalau kereta saya dah hantar sabah.. Bagaimana nak renew insurans? Sebab saya beli insurans di sini semananjung. Saya perlu datang di semananjung lagi ke untuk renew insurans? Help me

    • admin says:

      assalam,

      hihihi. x perlu la encik balik ke sini untuk renew.disana byk insurans agency encik boleh pergi .hanya bawa sahaja cvernote @ salinan geran untuk encik buat..harga lebih rendah sikit dr semenanjung…
      terima kasih

      • joey says:

        Untuk renew insuran dan roadtax boleh ke wakil saja yg renew? Sebab saya keja d semananjung. Geran saya dah kirim sabah. Bulan lepas, wakil saya dah pergi cuba renew tapi harga roadtax dan insuran tetap sama harga di semananjung. Apabila wakil saya pergi ke jpj tetapi penyelarasan roadtax dan insurans tidak boleh dilakukan. Salah 1faktor adalah disebabkan oleh pihak jpj tidak percaya yg kereta saya dah hantar kat sabah. Pihak jpj bahagian sandakan sabah mengarahkan saya untuk tukar alamat dalam lesen memandu(tukar alamat ke sabah) sekarang kereta saya dah hampir 1bulan roadtax n insurans tamat

  95. ildaf says:

    assalam.. saya ingin memperbaharui roadtax dan insurance untuk honda city 1.5 tahun 2003, 1st renewal… boleh berikan no yang saya dapat whatsapp? terima kasih 🙂

  96. zera says:

    Assalam…encik sy nk tanya…kereta sy viva 1.0(a)…beli dlm bulan 5 thun 2014…dah roadtax akan expired dlm bulan 5 thun 2015…sblm tu sye pnh beli viva yg sama tp exident dh claim total lost (bulan march 2014)…skrg sy pakai insurance tokyo marine…boleh bg anggaran brapa harga kalau sy nk renew roadtax berserta insurance…

    • admin says:

      assalam,
      kereta viva auto biasa tahun 2014 harga market dalam 32k 1.0 cc ya…
      ncb saya kira untuk tahun ke-2 renewal ,25%
      anggaran insurans shj, 32k ncb 25% rm 819.85
      rodtax rm 20 shj x termasuk cas ya….

      terima kasih

      • aizie says:

        sila bantu:
        brapa jumlah insuran dan roadtax bg
        -toyota corona
        -1991
        -2.0

      • admin says:

        walaikumsalam puan/encik
        untuk pertayaan harga insurans pihak kami memerlukan beberapa maklumat untuk membuad pengiraan ..
        untuk itu boleh hubungi kami di no 0164162728/wan tq

  97. hazwan says:

    salam nak tanya
    sy nk batalkan insurans kereta arwah ayah saya dan kmudian perbaharui insurans ats nama saya,,
    melalui agent,sy cuba utk renew tp roadtax xlpas buat sbb owner asl dah lbih 3 tahun mninggal dan insurans dah terlajak buat ats nama owner yg mninggal.skrg ni berkeadaan roadtax mati tp insurans baru msih berjalan.cmna prosedurnya 2?perlu ke sy batalkan shj insurans lama tu atau cmna?perlu ke refund?dan info kereta tersebut ncd tlh ksong..pnh claim..maaf 1st time hadap menda ni..agk pening skit..

    • admin says:

      assalam, untuk kes macam ni encik kena batalkan insurans encik yang atas nama arwah ayah encik. bawa surat /sijil kematian ke syarikat insurans tersebut untuk proses pembatalan.pastikan bawa sekali ic waris untuk dapatkan semula refund insurans yang akan dibatalkan.
      bila sudah batalkan, buat insurans atas nama encik dan semstinya ncb dikira 0%…
      jangan pening2, jaga kesihatan ya.

      terima kasih

      • hazwan says:

        trima kasih ats penjelasan,proses utk pmbatalan n refund tu mkn masa x tuan?atau trus bleh batal kan je dwaktu tu?

  98. nur atiqah says:

    ai …sy frsttime nak renew roadtex saga flx 1.3 manual 2013 ..tp roadtex da mati 26/6/14 …cmne ye ??brpa anggaran hrga nye ?0123643324

  99. murni says:

    Salam encik, kalau nak renew roadtax n insurns with allianz bpe agak2 ya ?
    kreta : pesona 1.6
    tahun:2012
    Ncd: tgok last year punye, 30%
    Kat mane tmpt yg better g sambung insurans ni. Terus pg kat syrikat insurans okey ke?

    • admin says:

      assalam…
      pesona 1.6 auto dalam 33k
      jika renewal 38.33%…jumlah insurans puan rm 711.50 dlm anggaran….
      puan boleh renew mn2 syarikat insurans kerana semua nya dalam online…jika puan mahu insurans yang sama bolehla terus ke agensi yang ada allians insutrans.

      * kami juga ada insurans allianz =)

      terima kasih

  100. Khairul says:

    Roadtax motorsikal abang saya dah mati tahun 2012, tak renew sbb tak pakai. kalau nak hidup kan balik, motorsikal tu kene hantar pergi puspakom ke? dan berapa harga utk renew roadtax dan insuran sekarang untuk motorsikal itu?

    • admin says:

      assalam,

      jika mengenai motorsikal yg 2 tahun tidak renew maka motor tersebut hendaklah dihantar ke puspakom. dalam anggaran 180-250 insurans nya sebab ncb 0%…

      terima kasih

  101. wan says:

    salam, admin nak tanya,saya bru beli kereta nissan almera, nissan almera spec e anggaran harga 72k sekali roadtax n insuran semasa beli.. untuk bayaran kali pertama roadtax dan insuran, boleh anggarkan x jumlah yg perlu dibayar..tq

    • admin says:

      assalam,
      sewaktu beli kereta baru, smua nya siap ins dan rodtax ni.betul x?
      tp ikutkan 72k/cc 1.6 / ncb 0% jumlah anggaran insurans encik kali pertama rm 2,161.50

  102. Lady says:

    Assalamualaikum. Saya mempunyai sebuah kereta yang telah tamat tempoh roadtax dan insuran melebihi 1 tahun. Skrg kereta tersebut telah dijual. Pembeli bersetuju untuk membeli insuran baru atas namanya sendiri. Boleh ke saya membuat apa2 tuntutan (refund) ke atas insuran kereta atas nama saya yang telah tamat tempoh? TQ.

    • admin says:

      waalaikumsalam…kes lebih 1 tahun tempoh insurans..kes ni saya tidak pasti sama ada encik boleh dapat refund atau tidak.saya cadangkan tuan /puan hubungi agensi insurans encik.selalunya yang saya buat kalau ins kereta mahu dijual akan dapat refund.

      terima kasih

  103. iera says:

    Salam..sy nk tnye nk renew rodtex dn insyuran brp hrga? Wira sedan 1.6cc thun 1996.third paty.

    • admin says:

      salam,

      wira third party ,….ncb jika penuh anggaran dalam 250 ke bawah..kalau harga third party ini kami kene key inkan dalam sistem dulu sebab third paty ini tiap insurans berbeza harganya

      terima kasih

  104. iera says:

    Salam tuan.sya nk tnye brp hrga nk renew rodtex dn insyuran..kreta wira sedan 1.6cc.thun 1996.. Third party

  105. Muqri basri says:

    Roadtax saya sudah tamat 4tahun lepas. Dan skang sdah hilang. Gran saya masih ada. Boleh kah saya renew. Dan harga untuk Roadtax adakah Mahal atau Murray?

    • admin says:

      ASSALAM & SALAM SEJAHTERA
      SETAHU SAYA , INSURANS BOLEH BUAT MACAM BIASA CUMA NCB ANDA MENJADI 0% KERANA MELEBIHI 1 TAHUN.
      HARGA RODTAX BOLEH TENGOK MELALUI CC KERETA DAN HARGA MARKET KERETA TUAN.

      TERIMA KASIH

  106. syafiq says:

    assalamualaikum.
    saya ingin tanya,jika saya baru beli insuran.
    kemudian saya sudah menjual kenderaan tersebut,adakah saya boleh pindahkan insuran pada kenderaan asal kepada yang baru.

    • admin says:

      ASSALAM & SALAM SEJAHTERA,

      INSURANS YANG BARU DIBUAT DAN KERETA TERSEBUT DIJUAL, ENCIK BOLEH BATALKAN DENGAN ALASAN KENDERAAN TERSEBUT DIJUAL.DAN ENCIK AKAN DAPAT SEMULA REFUND DALAM BENTUK CEK. ENCIK BOLEH BERURUSAN DENGAN INSURANS ENCIK BUAT TU YA…
      TUAN TIDAK BOLEH PINDAHKAN INSURANS KE KERETA BARU.

      TERIMA KASIH

  107. Wan Nur Akhmar says:

    Salam Tuan..Saya nk tanya, macam mana saya nak renew roadtax kereta saya tamat tempoh 12/2/2014..Saya ada isi foam kt online Myeg tapi xboleh sebab tahun lepas kereta saya xde ambik mana2 insuran..tahun petama ambik insuran dengan takaful ikhlas..Kereta saya my 1.3 tahun 2013, auto..mohon pencerahan..tq

    • admin says:

      SALAM,

      SAYA TIDAK FAHAM YANG ENCIK TIDAK AMBIL MANA2 INSURANS TAHUN LEPAS. KALAU ENCIK TIDAK BUAT TAHUN LEPAS, NCB ENCIK KIRA 0%..
      SILA PASTIKAN INS LAMA ENCIK TERLEBIH DAHULU DENGAN PIHAK JPJ..@ BERIKAN SAYA MAKLUMAT IC DAN NO KERETA UNTUK SAYA TENGOK NCB KERETA ENCIK…

      TERIMA KASIH

  108. Luqman Hakim says:

    salam saya nak tanya, berapa harga insurans kereta proton saga sv. 1300cc tahun 2013, automatic transmission. ni kali pertama nak renew. Pergi pejabat pos nak renew tapi dia cakap tak boleh kena ikut sum insurance yg RM38,000. Dah setahun mesti ada penurunan harga..kalau ikut harga insuran dan roadtax kena 1100++. Dia cakap kalau nak kurang sum insurance kena banyak procedure..Hrp bleh tlg..klau dapat dlm 700 ok la,

    • admin says:

      ASSALAM,

      PEJABAT POS ITU BETUL.DIA IKUT HARGA MARKET KERETA ENCIK,..
      NAMUN, ENCIK BOLEH POHON HARGA MARKET ITU DITURUNKAN MENGIKUT BAJET ENCIK.
      CUMA, JIKA BERLAKU APA APA KEMALANGAN , ENCIK TERPAKASA TOPUP DUIT KERANA KERETA TIDAK MENGIKUT HARGA MARKET.
      ITU SAHAJA.

      TERIMA KASIH

  109. So Jun says:

    Jikalau roadtax kereta yang baru renew, tetapi sticker roadtax itu hilang sebelum dilekatkan di cermin kereta, macam mana? Apa yang harus saya buat?

  110. Juju says:

    Sy ada 1saman jpj yg belum di selesaikan,adakah sy masih bole renew rotex sy butuh pencerahan tuan…

  111. azim says:

    kalau kita bayar roadtax di sabah, boleh kah digunakan pada kereta di semenanjung ?

    kalau berlaku kemalangan nak nak claim, adakah roadtax yg telah dibayar di sabah itu boleh diguna untuk buat claim di semenanjung.

    p.s dalam kes ini, kereta diguna di semenanjung, tetapi roadtax dibayar oleh agen myeg di sabah

    terima kasih.

    • Elam says:

      assalam,
      1. encik dah renew disana, ttp kereta disini jd takde masalah sebelum tamat tempoh
      2. jika berlaku kemalangan, encik boleh rujuk agensi @ cawangan berdekatan yang sama dengan insurans encik ambil

  112. AYU says:

    salam saya nak tanya, awal bulan 12 ini ada beli honda baru dan telah tukar ncd myvi lama 55% kepada honda. so roadtax myvi akan tamat tempoh hujung 12 ni. saya nak tanya adakah perlu saya renew insurans 0 % semula tanpa NCD kan? myvi tahun ni 9 thn nak pilih 1st party atau 3rd party apa bezanya. boleh tak nak renew insurans 6 bulan saja sbb myvi tu nk pindah milik kepada kawan nanti.
    lagi 1 soalan kalau nk tukar nama owner myvi kepada org lain adakah boleh tukar any time selepas renew roadtax pun tak de masalah? kalau boleh bantu apa prosidure nk tukar nama owner

    • Elam says:

      assalam,
      1. myvi renew memang kene 0% sbb ncb telah diambil
      2. kereta myvi 9 tahun memang perlindungan first party .anggaran market dalam 25k-29k
      3. insurans kene 1 tahun.rodtax boleh buat 6 bln. sekiranya mahu tukar hak milik, pembatalan insurans perlu dilakukan dan puan akan dapat semula duit semula.rodtax juga turut dibatalkan oleh jpj dan puan turut dapat refund rodtax itu.

  113. Danie says:

    Hi, insurans saya tamat tempoh 4/12/14. Bagaimana saya nak perbaharui walaupun telah tamat tempoh?

    • Elam says:

      en Danie boleh renewwal insurans di mana-mana agensi insurans @ pejabat pos ( bawa dokumen geran/salinan cover note lama untuk di rujuk pihak insurans )

  114. marina says:

    Slm,First time nak renew roadtax keta viva 1.0 ez auto brape?

  115. Azim Azim says:

    kalau sub insuran 30k.ncd 25%.umur pemilik 27.berapa kah basic insuran yg patut sy bayar?

  116. Nurhisam says:

    Salam.. Saya bercadang nak hantar kereta 2nd hand yg saya beli di selangor ke sabah.. Persoalan, untuk tahun depan kalau nak tukar ke roadtax sabah.. Apa prosedurnya?

    • Elam says:

      w’salam encik.prosuder insurans dan rodtax tetap seperti biasa.cari mana mana agensi insurans berdekatan.buat rodtax insurans mcm biasa.bezanya harga disana lebih murah.itu sahaja..

      terima kasih

  117. niskazn says:

    Wira aeroback auto thn 2004 berapa insuran?

    • Elam says:

      ASSALAM,
      ANGGARAN HARGA INSURANS KERETA INI JIKA NCB 55% DAN CC 1.6 ADALAH SEPERTI BERIKUT:

      HARGA MARKET KERETA INI RM 14,000 ,JUMLAH RM 293.50 + LOADING UMUR KERETA 10% RM 29.35
      JUMLAH INSURANS SAHAJA :322.85

      TERIMA KASIH.

  118. ain says:

    assalam.Preve cfe tahun 2012,berapa yer?

  119. mohd says:

    Sy nk bertanya, Kereta tukar no plate baru jd kena renew r/tax baru 6 bulan. Dlm masa yg sama kereta di hendak di jual kena puspakom b5. Slps tu tukar nama owner baru. Adakah kena beli insuran baru beserta r/tax yg baru. Tq

  120. Ismalin says:

    Assalam, saye baru nak bayar pertama kali Myvi SE 1.5 tahun 2012 Manual. Berapa yer?

    • Elam says:

      w’salam…harga kereta myvi inimengikut harga pasaran rm37k…
      tahun 2012, kiranya puan mahu renewal , ncb dia baru 30%
      jumlah insurans rm 868.60..

      * selalunya jumlah perlindungan berdasarkan harga pasaran dan boleh direndahkan atas persetujuan puan sendiri…..
      terima kasih

  121. farhan says:

    kalau ada saman tetapi kenderaan lain boleh ke saya nk buat roadtax untuk kenderaan baru

  122. lan says:

    Saya nk tahu harga insuran suzuki vitara 1.6 tahun 1994

  123. eyra says:

    Salam . saya nak bertanya . bolehkah saya renew roadtax dan insuren di kedai luar seperti kedai kereta luar dan bukan dgn agen kereta kita sblm ni utk kereta kali pertama ?

  124. Iman says:

    Salam. Sy ad beli motor 2nd hand. Motor tu dah 2 tahun xrenew roadtax. So skg ni sy nak smbung roatax shj. Insurans dh ad. Kalau sy buat inspection jpj mesti xlulus. Sbb motor sy beli dah modified dan sy xthu mcm mne nk buat standard balik. So skg ni sy kene buat apa?

    • Elam says:

      wsalam…harap maaf..jika mengenai rodtax yang belum renewal dalam 1 tahun @ 2 tahun memang kene rujuk jpj dan puspakom….minta rujuk jpj yang berdekatan tuan..
      terima kasih

  125. Luqman Hakim says:

    assalamualaikum… Boleh saya tahu berapa nilai Roadtax + Insurans untuk Perodua Myvi SE 1.3 tahun 2013.??? 1st time nak hidup Roadtax dan insurans ni. Terima Kasih 🙂

    • Elam says:

      waalaikumusalam…..
      cuma kita akan ikut harga market.dan kita akan bg anggaran quotation untuk kete encik.
      boleh saya tahu tahun lepas encik buat insuran kat mne ??

  126. Phett says:

    Salam, saya baru beli motor yamaha 125 2nd hand. motor dah 2 tahun x renew roadtax. ada 1 saman jpj (bukan blacklist). skarang saya dlm proses tukar nama geran. utk puspakom check dan renew roadtax nanti bermasalah x sebab ada 1 saman owner lama? Mohon bantu.

  127. aschi says:

    selamat pagi.. saya aschi.. saya memiliki sebuah motorsikal berjenama modenas kriss.. motor tu hak milik adik saya.. saya nak renew roadtag macam mana ya..? sbb roadtag tu mati bulan 3/2013 masuk tahun ni setahun dah.. perlu bawak ke puspakom ke.?? sebab motor tu pernah mengalami excident.. saya harap encik boleh membantu..

  128. nor says:

    Salam..berapa kos untuk insuran persona 1.6?

  129. miftah says:

    Salam…pembayaran roadtax saga flx 1.3 kali pertame n kedua adkh same jumlahnye?

  130. Min says:

    Salam…kalau sy pnye geran dkat aeon tp sy x brksmptn nk pergi.so ad care yg lbih ringkas dan mudah x utk sy renew insuran dan roadtax?

  131. shukri says:

    tuan boleh hidupkan roadtax tanpa bayar saman ker?, saman banyak sangat ada 2 saman jpj dan 3 saman pdrm. ni kes kawan-kawan pinjam pastu saman buat bodo jer……

  132. zima says:

    salam. memang tak boleh renew lansung roadtax & insurans ye kalau kita tak settle kan saman JPJ ngan PDRM?

  133. nadrah says:

    roadtax+insuran kereta 1.3 cc brapa tuan?
    proton saga flx manual

  134. eyzah says:

    macam mna bila motor tu kna saman tp bkn atas nama pemilik boleh ke renew roadtax tu..please

  135. helmi says:

    macam mana nak renew roadtax kalau owner dah meninggal…

    • Elam says:

      Encik Helmi.
      1. Boleh renew roadtax kalau owner meninggal tak lebih 5 tahun. Renew utk 6bulan sahaja dibenarkan.
      2. Jika owner dah meninggal lebih 5tahun, perlu rujuk amanah raya.

  136. quee aqyun says:

    First bayar roadtax..blh bantu tuan

  137. dewi says:

    berapa renew roadtax untuk kenderaan motorsikal ct100 ?

  138. paklah says:

    RM1400

  139. nasrullah says:

    Sy nk tau harga insurans berserta roadtax untuk hilux2.5 tahun 2013

  140. paklah says:

    assalamulaikum…
    ada tak insurans kereta untuk 6 bulan?

  141. Amy says:

    Aslm boleh tak encik bg anggaran utk renew insuran n roadtax alza utk setahun utk firstime renew.. Kereta alza ni yg standart punye..

    • Elam says:

      Waalaikummussalam Amy. Anggaran utk alza standard manual, RM1400.. Auto, Rm1500. Boleh hubungi careline 0166142728 utk bantuan lanjut.

  142. Azman says:

    Salam.
    Kenderaan saya masih dibawah loan bank. Road tax dah tamat lebih setahun.
    Saya cuma ada salinan geran. Boleh ke buat inspection di Puspakom dengan salinan geran atau wajib bawa geran asal?

  143. Salim Md.Amin says:

    Saya kini berada di Semenanjung, kereta saya berada di Serawak, bolehkah saya memperbaharui Road Tax kereta saya itu tanpa saya pergi ke Serawak…

    Nombor telefon saya 0129695503

    Terima kasih

    • Elam says:

      En. Salim. Anda boleh renew roadtax di mana2 sahaja tanpa ada kenderaan bersama anda. Hanya geran kenderaan diperlukan utk renew roadtax. Boleh hubungi careline 0166142728.

      • Aloha says:

        En. Salim. Nombor tu bukan careline punya nombor, sepatutnya ialah 0164162728, tolong tukarkan.

        Nombor yang anda mentioned itu nombor personal saya, terima kasih byk byk.

  144. shahrin says:

    Salam. roadtax dan insurans kereta saya dah tamat tempoh. bolehkah renew roadtax dan insurans kereta untuk tempoh enam bulan sahaja?

    • Elam says:

      Salam encik Shahrin. Pembaharuan utk tempoh 6 bulan hanya boleh dilakukan atas roadtax shj tetapi tidak boleh utk insurans.
      Boleh hubungi careline kami 016-4162728 utk bantuan lanjut.

  145. Fahan says:

    kalau saya dah tak renew 11 bulan baru nak renew sekarang atau perlu pergi ke puspakom dulu?

  146. sally says:

    Salam sejahtera.
    kereta saya sudahpun melebihi 10 tahun. baru2 ni saya pergi ke syarikat insuance Tokio Marine untuk penyambungan akan ttp sy dimaklumkan bahawa polisi insurans tersebut hanya sah sehingga 10 tahun. sekiranya lebih saya hendaklah mncari polisi insurans yang lain kerana mereka hadkan sehingga 10 tahun sahaja. apakah benar dan macamanakah saya boleh mncri insurans yang lain. Bagaimana pula jumlah pembayaran ? bolehkah saya menuntut apa2 dr syarikat insurans yang terdahulu ?

    • Elam says:

      Salam sejahtera Pn Sally.
      Setakat ini tiada sebarang kesahihan mengenai had tempoh renew insurans hanya 10 tahun. Puan boleh renew ins kereta di mana2 shj syarikat ins. Tiada tuntutan boleh dibuat lagi. Cuma NCB sahaja boleh dipindahkan utk ins baru nanti. Harap membantu.

  147. aidah says:

    Adakah boleh saya menggunakan roadtaxyg diperbaharui di Semenanjung tapi digunakan di Sarawak?

    • Elam says:

      Salam sejahtera.
      Bagi kes puan, puan boleh menggunakan roadtax kenderaan puan ke seluruh negara sama ada di semenanjung atau di Sabah dan Sarawak

  148. rafiuddin says:

    salam En. Elam…
    saya nak tanya, kalo insurans n road tax sudah lama tamat tempoh, hampir 1tahun, perlukah saya bawa motor tersebut ke Puspakom untuk pemeriksaan semula atau xperlu?
    jikalau xperlu, bolehkah saya terus perbaharui insurans n road tax saya terus?

    terima kasih.

    • Elam says:

      Salam En. Rafiuddin.
      Jika perlindungan insurans kenderaan encik sudah tamat tempoh tetapi tidak melebihi 1 tahun, encik boleh renew insurans encik tanpa perlu membawa kenderaan tersebut ke puspakom.

      Harap dapat membantu.

  149. ina says:

    Assalamualaikum en elam…

    Boleh saya tahu anggaran insuran utk tahun ke 3 kereta saya? Viva elite (A),2 thn sy mggunakan polisi zurich,utk thn ke 3 ni kwn2 1 ofis ada cakap insurn sy akan semakin rendah?betul ke?mintak penjelasan…kalau semakin rendah brapa anggaran dan pe pula yg dicover?

    • Elam says:

      Waalaikummussalam ina..

      1. Insurans akan semakin rendah bergantung pada jumlah sum insured dan juga ncd (no claim discount)
      2. Anggaran insurans utk kereta viva pada tahun ketiga lebih kurang rm636. Jumlah ini bergantung kepada sum insured 30k dan juga ncd 38.33%.

      Boleh hubungi careline kami 016-4162728 utk bantuan lanjut.

  150. Bee says:

    Salam.. En elam kalau saya nak gune perkhidmatan en.. Cume saya nk setia dgn mggunakn allianz sbg insurans kereta.. Bolehke?..

  151. farih says:

    Hi.

    Saya mempunyai sebuah kenderaan,road tax lebih dari 5 tahun tidak renew,bagaimana saya perlu buat?hantar terus ke puspakom?atau bagaimana.. Tq.

  152. siti says:

    assalammualaikum..
    saya hendak bertanya,
    1.boleh ke kita renew road tax untuk 6 bulan sahaja..
    dan macam mane cara-caranye?
    2. dan boleh ke kita renew secara online untuk tempoh 6 bulan?

  153. miza says:

    Hi,

    Saya ingin bertanya bagaimana nak renew roadtax jika pemilik kereta telah meninggal dunia. Saya telah renew insurans tetapi tidak boleh renew roadtax. Apa yang patut saya buat?

    • Elam says:

      Hi saudari Miza..
      1. Sdri perlu batalkan semula ins tersebut sebab owner telah meninggal. Boleh rujuk JPJ.
      2. Kebiasaannya, JPJ akan buatkan. Jika JPJ tak dapat buat, boleh batalkan roadtax tersebut dgn pihak ins, dan pergi ke amanah raya utk hak waris.

  154. hasrul says:

    salam,saya ingin tahu bagaimana untuk saya sambung insuaran saya.saya menggunakan insuran etiqa.tetapi tarikh tamat insuran dan rodtax tak sama.insuran saya masih ada sebulan.boleh kah saya sambung insuran saya dan adakah muarah sedikit jika sebulan di tolak?

    • Elam says:

      Wslm En. Hasrul. Encik perlu lanjutkan tempoh insurans supaya ins dan roadtax sama tempoh iaitu 6bulan. Ada sedikit caj tambahan bagi lanjutan tempoh ins.

  155. miza says:

    Salam.. sy baru membeli kereta baru modal saga flx 1.3. Sy nak tanya, bagaimana utk sy perbaharui road tax sy. Mohon penjelasan. Tq

    • Elam says:

      Wslm pn.miza..

      Sebelum anda hendak membuat pembaharuan cukai jalan kenderaan, anda harus pastikan dimana anda mempunyai NOTA PERLIDUNGAN ( Cover Note ) yang lepas iaitu Nota Perlindungan tahun akhir anda perbaharui. Jika anda tiada nota perlindungan tidak mengapa,anda juga boleh kemukakan kepada kami geran kenderaan milik anda atau si pemilik,polisi lama atau pun reminder.

      Jika ini kali pertama membuat roadtax anda hanya perlu kemukakan GERAN sahaja.

      Seterusnya, kami perlukan maklumat NCD ( Non-Claim Discount ) / NCB ( Non-Claim Bonus)
      bagi mengurang kadar insurans kenderaan anda. NCD anda akan meningkat selagi tidak berlaku sebarang musibah terhadap kenderaan anda, dan NCD anda akan menjadi kosong jika berlaku risiko pada kenderaan anda bagi perlindungan Komprehensif dan 3rd party.

  156. hany says:

    Assalam, mohon bantuan
    Saya telah mengisi form di motortakaful.com untuk insurans kereta milik bapa yang saya gunakan sekarang. (perdana v6 2.0)
    Saya tidak tahu no pengenalan apakah yang bapa saya gunakan di atas geran dan geran tersebut juga tiada pada saya, tapi berbekalkan maklumat seperti no chasis, no enjin dsb saya cuba mengisi boring tersebut. Saya masukkan no kp baru bapa saya dan no tenteranya dan telah pun submit. Namun, apabila saya nak sambung proses seterusnya ke jpj(tax), transaksi tidak dapat diteruskan kerana maklumat tidak sepadan. Saya hubungi pihak etiqa, dimaklumkan maklumat pengenalan bapa saya tidak sepadan sebab itu, transaksi di jpj tidak dapat dilaksanakan. saya kemudian diminta untuk mengisi sekali lagi borang tersebut dengan memastikan maklumat pengenalan bapa saya adalah tepat seperti di atas geran. Bayaran bagi insurans yang telah Berjaya sebelum ini akan dibayar ke akaun bapa saya kerana beliau owner kereta tersebut.
    masalah saya ialah bapa saya tidak ingat di mana dia letakkan geran setelah beliau berpindah ke rumah baru dan saya tidak dapat menghubunginya sehingga kini.
    Untuk makluman, transaksi insuran kali kedua juga berjaya, namun tetap tidak sepadan apabila diteruskan untuk cukai di JPJ. (secara online)
    Macam mana saya nak buat ye.

    • Elam says:

      Waalaikummussalam puan hani.

      1. Ada kekeliruan sedikit mengenai soalan puan tersebut samada insurans tersebut berjaya atau tidak?
      2. Saya cadangkan sebaiknya puan buat geran baru dan rujuk pejabat insurans yg berdekatan utk lebih kepastian. Harap jelas.

  157. Alud says:

    Salam
    sy ingin membaharui insuran kereta…tetapi saya sudah kehilangan copy nombo policy insuran…apakah pihak tuan boleh membantu..

    • Elam says:

      waalaikummussalam en.alud.

      Utk renew roadtax, encik hanya perlukan covernote dan salinan geran. Sudah boleh renew jika ada dua perkara berkenaan. Tq.

  158. NOR AZIZA says:

    saya ada saman trfik dan jpj, so bleh ke sy nk renew roadtax?

  159. ieyda rashid says:

    slm…sy beli kereta kancil second pd bln julai thn lps..ms beli roadtax kereta 1st party.so skrg lau sy nk renew roadtax tp sy nk tukar kpd 3rd party mcm ner yer dan bpe anggran kos tuk renew roadtax 3rd party

    • Elam says:

      Salam pn.Ieyta..
      1. Boleh renew kepada 3rd party selagi tempoh kereta 15tahun ke atas.
      2. Bagi kereta 3rd party dgn NCB 55%, anggaran kos insurans ialah rm250 ke bawah. Harap jelas.

  160. aisyah says:

    Salam sejahtera… sy nk tnya, sy ada ambil kreta tahun lps.. road tax start byr thun ni kn?
    bgaimana cara sy nk byr road tax tu tanpa berurusan dgn dealer kreta yg sy ambil tu?
    dokumen ape yg perlu ada untuk byr kreta tu?

    n satu lgi soalan.., jika dealer kreta tu dh brhenti krja, akan jadi masalah ke utk urusan kreta yg sy ambil tu?? tQ…

    • Elam says:

      waalaikumussalam ,, terima kasih kerana melayari laman web kami ,,,
      boleh tak cik tinggalkan num telefon cikk disini .
      terima kasih

  161. jad says:

    Ok.. bagaimana dengan kenderaan pacuan 4 road (4×4)?

  162. jad says:

    sy beli kereta 2nd di semenanjung & bawa ke sarawak..
    Macam mana dengan insuran dan road tax? ada perubahan ke.

  163. mas says:

    Apakah perbezaan road tax kenderaan milikan persendirian dan kenderaan komersil (cc: 2.5)? Mana yang lebih murah?

    • Elam says:

      Pn. Mas.
      1. Millikan persendirian lebih murah memandangkan kend. komersial melibatkan perniagaan.

      2. Bergantung kpd jenis kereta tersebut sbb ada loading tambahan.

  164. shokeri says:

    Jika kereta saya sudah setahun lebih tidak dperbaharui cukai jalan dan insuran,apakah saya boleh membuat pembaharuan hanya dengan melalui dengan cara seperti yg di atas?hrp penjrlasan

    • Elam says:

      encik perlu menghantar kenderaan encik ke puspakom yang berdekatan untuk membuat pemeriksaan kenderaan encik.
      ini kerana, kenderaan yang tidak memperbaharui road tax melebihi setahun perlu pemeriksaan puspakom.
      selepas pemeriksaan puspakom, barulah encik boleh memperbaharui road tax encik.
      encik boleh menghubungi kami untuk memperbaharui road tax encik.
      terima kasih kami, berharap kenderaan encik selamat menjalani pemeriksaan puspakom.
      🙂

      • Iza says:

        Assalamualaikum.. nak tumpang tanya.. klu ke puspakom byk x karenah diorg & macamana pulak charge diorg tuk 1 keta (wira) untuk makluman sy dah 2thn x renew roadtax. Tq..

      • admin says:

        Wasalam, hubungi kami 0164162728 untuk penjelasan lanjut.

  165. awe says:

    salam. sy nak tanya kalau masih lagi xdpat geram kerana ada tungakan di kdai bleh buat tak roadtax baru. atau kena prgi byar dkat kdai?

    • Elam says:

      assalamualaikum ,,, terima kasih kerana melayari website kami
      melalui persoalan cik roadtax boleh diperbaharui walau tiada geran

  166. ain says:

    Salam
    Mohon bantuan saya beli kereta secondhand,nama kereta bukan atas nama saya,saya beli hanya meneruskan pembayaran kereta dan selepas habis bayar baru nama kereta akan ditukar atas nama saya tp skrg roadtax kereta akan tamat pada 15hb januari 2014 dan tuan kereta mnta saya yang renew roadtax tersebut,geran ada pada saya,saya tdk tahu sblm ini menggunakan insurance apa sbb bukan saya yang buat.mohon bantuan untuk dapatkan quotation insurance kereta.
    Butiran
    Kereta viva ellite exclusive
    Cc 1000
    Tahun 2011

    • Elam says:

      Wslm AIN. Mohon bg salinan geran atau no.kete n ic owner untuk kami cek ncb sebab belum tukar nama. Dah ada NCB nanti baru kami boleh kami kirakan.

  167. zacky says:

    salam. Ingin bayar roadtax dan insurans kenderaan sendiri.
    kereta kenari 1000cc
    tahun 2000
    ncd 0%
    valeu RM 10 000
    berapa harga minimum insurans untuk 3rd party….
    kalau area gombak boleh buat ngn encik x

    • Elam says:

      Salam ZACKY. Jumlah ins yg perlu bayar ialah rm10k. Kalau NCB 0%, min. ins ialah rm542.85. Tapi utk kes encik ni, kereta dah lebih 15tahun so tak boleh buat 3rd party ya.
      Klu area gombak, kami boleh kirakan dlu. Bagi data kenderaan pd kami, bila roadtax dah siap, kami akan poskan. Caj pos dikenakan.

  168. mohd asrien says:

    xda dikenakan denda ka tu..?

  169. mohd asrien says:

    salam… nak tnya… kalau roadtax mati berapa bulan limit untuk memperbaharuhi roadtax trsbut tnpa cek puspakom/ jpj..?

  170. Ana says:

    sy nk tnya.klu kete ada tunggakan msih bole hidupkn lotex n insurans x?

  171. Tanggi says:

    Berapakah bayaran insurans motorsikal 100cc??
    Di Kurnia Bank??

  172. kun says:

    as-salam..

    mohon bantuan untuk dapatkan quotation insurans kereta saya.

    Saga BLM 1.3
    Tahun 2010
    NCD 25%

    TQ.

    • Elam says:

      wasalam.. ia bergntung kepada berapa jumlah yg di cover. jika cover 28k insurans dalam rm723. jumlah insurans termasuk road tax rm804.
      tq

  173. pn.izyani says:

    assalam, saya nk tya…sy ada beli kereta 2nd grand livina tahun 2008 dan ada kereta lama kelisa manual 1.0 thn 2004, kedua2nya tamat insurans n roadtax hujung tahun ni, dan dua2 menggunakan agen insurans yg berbeza, mcmna sy nk satukan dgn syarikat yg sama? err mcmna dgn ncd? maaf, sy tak arif…agak2 berapa total kos keseluruhannya?

    • Elam says:

      wkslm pn izyani..
      kedua kereta boleh dibuat dengan syarikat insuran yang sama…tiada masalah dengan ncd kenderaan..
      ncd boleh dipindahkan…
      Jika ada masalah boleh saya selesaikan.

      TQ

  174. ash says:

    salam..roadtax saya tamat bulan 11 tp insurans tamat bulan 12.. kereta tersebut masih belum tukar nama saya. bagaimana caranya…

  175. wan says:

    salam..roadtax sy tamat bulan 11, tapi insuran sampai bulan 4 2014.mcam mana cara saya nk bayar insuran utk dua bulan dan roadtax 6 bulan bg samakn tarikh? Sum 26000 waja 1.6 2004 ncd 0%. TQ

    • Elam says:

      Wslm WAN
      1. Insurans perlu buat extension 1 bulan dan roadtax 6 bulan.
      2. Rujuk branch insurans roadtax tuan utk maklumat lanjut. TQ

  176. Rosli says:

    Salam… saya nak tanya bagaimana saya nak hidupkan roadtax kereta , maklumatnya
    1) Kereta teksi nak jadikan kereta biasa, tapi dah lebih satu tahun roadtax asal mati.
    2) Jenis cc kereta 2000cc , tahun kereta 2005,Valeu 8000
    Bagaimana caranya dan berapa jumlah duit nak hidupkan roadtax dan kalau boleh nak insurans no3

    • Elam says:

      Wasalam en rosli.Jika roadtax tamat melebihi dari satu tahun, kenderaan itu mestilah dibawa ke puspakom untuk pemeriksaan semula.. jumlah roadtax boleh dirujuk pada geran. tq

  177. Rizal says:

    Salam, saya nak beli kereta baru dan kereta lama ada NCD 55% tapi belum dijual lagi. Bagaimana saya nak gunakan NCD bg kereta lama, adakah perlu tukar nama dulu bagi kereta lama baru beli kereta baru atau gunakan terus NCD lama sebelum tukar nama dibuat. Adakah selepas tukar nama itu secara automatik insuran lama itu akan terbatal. Minta penjelasan. Tk.

    • Elam says:

      Salam RIZAL.
      1. Boleh transfer NCD kereta lama pada kereta baru
      2. Tak perlu tukar nama jika kedua2 kereta atas nama tuan.
      3. Insurans kereta lama akan automatik terbatal selepas transfer NCD pada kereta baru.

  178. ram says:

    Ada saman boleh renew insuran tak

  179. choi says:

    klau ade bayaran tertunggak dgn bank mcm mane ye?

  180. paan says:

    Salam.sy nk tnya untuk tahun first, percent untuk ncb naik berapa peratus.?? Kalau kata insuran da tambah 2 bulan percen ncb ada penambahan??

    • Elam says:

      Wksm Paan : Berikut step NCB untuk kenderaan beroda 4 (kereta): 0%,25%,30%,38.33%,45% dan terakhir 55%.
      Berikut step NCB kenderaan beroda 2 (motorsikal): 0%,15%,20% dan terakhir 25%.
      Jika buat tambahan insuran (extention) bawah 6 bulan, tiada peningkatan ncb.
      Kebiasaan extention dibuat adalah hendak menyamakan insuran dan roadtax tamat pada tarikh yang sama.

  181. Muaz says:

    salam..insurans kereta saya tamat tempoh pada 23 November 2012.akan tetapi, roadtax tamat tempoh 1 September ini.apakah saya perlu membeli insurans baru untuk tempoh setahun lagi apabila hendak memperbaharui roadtax 1 September ini?ke saya boleh memperbaharui roadtax untuk tempoh beberapa hari sehingga tempoh insurans kereta saya tamat.harap dapat memberi penjelasan. sekian, terima kasih

    • Elam says:

      Wksm Muaz: Boleh buat road-tax & insuran dalam tempoh 6bulan dahulu…. Kena pergi sykt insuran yang sama untuk buat extention/lanjutan. Semuga membantu.

  182. muizz manaf says:

    as-salam…sy nk tahu kos untk rotex dan insuran untk saga flx 1.3..untuk tahun pertama sy kne bayar…tamat pd bln 10 tahun 2013…utk makluman jgk sy ada buat claim pd insuran sndiri pd bln 5 lps kerana trlibat kemalangan..brapa kos agak2 sy kne sedia kan..?

    • Elam says:

      Wasalam Muizz manaf : Jika cover 38k, jumlah insurans adalah rm1221 manakala jika cover 40k, jumlah insuran adalah rm1273. untuk makluman encik, kita merujuk kepada sistem ISM untuk menyemak NCD kereta. jika dalam sistem ISM NCD adalah 25%, pihak kami akan membuat tindakan susulan. untuk perincian lanjut hubungi 0196692728. TQ

  183. syida says:

    sayanak hidupkan roadtax dan insurans yang telah tamat tempoh. dokumen yang di perlukan?

  184. yati87 says:

    salam…sya first time mau renew radtax n insurans..sblm ni sya guna AmG Assunrance..sya nak bertukar kpd islamik pny insurans (takaful). mklumat kreta :
    saga flx 1.3 manual, thn 2012, ncd 25%, value rm35000.
    brapa kos insurans komprehensif?
    adakah berbeza kos insurans n roadtax kereta di semenanjung dgn sabah sarawak coz sya beli kereta di semenanjung tp skang kreta di sabah? tq

    • Elam says:

      Wasalam Pn Yati87 : Jika puan renewal di semenanjung, harga insurans kereta puan mengikut renewal ncd 25% adalah rm860. harga renewal kereta roadtax dan insuran di sabah @ serawak lebih rendah berbanding di semenanjung. Untuk perincian lanjut hubungi 0196692728. TQ

  185. manja says:

    salam sy ingin btanya. brapekAah harga utk baharu roadtax jenis kenderaan motor honda Afx110MCS. third party.tahun dibuat 2010

    • Elam says:

      Wksm…. Disebabkan maklumat yang diberikan tidak lengkap….sila hubungi hp saya untuk bantuan lanjut…. 0164162728 Terima kasih.

  186. cik rose says:

    Ello…
    I wanna ask u few thing bout roadtax renewal…
    I’m first time to renew it…owner of proton preve 1.6…year:2012…will expired on 7 july this year…ncd 25%
    my poblem is i don know what is my insurans before..wether first or third party..coz don have da polisi document…lost it..so in my case how to renew it…is it cant renew wihout da polisi?or have another way?need da explaination…:)

    • Elam says:

      kalau cik ade salinan geran, fax kan kepada kami di talian 06-2862769. kami akan tolong cik check kan insurans yang lepas.. tq

  187. ziqa says:

    saya nak tnya, jika insurans kereta saya tamat tempoh 27/5/13, tp saya perbaharui beberapa hari selepas tamat tempoh, adakah insurans saya itu akan terbatal? maksud saya adakah saya perlu beli insurans baru dan tidak boleh perbaharuinya?

    • Elam says:

      Mksm ziqa : Tidak menjadi masalah perbaharui lewat. Maklumat lanjut boleh hubungi saya…. 0196692728. Selamat memandu.

  188. Jamal says:

    ingin bayar roadtax dan insurans kenderaan sendiri.
    cc1.3
    tahun 1997
    ncd 0%
    valeu RM 10 000
    berapa harga insurans untuk komprehensif dan 3rd party…. dan berapa jumlah semua
    Saya tinggal di kedah. Tolong bantu….

    • Elam says:

      klu thir pty, jumlah bawah rm400.sbb cover untu thrd paty fire n theft(kecurian dan kebakaran)
      klu firs paty rm12,000,ins rm 626.50. Boleh hubungi hp saya…0179435984 untuk maklumat lanjut

  189. ashraf says:

    Verry good info……saya nak tanya kalau saya nak renew road tag dgn insurans sekali untuk kereta model kelisa tahun 2002(M) berapa harga paling murah boleh dapat…???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *